Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Brad Thor


height=Operatie Snow Dragon
Brad Thor

In het diepste geheim broeden de Chinezen op een snood plan om de Amerikanen te overmeesteren. Het doel is om een groot deel van de Amerikaanse bevolking door middel van een aanslag uit te roeien om vervolgens het land in te kunnen nemen. Lange tijd verkeerden de Amerikaanse geheime diensten in het ongewisse over het lot dat Amerika te wachten staat maar onlangs is undercover CIA-agent David Cahill in Hongkong op zorgwekkende informatie gestuit. Vreemd genoeg kreeg Cahill juist op de avond van een belangrijke informatieoverdracht een hartaanval. Hij viel dood neer en de contactpersoon, een vrouwelijke deejay met de naam Mingxia, leek plotseling van de aardbodem verdwenen.

CIA-Agent Ken Harmon wordt door zijn meerderen in allerijl naar Hongkong gestuurd en gelukkig slaagt hij erin toch een afspraak met Mingxia te bemachtigen. Hij kan nauwelijks geloven wat ze hem te vertellen heeft. China-analist Stephanie Esposito neemt de bemachtigde informatie onder de loep. Ook zij beseft dat de omvang van het gevaar enorm is:

“U moet begrijpen dat het voor China van cruciaal belang is dat ze nooit met een aanval in verband gebracht kunnen worden. Door het inzetten van derden, die waarschijnlijk niet eens in de gaten hebben dat ze China’s vuile karweitjes opknappen, kan China elke betrokkenheid ontkennen. De wereld zou een perfecte zondebok hebben en op deze manier zou China internationale strafmaatregelen ontlopen. En voordat onze bondgenoten in actie komen, moet er uiteraard waterdicht bewijs zijn dat China achter de aanval op de Verenigde Staten zit.”

Het gevaar is zo groot dat de president van Amerika beseft dat er buiten de lijntjes gekleurd mag worden. Regels kunnen nu eenmaal niet strak gehandhaafd worden als het leven van een groot deel van de Amerikaanse burgers op het spel staat. Het is tijd om antiterrorisme-expert Scot Harvath in te schakelen. Scot en zijn team werken buiten het zicht van de geheime diensten. Zij lappen regels aan hun laars en zullen alles doen wat nodig is om het gevaar af te wenden.

Er wordt ontdekt dat er zes slapende terroristische cellen in de Verenigde Staten zijn. Zes techniekstudenten uit de Emiraten houden zich schuil. De studenten zijn nota bene door de NASA naar Amerika gehaald om een stage te komen volgen. Het is met de veiligheid in de Verenigde Staten echter niet al te best gesteld want het was voor de zes jongeren een koud kunstje om spoorloos te verdwijnen. Verstopt in de vergetelheid wachten ze verdere instructies af. Instructies waarvoor? Welk type aanslag moet Harvath verijdelen? Hoe kunnen zes personen die zich in het uitgestrekte Amerika schuilhouden, opgespoord worden? Kan de op handen zijnde aanslag wel voorkomen worden of zal maar liefst negentig procent van de Amerikanen de dood vinden? En hoe zit het eigenlijk met de geruchten dat de Chinezen trainingskampen in Noord-Korea hebben? Trainingskampen waarvoor?

Ik blijf me verbazen over het schrijftalent van Brad Thor.  Ik hou helemaal niet van verhalen over terroristen en geheime diensten die mensenrechten aan hun laars lappen maar Thor weet met zijn kritische kijk op de zaken toch keer op keer mijn aandacht te trekken en de integriteit van het verhaal te behouden. Ook in dit derde boek had ik in het begin moeite het verhaal te volgen. De verhalen van Thor gaan steeds in volle vaart van start. Er worden veel personages geïntroduceerd en de ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Steeds weer ben ik bang dat ik het verhaal niet zal begrijpen maar dan ineens wordt alles helder en zit ik volledig in het verhaal.

Brad Thor laat zich in Operatie Snow Dragon kritisch uit over het uitgavenpatroon van de Amerikaanse overheid en de enorme staatsschuld die daar het gevolg van is. Wat mij het meest heeft geboeid en zelfs heeft aangegrepen is het deel van het boek dat zich in Noord-Korea afspeelt. Net als Thor vraag ik mij af waarom de rest van de wereld negeert dat er in dat land strafkampen zijn waar de mensenrechten op gruwelijke wijze worden geschonden. Waarom schiet niemand de bevolking van Noord-Korea te hulp?

In deze spannende actiethriller staat een belangrijke en actuele vraag centraal: Kan een aanslag van enorme omvang eigenlijk wel voorkomen worden of worden we allemaal verzegeld door een tikkende tijdbom?

ISBN 9789045205786 | paperback | 335 pagina's| Karakter Uitgevers | januari 2015
Vertaald door Jan Mellema en Janet Limonard-Harkink

© Annemarie, 29 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


height=Geheime orde
Brad Thor

Na een spectaculaire reddingsactie in Somalië wordt geheim agent Scot Harvath in allerijl terug naar de Washington D.C. gevlogen. Samen met zijn baas spoedt Harvath zich naar het hoofdkantoor van de Federal Reserve waar een nieuwe opdracht wacht. Een week geleden is Wallace Sawyer, de voorzitter van de Federal Reserve, aan een hartaanval overleden. Er zijn vijf mogelijke opvolgers beschikbaar maar kort na de dood van Sawyer zijn ze allemaal verdwenen.

De reden dat de Federal Reserve gebruik wil maken van de diensten van Harvath is dat één van de vijf vermiste kandidaten enkele uren geleden is gevonden. Het gaat om Claire Marcourt, moeder van drie kinderen. Ze verdween spoorloos uit haar vakantiehuis op Sea Island. Claire Marcourt leeft niet meer. Iemand heeft haar op brute wijze van het leven beroofd. Haar oren zijn afgesneden en ze draagt een opmerkelijk symbool om haar hals. Het ontzielde lichaam is niet zomaar gedumpt, het is gebruikt om een boodschap uit te dragen. Maar welke boodschap? En waar zijn de andere vier kandidaten? De kans is groot dat ook zij om het leven zullen worden gebracht.

De Federal Reserve is – ook al doet de naam anders vermoeden - geen overheidsinstelling. Het is een onafhankelijke bank. Het is een machtige instelling die enorme geldbedragen beheert. De invloed van de Federal Reserve is voor diverse partijen aantrekkelijk. Wanneer geld, politiek en macht in elkaars vaarwater komen, is het de vraag of de Federal Reserve zijn onafhankelijke status wel waar maakt.

Ook CIA-agente Lydia Ryan buigt zich over een nieuwe zaak. Tijdens een etentje op het vliegveld van Frankfurt wordt ze benaderd door een oude bekende. Het is geen toeval dat ze Nafi Nasiri, het plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst van Jordanië, op het vliegveld tegen het lijf loopt. Nafi , die eens het leven van Lydia redde, vraagt haar onomwonden of Jordanië nu aan de beurt is. Lydia begrijpt hem niet. Waar heeft Nafi het over? Nafi toont Lydia een aantal schokkende foto’s. Op de foto’s is te zien hoe haar voormalige teamgenoten zich bezighouden met illegale opdrachten. Nafi vermoedt dat de Amerikaanse regering van plan is om het koninkrijk Jordanië ten val te brengen. Hij laat merken dat het hem menens is en beweert dat er momenteel  door een terroristische cel een aanslag op de Verenigde Staten gepland wordt. Hij weigert details te verstrekken en laat een verbijsterde Lydia achter.

Lydia neemt de uitlatingen van Nafi serieus en besluit haar meerdere Phil Durkin in vertrouwen te nemen. Dat Lydia en Phil niet goed met elkaar overweg kunnen, is een understatement. Enige tijd geleden probeerde Phil zich aan Lydia te vergrijpen wat hem de nodige problemen heeft opgeleverd. Het gesprek tussen Lydia en Phil verloopt allesbehalve soepel. Wat Lydia niet weet is dat Phil Durkin na haar vertrek onmogelijk naar zijn telefoon grijpt. Lydia heeft de verkeerde in vertrouwen genomen. Phil Durkin wil dat ze van het toneel verdwijnt. Voorgoed. Terwijl Scot Harvath tot de pijnlijke ontdekking komt dat de ontvoerders zich laten inspireren door historische gebeurtenissen en van plan zijn om alle kandidaten om het leven te brengen, rent Lydia Ryan letterlijk voor haar leven. In welk wespennest zijn de twee geharde agenten verzeild geraakt?

Auteur Brad Thor schrijft met grote kennis van zaken. Hij is een expert op het gebied van terrorismebestrijding. Kritisch is hij ook. Hij beschrijft hoe overheidsinstanties en grote instellingen elkaar tegenwerken omdat ze andere belangen dienen. Gaat de veiligheid van de Amerikaanse burgers boven alles of is dat een naïeve gedachte? Thor beschrijft de chaotische financiële situatie waarin de Verenigde Staten verkeert op een meer dan overtuigende manier.

Eigenlijk hou ik helemaal niet zo van boeken vol geweld en regeringsperikelen maar voor de boeken van Thor maak ik een uitzondering. De hoofdpersonen zijn niet louter geoliede gevechtsmachines die klakkeloos hun opdrachten uitvoeren. Ze zijn menselijk, durven vragen te stellen en maken fouten. Met zijn realistische kijk op de zaken en zijn vooruitziende blik tilt Brad Thor de actiethriller naar een hoger niveau.

ISBN 9789045205069  | paperback | 344 pagina's| Karakter Uitgevers | juli 2014
Vertaald door Jan Mellema

© Annemarie, 8 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altZwarte lijst
Brad Thor

In een safe house in Parijs wordt contraterrorisme-agent Scot Harvath aangevallen door meerdere gewapende mannen. Zij hebben het overduidelijk op zijn leven voorzien. Scot weet zijn belagers uit te schakelen maar hij slaagt er niet in zijn collega Riley Turner te beschermen. Riley, de vrouw met wie het bijzonder goed klikte, is dood. Scot is verbijsterd en tal van vragen buitelen door zijn hoofd. Hoe kan de locatie van het safe house uitgelekt zijn? Waarom probeerden de onbekende mannen hem te doden en wie heeft hen daar opdracht voor gegeven? Scot verlaat Parijs zo snel hij kan.

Ook Scots collega Nicolas is op de vlucht. Zijn beste vriendin Caroline Romero vroeg hem om hulp maar verdween van de aardbodem voor Nicolas haar kon bereiken. Wel is ze erin geslaagd om hem een USB-stick met belastend materiaal over de Amerikaanse regering toe te spelen. Nicholas trekt zich samen met zijn enorme honden en de zus van Caroline terug op een afgelegen ranch ergens in Amerika. Scot heeft inmiddels zijn toevlucht gezocht tot een ranch in Spanje. Allebei proberen ze contact te leggen met elkaar, hun baas en hun andere collega’s. Het lijkt erop dat hun betrouwbare manier van corresponderen gehackt is. Wat is er aan de hand? Heeft de Amerikaanse regering zich tegen hen gekeerd?

De geheime dienst ATS blijkt de boosdoener te zijn. De ATS zet alles op alles om Scot, Nicolas en de andere leden van de Carlton Group uit de weg te ruimen. Scot en zijn collega’s zijn op een zogeheten zwarte lijst geplaatst. Hoe kan het dat de leden van de betrouwbare Carlton Group ineens bekend staan als landverraders? De leden van de Carlton Group doen hun uiterste best om in contact met elkaar te komen en het mysterie op te lossen maar de vijand lijkt hen steeds een stapje voor te zijn.

De ATS houdt zich bezig met het verzamelen van informatie over burgers. De informatie die Caroline op de USB-stick heeft opgeslagen onthult dat het vergaren van gegevens over burgers uit de hand is gelopen. Het ultieme doel van de ATS is om van ieder persoon op de wereld een dossier aan te leggen en af te rekenen met elke vorm van privacy. In de toekomst zal elke handeling van wie dan ook vastgelegd worden. Deze data zal gekoppeld worden aan programma’s die zullen gaan voorspellen welke burger betrouwbaar is en welke persoon mogelijk een misdaad of een terroristische aanslag zal gaan plegen. De ontwikkeling van de technieken die nodig zijn om dergelijke dossiers aan te leggen is inmiddels vergevorderd.

Bovenstaande is al schokkend genoeg maar er moet meer aan de hand zijn. Waarom zit de ATS achter Scot, Nicolas en hun collega’s aan? Welke plannen heeft de ATS nog meer? In Zwarte lijst komt de lezer tot de schokkende ontdekking dat het zo goed als afgelopen is met privacy. Allerhande technische snufjes leggen alle digitale voetstappen van de burger vast en zelfs als de burger zich onbespied waant, worden zijn of haar gangen feilloos gedetecteerd. Het is beangstigend. Voorin het boek stelt de auteur:

“Alle technologie die in deze roman voorkomt is gebaseerd op systemen die momenteel door de Verenigde Staten en hun bondgenoten gebruikt worden, of in hun laatste ontwikkelingsfase verkeren.”

Het verhaal dat klokkenluider Edward Snowden wereldkundig maakte is dus nog maar het topje van de ijsberg. Auteur Brad Thor is een expert op het gebied van terrorismebestrijding. Hij weet waarover hij schrijft. In een spannend verhaal vol vaart, actie, geweld en een snufje romantiek legt Thor aan de lezer uit dat de mens te afhankelijk is geworden van het internet. Wie de macht heeft over het internet, heeft de macht over de mensheid. Digitale snufjes veranderen langzaam in digitale vijanden.

In totaal zullen er drie boeken van Brad Thor naar het Nederlands vertaald worden. Zwarte lijst bijt succesvol het spits af. Een spannende actiethriller met een boodschap.

ISBN 9789045205656| paperback | 352 pagina's| Karakter Uitgevers B.V.| februari 2014
Vertaald door Janet Limonard-Harkink

© Annemarie, 11 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven