Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

John Brownlow

ZeventienZeventien
John Brownlow

’Ik heb je nog niet verteld hoe ik heet. Dat komt omdat mijn naam niet langer mijn naam is. Hij is de naam van iemand anders, iemand die ik ooit was, maar die ik al lang niet meer ben. Waarschijnlijk zijn er geen tien mensen op de wereld die zich die persoon kunnen herinneren, niet omdat ik al die anderen iets heb aangedaan, maar omdat die persoon een nul was, helemaal niemand, een cijfertje, een nietszeggend bijzinnetje in dit leven.’


Hij noemt zich Zeventien, omdat zestien anderen hem voor gingen. Hij vervult de opdrachten die hij krijgt van ene Handler van de Special Forces. Hij is meedogenloos, erg slim en heeft de beschikking over alles wat hij nodig heeft om zijn opdrachten te vervullen.
Die opdrachten houden vrijwel altijd in dat er een dode valt: hij is namelijk een huurmoordenaar. De beste zelfs.


Steeds kreeg de opvolger de opdracht om degene die op dat moment de beste was te vermoorden. Maar waar is Zestien gebleven? Niemand weet waar hij zich verscholen heeft.  Zeventien ontdekt dat iets niet helemaal klopt bij de opdracht die hij in Berlijn deed, waarbij degene die hij doodde maar bleef herhalen: ‘parachute, parachute.’ Maar er is geen tijd om daar bij stil te staan, de volgende opdracht komt: vind je voorganger en breng hem om.
Maar ook aan deze opdracht klopt iets niet. En dat leidt tot spannende situaties, verrassend, en veelal onvoorspelbaar.
Het verleden speelt een rol. Dat heeft te maken met Zestien, maar ook met Zeventien: Hoe is hij geworden wie hij is?


In een razendsnelle opeenvolging van korte hoofdstukken is het niet verbazingwekkend te horen dat de schrijver iemand is die scenario’s schrijft. Hij is er aan gewend veel actie in de scènes te stoppen.
De ik-figuur is een huurmoordenaar, niet iemand met wie je om wilt gaan, maar tegelijk is hij iemand die hoopt het goede te doen. Hij doodt niet om te doden, en al is hij een eigenheimer, er zijn momenten dat hij zich sociaal op moet stellen. Dat doet het verhaal alleen maar goed.
Er is veel geweld en achtervolgingen waarbij je een aanval doet op je nagels!
Af en toe is er even rust, als er een andere verteller is, maar over het algemeen is dit een triller die je het liefst in een ruk uitleest!


John Brownlow (1964, Lincoln, Verenigd Koninkrijk) heeft zowel de Engelse als de Canadese nationaliteit. Hij is scriptschrijver en auteur. Hij schreef o.a. het script voor de film Sylvia, de tv-serie Fleming en de serie voor Het huis aan de Gouden Bocht, de bestseller van Jessie Burton.


ISBN 9789044363753 | paperback| 448 pagina's | Uitgeverij the House of Books| augustus 2022
Vertaald uit het Engels door Jan Pott

© Marjo, 24 oktober 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven