Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

J.K. Johansson


LauraLaura
J.K. Johansson


Miia Pohjavirta komt aan op de school waar ze zelf leerlinge was, maar waar ze nu gaat werken als remedial teacher. Daarvoor was ze politieconsulent. Bij die baan stond ze nogal in de belangstelling, op de televisie en op internet, dus het ligt voor de hand dat de leerlingen haar kennen. Als ze op die eerste dag al geconfronteerd wordt met de verdwijning van een leerlinge, kriebelt het: ze wil inspecteur Korhonen, haar oud-collega helpen! Maar de leerlingen houden hun mond stijf dicht. Ze beschouwen haar als een infiltrant. Alleen ene Johanna neemt contact op, maar voor een gesprek krijgt Miia haar maar niet te pakken.
En als Laura’s ouders een facebookpagina openen, schrikken de volwassen betrokkenen van de reacties die daar op komen.


Laura komt er niet te best van af qua reputatie. Ooit was ze een lief meisje, maar toen ze ging puberen werd ze een gothic: haar lange blonde haren werden kort en zwart en ze was onhandelbaar. Ze trok veel op met de jongens van een band. Maar het ergste dat op die facebookpagina naar voren komt is de beschuldiging richting de broer van Miia. Nikke werkt ook op die school, als psycholoog, en Laura was een van zijn cliënten. Zijn beroepsgeheim brengt hem in grote problemen. Bovendien is er in het verleden nog een meisje verdwenen, een meisje dat een band had met Miia en Nikke. En Laura lijkt op haar.


Intussen probeert Miia haar weg te vinden op school, en tegelijk er achter te komen waar het meisje kan zijn. We leren haar kennen als een junkfoodeter, haar schoonzus zegt dat ‘haar besef van voedsel beperkt is’. Dat geldt ook voor de mannen in haar leven, hoewel, zegt ze, ze niet de gewoonte heeft er ‘meerdere tegelijk te hebben’.  
Verdachten die met Laura te maken hebben zijn er genoeg: de jongens van de band, een pianoleraar die zijn ogen niet van borsten af kan houden terwijl hij  ‘uit de kast’ is gekomen. Nikke dus, en wie is Annti eigenlijk? Of Michael?


Als lezer weet je dat allerlei dingen niet kloppen of een staartje zullen krijgen. Miia weet dat evenwel nog niet, dus moeten er allerlei losse flarden aan elkaar geknoopt worden in de volgende twee delen Wie daarvan de hoofdpersoon zal worden is ook al duidelijk.
Deze facebookthriller leest als een trein, maar had wel wat spannender en mysterieuzer gekund.
Nu is het meer een misdaadroman, met verhaallijnen die er niet toe lijken te doen. Dat kan veranderen in het volgende deel natuurlijk.


J.K.Johansson is het pseudoniem van een groep Finse scriptschrijvers. Laura is hun debuut en het eerste deel van een trilogie.


ISBN 9789044345667 | Paperback |394 pagina's  | Uitgeverij The house of crime |juni 2014
Vertaald uit het Fins door Annemarie Raas

© Marjo, 19 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


height=Laura
J.K. Johansson

De sfeer op de school van Palokaski wordt de eerste dag na de zomervakantie niet gekenmerkt door vrolijke vakantieverhalen. Er heerst een bedrukte stemming onder zowel de leraren als de leerlingen. Leerling Laura Anderson is na een feestje niet thuisgekomen. Niemand heeft sindsdien ook maar een glimp van haar opgevangen. Laura Anderson lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn.

De zevenendertigjarige Miia Pohjavirta had zich haar eerste werkdag als remedial teacher op de school van het Finse Palokaski heel anders voorgesteld. Ze heeft zich bruisend van energie naar haar nieuwe werkplek begeven maar de sombere stemming heeft haar van haar opgewektheid beroofd. Miia is vooral nieuwsgierig. Wie is Laura Anderson en onder welke omstandigheden is ze verdwenen?

Voordat Miia haar nieuwe baan op de school van Palokaski accepteerde, was ze werkzaam als politieconsulent van het team Sociale Media. Tijdens haar werk als cyberagent miste Miia echter het directe contact met jongeren. Als politieconsulent werkte ze vaak nauw samen met inspecteur Kari Korhonen. Korhonen is nu belast met het onderzoek naar de verdwijning van Laura en Miia merkt dat de speurder in haar ontwaakt. Ze probeert via haar nieuwe baan aan nieuwe informatie over de vermiste tiener te komen. Ze begint met het uitvragen van haar broer Nikke. Hij werkt als schoolpsycholoog op dezelfde school als Miia. Laura Anderson was bij hem in behandeling. Helaas weigert Nikke al te veel over zijn vermiste cliënt te onthullen.

Miia gebruikt de ervaring die ze tijdens het uitoefenen van haar vorige baan heeft opgedaan en duikt het wereldwijde web op. Op Facebook bruist het van de speculaties en tot Miia’s afgrijzen duikt steeds opnieuw de naam van haar broer Nikke op. Volgens diverse leerlingen was het contact tussen Nikke en Laura veel intenser dan verantwoord was. Ook de pers bericht inmiddels over de vermissingszaak. Het duurt niet lang voordat er een link gelegd wordt met de verdwijning van Venla, vele jaren eerder. Ook Venla, de zus van Miia en Nikke, was van het ene op het andere moment verdwenen. Niemand heeft haar ooit meer gezien.

De verdwijning van Laura is het gesprek van de dag in de kleine gemeenschap. Ingedutte huisvrouwen zijn haast blij met het feit dat er eindelijk wat interessants gaande is en neerslachtige jongeren zijn ervan overtuigd dat Laura dood is. Miia probeert zich nog altijd met het politieonderzoek van haar goede vriend Korhonen te bemoeien. Heeft de excentrieke pianoleraar van Laura soms wat met haar verdwijning te maken. De man is dan wel homofiel maar de verlekkerde blikken die hij op Miia wierp, zijn haar niet ontgaan. En waarom heeft hij een pikante foto van Laura in zijn bezit? Of verzwijgt het vriendengroepje van Laura doorslaggevende informatie? En dan is er nog Nikke. Hij zal toch niet…

J.K. Johansson is het pseudoniem van een groep Finse scriptschrijvers. Laura is het eerste deel van een trilogie. Het boek wordt ook wel de “Finse Twin Peaks” genoemd. Ik kan me hier wel in vinden. In de televisieserie Twin Peaks draaide alles immers om het vermiste tienermeisje Laura Palmer. Een andere overeenkomst tussen het boek en de serie is het feit dat vrijwel iedereen in de gemeenschap wel wat te verbergen heeft of over een bijzonder karakter beschikt. Gelukkig houdt daarmee - tot nu toe - de vergelijking op want het verhaal in Twin Peaks werd op een gegeven moment wel erg surrealistisch.

Het boek heeft zowel een afgerond als een open einde. De verdwijning van Laura wordt verklaard maar zijn alle feiten wel aan het licht gekomen? De auteurs zijn iets doorgeslagen in het geven van hints over het vervolg van het verhaal. Tenzij ze met een flinke verhaalwending op de proppen komen, weet ik al welke onthullingen en gebeurtenissen er in de volgende delen gaan volgen. Het maakt het verhaal misschien minder spannend maar gelukkig niet minder boeiend. Ik heb er ook alle vertrouwen in dat de volgende boeken toch nog wat verrassingen zullen bevatten. Op kundige wijze wordt de lezer zeer nieuwsgierig gemaakt naar het volgende boek – met de titel Noora - dat later dit jaar zal verschijnen. Ik ben er klaar voor!


ISBN 9789044345667 | paperback | 254 pagina's| The House of Crime| juni 2014
Vertaald door Annemarie Raas

© Annemarie, 19 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven