Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Carol O'Connell


De thuiskomstDe thuiskomst
Carol  O'Connell


Het verhaal draait om Josh. Maar Josh is al twintig jaar dood. Na zijn verdwijning heeft men nooit meer iets van hem vernomen, en alle commotie die er toen was in het kleine dorp is al lang vergeten.  Tot er iemand op het lugubere idee komt om daar verandering in te brengen. Hij of zij legt iedere avond een bot op de veranda van Josh' vader, oud politierechter, en weduwnaar. Josh was een talentvolle fotograaf. Nog steeds hangen overal in het dorp de foto's die hij maakte. Hij fotografeerde mensen.


Oren Hobbs is de oudere broer van Josh. Hij is een van degenen die hem voor het laatst zag, want hij was samen met zijn broer het bos in gegaan. Hij werd door zijn vader enkele maanden na het voorval naar een internaat gestuurd, en heeft een carrière opgebouwd als rechercheur bij de militaire politie. Hij heeft onder andere in Bosnië werk verricht. Hij is nu ex-rechercheur (waarom?) en heeft eindelijk gevolg gegeven aan de oproepen van huishoudster Hannah om thuis te komen. Wat een thuiskomst!


Het dorp. Ogenschijnlijk een rustig dorpje waar iedereen iedereen kent en waar je geen geheimen verwacht, het gonst en pruttelt; het lijkt wel een beerput.  Het zijn de botten die Oren er toe brengen het verleden te gaan onderzoeken. Behalve dat hij moet samenwerken met de incompetente sheriff komt er ook de Californische recherche aan te pas. Het graf waar de botten nu uit komen ligt op hun terrein. Er blijkt nog een ander skelet in te liggen. 
Een andere spil in het dorp is het gezin van de Winstons. Ze wonen in een buitenverblijf met een torenkamer. In die torenkamer staan maar liefst vier telescopen opgesteld, waarmee Sarah Winston haar passie voor vogels kan uitleven. Maar met die kijkers kun je ook veel zien van wat er in het dorp gebeurt. Sarah is alcoholiste. Haar man Addison denkt dat hij haar onder controle heeft. Hij is advocaat, betrokken bij veel dorpelingen. Hun dochter Isabel, ornithologe, is sinds jaren weer terug. Toeval? Zij en Oren Hobbs hebben een vreemde relatie. Dan zijn er nog Evelyn Straub, met wie Oren een relatie zou hebben gehad. Het gezin Hardy: moeder Mavis, met een nog steeds niet fatale hersentumor, woont in de bibliotheek 'waar toch nooit iemand komt'. Haar zoon Dave, die wacht op haar dood. De mislukte schrijver Ferris Monty en de superintelligente William Swahn, nu vereenzaamd en kreupel na een traumatisch voorval.

Al deze personen en nog anderen spelen een rol in het ingewikkelde verhaal.
Wie is het tweede slachtoffer? Waarom houdt de sheriff de rugzak van Josh nog steeds verstopt? Wat is er misgegaan met Isabel en Oren? Waarom drinkt Sarah? Wat heeft zij te maken met William Swahn? Wie is Hannah?  Maar de belangrijkste vraag is: wat is er gebeurd met Josh?
Carol O'Connell sleept je mee in een maalstroom van ingewikkelde relaties, zonder dat het ergens ongeloofwaardig wordt. Ze trekt gewoon de beerput open. Misschien is dat ouijabord een beetje over de rand, maar ook dat weet ze een juist plekje te geven. Over het algemeen is Oren het vertelperspectief is, maar soms is het een ander. Handig om de lezer wat meer informatie te geven. Maar de schrijfster roept er ook meer vragen mee op. Ongelooflijk eigenlijk, dat je toch een antwoord krijgt op de belangrijkste vraag: wat is er gebeurd met Joshua Hobbs?


ISBN 9789026128165  Paperback 382 pagina's | Uitgeverij De Fontein | augustus 2010
Vertaald door Frans van Delft

© Marjo, 22 augustus 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven