Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ika Gerritsen

BeschadigdBeschadigd
Ika Gerritsen


Voor de buitenwereld is Mark een knappe, charismatische man maar de vierentwintigjarige Kirsten is zijn wispelturige gedrag en woede-uitbarstingen meer dan zat. De dag dat ze de deur van hun gezamenlijke woning voorgoed achter zich dichttrekt, staat echter niet in het teken van het einde van hun relatie. Kirsten oma, nog geen zestig jaar oud, is onverwacht overleden. Een noodlottige val van de trap werd haar fataal. Had haar vrolijke, levenslustige oma soms weer iets te diep in het glaasje gekeken?


Kirsten besluit haar intrek in het huis van haar oma te nemen. Het huis is nu van haar moeder en Kirsten zal haar huur betalen. Om de kosten te kunnen dragen, zoekt ze een huisgenootje. Het wordt Elise, een knap meisje met een zonnig karakter. Kirsten merkt dat de verhuizing haar goeddoet. De nachtmerries waar ze al sinds haar twaalfde door geplaagd wordt, duiken een stuk minder vaak op. En dan is er nog Menno, de woest aantrekkelijke buurman. Helaas is hij getrouwd. Toch steekt hij zijn belangstelling voor Kirsten niet onder stoelen of banken.


Kirsten denkt nog vaak aan vroeger. Aan haar vader die zo depressief was dat hij niet langer wilde leven. En aan haar vriendinnetjes. Op de basisschool was ze dikke vriendinnen met Vanja. Ze waren vastbesloten de rest van hun leven beste vriendinnen te blijven. Toen ze samen naar de middelbare school gingen, bleven ze bij elkaar. Susanna en later ook Maartje sloten zich bij het tweetal aan. Maartje was een grijs muisje maar Susanna was een bijzondere verschijning. Dat haar moeder een café runde, was uitermate interessant. Susanna was een populair meisje en haar vriendinnen keken tegen haar op. Dat de vriendschap niet gelijkwaardig was, zou later rampzalige gevolgen hebben.


Oma’s dood was een ongeluk. Toch is Kirsten ongerust. Ze probeert haar bezorgdheid te onderdrukken maar het steekt steeds opnieuw de kop op. Er kloppen een aantal zaken niet helemaal. Uit verhalen van de buren blijkt dat haar oma een vriend had. Is de manchetknoop die ze in haar oma’s ochtendjas vond, soms van hem? Wie is die vriend en waar is hij nu? En dan is er nog onduidelijkheid over wie haar oma dood heeft aangetroffen. Het klopt niet. Klopt het feit dat oma van de trap is gevallen dan wel? Stel dat iemand haar geduwd heeft? Ondertussen zet Menno zijn lonkende blikken om in passievolle handelingen. Kirsten laat zijn aandacht gewillig toe.


Het lukt Kirsten niet de tegenstrijdigheden te negeren. Schoorvoetend neemt ze Elise in vertrouwen. Haar huisgenootje is inmiddels ook een goede vriendin geworden. Elise reageert allesbehalve passief. Ook zij is nieuwsgierig naar de werkelijke toedracht. Stel je voor dat Kirstens oma is vermoord. Het tweetal besluit op onderzoek uit te gaan. Als twee rasechte speurneuzen zoeken ze naar nuttige informatie. Dan doet Kirsten een nieuwe, belangrijke ontdekking. Ze besluit het nieuwe aanknopingspunt voor Elise te verzwijgen. Wil Kirsten de waarheid nog wel weten? Wat als het haar helemaal niet zal bevallen?


Beschadigd is het debuut van copywriter, boekrecensent en verslaggever Ika Gerritsen, die samen met haar gezin in Alkmaar woont. Het verhaal is prettig geschreven en goed opgebouwd. De hoofdverhaallijn wordt regelmatig door fragmenten uit het verhalen onderbroken. In deze fragmenten ligt een deel van de ontknoping van het verhaal verscholen. Het is al snel duidelijk dat Susanna het vriendengroepje met haar gedrag vergiftigt. Zal iemand het tegen haar op durven nemen?


Aan het eind van het verhaal neigt het wat rommelig te worden, alsof de schrijfster haast krijgt het verhaal af te ronden. Ook nu blijft het verhaal tot in de puntjes onderbouwd. Er is goed over nagedacht. De factoren die tot de ontknoping leiden buigen echter iets te toevallig allemaal dezelfde kant op. Ik vind het einde van het verhaal dan ook verrassend en bijzonder gekozen maar niet heel geloofwaardig. Het soepel geschreven Beschadigd is een fijn vakantieboek. Een veelbelovend debuut.


ISBN 9789491875243 | paperback | 269 pagina's | LetterRijn | mei 2016

© Annemarie, 17 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven