Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

P.D. James


height=Pemberley
P.D. James

Pemberley is het vervolg op de klassieker Pride and Prejudice (1913) van Jane Austen. In Pride and Prejudice staan de vijf zussen Bennet centraal. Hun moeder zoekt naarstig naar rijke echtgenoten voor haar dochters omdat het familiekapitaal naar een mannelijke erfgenaam zal gaan. De dochters zullen tot armoede vervallen als zij geen goed huwelijk weten te sluiten. Hoofdpersoon Elizabeth, de een-na-oudste dochter, wordt ten huwelijk gevraagd door de erfgenaam maar ze slaat het aanzoek af. Na de nodige strubbelingen trouwt oudste dochter Jane met haar grote liefde Charles Bingley en stapt Elizabeth in het huwelijksbootje met de steenrijke Fitzwilliam Darcy. Ook jongste dochter Lydia, het zwarte schaap van de familie, trouwt. Zij kiest voor een huwelijk met de twijfelachtige Wickham.

Dit nieuwe verhaal begint in 1803, zes jaar nadat Elizabeth en Darcy in het huwelijk traden. Elizabeth – die inmiddels moeder van twee zonen is -  heeft haar draai op Pemberley, het grote landgoed van de Darcy’s, al aardig gevonden. De voorbereidingen voor het jaarlijkse bal zijn in volle gang. Kandelaars worden opgepoetst, bloemen in vazen gezet en de ingrediënten voor de talrijke, heerlijke gerechten zijn al ingeslagen. Het bal van de Darcy’s is een belangrijke gebeurtenis voor de welgestelden uit de omgeving. Nog even en dan zullen de dames in prachtige japonnen rondzwieren in de armen van de onberispelijke heren. Aan de vooravond van het bal gooit een schokkende gebeurtenis echter roet in het eten. In de verte doemt een sjees op die in hoge snelheid op het huis van de Darcy’s afstevent.

Het kost de koetsier van de sjees enige moeite om zijn onrustige paarden tot stilstand te dwingen. Wanneer de koets eindelijk stilstaat, buitelt een hysterische vrouw uit het voertuig. Het is Lydia. Lydia is totaal overstuur en beweert dat haar man Wickham dood is. Hij zou doodgeschoten zijn door zijn vriend, kapitein Denny. De eveneens geschrokken koetsier doet zijn verhaal. In het bos droeg kapitein Denny de koetsier op om de sjees te stoppen. Hij riep dat hij er “niks meer mee te maken wilde hebben” en rende weg, het bos in. Wickham ging zijn vriend achterna en korte tijd later klonken er schoten. Vervolgens begon Lydia hevig te gillen en droeg ze de koetsier op zich naar Pemberley te spoeden.

Darcy en zijn twee gasten kolonel Fitzwilliam en Alveston, gaan met de koetsier terug naar de plek waar kapitein Denny en Wickham in het bos verdwenen. Ze zullen de twee mannen opsporen en naar huis begeleiden. De drie redders in nood hebben de twee mannen in een mum van tijd gevonden. Voor hun doemt een tafereel op dat geen van hen snel zal vergeten. Kapitein Denny ligt levenloos op de grond terwijl Wickham zich snikkend op het ontzielde lichaam van zijn vriend werpt en uitroept dat het zijn schuld is dat Denny dood is.

Darcy en zijn vrienden brengen het lichaam van kapitein Denny naar Pemberley. Ook Wickham, die dronken en onhandelbaar is, gaat mee. De politie wordt ingeschakeld, de dood van kapitein Denny is duidelijk geen ongeluk. En dan breekt een zware tijd aan voor de bewoners van Pemberley en hun familie. Het bal wordt afgelast en Wickham wordt naar de gevangenis overgebracht. Als hij veroordeeld wordt voor de moord op kapitein Denny zal Wickam dat hoogstwaarschijnlijk met de dood moeten bekopen. Pemberley en zijn bewoners zullen de schande nooit te boven komen. Opnieuw heeft de onbetrouwbare Wickam een verwoestende uitwerking op zijn omgeving.

Pemberley is een heerlijk misdaadverhaal, eerder een spannende roman dan een thriller. De sfeer van Pride and Prejudice herleeft in dit stijlvolle verhaal vol galante heren en ruisende rokken. Het beroemde verhaal van Jane Austen is met de grootst mogelijke respect in dit verhaal verwerkt. Bij het vleugje romantiek had van mij nog wel een extra scheutje gemogen maar verder ben ik alleen maar positief over dit prachtige verhaal. De romantiek in het verhaal betreft vooral Georgiana, het jongere zusje van Darcy. Zij is niet langer een kind maar een jonge vrouw. Ze heeft de aandacht van twee knappe heerschappen getrokken. Wie van hen weet haar hart te winnen?

Phyllis Dorothy James, Baroness James of Holland Park (1920), oftewel P.D. James begon in 1950, na een roerige tijd, met schrijven. Inmiddels heeft ze ruim 19 boeken geschreven, zijn veel van haar boeken verfilmd en won ze belangrijke prijzen. Pemberley is in 2013 door de BBC verfilmd tot een driedelige miniserie met de naam Death Comes to Pemberley.

ISBN 9789022569337 | paperback | 304 pagina's | Boekerij | maart 2014
Vertaald door Mechteld Jansen

© Annemarie, 14 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven