Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Peter Daanen


De nijmeegse anjermoordDe Nijmeegse anjermoord
Peter Daanen


‘Wie had ooit gedacht dat deze ogenschijnlijk vriendelijke, gewaardeerde en plichtsgetrouwe vorstin de spin was in een web van geheime agenten, omkoperij en zelfs moord.’


Zoals het in een echte historische thriller betaamt, begint ook dit verhaal met een proloog, waar de argeloze lezer op dat moment nog niets mee kan. We bevinden ons in 1880, in Arnhem. Er is sprake van een arts die blijkbaar in een privésituatie werkt, die een geheimzinnige afspraak heeft. Spionageactiviteiten? Hij moet het met zijn dood bekopen en hij is niet de enige.
Dan maken we de sprong naar het heden, om opnieuw met ongelukken en sterfgevallen geconfronteerd te worden, waarvan wij als lezer meteen weten dat het geen ongelukken waren.
De hoofdpersoon van het verhaal weet dat echter niet. Maaike is net afgestudeerd en staat haar kamer af aan een oude kennis. Zij heeft nu een baan, en kan zich een betere woning veroorloven. De ongelukken betreffen een oom en de oude kennis, maar aanvankelijk ziet ze daar geen link.


Langzaam ontrafelt zich een plot dat zich in Nijmegen afgespeeld heeft, waarbij we – heel leuk! - zijdelings allerlei weetjes over de oude stad meekrijgen. Maar de kern van het verhaal is een koninklijk geheim, dat koste wat kost in de doofpot moet blijven.
Geheimen hebben en houden in 1880 was evenwel veel makkelijker dan dat in deze tijd is. Toen haalde je een mes over een keel, dumpte het lijk, je maakte je uit de voeten en er kraaide al gauw geen haan meer naar. Maar anno nu hebben we sociale media, iedereen is binnen de kortste keren op de hoogte, en we hebben DNA. 


Marieke werkt op een lab waar DNA-onderzoek gedaan wordt, en haar oom die een coldcase-onderzoek aan het doen is, vraagt haar om bepaalde artefacten te onderzoeken, hetgeen ze natuurlijk doet. Weet zij veel!
Ze komt tot de ontdekking dat ze gevolgd wordt, dat het ongeluk van haar oom geen ongeluk was, en als dan ook nog haar oude woning opgeblazen wordt, zijn de rapen gaar.
Ze laat zich niet kennen en met hulp van Rick verdiept ze zich in de gebeurtenissen van 130 jaar terug.
Ons koninklijk huis krijgt er aardig van langs, je kan wel stellen dat de schrijver geen koningsgezinde is. Als dat gegeven je niet stoort, lees dan dit spannende verhaal, waarin niet alleen oude koeien uit de sloot gehaald worden maar ook recentere geschiedenis een plaatsje krijgt. Het heden wordt verweven met het verleden, en de geschiedenis lijkt zich te herhalen.
Maar dan kennen ze Marieke niet…

Achterin het boek vinden we een verantwoording, met nadere informatie over de personen die echt bestaan hebben, en de achtergrond van het verhaal.
Het is alleen erg jammer dat ik ondanks dat het verhaal spannend was, veel tik- en spelfouten moest opmerken. Een keertje extra laten doorlezen scheelt een boel ergernis.


ISBN 9789491523021  | Paperback | Uitgeverij De Verteller | juni 2012

© Marjo, 22 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven