Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

S.A Cosby

Alle zondaars zullen bloedenAlle zondaars zullen bloeden
S.A. Cosby

Ook al had Titus Crown de nodige ervaring opgedaan als FBI-agent, en kon men er op vertrouwen dat hij de nodige kennis van zaken heeft, het werd niet met groot gejuich ontvangen toen hij een paar jaar eerder meedeed aan de verkiezing voor een nieuwe sheriff in Charon County, een gemeente in South Virginia. Het is een gebied waar na de afschaffing van slavernij de situatie van de zwarten nog niet echt best is. En Titus is zwart.
Niettemin won hij de verkiezing en werd zo de eerste zwarte sheriff.


Men vraagt hem vaak waarom hij zijn baan bij de FBI in het noorden heeft opgezegd. Het antwoord is eenvoudig: hij wilde voor zijn vader zorgen, die weduwnaar is en verder niemand heeft. Maar Charon is de stad waar Titus vandaan komt en waar hij veel mensen kent. En veel mensen hem kennen. Dat maakt het niet altijd eenvoudig.


Hij kent ook het slachtoffer dat vermoord wordt op een school. Voor de ogen van de tieners wordt een geliefde leraar neergestoken door een oud-leerling. Titus had de jongen graag levend opgepakt maar kan niet voorkomen dat een collega zijn pistool trekt. De dader kan niet meer aan de tand gevoeld worden.


En dan wordt er een beerput vol ellende opengetrokken zoals niemand dat verwacht had.
De bevolking is verdeeld: van een deel krijgt Titus steun, anderen vinden dat hij de zaak over moet doen aan de hogere instanties. Maar: dat wil Titus niet, want hij kent de betrokkenen als geen ander, hij weet wat er in de samenleving broeit, ook al is zelfs hij onaangenaam verrast als er bepaalde zaken naar boven komen tijdens het moordonderzoek, hij begrijpt de reacties van zowel wit als zwart en weet er mee om te gaan.
Lukt het hem ook nog als er in zijn gelederen iemand blijkt te zijn die informatie lekt? En als de moordenaar zo hoogmoedig wordt dat hij persoonlijk wordt?
Intussen speelt er privé ook van alles: zijn vader en die broer die nooit iets van zich liet horen. Een ex duikt op, tot ongenoegen van zijn huidige vriendin.


Deze derde thriller is keihard en Cosby windt er geen doekjes om: de situatie in het Zuiden van de Verenigde Staten is ook nu nog absoluut niet optimaal. Natuurlijk is de moordzaak fictie, maar de achtergrond berust wel degelijk op waarheid. Er zijn schietpartijen, onder andere op scholen; veel te veel mensen lopen met wapens op zak; zwarten worden nog steeds gediscrimineerd.


Een actuele sociologische thriller, met een plot die de lezer wel enkele verrassingen biedt.
Spanning volop. En snoeihard dus. Niet voor watjes.


Daarnaast is Cosby een begenadigd schrijver (en Henk Moerdijk een goede vertaler!). Qua stijl valt er veel te genieten. Zinnen als deze:


‘Bij elk onderzoek was er zo’n moment dat alles in een onstuitbare neerwaartse spiraal leek te raken. Dat een sneeuwvlok een lawine werd die degenen die wellicht kort maar met ziel en zaligheid aan de zaak hadden gewerkt, meesleurden naar een gletsjerspleet die even koud en verlaten was als de laatste cirkel van Dante.’

‘De rest van de dag verliep als druipend kaarsvet.’


SA Cosby ( 1973, Virginia) heeft vier misdaadromans gepubliceerd. Blacktop Wasteland (Een laatste uitweg) en Razorblade Tears (Vlijmscherpe tranen) werden reeds vertaald.


ISBN 9789044359336 | Paperback | 432 pagina’s | Uitgeverij de House of Books | januari 2024
Uitstekend vertaald uit het Engels door Henk Moerdijk

© Marjo, 8 mei 2024

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Vlijmscherpe tranenVlijmscherpe tranen
S.A. Cosby

 

Ex-bajesklant Ike Randolph leidt al vijftien jaar een ‘schoon’ leven, dat wil zeggen dat de politie hem niet meer hoefde op te pakken. Hij heeft een succesvol tuinbedrijf weten op te bouwen, is getrouwd met Mya en heeft een zoon, nu al volwassen.


Als op een dag twee agenten voor zijn deur staan, wordt hij dan toch ergens van verdacht?
Het is erger: zijn zoon Isiah is vermoord. Samen met zijn man Derek is hij op brute wijze vermoord. En de politie geeft de zaak al snel op.


Op de begrafenis van de twee mannen heeft Ike de vader van Derek even gesproken: Buddy Lee, een aan lager wal geraakte man, die in een trailerpark woont en graag een borrel lust. Na een tijdje benadert Buddy Lee Ike: het kan toch niet zo zijn dat de daders vrijuit gaan!? Ze moeten zelf op onderzoek uit!


Virginia, waar dit zich afspeelt, is een staat waar veel zwarten wonen, en rassendiscriminatie nog steeds speelt. Ook de lhbti gemeenschap wordt met de nek aangekeken.
Derek was blank, Isiah zwart, en ze waren getrouwd. Is dat de reden waarom ze vermoord zijn?


De twee vaders hebben meer gemeen dan op het eerste gezicht lijkt: beiden hadden ze moeite met de geaardheid van hun zoon. Beiden hebben ze een verleden waarin wapens en ander geweld een rol spelen. En ze zijn allebei opa van de driejarige Arianna, die nu opgevoed zal worden door Mya en Ike. En nu hebben ze beiden wraakgevoelens.
Toch besluit Ike pas met Buddy Lee mee te doen als hij constateert dat het graf van de twee mannen vernield is. Maar dan gaan de twee ook echt los!
Alles lijkt te draaien om die jonge vrouw, Tangerine. Maar wat heeft zij er mee te maken? En waar hangt ze uit?
Toen het homostel nog leefde hadden ze geen van beiden echt contact met hun zoons. Beiden hebben wroeging, een ‘had ik maar’-gevoel, hetgeen hen meedogenloos maakt. Maar dat zijn hun tegenstanders ook.


Dat resulteert in een spannende, rauwe thriller, met veel geweld dat in alle details verteld wordt. Niet voor tere zieltjes dus, hoewel je heel goed kunt meeleven met de twee door verdriet gedreven vaders. De dood van hun zoons doet hen beseffen dat wat er nu eigenlijk echt belangrijk is in het leven, iets wat ze graag eerder hadden geweten.
Het verhaal wordt wisselend verteld door Ike en Buddy Lee, met af en toe ook andere vertellers. Het hoofdstuk begint met hun naam, het is dus goed te volgen.


S. A. Cosby is schrijver van misdaadromans uit de "Southern noir". Hij woont in Gloucester, Virginia, aan de Chesapeake Bay. Cosby heeft drie misdaadromans gepubliceerd: My Darkest Prayer, Blacktop Wasteland en Razorblade Tears.

ISBN 9789044365504 | Paperback | 336 pagina's | Uitgeverij The House of Books | maart 2023

© Marjo, 19 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Een laatste uitwegEen laatste uitweg
S.A Cosby


Beauregard Montage doet zijn best om een eerlijk bestaan te leiden. Tenslotte heeft hij een gezin dat van hem afhankelijk is: hij is getrouwd met Kia met wie hij twee zonen heeft. Uit een eerdere relatie heeft hij ook nog een dochter.


Nu heeft Beauregard een niet al te best voorbeeld gehad, hij weet heel goed dat het een harde wereld is. Zijn vader verdiende zijn geld door een vluchtauto te rijden voor misdadigers. Toen het te heet onder zijn voeten werd verdween hij. Leeft hij nog? Niemand weet het. Beauregards moeder wel, zij lijdt aan kanker en bevindt zich in een verzorgingshuis.
Zelf zat hij al in de jeugdgevangenis, en probeert geld te verdienen door illegale autoraces, want autorijden kan hij als de beste. Net als zijn vader. Auto’s repareren ook, hij is dan ook met een garage begonnen. Maar nu is er in de buurt een andere garage gevestigd, en het gaat slecht met de zaken.
Alles bij elkaar heeft Beauregard dringend geld nodig. Veel geld.


Een maat van vroeger benadert hem: ze hebben hem nodig als vluchtautochauffeur bij een klus die hem zoveel op zal leveren dat zijn zorgen voorbij zullen zijn. Kia protesteert: verkoop die auto van je, die levert ook genoeg op. Maar die auto is heilig, en als dan ook nog het verzorgingshuis hem op het matje roept vanwege achterstallige betalingen, besluit hij mee te doen: Ronnie, zijn broer Reggie en Quan gaan een juwelier beroven. Het kan niet mis gaan, zegt Ronnie.
Maar dat gaat het natuurlijk wel! Er vallen doden en gewonden, en Ronnie weet zich niet gedeisd te houden. De zaken lopen danig uit de hand…


Mooi geschreven, filmisch ook. Een keiharde thriller met een flinke dosis maatschappijkritiek, aangaande de zwarte gemeenschap.


‘Een verdriet zo sterk als een aardbeving overviel hem opeens en zond trillingen door zijn hele lichaam. Hij voelde zijn slokdarm samen trekken, maar er zat niets meer in zijn maag, dus hij kokhalsde alleen maar. Kreunend sloeg Beauregard zichzelf. Hard. Na een paar tellen deed hij het nog een keer. De trillingen begonnen af te nemen. Hij draaide zich op zijn handen en knieën. Diep ademhalend duwde hij zichzelf overeind. De wereld om hem heen glinsterde alsof hij door een muur van water liep. Hij sloot zijn ogen en hield zichzelf staande. Hij ademde nog een keer diep in en begon het talud op te klimmen. Bij elke stap was het alsof hij door stroop liep. Hij wankelde, hervond zijn evenwicht en liep door. Hij dichter hij bij de top kwam, des te langzamer hij klom. Hij wist wat daarboven op hem wachtte.’


Kan een harde misdaadthriller een psychologische thriller zijn? Het is S. A. Cosby uitstekend gelukt. Beauregard is een harde, je wilt hem niet in je vriendenkring. En tegelijk is hij een sympathieke man, die vanwege zijn achtergrond en de omstandigheden waar hij ook weinig aan kan doen, nauwelijks op een andere manier kan leven als hij doet. Zeker: hij doet foute dingen, hij is net zo goed hard en meedogenloos. Maar: alleen als het gaat om zijn gezin en familie. We leren zijn vader niet zo goed kennen, maar uit de flashbacks komt naar voren dat ook hij zijn best deed. Dat ook hij slachtoffer was van de wereld waarin hij leefde.


De schrijver is zwart en hij schrijft over een zwarte wereld. En het speelt in Amerika, dus dit zal voor de meeste (Nederlandse) lezers een onbekende wereld zijn.


S.A. Cosby is een 'Southern noir'-mysterieschrijver. Hij woont in Gloucester, Virginia aan de Chesapeake Bay. Cosby heeft drie misdaadromans gepubliceerd: My Darkest Prayer, Blacktop Wasteland en Razorblade Tears.


ISBN 9789044363906| paperback| 320 pagina's | Uitgeverij House of Books | april 2022
Vertaald uit het Engels door Bill Oostendorp en Joost van der Meer

© Marjo, 3 juni 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven