Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Andy Weir


height=Mars
Andy Weir

Sciencefiction thrillers lees ik zelden. Het is een genre dat me niet aanspreekt. Gelukkig maar dat ik af en toe toch een boek in handen krijg dat ik normaliter niet zou lezen want Mars is werkelijk een fantastisch boek!

De hoofdpersoon in dit boek is astronaut Mark Watney en het verhaal speelt zich ergens in de toekomst af. De ruimtevaart heeft zich verder ontwikkeld en er zijn al twee bemande missies naar Mars geweest. De derde groep astronauten heeft zojuist voet op Mars gezet en Mark is een van hen. Kort na aankomst gaat het mis, de locatie is niet berekend op de ongekend woeste zandstorm die is opgestoken. De astronauten moeten de missie hals over kop afbreken en de planeet verlaten. Mark raakt gewond en de overige bemanning is ervan overtuigd dat hij het niet gehaald heeft. Hevig geëmotioneerd vertrekt het team zonder hun gewaardeerde collega.

Even lijkt het erop dat Mark inderdaad het loodje heeft gelegd. Zijn ruimtepak is doorboord en hij is gewond geraakt. Zijn overlevingskans lijkt nihil maar Mark komt weer bij bewustzijn. Hij leeft nog maar als hij niet snel wat bedenkt zal hij alsnog omkomen. Het geavanceerde ruimtepak heeft Mark tijdelijk beschermd maar nu moet Mark zelf ingrijpen. Wonder boven wonder weet de slimme Mark zijn eigen leven te redden. Even overheerst euforie maar dan beseft hij zich dat hij zich moederziel alleen op Mars bevindt terwijl iedereen denkt dat hij dood is.

Mark komt tot de conclusie dat hij alleen gered kan worden door de leden van de eerstvolgende missie naar Mars. Probleem is dat die pas over lange tijd gepland staat. Daarnaast zal het team astronauten zo’n 3200 kilometer verderop landen. Mark beschikt dan wel voor voedsel voor een heel team astronauten maar de voedselvoorraad is bij lange na niet genoeg om een lange tijd te overbruggen. Daarnaast beschikt hij wel over een voertuig maar dat is niet berekend op het afleggen van meer dan 3000 kilometer. Mark is botanicus en boordwerktuigkundige. Hij zal zijn kennis uiterst creatief moeten gaan benutten om het zo lang mogelijk uit te zingen op Mars. Hij moet zijn tijdelijke verblijf transformeren in een ruimte waar hij lange tijd kan wonen en nog belangrijker: ademen. En hoe komt hij aan meer eten en drinken? Hij heeft dan wel een paar aardappelstekjes waar hij experimenten mee zou gaan doen maar hij heeft geen landbouwgrond, geen mest en niet voldoende water.

Terwijl Mark besluit dat hij zich voorlopig niet laat kisten, wordt er op aarde een set recente satellietfoto’s van Mars bekeken. Het duurt niet lang voor de hele wereld doorheeft dat astronaut Mark Watney nog leeft. Ook nu is de stemming even euforisch maar dan doorbreekt de realiteit de opgewekte stemming: Mark bevindt zich miljoenen kilometers van de veilige aarde en kan bovendien geen contact met NASA leggen. Kan dit wel goed aflopen?

De uit Californië afkomstige auteur Andy Weir is als zoon van een fysicus en een ingenieur met wetenschap opgegroeid. Hij werkt al vanaf zijn vijftiende als computerprogrammeur. Ruimtevaart is zijn grote passie. Andy Weir heeft een spannend verhaal vol wetenschappelijke snufjes en technische toepassingen in een overzichtelijke en duidelijke vorm gegoten. Hoofdpersoon Mark is een vlotte jongen die in niet al te ingewikkelde termen denkt waardoor de lezer alle technische aspecten van het leven op Mars heel goed kan volgen. Ik las met ingehouden adem over gevaarlijke experimenten en duimde dat de boel niet zou ontploffen. Daarnaast heeft Andy Weir een heerlijk gevoel voor humor.

Het verhaal in Mars is een smaakvolle, meeslepende en vermakelijke combinatie van MacGyver en de Oscar winnende film Gravity. Ik ben verkocht! Er staat een boekverfilming op stapel en daar kijk ik reikhalzend naar uit.

ISBN 9789045207858| paperback | 336 pagina's| Karakter Uitgevers| mei 2014
Vertaald door Henk Moerdijk

© Annemarie, 2 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven