Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Camilla Grebe

De minnaresDe minnares
Camilla Grebe


De buurvrouw die op de open voordeur van het huis van zakenman Jesper Orre is afgekomen, zal haar nieuwsgierigheid voorgoed betreuren. In de hal van de luxe villa ligt een dode vrouw. Haar hoofd is van haar lichaam gescheiden. Iemand heeft het potsierlijk rechtop op de grond gezet, de ogen staren in het niets.  De opgetrommelde politie heeft geen idee wie ze is. Jesper Orre zou de politie meer duidelijkheid kunnen verschaffen maar niemand weet waar hij is. De succesvolle zakenman is spoorloos verdwenen.


Inspecteur Peter Lindgren is een van de politiemensen die de moord onderzoekt. Er zijn raakvlakken met een tien jaar oude, nog altijd onopgeloste moord. Kunnen de twee moorden iets met elkaar te maken hebben? Tien jaar is een lange tijd, maar toch. Zonder dat Peter het weet, heeft zijn meerdere aan Hanne Lagerlind-Schön gevraagd haar licht over het onderzoek te laten schijnen. Zij was bij het oude moordonderzoek betrokken. Wellicht komen haar theorieën ook nu van pas.


Hanne en Peter vinden het moeilijk elkaar terug te zien maar laten niets merken. Hun collega’s hoeven niet te weten wat er tien jaar geleden is gebeurd. Hanne wil zich bovendien zo goed mogelijk op de zaak kunnen concentreren. Ze zal zich tot het uiterste moeten inspannen om niets over het hoofd te zien nu ze weet dat ze alzheimer heeft. Hoewel de ziekte zich nog in de beginfase bevindt, weet Hanne, die nog maar midden vijftig is, dat het hard zal gaan. Gelukkig merkt het onderzoeksteam niets aan haar.


Peter, Hanne en hun collega’s weten nog niets over het drama dat zich in de villa van Jesper Orre heeft afgespeeld. Ze weten niet dat Jesper ene Emma zo’n twee maanden geleden een knoeperd van een verlovingsring had geschonken.  Emma, een eenvoudig winkelmeisje, zou gaan trouwen met de grote baas van de winkelketen. Ze kon het nauwelijks geloven. Dat Jesper hun samenzijn geheim wilde houden, begreep ze best. De pers zat immers continue achter hem aan en Jesper was erg op zijn privacy gesteld.


Hanne en Peter hebben de identiteit van de onthoofde vrouw nog altijd niet vast kunnen stellen. Er zijn drie vermiste vrouwen. Emma is een van hen, maar niemand weet dat ze een relatie met Jesper had. Jesper Orre is nog altijd vermist. Is hij op de vlucht geslagen? Hanne heeft nog altijd het idee dat de recente en de oude moord iets met elkaar te maken hebben. Zij vertrouwt nog altijd op haar gevoel, hoewel haar echtgenoot Owe haar dagelijks duidelijk maakt dat haar leven een aflopende zaak is. Hanne zal al snel niet meer zelfstandig kunnen functioneren en dan zal hij, Owe, voor haar zorgen. Voor Hanne vormen Owes woorden een regelrecht dreigement. Zij en Owe houden al jaren niet meer van elkaar. Eens heeft ze hem zelfs bijna verlaten. Voor Peter.


Terug naar Emma. Zij verheugde zich op een etentje ter ere van de kersverse verloving. Nog even en dan zou de hele wereld weten dat zij en Jesper bij elkaar hoorden. Toen Jesper niet op kwam dagen, dacht ze nog even dat het om een misverstand ging maar ook tijdens de dagen de volgden liet hij niets meer van zich horen. Zelfs Emma’s telefoontjes en berichtjes bleven onbeantwoord. Emma begreep er niks van. Bovendien had Jesper een grote som geld van haar geleend, waardoor ze in grote geldnood verkeerde. In de weken die volgden, bleef Jesper haar uit de weg gaan. Emma merkte echter dat hij nog altijd in de buurt was. Er verdween een kostbaar schilderij uit haar huis en op een dag was zelfs haar geliefde kat verdwenen. Wat was er toch gaande? Waarom deed Jesper zo vreemd?


Hoewel de Zweedse schrijfster Camille Grebe al een aantal thrillers op haar naam heeft staan, is De minnares het eerste boek dat ze als solo-auteur heeft geschreven. Het verhaal ademt een verrukkelijke spanning uit en de hoofdpersonen zijn uiterst origineel gekozen. Peter is een hork van een man terwijl zijn tegenpool Hanne heel breekbaar is. Of toch niet?


De verhaallijnen vormen samen een mysterie dat doorgrond wil worden. Is Emma de dode vrouw? Wat is er tussen Emma en Jesper gebeurd? Waarom negeerde hij haar ineens? Heeft hij het kostbare schilderij gestolen? Het is duidelijk dat de zakenman minder succesvol is dan iedereen denkt. Waarom zou hij anders zo om geld en kostbaarheden verlegen hebben gezeten? Of is er toch iets heel anders aan de hand? Toen ik het doorkreeg, was ik verrukt. Wat een briljante thriller!


ISBN 9789023426455 | paperback | 445 pagina's | Uitgeverij Cargo | november 2016
Vertaald door Ydelet Westra

© Annemarie, 5 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven