Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Linda Castillo


altValse beloftes
Linda Castillo


Politiechef Kate Burkholder maakt zichzelf en haar omgeving graag wijs dat ze een bikkelharde tante is. Wanneer ze echter vier totaal ontredderde kinderen moet vertellen dat zowel hun vader, moeder als oom niet meer in leven zijn, grijpt haar dat enorm aan. De drie slachtoffers zijn in een gierput gevallen en gestikt door de gassen die zich daar ophopen. Een tragisch ongeval.

Het getroffen gezin behoort tot de amish, een gesloten geloofsgemeenschap dat een eenvoudig en zelfvoorzienend leven leidt. Voor Kate liggen zaken waarbij amish betrokken zijn gevoelig. Ze is binnen deze gemeenschap opgegroeid maar zette zich op een gegeven moment af tegen hun manier van leven.

Naast het ongeval is de politie zoet met een toenemend aantal meldingen van opzettelijk geweld tegen amish. Het zijn haatmisdrijven. Wat aanvankelijk begint met kleine vernielingen loopt uit tot gewelddadige acties waarbij een van de slachtoffers haar ongeboren kindje verliest. Het is voor Kate en haar collega’s moeilijk om het plaatje compleet te krijgen omdat de amish niet gesteld zijn op inmenging van de politie. Er is zeer waarschijnlijk nog veel meer voorgevallen. De misdrijven die bij de politie bekend zijn, zijn gemeld door derden die het hebben zien gebeuren. De amish zelf zwijgen in alle toonaarden.

De autopsie op de drie gestikte volwassenen levert een onaangename verrassing op. De vader van de kinderen is zonder twijfel vermoord. Dat werpt een heel ander licht op de zaak. Heeft deze moord te maken met de haatmisdrijven? Wat is er precies in de stal voorgevallen? Kate raakt emotioneel betrokken bij de zaak. Haar hart loopt over van medelijden voor de kinderen. Dan ontdekt ze dat het gezin een duister geheim herbergt. Moet de moordenaar wel buiten het gezin gezocht worden?

Valse beloftes is het eerste boek dat ik van Linda Castillo heb gelezen. En als het aan mij ligt blijft het daar zeker niet bij! Wat kan deze dame goed schrijven. Ze wordt vergeleken met Karin Slaughter en daar sluit ik mij helemaal bij aan. De beschrijvingen van de gebeurtenissen zijn raak en zonder terughoudendheid neergezet. De spanning is bijna tastbaar.

Mooi is dat de auteur zich niet beperkt heeft tot puur het schrijven van een spannend misdaadverhaal. De aangrijpende geschiedenis van Kate biedt een mooi tegenwicht. Door de recente gebeurtenissen wordt zij met spoken uit het verleden geconfronteerd. Ze probeert haar gedachten te verdrijven met drank, wat natuurlijk niets uithaalt. Kate heeft een prille relatie met profiler John Tomasetti, een man die op zijn beurt ook een loodzwaar verleden met zich meesleept. Wat vinden ze het allebei moeilijk om liefde in hun leven toe te laten. Hun breekbaarheid is zeer integer en met kennis van zaken neergezet. Linda Castillo is na het lezen van deze uitmuntende thriller toegevoegd aan mijn persoonlijke lijstje met topauteurs.

ISBN 9789400501577 | Paperback |  280 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers | september 2012
Vertaald door Erica Feberwee

© Annemarie, 12 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven