Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Michael Mortimer


height=Blauwe vlinders
Michael Mortimer

De vierentwintigjarige studente Ida Nordlund stond in haar omgeving als een keurig meisje te boek. Nu wordt de Zweedse Ida gezocht voor de moord op Nobelprijswinnaar Anatolij Lobov. Lobov en Ida ontmoetten elkaar voor het eerst en het laatst op het Nobelfeest. Enkele ogenblikken voor Lobov op mysterieuze wijze het leven liet, gaf hij haar een steen in bewaring. De Maagdensteen. Vanaf dat moment is het leven van Ida één lange vlucht.

Samen met haar vroegere buurman Lasse, die als een vader voor haar is, vlucht Ida naar Rusland. Ze worden op de hielen gezeten door de politie, een groep gevaarlijke mensen die het op de Maagdensteen voorzien hebben én door een arts en een schrijver die hun bezittingen terug willen. Bezittingen die toevallig in handen van Ida en Lasse zijn gekomen. Tijdens hun reis merken Ida en Lasse dat dieren vreemd op de aanwezigheid van de Maagdensteen reageren. Sommige dieren kalmeren door de steen terwijl anderen juist ronduit gevaarlijk gedrag beginnen te vertonen. Er is iets bijzonders met de steen aan de hand.

In Moskou voegt Alma, Ida’s oma, zich bij het inmiddels zeer angstige tweetal. Lasse en Ida hebben dingen gezien die hun verbeelding te boven gaan. Tijdens de reis naar Moskou hebben ze levensgevaarlijke capriolen overleefd. Alma weet meer over De Maagdensteen en is verantwoordelijk voor de ontmoeting tussen Ida en Lobov. Ida’s oma is geobsedeerd door de steen. Er zijn nóg drie stenen. Eens vormden ze samen een geheel maar de unieke steen brak in vier stukken. Alma wil ze alle vier bemachtigen. De krasse, hoogbejaarde vrouw kan aan niets anders meer denken.

Ida en Lasse zijn uitgeput maar Alma gunt het tweetal geen rust. De stenen moeten gevonden worden. Ida wordt steeds bozer. Waarom zijn de stenen zo belangrijk voor Alma? Waarom gaat het vinden van de stenen voor het welzijn van haar eigen kleindochter? Beseft Alma dan niet wat ze haar kleindochter heeft aangedaan? Ida is voortvluchtig en beseft dat ze nooit meer naar haar oude leven terug kan keren. Alma is verantwoordelijk voor de ommekeer in Ida’s leven maar lijkt zich totaal niet schuldig te voelen. Alma is alleen maar geïnteresseerd in de stenen.

In Moskou weet het drietal op slinkse wijze de tweede steen te bemachtigen. De Stalin-steen. De reis gaat in vlot tempo verder, richting de Oekraïne. De reizigers belanden in de verboden zone rond de kerncentrale van Tsjernobyl. Eva’s moeder blijkt lange tijd in het gebied te hebben gewoond. Eva is erg ziek en vreemd genoeg versterkt de radioactieve omgeving haar gezondheid. Ida wordt overvallen door een gevoel van intense hoop. Hoop haar moeder te vinden. Eva is vertrokken toen Ida nog maar een klein kind was. Ida groeide op bij Alma, een allesbehalve moederlijk type. Eva blijkt niet meer in Tsjernobyl te wonen maar toch heeft Ida het gevoel dat de afstand tussen haar en Eva verkleind is. Zal ze haar moeder ooit vinden? Ondertussen gaat de zoektocht naar de volgende steen onverminderd door. Alma weet niet van ophouden.

Na het lezen van het eerste deel in deze reeks – De Maagdensteen – was ik erg nieuwsgierig naar het volgende boek. Zou het tweede deel net zo spannend zijn als het eerste? Gelukkig werd het wachten beloond met een dijk van een boek. Blauwe vlinders is minstens even spannend als zijn voorganger. In De Maagdensteen overheerste vooral het mysterie rondom de steen. In Blauwe vlinders gaat de vertelling meer de diepte in. De afschuwelijke geschiedenis van Alma wordt uit de doeken gedaan. Eens zat ze opgesloten in de Russische onderzoekstad Tsjeljabinsk 47 waar mensonterende experimenten op haar werden uitgevoerd. Experimenten die haar genen beschadigden en haar dochter Eva ziek maakten. Ook staan er brieven van Eva in het boek. Brieven die ze jarenlang aan Ida schreef maar nooit kon versturen. Door de inhoud van de brieven leert de lezer ook Eva beter kennen.

De gebeurtenissen in Blauwe vlinders doen aan de boeken van Dan Brown denken. Door fictie met geschiedenis te combineren ontstaat er een wonderlijk maar goed onderbouwd en geloofwaardig verhaal. Gebeurtenissen uit het verleden worden aan de hand van wetenschappelijke bevindingen vanuit een compleet andere invalshoek verklaard. Diverse belangrijke figuren uit de geschiedenisboeken – zoals Carl Linnaeus, Stalin en Goethe - blijken in deze reeks ook met de stenen in aanraking te zijn gekomen. 

Achter het pseudoniem Michael Mortimer gaan auteurs Daniël Sjölin en Jerker Virdborg schuil. Samen zetten ze een briljante reeks neer. De hoeveelheid research die zij voor deze reeks hebben verricht, moet van een enorme omvang zijn. Het verhaal is avontuurlijk en mysterieus maar ook keihard, gewelddadig en gruwelijk. Ik heb de eerste twee boeken van de reeks verslonden en kijk reikhalzend naar het volgende deel uit. Deze vertelling intrigeert me mateloos!

ISBN 9789400504288 | paperback | 520 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2015
Vertaald door Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel

© Annemarie, 16 februari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=De Maagdensteen
Michael Mortimer

Een telefoontje van haar oma verandert het leven van studente Ida Norlund voorgoed. Oma Alma belt vanuit Moskou naar haar kleindochter in Stockholm. Ze draagt Ida op om een kistje in bewaring te nemen. Ze mag niet in het kistje kijken en ze moet het verborgen houden tot het weer bij haar wordt opgehaald. Het mag niet in handen van achtervolgers vallen. Ida begrijpt er helemaal niets van maar volgens Alma is het van het grootste belang dat Ida doet wat haar gezegd wordt.

Het mysterieuze kistje is momenteel in handen van Anatolij Lobov. Lobov heeft dit jaar de Nobelprijs voor natuurkunde gewonnen. Ida heeft de beroemde man nog nooit ontmoet maar nu wordt ze als zijn gast verwacht op het Nobelprijsgala. Dankzij de hulp van haar beste Marina lukt het Ida om enigszins presentabel op het gala te verschijnen. Ondanks de vreemde situatie geniet Ida van de wonderlijke avond. Het is een bijzondere ervaring om het gala mee te maken. Zelfs de Zweedse koning is aanwezig.

En dan staat ze eindelijk oog in oog met Lobov. Hij loodst haar door diverse gangen naar een ruimte die hij veilig acht. Lobov overhandigt Ida een klein kistje dat zwaar aanvoelt. Alma heeft haar verboden de inhoud te bekijken maar Lobov staat toe dat Ida een blik in het kistje werpt. Maar net als Ida het kistje opent, gebeurt er iets vreemds met Lobov. Zijn ogen lijken te smelten en hij zakt als een lappenpop op de vloer ineen. Anatolij Lobov leeft niet meer.

Ida is totaal de kluts kwijt en kan niet bevatten van welk drama ze zojuist getuige is geweest. De politie arriveert en wil ook Ida ondervragen. Ida slaat op de vlucht en laat zich door een ogenschijnlijk charmante man wegvoeren van het feest en van de politie. In de daaropvolgende uren stopt de man Ida vol met pillen en verkracht hij haar in zijn eigen huis. Wanneer Ida eindelijk weer bij haar positieven komt, ontdekt ze dat de politie naar haar op zoek is. Ze is een voortvluchtige. Het enige positieve aan de situatie is dat ze nog altijd in het bezit van het kistje is.

Tijd om na te denken is Ida niet gegund. Voor het huis van haar onbekende verkrachter stapt een bekende figuur uit een auto. Het is de Russische Miranda die tijdens het gala bij Ida aan tafel zat. Ida vond Miranda leuk maar Lobov heeft haar verteld dat de Russin het op de inhoud van het kistje heeft voorzien. En nu bevindt Miranda zich op slechts enkele meters van de angstige Ida. Er valt niets vriendelijks meer op het gezicht van Miranda te bespeuren en ook de man die zich in haar gezelschap bevindt, straalt niets geruststellends uit. Ida vlucht opnieuw.

De bovenstaande gebeurtenissen zijn al pittig genoeg maar er staat Ida nog heel wat meer te wachten. In het kistje bevindt zich een steen. Het is de Maagdensteen. In 1769 heeft Solander, een leerling van Carl Linnaeus, deze steen gevonden in een grot in Anahau Bay. Carl Linnaeus was de grondlegger van de Botanische nomenclatuur. Hij heeft een groot deel van het leven op aarde in kaart gebracht. De maagdensteen zorgde echter voor verwarring. Het lijkt op een steen maar het is meer dan dat. Het is echter ook geen dier of plant. De waardevolle steen is een wonderlijk voorwerp dat over een kracht beschikt die het menselijke verstand te boven gaat. En nu is de steen in het bezit van Ida. Terwijl de politie, Miranda, een schrijver én haar verkrachter haar op de hielen zitten, valt Ida van de ene verbazing in het andere. Ze maakt dingen mee die ze nooit voor mogelijk heeft gehouden. Alma kan antwoorden geven op de vele vragen van Ida maar dan moet Ida haar oma wél eerst vinden.

Michael Mortimer is het pseudoniem van auteurs Daniel Sjölin en Jerker Virdborg. Wat hebben zij succesvol de handen ineen geslagen! Zelden heb ik zo’n meeslepend boek als De Maagdensteen gelezen. Deze thriller is een perfecte mix van geschiedenis, fictie, non-fictie en fantasy. De spanning duurt onverminderd voort en ik ging volledig in het verhaal op. De Maagdensteen is het eerste deel van een thrillerreeks. Het volgende deel verschijnt begin 2015. Dit fantastische en ijzingwekkende verhaal heeft mij volledig overrompeld. Het lezen van dit geweldige boek was een onvergetelijke ervaring. Nu is het wachten op het volgende deel!

ISBN 9789400504271 | paperback | 506 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| mei 2014
Vertaald door Geri de Boer

© Annemarie, 17 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven