Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Aloka Liefrink


Fotomodel gezochtFotomodel gezocht
Aloka Liefrink


Jolien heeft het niet getroffen in haar leven. Haar ouders zijn gescheiden, en ze is kwaad op haar vader omdat die met zijn nieuwe liefde naar Egypte gaat. Ze blijft alleen achter met haar moeder. Ze is twintig en studeert communicatiewetenschappen. Ze zou graag op kamers gaan, maar kan dat niet betalen. Ze blijft dus bij haar moeder, die haar best doet een nieuw leven op te bouwen. Daar  is ze nogal haastig mee. Als ze Robert en Harold, oud-klasgenoten, ontmoet, valt ze meteen voor Robert en die woont binnen de kortste keren bij moeder en dochter in.
Deze mannen deugen niet, maar Jolien heeft nogal wat tijd nodig om daar achter te komen. Robert stelt zich op als een vaderfiguur, en Jolien, niet zo stevig in haar schoenen, trapt erin.


Het wordt nog erger als ze op een dag haar moeder vindt, die zelfmoord gepleegd lijkt te hebben. Nu moet ze alleen verder, en zelfs al doorziet ze soms Roberts praatjes, hij weet het iedere keer zo te draaien dat ze toch maar blijft.  Robert maakt heel handig gebruik maakt van haar onzekerheid.
Hij weet haar los te weken van de weinige vrienden en kennissen die ze heeft, en terwijl hij haar een roemrijke toekomst voorspelt als fotomodel, maakt hij samen met Harold misbruik van haar. Kwalijke methoden als drugs en geweld schuwen ze niet. En het soort fotomodel dat ze nu geworden is, is niet wat Jolien voor ogen stond.
Als Svetlana, vriendin en meer van de twee mannen, haar ook nog bedreigt, wil ze toch proberen er uit te stappen. Maar dat gaat zomaar niet..
Zal Jolien weten te ontsnappen? Of is haar ondergang onvermijdelijk? Is ze opgewassen tegen drie kwaadwillende mensen?


Jolien is de ik-verteller, maar er zijn ook vaak stukjes, onaangekondigd overigens, waarin Robert met zijn verwrongen geest aan het woord is. Die man is werkelijk gestoord, en op zijn beurt de speelbal van Harold, die een enkele keer de ik-verteller is. Zo worden voor de lezer alle kanten van het verhaal opengegooid, en wordt er een spanningsboog opgebouwd. Je wil weten hoe dit af gaat lopen. Jammer is dat er dan nog een epiloog komt waarin alles ineens erg snel wordt afgeraffeld. Had mijns inziens weggelaten kunnen worden. Het verhaal draait om de valkuil die mooipratende mannen voor mooie labiele meisjes opzetten. We krijgen inzage in het hoofd van Jolien, die behalve labiel ook nog naïef is. Haar reacties en overwegingen getuigen niet echt van een volwassen persoonlijkheid. Maar in dat opzicht is het boek ook nog enigszins een ontwikkelingsroman.
We moeten het een en ander aannemen, dat niet nadrukkelijk verteld wordt. Op een bepaald moment zal ze de studie afgerond hebben. Solliciteert ze? Dat weten we niet. Het was leuk geweest als dit wel verteld was, nu blijf je als lezer soms in het luchtledige hangen. Maar waarschijnlijk vond de schrijfster dat het niet echt ter zake deed voor wat ze wilde vertellen. En dat is ook wel zo.
Het is een weghapthriller, leuk voor een paar uurtjes ontspanning.


ISBN 9789078840275| Paperback | 140 pagina’s| Uitgeverij PMA| december 2011

© Marjo, 10 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altFotomodel gezocht
Aloka Liefrink

De eenentwintig jarige Jolien is niet blij met de scheiding van haar ouders. Ze voelt zich afgewezen door haar vader die met zijn nieuwe liefde naar het buitenland is vertrokken. Ook haar moeder heeft een nieuwe relatie. Via Facebook heeft ze weer contact gekregen met Robert, een kennis van vroeger. Toen zag hij haar niet staan maar nu trekt hij vrijwel meteen bij haar en Jolien in. Robert heeft op de Facebook-pagina van Joliens moeder namelijk veel foto’s van dochterlief gezien. Het is hem niet om de moeder maar om de dochter te doen.

Joliens moeder is door haar werk vaak van huis en Jolien brengt veel tijd door met Robert. Hij probeert haar van zijn vaderlijke gevoelens te overtuigen en belooft bovendien dat hij een veel gevraagd model van haar zal maken. Dat ziet, de oppervlakkige, Jolien wel zitten. Robert uit zijn vaderlijke liefde op een vreemde manier. Zo neemt hij Jolien mee naar een sauna waar mensen openlijk seks met elkaar hebben. Jolien vindt het wel raar maar er gaan geen alarmbellen bij haar rinkelen. Dat Robert een model van haar wil maken klopt wel. Maar hij heeft niet het soort modellenwerk voor ogen waar Jolien op doelt.

Dan slaat het noodlot toe. Op een morgen treft Jolien haar moeder bewusteloos in bed aan. De snelle gang naar het ziekenhuis mag niet baten. Joliens moeder sterft aan een noodlottige combinatie van drank en pillen. Jolien blijft achter met Robert die zijn kans schoon ziet. Hij heeft nu alle gelegenheid om zijn slechte plannen met Jolien uit de voeren.

Helaas houdt het verhaal nergens stand. Het rammelt aan alle kanten en heeft mij geen moment kunnen overtuigen. Jolien wekt geen sympathie bij mij op, ik heb mij geërgerd aan haar passiviteit en kinderachtige gedrag. Ze komt op mij over als een pruilende tiener. Ik begrijp wel wat de schrijfster heeft willen vertellen met het verhaal maar het komt niet voldoende tot uiting in dit boek. De spanning is in deze thriller ook ver te zoeken. Wellicht had een betere uitwerking het verhaal nog wat verve gegeven. Nu slaat het de plank volledig mis.

ISBN 9789078840275| Paperback | 140 pagina’s| Uitgeverij PMA| december 2011

© Annemarie, 28 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven