Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Laura McHugh


OnvindbaarOnvindbaar
Laura McHugh


Hoewel het contact met haar vader al jaren op een laag pitje stond, huilt de vijfentwintigjarige Arden tranen met tuiten op zijn begrafenis. Van al haar familie is nu alleen haar moeder nog in leven maar ook met haar heeft Arden nauwelijks contact. Arden is een eenzame student. Door een pijnlijke gebeurtenis is ze nog altijd niet afgestudeerd. Het roer moet om, dat beseft ze maar al te goed. Wanneer ze bericht krijgt dat ze het familiehuis in Keokuk heeft geërfd, aarzelt ze geen moment. Arden gaat terug naar Arrowood, haar ouderlijk huis, waar haar leven begon en haar geluk eindigde. Arden gaat terug naar haar zusjes.


Omdat Ardens opa niet wilde dat Ardens vader het huis zou verkopen, had hij het in een trustfonds ondergebracht. Nu is het huis voor Arden. Zij mag het koesteren. Toch is het niet eenvoudig om weer terug in Keokuk te zijn. In het stadje aan de Mississippi is Arden zowel oprecht gelukkig als intens verdrietig geweest. Toen Arden acht jaar oud was speelde ze met haar tweejarige zusjes Violet en Tabitha in de tuin. Het drietal had het grootste plezier en Arden wilde de feestvreugde vergroten door bloemenkransen voor de blonde meisjes te vlechten. Arden was maar heel even in de achtertuin om bloemen te plukken maar toen ze terugkwam was de voortuin leeg. Een goudkleurige auto reed weg en de tweeling was voorgoed verdwenen.


In het huis is alles nog zoals het was toen ze het zeventien jaar geleden verlieten. Arden houdt de deur van de kinderkamer angstvallig dicht. Ze is er nog niet klaar voor de lege bedjes van haar zusjes te zien. Sinds de ontvoering van de meisjes heeft ze zich elke dag van haar leven afgevraagd wat er met ze gebeurd is. Liggen ze al jaren ergens in een bos begraven of zijn ze opgegroeid tot knappe jonge studentes? Arden hoopt dat ze nooit zijn vergeten hoeveel ze van hen hield. De onzekerheid over het lot van haar zusjes is slopend. Arden tovert het huis om tot een veilige cocon waar ze de frisse buitenlucht kan mijden en zich vol kan proppen met lekkernijen uit haar jeugd.


Het lukt Arden niet zich compleet van de buitenwereld af te sluiten. Huisbewaarder Dick Heaney duikt om de haverklap op en ook jeugdvriend Ben is al snel weer in beeld. Arden vindt het heerlijk om Ben terug te zien. Hij was jarenlang haar buurjongen en zijn ouders wonen nog steeds in het huis naast Arrowood. Ze weet nog goed hoe verliefd ze op hem was. De liefde was duidelijk wederzijds maar Arden vond niet dat ze recht op geluk had. Niet na wat haar zusjes was overkomen.


Er is nog iemand die maar contact blijft zoeken. Arden heeft Josh Kyle nog nooit ontmoet maar hij is bijzonder vasthoudend. Hij wil een boek over de verdwijning van Violet en Tabitha schrijven en hoopt op Ardens medewerking. Wanneer Josh beweert dat de getuigenis die ze als achtjarige heeft afgelegd mogelijk niet klopt, is haar interesse gewekt. Heeft ze jarenlang de verkeerde van de ontvoering beschuldigd? Arden besluit met Josh in zee te gaan. Het is tijd dat de waarheid boven tafel komt.


Onvindbaar boeit meteen. De lezer maakt kennis met een emotionele Arden die haar grip op het leven dreigt te verliezen. Waarom wasemt Arden pure eenzaamheid uit? Waarom had ze geen hechte band met haar vader en toont haar moeder nauwelijks interesse in haar?  Arden heeft iets breekbaars. De littekens op haar arm doen vermoeden dat ze een zware periode achter de rug heeft. Eigenlijk is ze sinds de verdwijning van haar zusjes niet meer gelukkig geweest. Dat gunt ze zichzelf niet. Arden was nog maar acht toen de tweeling verdween maar toch voelt ze zich verantwoordelijk.


Het is schrijfster Laura McHugh gelukt een intens verhaal in een niet al te zware verhaalsfeer te plaatsen. Naast haar zoektocht naar de waarheid blaast Arden het contact met Ben en zijn zusje Lauren nieuw leven in. Hoewel ze het liefst thuisblijft, laat ze zich toch af en toe meeslepen naar een feestje of evenement. Toch staat haar leven stil. Arden weet dat het tijd is de waarheid onder ogen te zien, ook al is het misschien niet de waarheid die ze wil accepteren. Hoewel de ontknoping niet heel verrassend is, was ik toch van begin tot eind in de ban van dit verhaal. Laura McHugh is een getalenteerde verteller.


ISBN 9789023467670 | Ebook | 320 pagina's | Cargo | augustus 2017
Vertaald door Fanneke Cnossen

© Annemarie, 31 augustus 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Het gewicht van bloed
Laura McHugh

De zeventienjarige Lucy is misschien wel de enige inwoner van Henbane die zich zorgen heeft gemaakt om Cheri Stoddard. Cheri verdween een jaar geleden wat niemand leek te interesseren. Haar onverschillige moeder beweerde dat het meisje weggelopen was en er werden braaf posters in winkeletalages opgehangen. Toen de posters na verloop van tijd verdwenen, verdween Cheri uit de gedachten van haar plaatsgenoten. Alleen Lucy bleef aan haar denken. Ze kon zich niet voorstellen dat Cheri, haar zwakbegaafde buurmeisje, uit zichzelf was verdwenen.

Een jaar na haar verdwijning is Cheri Stoddard dan toch het gesprek van de dag. Inwoners van Henbane praten over haar alsof ze een goede bekende was. Ze praten over haar in de verleden tijd want Cheri leeft niet meer. Haar ernstig toegetakelde lichaam is vreemd genoeg in een boom tegenover de plaatselijke supermarkt aangetroffen. Inwoners hebben knuffelbeesten en bloemen bij de boom neergelegd en kijken met ernstige gezichten in de televisiecamera’s van de journalisten die kort na de lugubere vondst in Henbane opdoken. Tijdens haar leven werd Cheri Stoddard door vrijwel iedereen genegeerd, pas nu ze dood is krijgt ze de aandacht waar ze zo naar hunkerde.

Cheri is kort geleden om het leven gekomen. Waar is ze al die tijd geweest? Het gonst van de geruchten in het normaal vrij rustige stadje. Lucy en haar beste vriendin Bess krijgen nieuwe regels opgelegd. Ze mogen uit veiligheidsoverwegingen niet meer gaan en staan waar ze maar willen. Lucy richt haar aandacht op haar nieuwe baantje bij oom Crete. Wanneer de woest aantrekkelijke - aldus Lucy - Daniel een klusje voor Crete op moet knappen, gaat Lucy met hem mee. Het was niet de bedoeling dat Lucy haar collega Daniel zou vergezellen. Het was niet de bedoeling dat Lucy de oude caravan zou betreden en het was al helemaal niet de bedoeling dat Lucy een kettinkje zou vinden. Een kettinkje dat ooit van haarzelf was geweest. Ze had het cadeau gedaan aan Cheri die het sieraad nooit afdeed.

Hoe is de ketting van Cheri in de caravan terechtgekomen? Heeft Cheri in de caravan gewoond? De schamele inrichting, de vlekken op de vloer, het verwijderde tapijt en vastgeniete gordijnen zijn Lucy niet ontgaan. Aan wie had oom Crete de caravan verhuurd? Lucy besluit op onderzoek uit te gaan. Ze beseft totaal niet hoe gevaarlijk haar detectivewerkzaamheden zijn.

De hoofdstukken over Lucy worden afgewisseld met hoofdstukken over Lila. Na de dood van haar moeder en stiefvader belandde Lila in pleeggezinnen. De beeldschone Lila werd gehaat door haar pleegmoeders en begeert door haar pleegvaders en -broers. Al op jonge leeftijd stond Lila er moederziel alleen voor. Wanneer Lila achttien jaar oud is, lijkt het tij te keren. Ze krijgt een baan aangeboden in het plaatsje Henbane waar ze twee jaar lang op de boerderij van ene Crete Dane zal gaan werken.

De ontvangst op de boerderij is hartelijk. Lila werkt hard en het contact met haar nieuwe baas is goed. Voorzichtig durft Lila weer in de toekomst te geloven. Lila heeft niet door dat Crete haar voor andere doeleinden heeft ingehuurd. Ze weet niet dat Crete bewust heeft gezocht naar een meisje zonder familie. Het tij is niet gekeerd voor Lila, ze wordt nog altijd door de verkeerde mannen begeerd.

Leeftijdsgenoten Lila en Lucy zijn twee heel verschillende, jonge vrouwen. Een korte tijd brachten ze al hun tijd samen door maar hun wegen scheidden zich. Toch zijn ze voor altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lucy is in de nabijheid van haar beschermende familie opgegroeid. Ze is het oogappeltje van haar oom Crete. Dezelfde Crete die Lila grote angst aanjaagt. Hoe kan één man bij twee vrouwen zulke verschillende gevoelens oproepen?

In Het gewicht van bloed schetst schrijfster Laura McHugh een intrigerend beeld van het slaperige stadje Henbane. Henbane is een prima plek om te wonen, als je tenminste bereid bent de andere kant op de kijken en je neus niet in andermans zaken steekt. De verhalen van Lucy en Lila zijn heel verschillend maar horen toch bij elkaar. Het gewicht van bloed is een overtuigend debuut met een goed uitgekiende verhaallijn. De lome verhaalsfeer herbergt een ijzersterke thriller.

ISBN 9789023487340 | paperback | 364 pagina's| Cargo| augustus 2014
Vertaald door Inge de Heer

© Annemarie, 26 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven