Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Thon Schreuders

De inhoud van allesDe inhoud van alles
Thon Schreuders


Op de kade van de Julianahaven in Dordrecht wordt een man aangevallen door een drone.

Hij brengt het er levend van af omdat hij zijn hoofd afwendde op het moment dat de drone gas in zijn gezicht spoot, en doordat hij de beschikking heeft over een supersnel meldingssysteem, in de vorm van een app. Binnen de kortste keren bevindt hij zich in het ziekenhuis en trekt al snel de aandacht van rechercheur van Haren. Deze herinnert zich dat nog maar pas een andere medewerker die werkzaam was in hetzelfde bedrijf onder vreemde omstandigheden overleden is.
Het slachtoffer, Karel van den Hogendorp, werkt bij een bedrijf dat ABD heet (Artificial Brain Development). Daar houdt men zich bezig met kunstmatige intelligentie. Men werkt er onder andere aan een computer die op basis van neurale netwerken in staat moet zijn om de gehele inhoud van een menselijk brein in zich op te nemen en actief te reageren op en met zijn omgeving.

Alles is begonnen met de documenten van Birckelmann, die deze schreef in het begin van de twintigste eeuw, en waarin hij stelt dat ‘energie Inhoud is met een verpakking er om heen.’

Als Van Hogendorp op zoek gaat naar de originelen, die zich in Wenen bevinden, blijkt er nog iemand te azen op de manuscripten.
In hetzelfde Wenen zit een dubieuze firma, die er uit ziet als een uitzendbureau, maar de opdrachtgever lijkt te zijn van de moordaanslag. Er er zijn ook nog banden met een emir en sjeik Ahmed, die zich zorgen maken over de uitvindingen van ABD, maar geld genoeg hebben om de aandelen op te kopen.

Intussen is de computer, Ben genoemd, druk bezig zichzelf uit te breiden. Doordat hij contact heeft met de buitenwereld, met andere digitale netwerken, en alle informatie die daar te vinden is, over de hele wereld, neemt de kennis zeer snel toe. Zelfs informatie die niet digitaal vast ligt, weet hij te bereiken door opdracht te geven aan onderzoeksbureaus.
De medewerkers van ABD vinden het fantastisch! Voor zover dat kan tussen mens en machine ontstaat er zelfs een emotionele band. Als Ben dat merkt, moet hij zijn tekortkomingen erkennen. Hij kan geen gevoelens ervaren. Hij heeft geen Inhoud, geen ziel (dat woord wordt in het boek niet genoemd). ABD doet een poging Inhoud toe te voegen aan het mainframe, door middel van dagelijkse proeven.
Terwijl Ben steeds menselijker wordt, blijkt behalve Dubai ook Washington graag te willen weten wat er allemaal gaande is in Dordrecht.
Kan ABD, zelfs mét Ben, op tegen deze grootmachten?

Gelukkig wordt door de schrijver, Thon Schreuders, duidelijk genoeg uitgelegd wat er allemaal gaande is, het is in ieder geval genoeg om het verhaal te kunnen volgen. Dat je het wilt blijven volgen heeft te maken met de thrillerachtige gebeurtenissen. De opzet van de hoofdstukken is even wennen. In de titel worden twee onderwerpen aangegeven waar het over zal gaan, en die overgang is binnen het hoofdstuk niet altijd even duidelijk. De verteller is over het algemeen een alwetende, maar ergens is ineens Karel een ik-verteller. Zo frons je ook even bij de plotselinge flashbacks: even vreemd, maar niet storend.
Tegen het einde schrijft de schrijver zichzelf ook nog in het verhaal, en wordt het even heel pittig. Zijn bijzondere theorie is toch wel voor gevorderden.
Een echte thriller wordt het niet, de rechercheur heeft slechts een kleine rol en de theorie lijkt belangrijker dan de actie. Er zijn verwijzingen naar de moderne tijd (Putin, IS)
Maar de kern van het verhaal: de vraag of kunstmatige intelligentie ooit ons leven zal overnemen, dat is en blijft een interessante vraag, waar wij gewone mensen danig ons hoofd over kunnen breken. En omdat je wilt weten hoe het met Ben afloopt, lees je lekker door.

Thon Schreuders is een geboren en getogen Dordtenaar. Hij werkte onder andere als fysiotherapeut, haptonoom, loopbaanadviseur en hoofd personeelsvoorziening.

ISBN 9789461851130 | paperback| 247 pagina's | Uitgeverij Village| oktober 2015

© Marjo, 13 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven