Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ted Dekker & Rachelle Dekker

Het rode koord
Ted Dekker & Rachelle Dekker


Met Het rode koord weet bestsellerauteur Ted Dekker samen met zijn dochter Rachelle een zeer beklemmende thriller neer te zetten.


In Haven Valley, een plaatsje diep in de bossen van Tennessee, woont een kerkgemeenschap die zich afgezonderd heeft van de rest van de wereld. Door zo rein mogelijk te leven en in het plaatsje te blijven, zullen ze bewaard blijven voor het kwaad dat door de wereld trekt.


Jamie Weathers is één van de inwoners van Haven Valley die meer dan tien jaar geleden het kwaad met eigen ogen gezien heeft. De Fury, zoals het kwaad door de gemeenschap genoemd wordt, zullen de aarde zuiveren en zich daarna terugtrekken. De inwoners van Haven Valley zijn veilig zolang zij achter het rode koord dat Haven Valley van de wereld scheidt, blijven. Daarnaast moeten zij rein blijven, want reinheid maakt de Fury machteloos en zal de Fury uit hun plaatsje houden. Dit alles wordt aan de inwoners verteld door de voorgangers Rose en Harrison. De inwoners geloven de woorden van de voorgangers, proberen zo rein mogelijk te leven en zijn enorm bang voor de Fury. Angst beheerst hun leven.


Het is nu echter al zoveel jaar verder en Jamie begint zich af te vragen of de Fury eindelijk klaar zijn met het zuiveren van de aarde. Met medeweten van Grace, zijn zus, weet hij verschillende keren Haven Valley te verlaten zonder dat de inwoners het merken, maar ook zonder de Fury te ontmoeten. Zodra echter uitkomt wat Jamie gedaan heeft, worden Jamie en Grace als straf uit Haven Valley gestuurd met de opdracht om op onderzoek te gaan. De inwoners zijn er diep van overtuigd dat Jamie en Grace het er niet levend vanaf zullen brengen. Ondanks een verschrikkelijke ontmoeting met de Fury weten beiden echter de weg terug naar Haven Valley te vinden.


Jamie is door de ontmoeting met de Fury een totaal ander mens geworden:


‘Ik begrijp de waarheid nu op een nieuwe en angstaanjagende manier. Ik heb een confrontatie met het kwaad gehad en heb dat overleefd om anderen te vertellen hoe bedreigend de duisternis in werkelijkheid is.’

Grace ontmoet echter Eli, een heel bijzondere jongen die haar ogen opent. Hij vertelt haar dat de angst bij haar binnengeslopen is en dat deze haar blind maakt voor het licht.


‘Pas wanneer je het licht ziet, in plaats van de duisternis, dan zal je liefde kennen in plaats van angst. In liefde is geen angst.’

Ted en Rachelle weten de strijd tussen licht en duisternis, angst en liefde op zo’n boeiende wijze neer te zetten dat het verhaal je in de greep houdt en je tot nadenken zet. Tijdens het lezen van het boek komen constant de volgende vragen in je op: Waar laat ik mijn leven door leiden? Waar luister ik naar? Leef ik onbewust ook in de duisternis? Hoe zou ik reageren als ik in een gemeenschap leefde dat door angsten geregeerd wordt? Welke keuzes zou ik maken?


Het rode koord
is niet een boek dat je heerlijk ontspannen bij een bakje koffie leest, maar een boek dat je tot nadenken zet en eindigt met de prachtige waarheid.


ISBN 978 90 297 3012 9| NUR 330 | Paperback | 350 pagina’s | Uitgeverij KokBoekencentrum | november 2020
Het rode koord is vertaald door Willem Keesmaat.

© Els ten Voorde, 18 januari 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven