Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Volker Kutscher

De stille doodDe stille dood
Volker Kutscher


Het is 1930, de tijd waarin het de geluidsfilm de stomme film aan het verdringen is. Er worden veel films gemaakt, in verschillende studio’s, waar producers elkaar de loef af proberen te steken. Het is dan ook het eerste motief dat in de hoofden van de inspecteurs die op de moordzaak gezet worden opkomt: jaloezie, concurrentie.


Er is een actrice vermoord, Betty Winter. Is dat de daad van de concurrentie? Want dat het geen ongeluk is, dat hebben ze al snel door. Er is geknoeid met de ophanging van een lamp, die Betty precies op het hoofd raakte. Daarbij ontwikkelde zich een enorme hitte en haar tegenspeler, toevallig ook haar echtgenoot, dacht er goed aan te doen een emmer water over haar heen te gooien. Dat kostte haar het leven.


Gereon Rath, bekend uit Schaduw over Berlijn, bevindt zich nog steeds in Berlijn en wordt op de zaak gezet. Aan hem de taak om de wirwar van eventuele verdachten en hun motieven uit te pluizen. Voor hij evenwel de zaak oplost, wordt er opnieuw een filmster gevonden, in een lege bioscoop. Het slachtoffer was al eerder vermist. 
De kranten spreken meteen van een seriemoordenaar, maar Raths chef wil daar niets van weten. De relatie tussen deze man en Rath is niet al te best, omdat deze laatste een eigenzinnige manier van werken heeft. Regels lapt hij vrij makkelijk aan zijn laars. Bovendien heeft hij andere bezigheden – een zaak oplossen voor zijn vader en nog een privéopdracht – zodat hij niet altijd beschikbaar is als men dat wil.


'Rath dacht aan zijn eigen vader en diens devies. Kennis is macht. Het was mooi als je alles tot zulke simpele uitspraken kon reduceren. Dat schiep orde in de wereld. Zelf kon hij dat niet. En hij wilde het ook niet. Rath was bang dat hij dan op een gegeven moment de werkelijkheid niet meer zou zien. En daar draaide het toch om in zijn werk? Hij moest aan het lícht zien te brengen wat er werkelijk gebeurd was, hoe ingewikkeld, chaotisch en onlogisch dat soms ook kon zijn en hoe ingewikkeld, chaotisch en onlogisch dat meestal ook was.'


Volker Kutscher is de Duitse tegenhanger van Elisabeth George. Beiden hebben een soepele, meeslepende manier van vertellen, waarbij ze veel - maar niet teveel - details gebruiken.
De verschillende verhaallijnen, ook die van de moordenaar, wisselend elkaar goed af, waarbij het privéleven van de speurder niet vergeten wordt. De relatie met zijn ouders, de - eigenlijk ex - vriendin, het geharrewar met zijn meerderen en collega’s, het maakt de man zeer menselijk en sympathiek.
Er is een speciale rol weggelegd voor een verweesde hond, en voor de Chinese vrucht Yangtao, een vrucht die we kennen als kiwi.


Het is geen tenenkrommende actiethriller, maar er zit absoluut spanning genoeg in en voor de liefhebber van een lekker uitgesponnen verhaal is dit genieten.
Kutscher brengt het verhaal zeer beeldend, hij tekent ook de beklemmende sfeer van de tijd waarin het speelt: communisten en nazi’s die streven naar de macht, zonder dat het een politieke thriller wordt.


Volker Kutscher (1962) studeerde filosofie en geschiedenis en werkte als journalist.
Moge er nog vele Gereon Rath-mysteries volgen!


ISBN 9789044354560 | Paperback | 624 pagina's | Uitgeverij House of the Books | mei 2019
Vertaald uit het Duits door Jacques Meerman

© Marjo, 30 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Schaduw over Berlijn Schaduw over Berlijn
Volker Kutscher


We bevinden ons in Berlijn, in de jaren van het interbellum. De eerste wereldoorlog heeft grote wonden geslagen in de Duitse samenleving. De opkomst van het fascisme, protestmarsen in Berlijn, de Russische maffia, en de decadentie die welig tiert in een poging om alle ellende te vergeten en die zich uit in louche uitgaansclubs waar ook drugs circuleren, tegen deze achtergrond speelt het verhaal zich af.

Er wordt een auto met een dode man uit de rivier de Spree gehesen. Het is moord, de man had nooit zelf kunnen rijden gezien zijn kapotte handen en voeten. Hij is gemarteld. Maar wie is hij? Waarom moest hij dood?


Rechercheur Gereon Rath is nog maar net onderdeel van de zedenpolitie, en ziet nu zijn kans schoon: hij wil weer bij moordzaken. Tot voor kort was hij in Keulen rechercheur bij die afdeling, maar er iets faliekant fout gelopen. Berlijn weet niets van zijn verleden, dus waarom zou hij niet proberen te switchen? Hij vertelt niemand waar hij mee bezig is, en probeert op eigen houtje uit te zoeken wie de dode man is. Hij zal de zaak wel oplossen en zo laten zien dat hij meer in zijn mars heeft!


Hij krijgt te maken met vervaarlijke, nietsontziende gangsters, waaronder Russen, waarbij alles lijkt te draaien om een schat: een Russische familie zou ten tijde van de revolutie een grote hoeveelheid goud naar Duitsland hebben vervoerd, maar niemand lijkt te weten waar dat goud gebleven is. Er duikt af en toe een telg van die familie op, een mooie jonge vrouw, en Rath wil graag eens met haar praten. Maar ze ontglipt hem steeds. Een van de partijen die op dat goud uit is is een fascistische groepering.
Als de lezer leest dat er aan een muur van een woonkamer bij een lid van die groepering thuis een foto hangt van ‘een Charlie Chaplin-achtige figuur met een eigenaardige snor’ op, weet die wel hoe laat het is. Maar Rath is zich vanzelfsprekend nergens van bewust.


Van de aantrekkingskracht van de stenotypiste op de afdeling Moordzaken, Charlotte Ritter is hij zich evenwel wel degelijk bewust. Hij doet zijn best haar te veroveren, maar met al zijn geheime bezigheden lijkt hij zichzelf in de vingers te snijden.


Het verhaal speelt in de periode van 28 april tot 21 juni van het jaar 1929, voor, tijdens en na de gewelddadigheden van 1 mei (een bloedige aanvaring vond plaats tussen politie en demonstranten die later als ‘Bloedmei’ bekend werd) te Berlijn. Kutscher beschrijft hoe de stad er in die jaren uit zag en vooral ook hoe de politieke sfeer in Duitsland was, zonder dat hij daarbij de lijn van het verhaal onderbreekt. Er wordt melding gemaakt van het steeds grotere belang dat men hechtte aan sporenonderzoek: de technische recherche ontstond. En de rol van de media, in die tijd vooral kranten, wordt niet vergeten.


De afwisseling tussen beschrijvingen en actie is precies goed. Er zit een behoorlijk tempo in het verhaal en de verwikkelingen worden naarmate het vordert lastiger te volgen maar ook boeiender.
Het personage Rath is zeer menselijk. Hij krijgt met tegenvallers te maken, moet zijn weg zien te vinden in hachelijke situaties, en hoewel hij zijn doel steeds voor ogen houdt, slaat regelmatig de twijfel toe. Wie kan hij vertrouwen? En de verleidingen van de onderwereld waar hij in terechtkomt zijn groot.
Het is een historische spionagethriller, met veel actie en op zijn tijd humor.


De Duitser Volker Kutscher (1962) staat bekend als scenarioschrijver. Zijn omvangrijke boek leest dan ook als een film. En er is al een televisieserie van gemaakt: Babylon Berlin.


ISBN 9789044354461 | paperback | 576 pagina's | The House of the Books | oktober 2018

Vertaald ut het Duits door Janet Blanken

© Marjo, 23 januari 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven