Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Simons & Van der Zijl

De val van Annika SDe val van Annika S.
Simons & Van der Zijl


Het boek begint met een moordscene, hetgeen er op lijkt dat je een thriller gaat lezen, maar behalve dat de schrijvers gedegen onderzoek hebben gedaan naar de achtergrond van het verhaal, is het ook een psychologische roman over een vrouw die er mee weg dacht te komen dat zij niet de waarheid vertelde over haar verleden. Maar wie zijn hoofd boven het maaiveld uit laat steken is kwetsbaar.


En zo stort de wereld van de Duitse politica Annika Schaefer in, als haar geheimen aan de openbaarheid komen en de media zich verlekkerd op haar stort. Ze vlucht. Haar herinneringen brengen haar naar Holland, naar Callantsoog, waar ze onderduikt in het ooit zo idyllische park waar echter weinig meer van over is. Het moet goed genoeg zijn voor Annika. Doordat ze halsoverkop uit Berlijn is vertrokken, heeft ze niet meer meegenomen dan haar tas, die tot overmaat van ramp gestolen wordt. Intussen zijn ook haar bankpassen geblokkeerd. Daar zit ze dan, verguisd door de Duitse pers, verstoten door haar schoonfamilie en de partij. Er rest haar geen andere optie dan het baantje aan te nemen dat de beheerder van het park haar biedt, zodat ze daar kan blijven wonen. Schoonmaken. Geen probleem voor Annika.


Martin Twisk was tot voor kort een zeer gewaardeerd rechercheur, die na een misstap zijn dagen slijt in uniformdienst. In die hoedanigheid neemt hij de aangifte van de diefstal van Annika’s tas op. Zodoende weet hij waar de tas naar toe moet als die gevonden wordt. Maar: omdat de tas werd aangetroffen bij een verdacht sterfgeval, duikt hij in de zaak: wat heeft Annika S. te maken met de overledene een oude vrouw die als kluizenaar in de duinen bij Bergen aan Zee woonde?

‘Misschien, dacht Martin somber, nadat hij het Weismanndossier bij het Justitieel Archief in het souterrains had afgegeven en in de auto was gestapt om naar huis te rijden, was het ook allemaal wel inbeelding van zijn kant. Misschien wilde hij gewoon heel graag dat Anna Weismann was vermoord en dat Annika Schaeffer daar een rol in had gespoeld – simpel en alleen omdat het hem een kans zou geven zich te revancheren en weer terug naar de recherche te kunnen.’


Wie was Anna Weismann? Is er nog een toekomst weggelegd voor Annika? En voor Martin?


Het verhaal over Annika Schaeffer is gebaseerd op de verdwijning van SPD-politica Petra Hinz, die in 2016 bleek te hebben gelogen over haar cv en onderdook.

Het echtpaar Simons-van der Zijl heeft aangekondigd dat dit het eerste deel is van vijf boeken. In het tweede deel, Rijke mensen zijn anders, dat volgend jaar verschijnt, staat de Nederlandse politieagent Martin centraal.
Uit dit eerste deel blijkt dat hun samenwerking geslaagd is: beiden zijn gewend om hun onderwerpen goed te onderbouwen. Annejet van der Zijl is immers bekend als non-fictieschrijver. Ze debuteerde in 1998 met Jagtlust, en schreef bestsellers als Sonny Boy en De Amerikaanse prinses.
En Jo Simons is een ervaren journalist. Kon de lezer al rekenen op degelijk research, dan komt daar nu iets extra’s bij: een goed opgebouwd verhaal waarin de spanning vergroot wordt door de invalshoeken van verschillende personages, met prima uitgewerkte karakters!

ISBN 9789048841882 | Paperback | 272 pagina's | The House of Books| maart 2018

© Marjo, 15 maart 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven