Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bavo Dhooge

De samoeraiDe samoerai
Bavo Dhooge

‘Moed is doen wat juist is. Evenwicht en balans zijn moed in rust. Een dappere man is altijd sereen. Hij wordt nooit verrast; niets verstoort de gelijkmoedigheid van zijn geest.’

Chris Coene werkt bij de Directie Bescherming van de Federale politie als bodyguard. Dat werd hij nadat hij een man ontmoette voor wie hij grote bewondering had, de enige echte Gentse bodyguard.
Nu nadert hij de vijftig en voelt hij dat hij niet jong meer is. Hij begint kwaaltjes te krijgen. Dat hoort erbij denkt hij, maar dat hij geen controle heeft over zijn tranen, dat zit hem wel degelijk dwars. Hij raadpleegt zijn arts, die hem een verlofbriefje geeft: neem rust, is het advies.


Maar rusten, dat kan Chris niet. En als er dus een telefoontje komt, terwijl hij nog maar koud buiten staat bij de dokter, neemt hij op. De beller is Daniël Waes, CEO van het grootste bouwbedrijf in Gent. Waes wil een bodyguard voor zijn bijna ex-vrouw, die werkt als model.
Als Chris haar ziet beseft hij dat ze een oude bekende van hem is. En niet zomaar een oude bekende: ze is de vrouw waarop hij smoorverliefd was, jaren geleden. Ze weigert hem als bodyguard, maar vanwege een bedreiging aan haar adres, wil Waes haar helpen door het losgeld te betalen dat gevraagd wordt.
Hij wil graag dat Chris hem vergezelt bij de ruil. En daar loopt het een en ander fout. Helemaal fout!


Het is het begin van een verhaal met veel verrassende wendingen. Niets is wat het lijkt.
Chris riskeert regelmatig zijn leven, hij is de samoerai.
‘Hij die dient.’
Aan het einde wordt een nieuwe zaak aangekondigd. Dat is goed nieuws, want je hebt deze samoerai dan al in je hart gesloten.
Hij lijkt een harde, doet zich tenminste graag zo voor, maar binnen dat pantser zit een goudeerlijke man die het goede wil dienen. Hij is tenslotte een samoerai.
Bavo Dhooge schrijft vlot, naast spanning en pittige scenes is er ruimte voor humor in het verhaal terwijl er ook wat Gentse couleur locale is. Het leest lekker weg.


De samoerai, het 1ste deel van de nieuwe thrillerreeks rond de Gentse bodyguard Chris Coene, werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2023, prijs voor de beste Vlaamse thriller. Bavo Dhooges thrillers eerder al bekroond met de Schaduwprijs en de Diamanten Kogel, en genomineerd voor de Hercule Poirot-prijs. Ook kreeg hij drie jaar achter elkaar vijf sterren in de VN Detective- en Thrillergids.


ISBN 9789464103250 | Paperback | 256 pagina's | Uitgeverij Horizon | september 2023

© Marjo, 21 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven