Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

S.K. Tremayne

VlVlak voordat ik stierfak voordat ik stierf
S. K. Tremayne

Als tot Kath Redway, de ik-figuur, doordringt dat iedereen in haar omgeving er van overtuigd is dat het ongeluk dat haar overkwam geen ongeluk was, moet ze wel aannemen dat het waar is. Ze reed met opzet het water is, zegt een getuige, dus een poging tot zelfmoord.
Kath heeft retrograde amnesie, ze weet niet meer wat er precies gebeurd is, maar eigenlijk gelooft ze er zelf niets van dat ze dit echt expres gedaan zou hebben. Zij haar enige dochter in de steek laten? Dat zou ze nooit doen!


Lyla is pas negen jaar en heeft een niet gediagnosticeerde stoornis waardoor ze moeite heeft om contact te maken met anderen. Kath en haar man Adam weten wel dat het een vorm van Asperger moet zijn, maar ze willen geen etiket op hun dochter plakken. Ze willen dat ze een zo normaal mogelijk leven leidt. Lyla doet niets liever dan zwerven over de moor met haar twee honden vanuit de afgelegen boerderij bij het Engelse Dartmoor National Park, waar haar ouders wonen en werken, Kath op kantoor, Adam als ranger, eenzaam en hard werk waardoor hij vaak van huis is.


Lyla is ontegenzeglijk anders dan andere kinderen. Ze communiceert moeilijk, neemt alles letterlijk en heeft moeite met het herkennen van gezichten. Maar dat laatste is iets wat Kath pas ontdekt als het bijna te laat is, als haar gezin uit elkaar dreigt te vallen vanwege allerlei misverstanden en geheimen.

De plek waar ze wonen is een afgelegen donker gebied, waar volgens legendes en volksverhalen heksen hun domicilie hadden en vreemde dingen gebeurden. En plek waar heksenstenen staan, en moerassige gebieden zijn. Het is ook nog de donkere tijd voor het voorjaar aanbreekt.
Deze achtergrond en het onvermogen van bepaalde personages om eerlijk te zijn, maken de sfeer van deze thriller ietwat naargeestig zoals dat in een goede thriller hoort.


‘Jij! Jij bent degene die dit allemaal gedaan heeft. Jij, Kath! Omdat jij hebt geprobeerd om jezelf van kant te maken! Dààrom is onze dochter hulpeloos en bang, dààrom heeft ze die tics en zit ze constant te fladderen. Dààrom is ze zo verdrietig en bang en speelt ze met die dode vogeltjes en is ze nog eenzamer dan anders. Dat is de enige reden. Allemaal jouw schuld. Omdat jij vond dat wij moesten lijden, Lyla en ik. Omdat jij met de auto dat meer in bent gereden. Omdat jij vond dat Lyla en ik niks waard zijn. Jij hebt dit allemaal op je geweten! Jij!’


Deze woorden komen hard aan. Kath twijfelt er hard aan of haar huwelijk gered kan worden. Maar Lyla dan? Alleen al voor haar moet er duidelijkheid komen, en Kath besluit te proberen alles in een tijdschema te krijgen. Alles wat er op die bewuste dag gebeurd is. Er zijn intussen flarden van haar geheugen teruggekeerd, dingen die ze niet goed kan plaatsen.


S.K. Tremayne heeft een deel van zijn plot opgehangen aan het Asperger syndroom. Met die stoornis kun je veel kanten op namelijk. Schrijnend is het verhaal van Lyla’s tiende verjaardag, maar het is ook Lyla die door haar bijzondere band met de honden en scherpe gehoor redding biedt in akelige situaties.
De geheimen die aan het licht komen, hebben evenwel niets met Lyla te maken, lang geleden is er iets gebeurd dat nu verstrekkende gevolgen heeft. Dat is het thema van deze spannende vooral psychologische thriller, die je op het puntje van je stoel doet zitten.


S.K. Tremayne is het pseudoniem van een internationale bestsellerauteur, die woont en werkt in Londen. Volgens Wikipedia gaat journalist en schrijver Sean Thomas (1963) schuil achter het pseudoniem.


ISBN 9789044635485 | paperback | 452 pagina's | Prometheus | juni 2018

© Marjo, 24 oktober 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

VuurkindVuurkind
S.K. Tremayne


Het leek wel een sprookje. Toen een wederzijdse vriend Rachel en David aan elkaar voorstelde, vielen ze als een blok voor elkaar. Binnen enkele maanden waren ze getrouwd. Hoewel Rachel en David een heel verschillende achtergrond hebben, lijken ze voor elkaar gemaakt te zijn. Allebei laten ze een zware tijd achter zich. Ze beginnen opnieuw. Samen.


Wanneer Rachel door de gangen van het imposante Carnhallow House in Cornwall dwaalt, kan ze nauwelijks geloven dat het enorme landhuis voortaan haar thuis is. Rachel groeide op in een achterbuurt. Armoede en angst beheersten haar leven. David stamt uit een steenrijke familie. Het landhuis kijkt uit over het gebied dat hen een deel van hun rijkdom verschafte: de mijnen. Toch kijkt ook David niet op een gelukkige jeugd terug. Zijn vader was een tiran en verkwistte bovendien een groot deel van het familiefortuin.


David werkt hard om het enorm landhuis in de familie te kunnen houden. Het pand moet grondig gerenoveerd worden, zodat het voor de volgende generaties bewaard zal blijven. Na de vroegtijdige dood van zijn eerste vrouw, Nina, kwam de renovatie stil te liggen. David en zijn zoontje Jamie waren intens verdrietig. Even kwam het huis op de tweede plaats.


Hoewel David overduidelijk zielsveel van haar houdt, weet Rachel best dat ze Nina nooit kan vervangen. Als Nina’s naam genoemd wordt, voelt ze zelfs een steekje jaloezie. Ze vermant zich. David is nu met haar getrouwd en Rachel zal de renovatieklus voortzetten. Ook zal ze haar uiterste best doen een goede stiefmoeder voor Jamie te zijn. Het is een aanbiddelijk kind maar zijn prachtige blauwe ogen weerspiegelen een groot verdriet.


Rachel moet wennen aan het rustige bestaan in Cornwall. David is alleen in het weekend thuis. Ze verkent de vele kamers in het huis en probeert te achterhalen waar Nina zich precies mee bezighield. Wat een werk heeft die vrouw in het huis gestoken! De bedragen die aan bijvoorbeeld meubels en stoffen zijn besteed, doen haar duizelen. Het maakt haar bovendien onzeker. Is ze wel geschikt voor de klus? Wat haar echter het meest bezighoudt, is het jongetje dat ze onder haar hoede heeft genomen. Jamie zit niet goed in zijn vel.


Nina is nog maar twee jaar geleden overleden. Jamie was nog maar zes jaar oud. Nina is in een mijnschacht gevallen en verdronken. Het was een vreselijk ongeluk. Het is logisch dat Jamie zijn moeder nog altijd mist maar toch is zijn gedrag ronduit verontrustend. Het lijkt soms wel of Jamie denkt dat zijn moeder nog leeft. En dan is er nog de vreemde waarschuwing van het jongetje. Op ernstige toon vertelt hij Rachel dat ze met kerstmis zal sterven.


Rachel probeert haar ongerustheid met David te bespreken maar hij reageert niet zoals ze had verwacht. Hij wordt boos en weigert hulp voor Jamie te zoeken. Rachel begrijpt er niks van. David ziet toch ook wel dat het niet goed met zijn zoon gaat? De eerste barstjes in hun relatie zijn een feit. Rachel beseft dat ze haar kersverse echtgenoot eigenlijk nauwelijks kent. Doemgedachten steken de kop op. Was de dood van Nina eigenlijk wel een ongeluk?


Volgens Wikipedia is S.K. Tremayne de schuilnaam van de Britse auteur  Sean Thomas (ook bekend onder het pseudoniem Tom Knox) maar diverse andere bronnen spreken dat tegen. Zo vermoedde het DWDD-boekenpanel na het lezen van De ijstweeling – het eerste boek van de auteur – dat het boek wel eens door Julian Barnes geschreven kon zijn. Achterin het boek bedankt de auteur schrijfster Sophie Hannah. Is dat misschien een aanwijzing?


Het verhaal kent een sluimerende spanning met enkele spanningspieken. Al snel rijst de vraag wat er gaande is in het huis. Waart er een geest door het statige pand of is Jamie ernstig in de war? En hoe zit het eigenlijk met Rachel? Ook zij hoort en ziet dingen die er niet zijn. De auteur weet de nieuwsgierigheid van de lezer goed te prikkelen.


Rachel en David zijn moeilijk te doorgronden. Hun karakters lijken om de haverklap te veranderen, wat ook de vermoedens van de lezer beïnvloedt. De ontknoping is verrassend en “over the top”. Geloofwaardig is het allemaal niet maar omdat het verhaal goed onderbouwd is, komt de auteur ermee weg. Daarnaast is het boeiend en aangrijpend om over het zware bestaan van de mijnwerkers te lezen. Vuurkind is geen bloedstollende thriller maar mysterieus is het wel!  


ISBN 9789044631869 | paperback | 349 pagina's | Prometheus | juni 2016
Vertaald door Lidwien Biekmann

© Annemarie, 23 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven