Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Heather Gudenkauf


In stilte gehuldIn stilte gehuld
Heather Gudenkauf

Twee meisjes van zeven jaar oud verdwijnen. Als hun ouders hen missen blijken ze al uren weg, en omdat het vriendinnen zijn, gaat men er van uit dat ze samen aan de wandel zijn in het nabijgelegen bos. Maar zoektochten op de plekken waar ze vaak en graag komen leveren niets op. Als iemand weet waar ze uit kunnen hangen is het Ben, de twaalfjarige broer van Calli, en ook hij kan hen niet naar huis brengen.
De politie wordt er bijgehaald, de pers krijgt er natuurlijk lucht van, en het wordt een drukke boel rond de twee woningen van de meisjes. De kinderen zijn nog in hun pyjama, en op blote voeten, dat leidt al snel tot de conclusie dat ze meegelokt zijn. Maar door wie dan? Waarom? Waar zijn ze?
Er zijn allerlei dingen die op de achtergrond een rol spelen. Calli praat niet meer sinds een traumatische gebeurtenis toen ze vier jaar oud was, hetgeen niet alleen op haar leven een enorme impact heeft, maar ook op de rest van het gezin. Haar vriendinnetje Petra is de enige die om weet te gaan met Calli’s zwijgen. Het huwelijk van haar ouders is niet zo best, haar vader is meer gaan drinken en heeft een kwade dronk. Nu is hij weg, vissen met een maat, denkt zijn vrouw, de politie doet zijn best hem op te sporen.
Tenslotte gaat Ben nog een keer het bos in, en hij blijft maar weg.
Het verleden speelt nog een belangrijke rol: jaloezie om vroegere relaties. Als spanningen oplopen doen mensen dingen die normaal niet in hun hoofd zouden opkomen.


In de proloog geeft Gudenkauf al het een en ander weg, zoals ze dat gedurende het vertellen van het verhaal vaker zal doen. De lezer weet steeds meer dan de personages, omdat we ook af en toe hoofdstukjes hebben die verteld worden vanuit de kinderen. Op de spanningsboog heeft dat evenwel absoluut geen effect. Je blijft op het puntje van je stoel zitten tot het einde toe.
Dat heeft mede te maken met het feit dat het verhaal wordt verteld in korte hoofdstukken, vanuit steeds wisselende personages. Heel mooi gedaan: Calli heeft geen eigen stem, haar verhaal wordt door een algemene verteller gedaan, en Ben spreekt haar in zijn eigen hoofdstukjes aan. De anderen zijn ik-verteller.
Het is een familieroman, met een flink thrillereffect. Of een thriller die om familierelaties draait. Zeg het maar. Maar een aanrader is het zeker.


ISBN 9789032512590 | paperback| 318 pagina's | de Kern | juli 2011
Vertaald uit het Engels door Jolanda te Lindert

© Marjo 18 september 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven