Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Koen Vermeiren


De blikDe blik
Koen Vermeiren


Onder het bevel van Commandant Mark van Eede van het SIE (Speciaal Interventie Eskadron) loopt een gijzeling verkeerd af en eist twee dodelijke slachtoffers. Mark voelt zich persoonlijk verantwoordelijk en vertrekt bij het SIE. Zijn vrouw is tevreden met deze ontwikkeling omdat hij nu meer tijd heeft voor haar en hun 15-jarige autistische zoon Stijn. Mark is echter niet gelukkig. Alhoewel hij nog steeds bij de politie werkt kwijnt hij weg achter zijn bureau. Wanneer hij gevraagd worden om het pas opgerichte FAST (Fugitive Active Search Team) te gaan leiden neemt hij het aanbod aan. Het FAST spoort voortvluchtige criminelen op zodat hij toch weer in een gevaarlijk beroep is beland. In dit verhaal start het vierkoppige team met een drietal dossiers.


Het boek opent met een heftige gijzelingscène. Hierdoor zit je als lezer direct midden in het verhaal. Wat knap gedaan is, is dat de hoofdpersonen in het boek vrijwel meteen iets vertrouwds hebben. Het verhaal is goed opgebouwd met een krachtig plot. Behalve dat de lezer getrakteerd wordt op een spannend verhaal leren we de hoofdpersoon beter kennen. Zo worstelt hij met het verdelen van zijn tijd tussen werk en privé. Het opvoeden van hun autistische zoon brengt extra zorg met zich mee. Mark voelt zich schuldig wanneer hij zijn vrouw hier weer eens mee opzadelt maar het enthousiasme voor zijn werk wint het steeds opnieuw van zijn schuldgevoel.


De andere drie leden van het team komen in iets mindere mate aan bod maar wel uitgebreid genoeg. De thriller-liefhebber wordt niet teleurgesteld maar vooral de liefhebber van een goed en spannend politieverhaal zal zich kunnen vinden in dit boek. Dat de schrijver van het boek uit Vlaanderen komt en het boek in het Belgisch-Nederlands geschreven is, is in het begin even wennen. Al snel stoort het niet meer. Sporadisch komt er een uitdrukking of een zin langs waarbij de Nederlandse lezer zich eens op het hoofd krabt. Na het herlezen van de vreemde zinsnede valt het kwartje wel. Soms spreken figuren in het boek Frans. Wie deze taal niet beheerst tast dan even in het duister. Gelukkig gaat het om korte, onschuldige fragmenten waar geen cruciale wetenswaardigheden in staan.


Dit thriller-debuut wekt de indruk dat we hier niet met een beginnend schrijver te maken hebben en dat is correct. Deze Doctor in de Letteren & Wijsbegeerte is geen onbekende in schrijversland en heeft al menig titel op zijn naam staan. Het werk van Koen Vermeiren is bovendien meerdere malen bekroond. Behalve boeken schrijft hij ook artikelen, literaire essays, toneelstukken en scenario’s. Zo schreef hij voor de televisieseries Witse en FC De Kampioenen. Verder speelt en componeert hij muziek en heeft hij onder eigen beheer een aantal cd’s uitgegeven.


Het zou zomaar kunnen dat Koen Vermeiren met dit boek het begin van een fijne reeks verhalen over Mark van Eede en het FAST inluidt.


ISBN 9789022325698 Paperback 374 pagina's | Manteau | februari 2011

© Annemarie, 16 mei 2011

Lees de reacties op het Leestafelforum en of reageer, klik HIER

Recensies

Boven