Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Rebecka Aldén

De achtste doodzondeDe achtste doodzonde
Rebecka Aldén


Nora Lindqvist is trots op wat ze bereikt heeft. Tien jaar geleden heeft ze haar leven omgegooid. Op wonderbaarlijke wijze overleefde ze destijds een val van de zesde verdieping van een appartementencomplex. Het was een ongeluk. Ze leunde te ver naar voren en tuimelde naar beneden. Voor Nora betekende de val een ommekeer. Ze gooide haar voedingspatroon om, viel kilo’s af en streeft nu een gezonde levensstijl vol gezonde voeding, positieve gedachtes en voldoende beweging na. Nora’s val heeft haar omhoog geworpen.


Tien jaren geleden was Nora futloos, depressief en te dik. Nu woont ze met haar echtgenoot Frank en hun twee prachtige kinderen in een kast van een huis. Nora zelf is slank en aantrekkelijk. Ze is de koningin van de straat en geniet van alle welverdiende aandacht die ze krijgt. Nora heeft inmiddels al meerder zelfhulpboeken op haar naam staan. Ze gaan als zoete broodjes over de toonbank. Nora vindt het heerlijk in de belangstelling te staan. Haar grootste angst is dan ook dat iemand haar voorbij zal streven.


Dat haar nieuwe buurvrouw Klara haar niet onmiddellijk herkent, vindt Nora ronduit vervelend. Vreemd genoeg voelt ze zich ongemakkelijk onder Klara’s enigszins laatdunkende blik. Nora stottert zelfs een beetje wanneer ze Klara zelfgebakken kaneelbroodjes overhandigt. Waarom is Klara niet onder de indruk van haar hartelijke gebaar? Weet Klara dan niet dat Nora een beroemdheid is? Vreemd genoeg krijgen Nora’s kinderen wél de nodige aandacht van Klara. Albin en Saga zijn al snel verzot op hun nieuw buurvrouw en Klara’s hond Simba wordt door de twee kinderen met aandacht overstelpt. Nora ziet zelfs voor het eerst in tijden een grote glimlach op het gezicht van haar dochter verschijnen. Het steekt haar.


Nora baalt dat de kinderen zo naar Klara toetrekken. Ze vindt het maar niks dat de kinderen steeds het gezelschap van de barse Klara opzoeken. Frank is er ook niet blij mee. Hij laat zelfs duidelijk blijken dat hij een gruwelijke hekel aan Klara heeft. Is dat niet wat overdreven van hem? Tot haar verbazing ziet Nora hem meerdere malen met Klara praten. Vreemd. Waarom knoopt hij steeds een gesprek aan met een vrouw die hij niet mag? Verzwijgt Frank soms iets voor haar?


Frank is niet alleen haar echtgenoot maar ook haar agent. Hij dringt er bij Nora op aan dat ze vaart achter haar nieuwe boek zet. Het agentschap, dat meerdere auteurs vertegenwoordigt, verkeert in financiële nood. Om Frank tegemoet te komen besluit Nora zo hard mogelijk te werken. Ze is bezig met een boek over de zeven doodzondes. Hoe kan de lezer van het zelfhulpboek voorkomen zich in het dagelijks leven aan deze zondes schuldig te maken? Nora heeft moeite zich op het boek te concentreren. Het vreemde gedrag van zowel Frank als Klara slokt al haar aandacht op.  


Arme Nora. Wanneer Klara op een buurfeest alle aandacht opeist, gooit ze alle remmen los. Voor het eerst in jaren gaat ze zich te buiten aan drank en zoetigheid. In het bijzijn van al haar buren lalt, bralt en gilt ze. Nora joelt en danst tot ze ineens door misselijkheid overmand wordt. Midden in de woonkamer van haar schitterende huis geeft ze over. Alle ogen zijn op haar gericht. De koningin van de straat is van haar voetstuk gevallen. Na deze noodlottige gebeurtenis gaat het bergafwaarts met Nora. Is haar achterdocht gezond of wordt ze langzaam maar zeker paranoïde?


Schrijfster Rebecka Aldén heeft voor een bijzonder hoofdpersonage gekozen. De meeste boekpersonages roepen naarmate het lezen vordert steeds meer sympathie op maar dat geldt niet voor Nora. Is Nora wel zo leuk, lief en perfect? Is ze wel een goede moeder? De grote vraag in deze onvervalst Scandinavische thriller is: is Nora een slachtoffer van haar omgeving of van haar eigen ego?


In De achtste doodzonde heeft Nora niet door dat ze zichzelf aan heel wat van de zeven doodzondes schuldig maakt. Na de komst van Klara verliest ze de grip op haar onberispelijke leven. Ziet Nora spoken of wordt ze gemanipuleerd? Wat is er tien jaar geleden eigenlijk precies gebeurd? Was de noodlottige val wel echt een ongeluk en heeft Nora Klara soms al eerder ontmoet? Rebecka Aldén houdt de lezer tot de laatste bladzijde in spanning in deze ijzersterke thriller vol verrassende onthullingen. De eindonthulling verdient een applaus voor originaliteit.


ISBN 9789023498476 | paperback | 352 pagina's | Cargo | augustus 2016
Vertaald door Janny Middelbeek

© Annemarie, 12 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven