Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Morag Joss

Het leugenparadijsHet leugenparadijs
Morag Joss

 

De Engelse titel "half broken things" klinkt beter, maar "het leugenparadijs" geeft goed weer waar het om draait: het leven van de personages wordt bepaald door leugens en op basis van die leugens hebben zij een paradijs geschapen.


Jean Wade is een vrouw van 64, die opgegroeid is in een pleeggezin. Niet bepaald met succes. Als haar pleegouders overleden zijn voorziet ze in haar onderhoud door op leegstaande huizen te passen. Ze is daarvoor in dienst van een bemiddelingsbureau. Dat bureau kondigt aan dat het huis waar ze nu op gaat passen, een afgelegen landhuis, haar laatste plaatsing zal zijn, ze wordt te oud.
Als blijkt dat juist dit huis haar past als gegoten, valt die mededeling haar rauw op het dak. Wat is haar toekomst als ze dit werk niet meer kan doen? Wegkwijnen in een huis met verarmde zeurende oude mensen? Dat wil ze zeker niet. Komt het daardoor dat ze deze keer niet zo oppassend is als anders? Ze houdt zich niet aan de regels. Als ze per ongeluk een theepot kapot laat vallen, vallen er ook allerlei sleutels op de grond. Sleutels van de afgesloten kamers en kasten, de verboden gebieden. En natuurlijk gaat ze op onderzoek uit.
En als ze Michael en Steph ontmoet, heeft ze er geen enkele moeite mee die in "haar" huis te laten wonen. Ook Michael en Steph hebben de nodige problemen in hun leven gehad, en zijn geen stabiele personen. Met zijn drieën - later vier, want Steph is zwanger- wonen ze heel gelukkig en tevreden in het huis, maar dat leven is gebaseerd op leugens. Ieder voor zich weet dat wel, maar er wordt niet over gepraat, zodat ze de illusie kunnen hebben dat ze een gelukkig gezinnetje zijn. Het voelt ook eigenlijk zo, vinden ze.
En dan komt er iemand aan de deur, iemand die Michael kent, uit zijn minder goede verleden. Ze kunnen het niet riskeren dat hun geluk bedorven wordt, en ze nemen de nodige maatregelen.


Morag Joss schreef dit boek met de vraag:"wat gebeurt er als het leven van mensen niet meer voorziet in datgene waar ze zo wanhopig naar verlangen?" Haar personages zijn mensen met tekortkomingen, maar ze zet ze zo neer, dat de lezer hen sympathiek vindt. Het zijn gewone mensen, met gewone wensen, alleen zit het leven hen niet mee. Wie zou hen hun "paradijs" misgunnen?
Het is eigenlijk een verhaal waar niet veel in gebeurt, totdat de ongewenste gast aanbelt. Maar Joss heeft de spanning er al eerder in gebracht door Jean al haar belevenissen op te laten schrijven. De gebeurtenissen van nu, maar ook haar verleden. Deze dagboekstukken zitten vanaf het begin door het verhaal geweven, waardoor je dus al weet dat er iets gaat gebeuren. Je zult alleen door moeten lezen om er achter te komen wat dat is.. En dat doe je..in een angstige verwachting waarin je niet teleurgesteld wordt!

ISBN 902298897X Paperback 254 blz. Uitgever Bruna Uitgevers, A.W. augustus 2005 
Vertaler: J. Mellema

© Marjo, 13 juni 2005

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER!

Recensies

Boven