Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Gunnar Staalesen

Koude hartenKoude Harten
Serie: Varg Veum deel 7
Gunnar Staalesen

 

Varg Veum is privédetective in het Noorse Bergen. Hij heeft het niet echt druk. Ook is hij nog herstellende van een eerdere zaak waarbij hij behoorlijk gehavend raakte. Alle tijd dus om de jonge vrouw die bij hem binnenstapt te helpen. Maar: deze vrouw kent hij! Zij stelt zich voor als Hege. Zij zat bij zijn zoon Thomas in de klas. Helaas is ze niet goed terecht gekomen, ze verdient de kost als prostituee.
Hetgeen ze Veum komt vragen heeft te maken met een collega-vriendin van haar: Maggi Monsen. Die is nu al een paar dagen weg.


Hege maakt zich ongerust omdat er kort voor haar verdwijning iets vervelends was gebeurd. Een auto met twee mannen erin was gestopt bij Maggi, met de vraag of ze mee ging en Maggi weigerde. Hege weet niet waarom ze dat deed, maar het was een goede beslissing, want haar collega, de Russische Tanya, ging wèl mee en kwam bont en blauw terug.


Hege heeft Veum opgezocht omdat Thomas haar ooit had verteld dat hij daar op die plek kantoor hield. De politie, dat kon niet, zowel zijzelf als haar vriendin Maggi zijn verslaafd. De politie zou haar niet geloven, of haar van de straat halen. En daarmee zou Maggi niet terug komen.
Veum neemt de zaak aan.


Al snel heeft hij door dat er een hele organisatie achter de dames zit. Pooiers, drugsdealers, criminelen die gevaarlijk zijn. Ook voor Veum. Ze willen niet dat hij zich verdiept in hun zaken, of zich er mee gaat bemoeien.
Een ander onderzoek dat Veum doet is dat naar de achtergrond van Maggi. En dan stuit hij op een apathische moeder, een overleden vader, een broer in de gevangenis en een zus. Maar als het ze al interesseert, ze weten niet waar Maggi is.


Veum ontdekt dat er een soort comité is opgericht in de omgeving van het gezin Monsen. Na de dood van de vader hebben buren en leerkrachten voor hen gezorgd.
Maar waarom zijn de kinderen niet naar de jeugdzorg verwezen?
Varg Veum die zelf oorspronkelijk uit de jeugdzorg komt, stelt daar vragen over.
En dan vallen er meer doden. Toeval? Is er verband?


Wie de boeken rond deze privédetective kent, weet dat als Veum zich eenmaal ergens in vastgebeten heeft, hij niet meer los laat.
Hij heeft een flinke kluif aan deze zaak die zo eenvoudig leek. Het gezin Monsen had vrijwel ieder probleem dat je maar kan verzinnen. Veum probeert uit te zoeken of en hoe alles met elkaar samenhangt, en komt daardoor zelf in de problemen.


Een thriller over een disfunctioneel gezin en de onderwereld van Bergen.


Gunnar Staalesen is vooral bekend geworden door zijn boeken met privédetective Varg Veum, een serie die ook in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. Inmiddels heeft Staalesen 21 thrillers met Varg Veum in de hoofdrol geschreven.


ISBN 9789460687006 | Hardcover | 320 pagina's | Uitgeverij Marmer | april 2024
Vertaald uit het Noors door Lucy Pijttersen

© Marjo, 12 april 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Satellieten van de doodSatellieten van de dood
Serie Varg Veum deel 6
Gunnar Staalesen

 

Omdat Gunnar Staalesen al een hele serie heeft geschreven over Varg Veum, die ook bewerkt zijn voor de televisie, is deze detective misschien geen onbekende voor menigeen.


Varg Veum heeft al een aantal jaar een eigen detectivebureau. Daarvoor was hij werkzaam bij de jeugdzorg.
Daar heeft hij Jan Egil leren kennen, toen die als jochie van tweeënhalf weggehaald werd bij zijn verslaafde moeder.
De man en het kind kruisten vaker elkaars pad, en Veum weet wel dat het niet goed ging met de jongen. Hij had het altijd goed voorgehad met hem. Maar ja, instanties, regels.
Het is niet voor niets dat hij voor zichzelf een bureau is begonnen.
Veum geloofde ook helemaal niet dat Jan Egil in staat was tot moord! Maar de jongen is wel achter de tralies verdwenen.
En nu hoort Veum dat Jan hem op een dodenlijst zou hebben gezet? Daar begrijpt hij niets van!
Nu wil hij dan ook weten wat er allemaal precies gebeurd is in het leven van de jongen. Al die doden! Door wie? Waarom?


Gunnar Staalesen zet je een paar keer op het verkeerde been. Je zou toch zweren dat die ene persoon er achter zit… maar is dat wel zo?
Er zijn veel details, ook wel onnodige, maar die geven sjeu aan het verhaal. Ook het privéleven komt aan bod, maar zodanig vermengd met de plot dat het niet stoort.
Wat misschien wel wat lastig is zijn de topografische details. Noorwegen is een onbekend land in topografische opzicht.


Gunnar Staalesen (1947, Bergen) studeerde taalkunde. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken met privédetective Varg Veum, een serie die ook in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. Inmiddels heeft Staalesen 21 thrillers met Varg Veum in de hoofdrol geschreven. Die zijn nog niet allemaal vertaald overigens.


ISBN 9789460687013 | paperback | 416 pagina's | Uitgeverij Marmer| november 2023
Vertaald uit het Noors door Lucy Pijttersen

© Marjo, 18 januari 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven