Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Deon Meyer


KoortsDeon Meyer
Koorts


De Koorts was snel en meedogenloos. Als een wervelwind raasde het over de wereld en nam bijna elk leven dat het tegenkwam. De Koorts kwam en de Koorts nam. Het maakte niet uit of je arm of rijk was. Ook maakte de Koorts geen onderscheid tussen man en vrouw, volwassene of kind en huidskleur deed er al helemaal niet toe. Misschien wel voor het eerst sinds het ontstaan van de wereld was iedereen gelijk. Toen de gruwel eindelijk voorbij was, was er vrijwel niemand meer over. 


Ook in Zuid-Afrika heeft de Koorts genadeloos toegeslagen. De eens zo bruisende steden liggen er verlaten bij, boerderijdieren zwerven verwilderd rond en voorzieningen zijn uitgevallen. De weinige overlevenden zijn terug in de tijd geworpen. Alle eens zo vanzelfsprekende luxe is verdwenen. Wie de Koorts heeft overleefd, moet het doen met wat voorhanden is. Keukenkastjes in huizen waar eens gelukkige gezinnen woonden worden geplunderd en supermarktvoorraden gaan langzaam in persoonlijke voorraden op. Simpelweg overleven is de eerste prioriteit.


Ook de dertienjarige Nico Storm en zijn vader Willem zwerven al maanden rond. Ze hebben alleen elkaar nog. Willem beseft dat supermarktvoorraden niet eeuwig beschikbaar blijven. Ook wordt de omgeving steeds gevaarlijker. Zo zijn ze onlangs ternauwernood aan een aanval van verwilderde honden ontsnapt. Doelloos rondzwerven is geen goede oplossing voor de lange termijn. Om een nieuwe toekomst op te kunnen bouwen is stabiliteit nodig. Willem heeft al een plek in gedachten. Het stadje Vanderkloof ligt bij een stuwdam. Waar een stuwdam is, is water. Ook biedt Vanderkloof met een beetje geluk de mogelijkheid elektriciteit op te wekken. Het is een geschikte plek voor een nieuw bestaan.


Willem is niet van plan zijn nieuwe leven alleen met Nico op te bouwen. Voor een nieuw begin zijn mensen nodig. Mensen in alle soorten en maten met verschillende talenten. De mannen waar ze kort na de hondenaanval op stuiten, zijn echter allesbehalve geschikt. Het zijn agressievelingen die bovendien een onschuldige vrouw gevangenhouden. Willem en Nico hadden hun weg kunnen vervolgen maar zo zitten vader en zoon niet in elkaar. Wanneer hun reddingsoperatie op een levensgevaarlijke confrontatie uitloopt, is het niet Willem maar Nico die doortastend optreedt. Het is een griezelige daad voor een jongen van zijn leeftijd maar de vrouw, die Melinda heet, is gered en de nieuwe bevolking van Vanderkloof bestaat nu uit drie personen.


De volgende ontmoeting is enigszins wonderlijk. De man die uit de Cessna 172 die voor het drietal op de weg landt stapt, noemt zichzelf Hennie Flaai. Hij is niet van plan het vliegen op te geven om zich in Vanderkloof te vestigen. Wel is hij bereid tijdens zijn vliegtochten pamfletten te verspreiden. Ondertussen gaan Willem, Nico en Melinda zelf ook op zoek naar mensen. De eerste nieuwe bewoners treffen ze in een camper aan. De moederloze Beryl heeft maar liefst zestien hongerige kinderen onder haar hoede genomen. Ze is uitgeput en bereid mee naar Vanderkloof te gaan.


De volgende nieuwe bewoner is een eenzame motorrijder met de naam Domingo. Hij zal later een beschermende rol op zich nemen. En dan is Hennie Flaai terug. Hij kon Melinda maar niet uit zijn hoofd zetten. Hennie heeft ijverig pamfletten verspreid en vertelt trots dat er maar liefst tweehonderdzestig mensen naar Vanderkloof onderweg zijn. De nieuwe gemeenschap is een feit. Omdat bij een nieuw begin ook een nieuwe naam hoort, wordt Vanderkloof omgedoopt tot Amanzi, wat Xhosa voor water is.


Op dit punt van het verhaal zou ik graag willen vertellen dat iedereen nog lang en gelukkig leefde maar zo is het natuurlijk niet gegaan. Hoewel Koorts een fictief verhaal is, is het beslist geen sprookje. Auteur Deon Meyer heeft vier jaar aan dit boek gewerkt en naast het schrijven ook veel tijd in onderzoek gestoken. De bronnenlijst achterin het boek verraadt dat hij heel wat boeken en websites over onder andere survival en het opbouwen van een nieuw bestaan heeft geraadpleegd. Ook heeft hij contact gezocht met artsen, vliegtuigdeskundigen en andere experts.


Deon Meyer heeft er dus niet zomaar op los gefantaseerd. Elke ontwikkeling die aan het verhaal is toegevoegd, is uiterst realistisch. Niet alleen omgevingsfactoren maar ook menselijke eigenschappen zijn grondig bestudeerd. Zo zijn er plunderaars die een bedreiging voor Amanzi vormen. Binnen de gemeenschap zelf is behoefte aan leiderschap. De kersverse democratie levert naast een prettige structuur ook ontevredenheid en tegenstanders op. Zo gaat dat nu eenmaal.


Ook de vertelvorm van Koorts is bijzonder. Het zijn de memoires van Nico Storm die hij jaren na de dood van zijn vader, die vermoord is, optekent. Hij doet al zijn herinneringen zo nauwkeurig mogelijk uit de doeken waarbij hij ook anderen de ruimte geeft hun verhaal te doen. Door deze manier van vertellen, wordt het verhaal nóg realistischer. Koorts is een belevenis.


Deon Meyer behoort volgens velen, mijzelf incluis, tot de beste thrillerschrijvers ter wereld maar kennelijk is hij niet van plan het daarbij te laten. Met Koorts heeft hij bewezen ook uitstekend met andere genres uit de voeten te kunnen. Mijn bewondering voor deze fantastische schrijver neemt alleen maar toe!


ISBN 9789400508262 | paperback | 544 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers |mei 2017
Vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer

© Annemarie, 23 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De vrouw in de blauwe mantelDe vrouw in de blauwe mantel
Geschenkboek Spannende Boeken Weken 2017
Deon Meyer


Het lichaam van de onbekende vrouw wordt gevonden door dertien Xhosa-vrouwen die bij een uitkijkpunt tussen Umtata en Kaapstad wachten tot de chauffeur van hun taxibusje klaar is met zijn sanitaire stop. Door hun gegil en de daaropvolgende ontdekking plast de chauffeur van schrik over zijn schoen. Hij haast zich terug naar het busje en start de motor maar daar zijn de passagiers niet van gediend. Vertraging of niet, de politie moet gebeld worden. Ook na het telefoontje weigeren de vrouwen te vertrekken. Ze vormen een kring om het lichaam van de dode vrouw en zingen zachtjes kerkliederen tot de politie arriveert. Ook een dode verdient immers respect.


De opgetrommelde politie van Somerset West weet zich geen raad met de lugubere vondst. Volgens de lijkschouwer is de hoofdwond aan de achterkant van haar hoofd de doodsoorzaak. Om een noodlottig ongeval gaat het in ieder geval niet. Iemand heeft de vrouw volledig ontkleed en met bleekmiddel gewassen. Het sterk geurende goedje zit werkelijk overal. Hoewel ze op het uitkijkpunt is gevonden, is ze daar niet om het leven gebracht. Zonder plaats delict zal het niet eenvoudig worden de moordzaak op te lossen. Na een oproep in de media komt er iets meer duidelijkheid. De vrouw wordt geïdentificeerd als Alicia Lewis.  Brigadier Tando Duba springt nog net geen gat in de lucht wanneer blijkt dat het slachtoffer een Britse toerist is. Nu mogen de Valken, de rechercheurs van de afdeling Ernstige Delicten, het van hem overnemen.


Pas 96 uur na de vondst van het lijk krijgen rechercheurs Bennie Griessel en Vaughn Cupido de zaak toebedeeld. Aangezien de eerste 48 uur bij een moordzaak het belangrijkst zijn, is er veel kostbare tijd verloren gegaan. Toch zullen de twee ervaren rechercheurs een poging moeten wagen. Allereerst moet worden onderzocht waarom de Britse Alicia Lewis naar Zuid-Afrika is gekomen. Heeft ze zichzelf op een vakantie in deze prachtige omgeving getrakteerd of heeft ze de lange reis met een andere reden gemaakt? Bennie en Vaughn beginnen hun onderzoek in het hotel waar Alicia verbleef. Ze weten nog niet dat de zaak een bijzonder kunstzinnig én Nederlands tintje zal krijgen.


De vrouw in de blauwe mantel is het geschenkboek van de Spannende Boeken Weken 2017 (9 t/m 25 juni 2017). Het is geschreven door Deon Meyer, van wie onlangs ook de thriller Koorts is verschenen. Voor de vele fans van deze begenadigde schrijver is De vrouw in de blauwe mantel een prachtig cadeau waarin hoofdpersonage Bennie Griessel van plan is zijn vriendin Alexa ten huwelijk te vragen. Vaughn gunt zijn collega en vriend het liefdesgeluk maar hij maakt zich ook zorgen. Hoewel Bennie al enige tijd niet meer drinkt, is hij nog altijd een alcoholist en dat geldt ook voor Alexa. Vormen de twee wel een goed koppel? Bennie weet niet goed hoe hij het heerlijke gevoel van geborgenheid dat hem dagelijks overvalt aan zijn collega moet beschrijven. Hoewel hij er klaar voor is de rest van zijn leven met Alexa te delen, wacht hem nog een lastige taak. Er moet een mooie verlovingsring komen en verlovingsringen zijn peperduur.


Mocht je nog nooit een boek van Deon Meyer gelezen hebben dan vormt dit geschenkboek een uitstekende kennismaking met de Zuid-Afrikaanse schrijver. Hoewel het geen dikke pil is, is het een echt Bennie Griessel-boek. Dit boekpersonage behoort al jaren tot mijn favorieten. Wees gewaarschuwd: de kans is groot dat je na het lezen van dit boek op een drafje terug naar de boekwinkel zal gaan om meer boeken van deze fantastische auteur in te slaan!


Deon Meyer brengt de liefde voor zijn land niet alleen tot uiting in zijn fantastische thrillers maar ook in de prachtige foto’s die hij maakt. Keer op keer geniet ik van de indrukwekkende wijze waarop hij het kleurenpalet en het pure van uitgestrekte landschappen vastlegt. De onderste foto op de cover van dit boek is door hem gemaakt. Wil je meer van zijn foto’s zien? Dat kan! Afgelopen dinsdag heeft de auteur een fototentoonstelling in de Schiphol Airport Library geopend. Daar – en in de bibliotheken in Almere, Ede, Wageningen, Muiden, Den Helder, Tilburg, Middelburg, Harderberg en Zwolle - kun je zijn indrukwekkende werk tijdens de Spannende Boeken Weken bekijken. Mocht je in de gelegenheid zijn te gaan, aarzel dan niet!  


ISBN  9789059654228 | paperback | 95 pagina's | Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en A.W. Bruna Uitgevers| juni 2017
Vertaald door Martine Vosmaer en Karina van Santen

© Annemarie, 9 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

IcarusIcarus
Deon Meyer


“Het lijk van Ernst Richter komt bloot te liggen door een complot tussen hemel en aarde. Alsof het heelal samenzweert om de gerechtigheid een duwtje in de rug te geven.”


Ernst Richter werd al weken vermist. Hij was een charismatische man, een succesvolle internetondernemer. Ernst Richter was geliefd maar werd ook gehaat. Hij was de oprichter van de geruchtmakende website Alibi.co.za, een website die schuinsmarcheerders en andere bedriegers van waterdichte alibi’s voorziet. Klanten van Alibi genieten een volledige anonimiteit en kunnen dankzij de beste grafische technieken over overtuigende hotelrekeningen en andere documenten beschikken. Wie gebruik maakt van de diensten van Alibi, kan zijn omgeving schaamteloos voorliegen. Held of  charlatan, Ernst zal nooit meer van zijn rijkeluisleventje kunnen genieten.


Iemand vond dat Ernst zijn ambities met de dood moest bekopen. Maar wie? Is de dader soms een boze burger die Alibi verantwoordelijk voor de misstappen van zijn of haar metgezel  acht? Heeft Ernst tijdens zijn weg naar de top vijanden gemaakt? Er zijn verdachten in overvloed en tot overmaat van ramp kondigt een onbekende hacker aan de klantenlijst van Alibi openbaar te gaan maken. Velen, ook hooggeplaatste lieden, schrikken zich een hoedje van dat nieuws. Vaughn Cupido van de Zuid-Afrikaanse speciale eenheid De Valken krijgt van majoor Mbali Kaleni opdracht de moordenaar van Ernst Richter in de kraag te vatten. Het is voor het eerst dat Cupido de leiding over een onderzoek krijgt. Hij voelt zich vereerd en onder druk gezet tegelijkertijd.


Ook Bennie Griessel, Cupido’s naaste collega, stort zich op het moordonderzoek. Hij heeft echter moeite zijn aandacht bij zijn werkzaamheden te houden. Een dierbare collega heeft zelfmoord gepleegd. Adjudant Tertius van Vollenhoven – Vollie – had te veel ellende gezien. Vollie kon alle narigheid waar hij dagelijks mee werd geconfronteerd niet langer aanzien. Hij doodde zichzelf maar ook zijn gezin uit wanhoop. Een wrange liefdesdaad, om ze voor erger te behoeden. Vollie geloofde niet meer in het goede van de medemens. Bennie beseft dat ook hij vroeg of laat zo’n gruweldaad zou kunnen plegen maar hij weet ook dat er een oplossing is. Zijn beschadigde geest heeft recht op de verdovende troost waar het zo naar snakt. Herstellend alcoholist Bennie Griessel spoedt zich naar de eerste de beste bar en giet zich vol. Hij is terug bij af.


Terwijl Cupido de terugval van zijn collega en goede vriend probeert te verdoezelen, ontdekt hij dat het leven van Ernst Richter minder rooskleurig was dan hij aan de buitenwereld liet blijken. Alibi verkeert in financieel zwaar weer en Ernst pompte steeds meer van zijn persoonlijke vermogen in het bedrijf. Het geld van Ernst raakte op. Is hij tijdens zijn zoektocht naar geld op de verkeerde mensen gestuit? Het lijstje met verdachten wordt steeds langer, Bennie ontdekt dat zijn vriendin is vertrokkenen en Cupido komt tot de conclusie dat hij tot over zijn oren verliefd op de hoofdverdachte is. De dood van Ernst Richter lijkt iedereen in het ongeluk te storten.


Het onderzoek naar de dood van Ernst Richter begint op 17 december. Het wordt vrijwel na elk hoofdstuk doorbroken door een tweede verhaallijn die zich een week later afspeelt. Het is een transcriptie van een gesprek tussen wijnboer Francois Du Toit en advocate Susan Peires. Het gesprek heeft met de moord op Ernst Richter te maken. Is Francois de dader? Francois wil dat Susan begrijpt waarom alles is gegaan zoals het is gegaan en hij doet zijn complete familiegeschiedenis uit de doeken. Sommige daden zijn nu eenmaal het gevolg van andere.


De verhaalopbouw van Icarus doet aan een achtbaan denken. Eerst gaat het achtbaankarretje langzaam omhoog. Terwijl je rustig om je heen kijkt laat je de verschillende verhaalelementen op je inwerken. Wanneer het karretje de top heeft bereikt, besef je dat je niet meer terug kunt. Je kunt alleen nog vooruit. Dan stort het karretje zich de diepte in en neemt het verschillende wendingen. Na elke bocht wacht een nieuwe verrassing. Aan het einde van de rit hap je naar lucht en besef je dat je jouw adem inhield.


Ik val in herhaling maar ook nu vind ik alleen maar lovende woorden voor het werk van Deon Meyer. Alles aan deze thriller klopt. Icarus gaat over de vergankelijkheid van succes en de vurige wens een familiebedrijf voort te zetten. Mijn hart ging vooral uit naar Bennie Griessel die zo enorm met zijn alcoholisme worstelt. Wat een verhaal, wat een vaart en wat een intensiteit. Deon Meyer blijft zichzelf overtreffen.


ISBN 9789400506152 | paperback | 375 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2015
Vertaald door Martine Vosmaer en Karina van Santen

© Annemarie, 13 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

ProteusProteus
Deon Meyer


Een paar jaar geleden gooide de veertigjarige Tobela “Tiny” Mpayipheli zijn leven volledig om. Hij viel als een blok voor alleenstaande moeder Miriam en ook haar zoontje Pakamile heeft zijn hart gestolen. Tobela werkt als klusjesman bij een BMW-dealer in Kaapstad. Het verleden voelt als een vorig leven. Tobela is veranderd. Hij is niet meer de meedogenloze krijgsmachine die hij eens was. Een mens kan nu eenmaal veranderen. Het roer omgooien. Toch?


Tobela fantaseert over een toekomst met Miriam en Pakamile. Misschien kunnen ze de stad verlaten en op Xhosa-grond een nieuw leven beginnen. Terug naar zijn roots. Elke avond gaan Tobela en de kleine Pakamile “boeren” in hun kleine achtertuin. Vol trots verbouwen ze hun eigen groente. Daarna leest Tobela het jongetje voor. Ze vormen een hecht en gelukkig gezin. Nog elke dag wordt Tobela overspoeld door een overweldigend gevoel van puur geluk als hij na een lange werkdag thuiskomt en Miriam en Pakamile in zijn armen sluit.


Een rustige oktoberdag luidt een grote verandering in. De nietsvermoedende en boomlange Tobela rijdt na werktijd op zijn piepkleine motor naar huis en verheugt zich op het dagelijkse weerzien met Miriam en Pakamile. Het jongetje staat hem echter niet op te wachten en voor het huis van Miriam staat een taxi geparkeerd. In de woonkamer wordt hij opgewacht door een onbekende vrouw. Ze stelt zich voor als Monica Kleintjes, de dochter van Johnny Kleintjes. Ze vertelt dat haar vader om hulp verlegen zit en specifiek naar Tobela heeft gevraagd. Tobela kent Johnny wel. Van vroeger.


Johnny Kleintjes is in het bezit van een harde schijf met daarop belangrijke gegevens. Gestolen gegevens. Johnny is ontvoerd en de ontvoerders willen de harde schijf in ruil voor hun gijzelaar. Monica vraagt Tobela de schijf naar Lusaka in Zambia te brengen. Zelf is ze fysiek niet in staat de reis te ondernemen. Tobela wil niet gaan maar bovenal is hij loyaal. Als Johnny zijn hulp nodig heeft, dan helpt hij. Het is niet anders. Hij belooft de ongeruste Miriam dat hij zo snel mogelijk terug zal zijn.


Al op het vliegveld gaat het mis. De geheime dienst heeft Monica afgeluisterd en ze weten dat Tobela de harde schijf in zijn bezit heeft. Op het vliegveld wordt hij door twee mannen in grijze pakken verzocht rustig met ze mee te gaan. Even lijkt Tobela gedwee aan hun verzoek te voldoen maar dan weet hij de twee te overmeesteren en slaat hij op de vlucht. Het eenvoudige verzoek van Monica en Johnny heeft hem in één klap tot een voortvluchtige gemaakt. Tobela begeeft zich naar het pand van zijn werkgever en leent een bloedsnelle motor. Terwijl Tobela de grens probeert te bereiken, ontstaat er een ware klopjacht.


Tobela dacht het verleden afgeschud te hebben maar zijn tegenstanders laten hem geen keus. De geheime dienst probeert meer over Tobela te weten te komen maar zijn geschiedenis is zorgvuldig afgeschermd. Wie is Tobela Mpayipheli en welk verleden probeert hij te vergeten?


In het voorwoord van dit boek vertelt Deon Meyer over het leerproces dat het schrijven van dit boek met zich meebracht. Als blanke Zuid-Afrikaan moest hij zich inleven in de wereld van een zwarte Xhosa-man. De verschillen tussen hemzelf en Tobela waren zo groot dat hij er bijna het bijltje bij neergooide. Tot hij besefte dat hij niet naar de verschillen maar naar de overeenkomsten moest kijken.


In Proteus staat Tobela Mpayipheli symbool voor de verwarring en verdeling die nog altijd in Zuid-Afrika heersen. De inwoners van het land hebben veel meegemaakt. Hebben gevochten en gestreden voor de belangen van hun volk. En ineens werd alles anders en werden er andere waarden en normen nagestreefd. Wie dacht het juiste gedaan te hebben, bleek ineens fout te zijn geweest en vice versa. De mensen in Zuid-Afrika dragen geheimen en trauma’s met zich mee. De balans die zo vurig wordt nagestreefd, is nog altijd ver te zoeken. Deon Meyer schets een eerlijk beeld van de situatie in zijn land maar uit zijn woorden spreekt ook een onmetelijke liefde voor Zuid-Afrika. Ondanks de onderlinge verschillen houden alle inwoners van hun land. Uit dit scherp geschreven, bloedstollende en diepgaande verhaal spreekt hoop voor de toekomst.


ISBN 9789400506022 | paperback | 454 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | juni 2015
Vertaald door Jacqueline Caenberghs

© Annemarie, 27 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Orion
Deon Meyer

Het geld komt goed van pas. Privédetective en voormalig politieman Zatopek van Heerden leeft op het randje van armoede. Toch staat hij niet positief tegenover de nieuwe opdracht die zijn vriend Kemp hem bezorgd heeft. Hij acht het vrijwel onmogelijk aan de verwachting van zijn opdrachtgever te voldoen.  Advocate Hoop van Beneke wil dat hij een gestolen testament opspoort. Binnen zeven dagen.

Het ontvreemde testament is opgemaakt door Johannes Jacobus Smit. In het document laat hij zijn bezittingen na aan zijn vriendin Wilna van As met wie hij elf jaar samenwoonde. Het gaat om een flink bedrag maar zoals het er nu naar uitziet, zal de volledige erfenis aan de staat vervallen. Zonder testament krijgt Wilna niets. Wilna zal moeten aantonen dat het testament daadwerkelijk bestaat en dat kan alleen door het overhandigen van een rechtsgeldig exemplaar.

Het testament van Johannes Jacobus Smit, alias Jan Smit, lag in een grote inloopkluis. Tien maanden geleden trof Wilna van As haar partner dood aan. Hij zat levenloos op een keukenstoel en was gemarteld voor een schot in zijn hoofd een einde aan zijn leven maakte. De grote kluis was leeggehaald, verder ontbrak er niets. Wilna heeft nooit een voet in de kluis gezet en kan Van Heerden niet vertellen wat er in de kluis weggeborgen was. Voor een testament alleen is geen inloopkluis nodig dus er moet ongetwijfeld meer in hebben gelegen.

Een minuscule papiersnipper uit de kluis wordt door experts herkend als een restant van een geldwikkel. Een geldwikkel voor dollars. Een oud geldwikkel bovendien. Lag de kluis van Jan Smit, die met de handel in oude meubelen een bescheiden inkomen verdiende, vol met Amerikaanse dollars? Waar kwam het geld vandaan? De papiersnipper toont aan dat het geld uit het begin van de jaren 80 afkomstig moet zijn geweest. Wanneer Van Heerden ontdekt dat Jan Smit over een vals identiteitsbewijs beschikte, beseft hij dat hij zich in een wespennest heeft gestoken.

Wie was Jan Smit? Was lag er in zijn kluis? Waar is het testament waarin Wilna van As als begunstigde wordt aangemerkt? Het onderzoek van Van Heerden trekt de aandacht van mensen die er alles voor over hebben om de waarheid verborgen te houden. De sfeer wordt grimmig, het onderzoek steeds gevaarlijker. Van Heerden is echter niet meer te stoppen. Maar dan slaat een dreigement hem volledig uit het veld. Is er nog een weg terug?

Orion
is een spannende thriller vol actie, geweld en lust. Het is een verhaal over liefde, leugens en verraad. Het verhaal over het vermiste testament wordt afgewisseld met het levensverhaal van Van Heerden. Zatopek Van Heerden heeft geen hoge dunk van zichzelf. Hij heeft zijn baan bij de politie de rug toegekeerd en leeft een teruggetrokken leven. Heeft het te maken met de dood van zijn politiepartner Willem Nagel? Nagel is tijdens de arrestatie van een seriemoordenaar vermoord. Waarom vindt Van Heerden dat hij het respect en medelijden van zijn oud-collega’s niet heeft verdiend?

Het verhaal van Van Heerden begint bij het begin. Van Heerden is het liefdeskind van een mijnwerker en een kunstenares. Vader kwam tijdens een reddingsmissie om het leven. Zatopek en zijn moeder stonden er alleen voor en de jonge Van Heerden groeide op tussen kunstenaars en excentriekelingen. Auteur Deon Meyer doet de seksuele volwassenwording van Van Heerden uit de doeken en ook wordt onthuld waarom Van Heerden bij de politie is gegaan. Het is een indringende, eerlijke en openhartige schets van het personage Zatopek van Heerden. Het persoonlijke verhaal van Zatopek bouwt toe naar het moment dat hij volgens zichzelf zijn integriteit is kwijtgeraakt. Het moment dat hem tot een slecht mens heeft gemaakt.

Orion is een sterk geschreven, goed onderbouwd verhaal met krachtige, niet te onderschatten personages. In de boeken van Deon Meyer doet de lezer er goed aan de aandacht er goed bij te houden en ook Orion staat boordevol informatie waarbij de ontwikkelingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen. Soms is het bijna te veel van het goede. Bijna dan want zodra mijn aandacht verflauwde, trok een nieuwe gebeurtenis me weer het verhaal in. Orion behoort tot het eerdere werk van Deon Meyer, het boek komt uit het jaar 2000, en bewijst dat deze auteur ook toen al over een flinke dosis schrijftalent beschikte.

ISBN 9789400500280 | paperback | 430 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | november 2014
Vertaald door Jacqueline Caenberghs

© Annemarie, 26 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Cobra
Deon Meyer

In een gastenverblijf van een wijnboerderij in het Zuid-Afrikaanse Franschhoek is een waar bloedbad aangericht. Twee stoer uitziende mannen zijn door het hoofd geschoten en even buiten het huis is het lichaam van een personeelslid aangetroffen.  Kapitein Bennie Griessel onderzoekt samen met zijn collega’s de plaats delict. Wat meteen opvalt is dat er een gast ontbreekt. Volgens de eigenaren van het gastenverblijf logeerden er niet twee maar drie gasten in het huis.

De twee dode gasten werkten als bodyguards voor het bedrijf Body Armour (het bedrijf waar ook Lemmer, een personage uit andere thrillers van Deon Meyer, voor werkt). Jeanette Louw, de directrice van het bedrijf, kan hun echter weinig over de identiteit van de ontbrekende derde gast vertellen. Duidelijk aangeslagen door de dood van haar medewerkers vertelt Jeanette dat de cliënt zich Paul Anthony Morris noemt en een Brits paspoort heeft. Hij is kort geleden in Zuid-Afrika aangekomen. Meer weet ze niet. Paul betaalde een flinke som geld aan Body Armour en eiste in ruil daarvoor bescherming en strikte geheimhouding.

Bennie Griessel baalt. Uiteraard leeft hij met de gezinnen van de dode bodyguards mee maar het is de vermiste buitenlander die hem nu de grootste zorgen baart. Waar is de man gebleven? Vooralsnog gaan Bennie en zijn team ervan uit dat de man ontvoerd is. Maar waarom? Allereerst moet de ware identiteit van de man vastgesteld worden. Dat hij geen Paul Anthony Morris heet, staat inmiddels vast. Waarom is de vermiste man naar Zuid-Afrika afgereisd om zich in het gezelschap van dure bodyguards in een afgelegen gastenverblijf te verschuilen?

De moordenaar heeft een signatuur achtergelaten. Op de kogelhulzen die in het gastenverblijf zijn aangetroffen, staat de afbeelding van een cobra. Bennie Griessel baalt nog meer. Als de media lucht van deze zaak krijgt, zullen ze veelvuldig met vetgedrukte krantenkoppen over de zaak berichten. Het zal een waar mediacircus worden. Bennie wil de zaak dan ook zo snel mogelijk oplossen. Helaas is het met de conditie van Bennie slecht gesteld. Zijn relatie met zangeres Alexa heeft hem volledig uitgeput. Sinds hij is gaan samenwonen met de vrouw die hij immens bewondert, ziet hij eruit als een wandelend lijk.

Terwijl Bennie Griessel jacht maakt op de moordenaar met de cobrahulzen is de jonge zakkenroller Tyrone Kleinbooi op zoek naar een volgend slachtoffer. Hij heeft het vooral op de tassen van nietsvermoedende toeristen voorzien. Tyrone schaamt zich voor zijn “baan” maar iets anders kan hij niet, vindt hij zelf. Een zogenaamde oom heeft hem jaren geleden de kneepjes van het vak geleerd en sindsdien leeft Tyrone van de schamele opbrengsten die hij met zijn vliegensvlugge vingers verkrijgt. Niemand weet dat Tyrone zich al jaren in het criminele circuit begeeft. Zijn huisbaas en ook zijn zusje Nadia denken dat hij een hardwerkende huisschilder is.

Tyrone is dol op zijn zusje Nadia. Hij leeft voor haar en doet er alles aan om haar toekomst veilig te stellen. Nadia studeert aan de universiteit van Stellenbosch. Ze wil arts worden. Tyrone is apetrots op zijn zusje en doet er alles aan om de studie te kunnen bekostigen. Elke dag is hij bang om opgepakt te worden maar Tyrone zet door. Hij doet het allemaal voor Nadia. En dan komt zijn grootste nachtmerrie uit. Seconden nadat de portemonnee van een zenuwachtige toeriste in zijn broekzak is verdwenen, wordt hij in de kladden gegrepen. Tyrone wordt afgevoerd naar een bewakingskantoor. Hij is er gloeiend bij. Tyrone krijgt echter nauwelijks de kans zijn lot onder ogen te zien. Een gewapende man dringt het kantoor binnen en schiet de bewakers overhoop. Tyrone weet te ontsnappen maar de man zit hem op de hielen. In het kantoor laat de onbekende schutter naast doden ook patroonhulzen met de afbeelding van een cobra achter.

Ik geniet van elke thriller van Deon Meyer maar als Bennie Griessel zijn opwachting maakt dan jubel ik. Bennie Griessel heeft mijn hart gestolen. Hij is een man die moeilijkheden aan lijkt te trekken maar bovenal is hij een vechter en een doorzetter. Als herstellend alcoholist moet hij zich dagelijks tegen de behoefte aan drank verzetten. Het feit dat zijn vriendin Alexa zich in dezelfde positie bevindt, maakt het alleen maar moeilijker. Bennie is rechtdoorzee, gedreven en eerlijk. Aan Bennie Griessel heb je wat.

Deon Meyer levert in hoog tempo de ene na de andere topthriller af. Complimenten ook voor de vertalers. De Engelse en Zuid-Afrikaanse woorden die zij door het verhaal mengen, verhogen de sfeer. Ook Cobra is een meer dan voortreffelijke thriller. Een absolute aanrader. Kies een goed moment uit om in dit boek te beginnen en zet je telefoon en de deurbel uit. Wie begint met lezen in deze messcherpe thriller wil beslist niet onderbroken worden. Een uitmuntende thriller.

ISBN 9789400504172 | paperback | 346 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| mei 2014
Vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer

© Annemarie, 11 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altSpoor
Deon Meyer

Het brave huisvrouwtje Milla Strachan maakt een opvallende keuze. Ze gaat weg bij haar dominante echtgenoot Christo en haar verwende zoon Barend. Natuurlijk zal ze contact houden met Barend maar nu heeft ze tijd voor zichzelf nodig. Iedereen nam haar altijd voor lief en nu wil Milla leven. Ze wil ontdekken wie ze nu eigenlijk is. Milla weigert haar hand op te houden bij Christo en gaat op zoek naar een baan. Tot haar grote verbazing wordt ze aangenomen bij een overheidsinstelling.

De PIA, de presidentiële inlichtingendienst, heeft bewust gekozen voor Milla. Milla woont alleen en heeft nauwelijks sociale contacten. Er is dus niemand die haar lastige vragen over haar baan kan stellen. Milla werkt voor het zogenoemde Rapportageteam. Haar opdracht is het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over bepaalde personen die de aandacht van de inlichtingendienst hebben getrokken. Verder wordt ze in het ongewisse gelaten. De PIA houdt een moslimorganisatie in de gaten. Het vermoeden bestaat dat er wapens ingevoerd gaan worden. Wordt er een aanslag gepland? Is Kaapstad het doelwit?

De stoere Lemmer heeft heel ander dingen aan zijn hoofd. Zijn relatie met Emma Le Roux wordt serieus en hij weet dat hij haar over zijn gewelddadige verleden zal moeten vertellen. Lemmer is geen lieverdje, nooit geweest ook, maar Emma heeft zijn hart week gemaakt. Hij weet dat hij Emma de waarheid moet vertellen maar hij vreest haar reactie. Dan krijgt Lemmer een onverwachte klus. Hij gaat als gewapende begeleider mee tijdens het transport van twee zwarte neushoorns. De dieren worden met uitsterven bedreigd en verdienen een veiliger onderkomen, ver weg van meedogenloze stropers. Er zijn echter wat haken en ogen aan het verhaal en wanneer Lemmer en zijn reisgenoten  tijdens de tocht overvallen en bedreigd worden, is zijn woede gewekt. Waarom waren hun aanvallers ervan overtuigd dat ze meer vervoerden dan de twee neushoorns? Zijn de bedoelingen van zijn opdrachtgever wel zo eervol? Al snel komt de aap uit de mouw: Lemmer is erin geluisd. Tot overmaat van ramp is zijn wapen gestolen en Lemmer wil het terug. Stel dat het wapen, overdekt met zijn vingerafdrukken, in verkeerde handen valt.

Voormalig rechercheur Mat Joubert gaat aan de slag als privédetective. Het is even wennen voor Mat dat zijn werk niet langer draait om het helpen van mensen maar om het verdienen van geld. Mat had zich een andere voorstelling van zijn nieuwe baan gemaakt en ligt al tijdens de eerste werkweek in de clinch met zijn nieuwe baas. De echtgenoot van zijn cliënte is enkele maanden geleden spoorloos verdwenen en Mat is oprecht met haar begaan. Het lijkt erop dat de vermiste man niet vrijwillig in het niets is opgelost. Wat is hem overkomen? Heeft hij zich met de verkeerde mensen ingelaten?

De verhalen van Milla, Lemmer en Mat zijn met elkaar verbonden. De verschillende gebeurtenissen belichten elk een andere kant van het omvangrijke verhaal. Het verhaal is niet altijd makkelijk te volgen maar Deon Meyer weet ook met dit boek als geen ander mijn nieuwsgierigheid te prikkelen. Uiteindelijk ontstaat alsnog een duidelijk beeld van de gebeurtenissen. In het verhaal blijven een aantal onthullingen uit maar het verloop van andere gebeurtenissen zorgt ervoor dat vraagtekens uitblijven. De auteur heeft hiermee gekozen voor een gewaagde en bijzonder manier van vertellen. De verhalen vullen elkaar aan en op. Een aantal ontwikkelingen zouden meegenomen kunnen worden naar een volgend boek.  

De drie hoofdpersonages zijn heel verschillend en spreken me stuk voor stuk aan. Milla is als het lelijke eendje dat uitgroeit tot een zwaan. Ze kiest voor zichzelf en durft risico’s te nemen. Eigenlijk wordt ze in dit boek een beetje té moedig. Lemmer is een stoere, onverschrokken man maar als het om zijn geliefde gaat dan toont hij zijn kwetsbare kant. Mat leeft mee met de medemens en dat siert hem. Zijn nieuwe baan en het winstoogmerk van het bedrijf geven hem geen voldoening.

Met Spoor maakt Deon Meyer duidelijk dat zijn schrijverstalent zich nog altijd verder ontwikkelt. En dat terwijl de kwaliteit van zijn boeken al zo voortreffelijk is! Ik zie zijn nieuwe boeken dan ook vol verwachting tegemoet.

ISBN  9789400500037 | paperback | 464 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2013
Vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer

© Annemarie, 11 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

alt7 dagen
Deon Meyer

Niemand heeft de vreemde mailtjes serieus genomen. Er worden wel vaker rare berichten naar de politie gestuurd en deze zijn veelal afkomstig van verwarde mensen. Ongevaarlijk. Maar de man die eist dat de moordenaar van advocate Hanneke Sloet gearresteerd wordt, is wel degelijk gevaarlijk. Dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer een politieman door een sluipschutter in zijn been wordt geschoten. De meest recente e-mail van de onbekende wordt heel serieus genomen:

“Dit is mijn vijfde boodschap, maar jullie luisteren niet. Nu dwingen jullie me. Vandaag zal ik een politieman neerschieten. In zijn been. Ik ga elke dag een politieman neerschieten tot jullie de moordenaar arresteren.”

De schutter eist dat de zaak Hanneke Sloet heropend wordt en dat gebeurt ook. Met een dubbele reden weliswaar. Uiteraard wil de politie de moord oplossen maar de zaak Hanneke Sloet is ook hun enige link met de schutter. Bennie Griessel krijgt opdracht de moordenaar van Hanneke Sloet in de kraag te vatten. Bennie schrikt ervan, de verantwoordelijkheid die zijn nieuwe opdracht met zich meebrengt drukt meteen loodzwaar op zijn schouders. Bennie snapt nog steeds niet helemaal waarom hij tot de eenheid De Valken is toegelaten en is bang dat hij elk moment door de mand kan vallen. Veel zelfvertrouwen heeft Bennie Griessel niet. Hij is een alcoholist en zijn huwelijk is op de klippen gelopen. Wat heeft hij nu eigenlijk van zijn leven gemaakt? Bennie is niet trots op zichzelf. Tot overmaat van ramp is hij verliefd op Alexa Barnard, een beroemde zangeres. Alsof zij wat in hem zou zien!

De moord op Hanneke Sloet is destijds grondig onderzocht maar er zijn geen aanwijzingen gevonden die naar de moordenaar hebben geleid. Er zijn sowieso nauwelijks aanwijzingen gevonden. Hanneke is op enige afstand van haar voordeur neergestoken maar met welk wapen dat precies is gebeurd, blijft onduidelijk. Hanneke werkte hard aan een zogeheten BEE-transactie maar volgens haar baas is hier niets opzienbarends mee aan de hand. In het huis van Hanneke is, op een paar naaktfoto’s na, niets bijzonders te vinden. Hanneke had geen relatie en had met niemand ruzie. Waarom is de advocate vermoord? Bennie en zijn collega’s werken aan een stuk door maar kunnen niet voorkomen dat een volgende politieagent wordt neergeschoten. Het gaat gruwelijk mis. Haast maken is niet langer snel genoeg.

Deon Meyer blijft de lezer uitdagen om zich te verdiepen in de Zuid-Afrikaanse maatschappij. Zuid-Afrika is een prachtig maar ook complex land waar mensen letterlijk en figuurlijk elkaars taal niet spreken. En wat zijn BEE-transacties nu precies? Bennie vindt het maar ingewikkeld allemaal en ik ben het roerend met hem eens. Om alles te kunnen volgen moest ik mijn aandacht er goed bijhouden. Met 7 dagen bewijst Deon Meyer opnieuw dat hij een meesterverteller is. De spanning is doorlopend aanwezig. Wat is de volgende stap van de sluipschutter? Wie is zijn volgende slachtoffer? En vooral…Wie is hij?

Minstens even sterk neergezet als de spanning zijn de personages in het boek. Mbali bijvoorbeeld is een vrouw met een enorm goed stel hersens. Haar collega’s drijven de spot met haar mollige figuur en beseffen niet hoe waardevol en onmisbaar ze is. Favoriet is toch wel de onbeholpen Griessel die zo zijn best doet om niet meer te vloeken. Bennie heeft zijn handen vol aan Alexa die net als hij alcoholist is. Alexa heeft moeite om van de drank af te blijven en Bennie probeert haar zo goed als hij kan te steunen. Het is alleen lastig voor Bennie om een pruilende Alexa tevreden te stellen terwijl de sluipschutter in zijn nek hijgt.

Deon Meyer kiest in zijn boeken steeds weer voor een fascinerend onderwerp en ook dit keer was ik van begin tot eind geboeid. Opnieuw heeft Meyer een topthriller afgeleverd.

ISBN 9789400502314 | paperback |304 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2013
Vertaald door Martine Vosmaer en Karina van Santen

© Annemarie, 14 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

alt Feniks
Deon Meyer

Zuid-Afrika, midden jaren negentig van de vorige eeuw: Na het afschaffen van de apartheid staat het land voor een nieuw begin met een nieuwe regering. Om de ongelijkheden uit het verleden op te heffen, wordt positieve discriminatie toegepast. Het is voor alle partijen flink wennen en het evenwicht is wankel. De bevolking vormt nog altijd geen eenheid.

Inspecteur Mat Joubert krijgt een nieuwe baas. Een nieuwe bevelvoerend officier van Berovingen en Moordzaken om precies te zijn. Bart de Wit heet de beste man. Hij heeft door het apartheidsregime nog geen ervaring bij de politie op kunnen doen en is hierdoor vastbesloten het onderste uit de kan te halen. Hij wil zich bewijzen en heeft grote plannen met het personeel. Iedereen wordt nauwkeurig onder de loep genomen. Wie rookt, drinkt, kampt met overgewicht of psychische problemen heeft, moet bij De Wit op het matje komen. Mat moet van hem in therapie en bovendien afvallen.

Het leven is zwaar voor Mat. Soms wilde hij dat hij de moed had om eruit te stappen. Dat hij het lef had om er een einde aan te maken. Sinds de dood van zijn vrouw Lara heeft het leven zijn glans verloren. Hij mist haar meer dan hij kan verdragen en kan haar dood niet verwerken. Het is onrustig in zijn hoofd, er zijn gebeurtenissen die hij maar geen plaats kan geven. ’s-Nachts wordt hij geplaagd door nachtmerries. Het leven van collega Bennie Griessel loopt evenmin op rolletjes. Zijn drankprobleem heeft hem zijn relatie met zijn vrouw en kinderen gekost. Mat overtuigt hem om naar een afkickkliniek te gaan. Griessel stemt toe en ondergaat de gruwelen van het afkicken. Het is een ware hel.

Het politieteam krijgt te maken met een aantal bizarre zaken. Er is een bankovervaller actief. De dader spreekt de baliemedewerkers allervriendelijkst aan met “liefje” waarna hij hen het wapen onder zijn jas toont. Ook vraagt hij de geschrokte vrouwen uiterst charmant naar de naam van het parfum dat ze gebruiken. Het is niet eenvoudig de man op heterdaad te betrappen want hij meet zichzelf steeds een compleet ander uiterlijk aan.

Mat Joubert krijgt de leiding over een moordzaak. Een ogenschijnlijk keurige en welgestelde man is doodgeschoten. De man heeft een enorm kogelgat in zijn borstkas. De gapende opening is toegebracht door een Mauser Broomhandle, een antiek wapen uit de negentiende eeuw. Het blijft niet bij dit ene slachtoffer. Meer volgen. Allemaal worden ze met de Mauser gedood. De pers smult en De Wit maant zijn personeel tot spoed. Ook De Wit heeft bazen, en die hijgen in zijn nek. Om een wit voetje te halen zal de zaak zo snel mogelijk opgelost moeten worden. Kan Mat Joubert deze zaak wel aan? Is hij psychisch niet te beschadigd?

Feniks gaat over vechten. En over het maken van een nieuwe start. Over afrekenen met spoken uit het verleden. Het is een gevecht dat soms onoverwinbaar lijkt. Soms ook nutteloos. Mat is uitgeblust en heeft zijn vechtlust verloren. Toch lijkt hij voorzichtig een nieuwe start te maken. Ook Bennie Griessel vecht. Hij vecht tegen de hallucinaties die zich tijdens het afkicken onbarmhartig aan hem opdringen. Hij vecht voor zijn gezin. Hij wil ze terug.

De Mauser-moordenaar zit eveneens vast in het verleden. Wat drijft deze persoon tot meervoudige moord? Wat hebben de slachtoffers met elkaar te maken? Is er wel een connectie of zijn de moorden willekeurig? De uiteindelijke ontknoping is aangrijpend en heeft me geraakt.

Dit boek van Deon Meyer is onlangs opnieuw uitgegeven. Het is verrassend actueel terwijl het oorspronkelijk in 1996 verscheen. Deon Meyer schrijft met kennis van zaken en een groot inlevingsvermogen. Feniks bewijst dat zijn eerdere werk ook al van topkwaliteit was.

ISBN 9789400500273 | Paperback |333 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers |oktober 2012
Vertaald door Jacqueline Caenberghs

© Annemarie, 12 januari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

FeniksFeniks
Deon Meyer

 

Feniks stamt oorspronkelijk uit 1996 en is in 2007 al eens uitgegeven in Nederland. Blijkbaar heeft het boek toen weinig reuring opgeleverd, net als de andere boeken van Deon Meyer. Hij was een in Nederland volslagen onbekende Zuid-Afrikaanse auteur. In 2012 is Deon Meyer vanuit het niets een rijzende ster aan het Nederlandse thrillerfirmament geworden. Zijn boeken '13 uur', 'Duivelspiek' en 'Onzichtbaar' zijn zeer succesvol (her)uitgegeven en worden hoog gewaardeerd door de Nederlandse lezers. Tijd dus om Feniks af te stoffen en opnieuw uit te geven. En terecht!
Meyer (1958) vertelt in een interview dat hij is begonnen met spannende verhalen te schrijven omdat hij verzot is op het lezen van spannende verhalen. En hij gaat uit van het adagium: schoenmaker, hou je bij je leest oftewel: schrijver, hou je bij je voorkeursgenre.


In Feniks is inspecteur Joubert op een doodlopende weg beland: hij is te dik, hij rookt en drinkt te veel en is depressief nadat zijn vrouw twee jaar geleden tijdens haar werk (zij was ook politie-agent) is vermoord. Zijn nieuwe chef is groot voorstander van een gezond leven: in een gezond lichaam huist een gezonde geest en beiden zijn nodig om het werk goed te kunnen doen. Hij dwingt Joubert en zijn mensen hun levensstijlen te wijzigen en ze krijgen daar een zware dobber aan, zeker wanneer al hun professionele aandacht uitgaat naar een reeks moorden die willekeurig gepleegd lijken te zijn, ware het niet dat ze allemaal met één en hetzelfde wapen gepleegd zijn: een meer dan honderd jaar oude Mauser. De druk wordt opgevoerd wanneer er verschillende bankovervallen plaatsvinden door iemand die als een kameleon verschillende gedaanten aanneemt en uiterst beleefd maar vastberaden om geld vraagt.
Joubert moet heel wat overwinnen, waaronder bezoeken aan een psycholoog, om aan de eisen van zijn baas te kunnen voldoen en om greep te krijgen op het onderzoek naar de moorden en de bankovervallen. Maar is dat ook genoeg om de geesten uit het verleden het zwijgen op te leggen?


Voor Feniks heeft Meyer zijn licht opgestoken bij de Zuid-Afrikaanse politiedienst, waardoor de karakters levensecht en geloofwaardig zijn.
Meyer schrijft heel mooie proza en toch komt zijn stijl ook heel sober over. Dat past goed in de manier waarop hij het verhaal presenteert: met veel gevoel voor de mens Joubert achter de inspecteur Joubert en tegelijkertijd het strakke ritme van het onderzoek naar de moordenaar. Wat dit boek voor mij uniek maakt is de setting: er zijn niet veel thrillers die in Zuid-Afrika spelen (althans niet veel die hier uitgegeven worden). Dat biedt nieuw inzicht in het dagelijkse reilen en zeilen van een onbekend continent waarvan we via kranten en journaals vaak alleen maar de negatieve kanten vernemen.
Het boek is inmiddels 16 jaar oud maar komt niet gedateerd over. Het is een prettig leesbare whodunnit in de stijl van de detectives waar de Engelsen het patent op lijken te hebben. Plezierig, onderhoudend, de spanning is in het begin van het boek ver te zoeken maar loopt naar het eind toe goed op. Een prima opmaat naar de nieuwere thrillers van deze auteur.


ISBN 9789044965346 e-book 355 pagina's A.W. Bruna uitgevers oktober 2012
Vertaald door Jacqueline Caenberghs

© Joanazinha, 29 december 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altOnzichtbaar
Deon Meyer

Wanneer Emma le Roux een foto van een voortvluchtige moordverdachte op het nieuws ziet, meent ze haar vermiste broer Jacobus te herkennen. Al twintig jaar heeft ze taal nog teken van hem vernomen, iets wat haar veel verdriet heeft gedaan. Haar ouders zijn negen jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven gekomen en Emma heeft alleen haar broer nog. Ze belt naar de politie maar volgens hen kan de man op de foto onmogelijk haar broer zijn. Dan wordt Emma in haar huis overvallen en kan ternauwernood aan haar belagers ontsnappen. Ook is er een vreemd telefoontje. De persoon aan de andere kant van de lijn is nauwelijks te verstaan maar ze hoort wel de naam Jacobus vallen. Emma huurt een lijfwacht in en vertrekt naar het gebied waar haar vermeende broer voor het laatst gezien is.

Lijfwacht Lemmer is een stugge man die niet graag over zichzelf praat. Hij heeft het idee dat Emma spoken najaagt en vermoedt dat haar fantasie met haar op de loop is gegaan. Hij kent rijke, blanke vrouwen als Emma maar al te goed. Hun maniertjes en manipulatieve gedrag zijn hem niet onbekend. Hij is niet bepaald dol op dit soort vrouwen.

Emma en Lemmer bezoeken de voormalige werkgever van Cobie de Villiers, de moordverdachte. De man bekijkt een oude foto van Emma en Jacobus en deelt mee dat de man op de jeugdfoto beslist Cobie niet is. Emma is even uit het veld geslagen maar weigert de handdoek in de ring te gooien. Ze begint te spitten in het verleden van Cobie en benadert steeds meer mensen. Lemmer gelooft niet dat Cobie en Jacobus dezelfde persoon zijn. En bovendien: Cobie heeft meerdere moorden op zijn geweten. Wat is erger? Een broer die voorgoed uit beeld verdwenen is of een moordlustige broer? Lemmer pikt een aantal dingen op die hem voorzichtig doen twijfelen. Kan Emma toch gelijk hebben?

Dan gaat het helemaal mis. Onbekenden lokken Emma en Lemmer in een hinderlaag en openen het vuur. Emma belandt in een coma in het ziekenhuis. De kans is groot dat ze het niet zal overleven. Lemmer wordt volledig verrast door hevige emoties. Hij kan niet langer ontkennen dat hij gevoelens koestert voor Emma. Hij dacht haar te doorzien maar heeft zijn mening inmiddels drastisch bijgesteld. Hij voelt zich schuldig, voor zijn gevoel heeft hij gefaald. Hij heeft haar niet voldoende beschermd. Hij is vastbesloten de daders te vinden. Ze te laten boeten.

Eerder dit jaar al verslond ik al het boek 13 uur en over Onzichtbaar ben ik minstens even enthousiast. Deze man kan schrijven. Deon Meyer weet met zijn boeken de lezer van begin tot eind te boeien. Al in het eerste hoofdstuk is de spanning in volle hevigheid aanwezig en mij restte niets anders dan me volledig overgeven aan het verhaal. Vooral het personage Lemmer is erg interessant. Hij lijkt ondoorgrondelijk maar doet uiteindelijk toch zijn levensverhaal uit de doeken.

Ook boeiend is dat Meyer maatschappelijke kwesties in zijn werk aan de kaak stelt. De voortvluchtige Cobie was werkzaam bij een dierenopvangcentrum. Lemmer en Emma krijgen uitgelegd waarom dergelijke centra  en natuurreservaten hard nodig zijn. Prachtige diersoorten in Zuid-Afrika worden met uitsterven bedreigd. Hun grootste vijand is de hebzuchtige en gewetenloze mens. In een wanhopige poging deze mensen te stoppen gaan sommige dierenvrienden over de grenzen van het toelaatbare heen. Het is moeilijk om goed te blijven als het kwade zo groot is.

Onzichtbaar is een dijk van een boek. Niets dan lof voor de getalenteerde Deon Meyer.

ISBN 9789400500020 | paperback |360 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | november 2012
Vertaald door Martine Vosmaer en Karina van Santen

© Annemarie, 18 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

13 uur13 uur
Deon Meyer


Inspecteur Bennie Griessel wordt om precies 05:37 uur wakker gebeld. Het ontzielde lichaam van een jonge vrouw is gevonden naast een kerk en hij wordt verondersteld zijn opwachting te maken. Hij vermoedt dat het om een dakloze gaat die zichzelf heeft doodgedronken maar eenmaal aangekomen bij de kerk is meteen duidelijk dat hij het bij het verkeerde eind heeft. De dode vrouw ziet er beslist niet als een zwerver uit en haar doorgesneden keel verraadt dat ze om het leven is gebracht. Op de vroege ochtend heeft inspecteur Griessel een moordzaak te pakken.

Korte tijd later wordt Griessel opnieuw opgeroepen. Een huishoudster heeft haar werkgever dood aangetroffen. Naast hem ligt zijn vrouw haar roes uit te slapen met een pistool binnen handbereik. De drankzuchtige vrouw heet Alexa Barnard en was ooit een bekende zangeres. Manlief had een platenlabel en stond erom bekend dat hij zijn vrouw allesbehalve trouw was. Zal het Alexa dan toch teveel zijn geworden? Of is dat te makkelijk gedacht?

Een nieuwe lichting politieagenten is klaargestoomd om de orde te handhaven in het Zuid-Afrika van vandaag de dag. Griessel moet deze groep mentoren en de kennis op hen overbrengen die hij gedurende vijfentwintig jaar bij de politie verworven heeft. Hij vindt het maar moeilijk en probeert een balans te vinden. Hij moet de jonge agenten ruimte geven zich te ontwikkelen en een misdaad op te lossen maar Griessel wil tegelijkertijd zelf de politiezaken onder controle houden. Er zijn wel meer zaken in het leven van Griessel in onbalans. Zijn huwelijk heeft een dieptepunt bereikt en de oorzaak daarvan is bij iedereen bekend. Griessel is alcoholist. In een poging zijn huwelijk te redden staat hij al honderdzesenvijftig dagen droog. Honderdzesenvijftig martelende dagen.

Terug naar de eerste moordzaak. De jonge vrouw wordt geïdentificeerd als Erin, een Amerikaanse rugzaktoerist. Ze reisde samen met haar vriendin Rachel. Uit camerabeelden blijkt dat de moordenaars, een groepje onbekende mannen, het nu ook op Rachel gemunt hebben die op de vlucht geslagen is. Het is slechts een kwestie van tijd voordat ze haar zullen vinden en dan zal het ongetwijfeld niet goed met haar aflopen. Griessel en zijn mensen doen hun uiterste best om Rachel op te sporen maar het meisje lijkt te denken dat de politie haar geen veiligheid kan bieden. Ondertussen proberen ze te achterhalen waarom de mannen Erin om het leven hebben gebracht en er nu zo op gebrand zijn Rachel te vinden. Hebben de twee vriendinnen drugs het land binnen gesmokkeld en is er hierbij iets misgegaan? Ondertussen moet er ook aandacht besteed worden aan de moord op  de platenbaas. Ook die zaak blijkt niet eenvoudig op te lossen.

Ik val maar meteen met de deur in huis: 13 uur is een briljante thriller. Wat heb ik genoten van dit boek dat van begin tot eind mijn volle aandacht heeft genoten. Het leest als een trein, is enorm spannend en de personages zijn razend interessant. Rachel doet Bennie Griessel aan zijn dochter denken die momenteel in Londen verblijft. Hij leeft erg mee met Rachels ongeruste vader in Amerika en is bereid tot het uiterste te gaan om Rachel uit de handen van haar moordzuchtige achtervolgers te redden.

In het “nieuwe” Zuid-Afrika is veel veranderd sinds de apartheid in 1990 werd afgeschaft. Toch leven de verschillende bevolkingsgroepen nog lang niet altijd in harmonie met elkaar. In dit boek merken de agenten dat regelmatig tijdens het uitoefenen van hun werk. Auteur Deon Meyer noemt het beestje bij zijn naam zonder dramatisch te worden maar ook zonder de waarheid af te zwakken. 13 uur is krachtig, overtuigend en messcherp geschreven. Deze ijzersterke thriller wil je niet missen.

ISBN 9789400501614 | Paperback| 368 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2012
Vertaald door Martine Vosmaer en Karina van Santen

© Annemarie, 31 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

13 uur13 uur
Deon Meyer


Als je op de eerste pagina al geconfronteerd wordt met een mooi, jong en doodsbang meisje dat opgejaagd wordt en rent voor haar leven door een omgeving die voor haar onbekend is…
Als je  al vrij snel daarna leest dat inspecteur Bennie Griessel rond dezelfde tijd wakker gebeld wordt met de mededeling dat er een lichaam van een jong meisje is gevonden, op gruwelijke wijze vermoord...
Als een paar uur later een ooit gevierde diva wakker wordt naast haar dode, duidelijk vermoorde echtgenoot…
Dan ben je blij als je een aantal uren door kunt lezen, want eenmaal begonnen in dit verhaal, dan moet en zal je verder lezen.
Geen lange inleiding, geen uitvoerige introductie van de personages, en ook geen fraaie schildering van een omgeving: er is meteen spanning, de lezer is vanaf de eerste zin nieuwsgierig. Niet dat er geen aandacht wordt besteed aan de achtergrond, of aan de karakters, vooral van onze hoofdrolspeler,  het is er allemaal, maar het wordt gedoseerd.


Bennie Griessel is een van de weinige ervaren inspecteurs die de Recherche en Criminele inlichtingendienst van Kaapstad nog rijk is. Er zijn onlangs een aantal nieuwelingen aan de dienst toegevoegd, en aan Bennie wordt de taak toegewezen om hun mentor te zijn.


‘Bennie is ouder en wijzer, en je kunt hem vertrouwen, want ik kan hem vertrouwen, zei de districtschef: ‘Er gaat te veel kennis verloren, er komen te veel nieuwe mensen bij en we hoeven niet elke keer het wiel opnieuw uit te vinden. Leer van hem.’


Vusi Ndabeni, een zwarte man, krijgt de zaak van het vermoorde jonge meisje; Fransman Dekker, een kleurling, met de zaak van de vermoorde echtgenoot op zien te lossen. Beide zaken zijn te hoog gegrepen voor de nieuwelingen, Bennie krijgt amper tijd om eens wat te eten of te drinken. Bovendien blijkt er dus nóg een meisje te zijn, dat meisje dat op de vlucht is en dat onder druk van de Amerikaanse consul gevonden moet worden.
Tegen een achtergrond van apartheid en discriminatie, in een land dat toch al bekend staat om de drugsproblematiek en corruptie moeten problemen met het buitenland kost wat kost vermeden worden. Bennie Griessel staat onder grote druk. Kan hij dat aan?


Dertien uur is natuurlijk niet voor niets de titel; het boek is ingedeeld in dertien delen, met nog een onderverdeling in hoofdstukken. Meijer kent alle trucjes om de spanning te verhogen:  regelmatige en snelle wisseling van vertelperspectief; kortere zinnen om het tempo te verhogen en flitsende dialogen, terwijl de lezer af en toe even op adem kan komen door wat meer achtergrond. We duiken bijvoorbeeld in de Afrikaanse muziekgeschiedenis, om dan meteen weer in een spannende achtervolging meegesleurd te worden.
Mocht dit boek ooit verfilmd worden, dan kan het bijna niet anders dan dat wordt een groot succes.
Zal het meisje uit handen van de achtervolger weten te blijven? Waarom achtervolgen ze haar eigenlijk? Wie heeft de echtgenoot van de ooit beroemde zangeres vermoord?
Wees gewaarschuwd: je leest door tot de laatste pagina. Een pageturner die zijn weerga niet kent.


Genomineerd voor de CWA International Dagger Award
Winnaar M-net Literary Award
Winnaar ATKV Prize for Best Suspense Fiction


ISBN 9789400501614 | paperback |368 pagina's | A.W. Bruna | mei 2012

©  Marjo, 25 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven