Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Lars Kepler


JagerJager
Lars Kepler


Sofia Stefansson voelt zich al meteen niet op haar gemak bij de rijke man die haar in zijn riante villa ontvangt. Ze heeft het idee dat ze hem al eens gezien heeft maar ze kan zich niet herinneren waar of wanneer dat was. De man, die Wille heet, gedraagt zich galant maar gaat er iets van hem uit dat Sofia kippenvel bezorgt. Ze weet dat haar werk risico’s met zich meebrengt en dat ze altijd op haar hoede moet zijn. Slim slaat ze het aangeboden drankje af, waarna Wille voor haar ogen een fles champagne ontkurkt. Hij heeft dus in ieder geval niks in haar drankje kunnen doen. Sofia weet dat de hoge vergoeding die Wille haar biedt haar argwaan zou moeten wekken. Gelukkig weet ze ook dat haar collega Tamara, die niet langer in de prostitutie werkt, ook eens bij Wille is geweest. Ze heeft geen waarschuwing op het forum voor sekswerkers geplaatst, wat betekent dat haar niks naars is overkomen.


Willes vrouw is de stad uit en Wille wil graag op het echtelijke bed vastgebonden worden. Speels probeert hij Sofia over te halen zijn plek in te nemen. Sofia weigert, ook al verdubbelt Wille het toch al riante honorarium. Je door een klant vast laten binden, is te gevaarlijk. Het valt haar op dat Wille ineens minder haast heeft. Hij kijkt haar aandachtig aan en er glijdt een grijns over zijn gezicht op het moment dat Sofia door een duizeling overvallen wordt. Ineens weigeren haar benen haar gewicht te dragen. Sofia zakt op de grond en verliest het bewustzijn. Wille heeft haar toch gedrogeerd.


Wanneer Sofia haar ogen weer opent, ligt ze vastgebonden op het bed. Wille gedraagt zich niet langer galant. Sofia verzet zich hevig, ook al weet ze dat ze niet kan voorkomen wat komen gaat. Dan wordt haar uit het niets een kans geboden. Er wordt aangebeld. Wille verlaat de slaapkamer. Met alle kracht die ze in zich heeft, weet Sofia zich te bevrijden. Wille is echter al snel terug en zet de achtervolging in. Sofia maakt geen schijn van kans. Wanneer Wille op het punt staat haar hoofd met een kachelpook in te slaan, smeekt ze hem haar leven te sparen. Wille negeert haar smeekbede maar op het moment dat hij toe wil slaan, laat hij de pook plotseling los. Op zijn borst verschijnt een rode vlek. Het wordt steeds groter. Er verschijnt een tweede vlek en Wille valt neer.


Een onbekende, vreemd uitgedoste man is zojuist Willes huis binnengedrongen. Hij hurkt bij de neergeschoten Wille neer en praat tegen hem. Sofia kijkt doodsbang toe. De man lijkt geen haast te hebben en negeert Sofia volkomen. Ook het alarm dat Sofia heeft geactiveerd, lijkt geen indruk op hem te maken. Dan schiet hij Wille dood, ruimt de hulzen op en vertrekt.


Saga Bauer van de Säpo is zo snel ze kan op het alarm afgekomen. Het gaat om een noodsituatie maar ze weet niet wat ze kan verwachten. Op haar hoede loopt ze de villa in. Overal ligt bloed en Saga ziet ook stukjes schedel. In de keuken treft ze de bewoner aan. De Minister van Buitenlandse Zaken ligt dood in een grote plas bloed. De vrouw die uit een hoek van de keuken tevoorschijn kruipt, wordt onmiddellijk opgepakt.


Al snel wordt pijnlijk duidelijk dat de onbekende moordenaar nog meer namen op zijn verlanglijstje heeft staan. Saga en haar collega’s hebben echter geen flauw idee wie zijn volgende slachtoffers zullen zijn. Saga kent maar één iemand die echt in staat is moordenaars te doorgronden: Joona Linna. Joona werkt echter niet meer bij de politie. Sterker nog: hij zit in de gevangenis. Saga vreest echter dat het zonder Joona onmogelijk zal zijn de moordenaar te stoppen.


Jager is de zesde thriller over Joona Linna. Alexander en Alexandra Ahndoril, die samen Lars Kepler vormen, hebben zich flink op dit verhaal uitgeleefd. Dit schrijversechtpaar heeft maling aan gevoelige lezers. Die kunnen maar beter iets anders gaan lezen. Wie Jager leest, leest een thriller om van te trillen. Torenhoge spanning, ongewone erotiek, een nietsontziende moordenaar, complexe relaties, uitstekend speurwerk en bloed, heel veel bloed, vormen de niet te versmaden ingrediënten van deze pittige thriller. Ik herhaal: gevoelige lezers kunnen maar beter iets anders gaan lezen.


Wie, net als ik, wel tegen een stootje kan en volledig opgeslokt wil worden door een bloedstollend verhaal dat ook nog eens uitstekend in elkaar zit, gaat een aantal heerlijk zenuwslopende uren tegemoet. Alexander en Alexandra Ahndoril spelen met spanning alsof het niets is!


ISBN 9789023425984 | paperback | 541 pagina's | Cargo | februari 2017
Vertaald door Clementine Luijten & Jasper Popma

© Annemarie, 18 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Stalker
Lars Kepler

Voordat ze de dood vinden, worden de nietsvermoedende, vrouwelijke slachtoffers gefilmd. Hun veilige thuis verandert in het decor van een persoonlijk filmpje dat openbaar op YouTube wordt geplaatst. Wie is gefilmd zal onherroepelijk ten prooi vallen aan de onmetelijke woede van een moordenaar naar wie door het politiecorps van Stockholm naarstig wordt gezocht.  De moordenaar is een stalker van het ergste soort.

Bij één van de slachtoffers wordt een man aangetroffen. Hij heeft het lichaam verplaatst en het huis schoongemaakt. Deze man is echter geen verdachte maar de hevig getraumatiseerde echtgenoot van de vermoorde vrouw. De man is nauwelijks aanspreekbaar en omdat hij, weliswaar onopzettelijk, met het bewijsmateriaal heeft geknoeid, wordt de hulp van psychiater Erik Maria Bark ingeroepen. Kan Erik hem de gewenste informatie ontfutselen?

Erik Maria Bark is een doorgewinterde arts. Hij is gespecialiseerd in hypnosetherapie en hij is in staat verdrongen informatie en vergeten herinneringen terug te halen. Tijdens het verhoor van Björn Kern, de echtgenoot van het laatste slachtoffer, ontdekt Erik dat de man zijn echtgenote in een opvallende pose aantrof. De alarmbellen die in het hoofd van Erik afgaan, overstemmen zijn plichtsgevoel. De vreemde pose in combinatie met het hevig toegetakelde gezicht van het slachtoffer, doen hem sterk aan een oude moord denken. De dader van de bewuste moord, Rocky Kyrklund, zit al jaren vast. Toch besluit Erik zijn mond over de verrassende onthulling van Björn Kern te houden.

Voor hij achter de tralies verdween, was Rocky Kyrklund werkzaam als predikant. Snel checkt Erik of de man nog altijd opgesloten zit en gelukkig blijkt dat het geval te zijn. Toch wil de knoop die zich hardnekkig in Eriks maag gevestigd heeft, maar niet verdwijnen. Erik was destijds dermate overtuigd van de schuld van Kyrklund dat hij heeft verzwegen dat de man kort voor zijn veroordeling met een alibi op de proppen kwam. Erik heeft het alibi nooit nagetrokken en na de berechting van Kyrklund heeft hij er nooit meer bij stilgestaan. Had hij dat beter toch kunnen doen? Kyrklund is schuldig. Toch?

Geheel tegen de regels in brengt Erik een bezoekje aan Kyrklund. De man is nauwelijks aanspreekbaar, heeft een hersenbeschadiging en lijdt aan hevige epilepsie. Kyrklund is overtuigd van zijn eigen schuld. Komt zijn overtuiging voort uit het feit dat hij werkelijk schuldig is of gelooft hij simpelweg wat hem jarenlang is voorgehouden? Erik besluit dat Kyrklund niets met de recente moorden te maken kan hebben en pakt opgelucht zijn leven weer op. Hij volgt sinds kort pianolessen en voelt zich aangetrokken tot zijn blinde pianolerares Jackie.

De hoogzwangere Margot Silverman en haar partner Adam buigen zich namens de politie van Stockholm over de moordzaken. Hun onderzoek wordt belemmerd door het feit dat Erik belangrijke informatie voor hen verzwijgt. Erik doet of zijn neus bloedt. Als hij zijn misstap van destijds opbiecht, ziet het er immers niet goed voor hem uit. Dan duikt er uit het niets een oude bekende op. De man verrast vriend en vijand met zijn terugkeer en tilt het politieonderzoek naar een hoger, riskanter niveau.

Deze bloedstollende thriller las ik met ingehouden adem. Overal waar ik ging, moesten de lampen aan. Er ging ineens een dreiging van onverlichte ruimtes uit. Lars Kepler – pseudoniem van het Zweedse echtpaar Alexandra Coelho en Alexander Ahndoril – doet de lezer beseffen dat spanning een overtreffende trap kent. Het boek versmolt met mijn handen, ik wilde alleen nog maar lezen.

De personages zijn ijzersterk neergezet. Niet iedereen beschikt over een fraaie persoonlijkheid. Een aantal karakters zijn getekend door een zwaar leven of door gebeurtenissen met een traumatische inslag. Het verleden beïnvloedt het denken en ook het handelen van deze individuen. Andere personages zijn vooral lief en puur. Het maakt ze kwetsbaar, alsof de wereld te meedogenloos is voor deze mensen.

De ontknoping van het verhaal verrast op een overtuigende manier. Achteraf is het logisch dat juist deze persoon achter de moorden zat maar ik had de moordenaar niet ontmaskerd. En dát is nou precies wat een thriller in mijn ogen een goede thriller maakt. In het geval van Stalker resulteert het verrassende, goed onderbouwde plot zelfs in een briljante thriller. Alles klopt, alles is in balans en de spanning blijft hangen. Voorlopig zal mijn huis baden in licht!

ISBN 9789023488804  | paperback | 569 pagina's | Cargo | november 2014
Vertaald door Jasper Popma en Clementine Luijten

© Annemarie, 24 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

PlaygroundPlayground
Lars Kepler


Jasmin Pascal-Anderson weet inmiddels dat ze maar beter niet over de Chinese havenstad kan praten. Haar familie reageert gestrest als ze toch probeert het onderwerp aan te kaarten. De havenstad bestaat immers niet. Toch vindt Jasmin het moeilijk dat te accepteren. De stad bestaat niet maar… hoe kan het dan dat ze er is geweest?


Een aantal jaar geleden kwam Jasmin, tijdens een legermissie, bijna om het leven. Toen Jasmin zwaargewond het ziekenhuis werd binnengebracht, stond haar hart 1 minuut en 40 seconden stil. Terwijl de artsen haar leven probeerden te redden, bevond Jasmin zich in een Chinese havenstad. Lange rijen mensen gingen aan boord van grote schepen. De rest van haar herinneringen bestaan uit flarden. Verwarrende maar levensechte flarden. Jasmin leert al snel dat ze maar beter haar mond kan houden. Niemand gelooft haar. Jarenlang suddert haar leven voort. Ze is uit het leger gestapt en woont samen met haar oud-collega Mark die tussen zijn missies door een losbandig leven leidt. Wanneer Jasmin ontdekt dat ze zwanger is, besluit ze een nieuwe weg in te slaan. Haar kind zal een stabiel leven nodig hebben.


Vijf rustige jaren gaan voorbij. Jasmins zoon Dante groeit uit tot een vrolijk en tevreden jochie. Jasmin aanbidt hem. Over de havenstad praat ze nooit meer, ook al heeft ze afschuwelijke nachtmerries over het duistere oord. Sinds de komst van Dante heeft Jasmin haar leven weer op orde. Toch gaat het opnieuw mis. Wanneer ze op de crèche van Dante ziet hoe een vader aan een hartstilstand dreigt te bezwijken, probeert ze hem uit alle macht voor de gevaren in de havenstad te waarschuwen. Haar goedbedoelde adviezen worden niet op prijs gesteld en Jasmin belandt in een psychiatrisch ziekenhuis.


Lange tijd wordt Jasmin voor een psychose behandeld. Nog altijd is ze overtuigd van het bestaan van de havenstad maar ze beseft dat ze haar overtuiging zo diep mogelijk weg moet stoppen. Dante heeft zijn moeder nodig. Jasmin wil niet het risico lopen uit de ouderlijke macht gezet te worden. Ze knokt zich een weg terug en wordt uiteindelijk voor haar inspanningen beloond. Jasmin mag opnieuw beginnen, samen met Dante. Even lijkt alles goed maar dan krijgen Jasmin, Dante en Jasmins moeder een vreselijk auto-ongeluk. Jasmin is weer terug in de havenstad, het bestaat echt!


Alles ziet er precies zo uit als in haar herinneringen. Jasmin ontdekt dat de stad een voorportaal van de dood is. De doden stromen in een lange rijen naar de schepen die hen naar het onbekende zullen voeren. Jasmin krijgt echter een zilverkleurig plaatje om haar nek gehangen. Het is een soort visum. Over haar lot is nog niet beslist. Jasmin zweeft als het ware tussen leven en dood en verblijft in de stad tot er zekerheid is.


Ook dit keer mag Jasmin naar het rijk der levenden terugkeren maar kort na haar ontwaken doet ze een vreselijke ontdekking. Dante is zwaargewond. Om zijn leven te kunnen redden, zal zijn hart korte tijd stilgezet moeten worden. Jasmin beseft dat de vijfjarige Dante moederziel alleen in de havenstad zal belanden. Jasmin weet nu dat het daar gevaarlijk is. Eens werd er eerlijk over leven en dood beslist, maar nu tiert de misdaad er welig. Een gewelddadige triade steelt visums en de kleine Dante zal geen schijn van kans maken. Jasmin besluit haar zoon bij te staan, ook al brengt haar beslissing extreme maatregelen met zich mee.


Misschien knipper je na het lezen van bovenstaande verbaast met je ogen. Gaat het werkelijk over een boek van Lars Kepler? Waar is politieman Joona Linna gebleven? In een brief aan hun lezers verzekeren Alexandra Coelho en Alexander Ahndoril – die samen onder het pseudoniem Lars Kepler schrijven - dat Joona terugkomt. Ook al is dit verhaal anders, de schrijfstijl en opmaak zijn vertrouwd.


Als je niet leeft maar ook niet dood bent, waar blijft je ziel dan? Dit bijzondere verhaal is deels gebaseerd op de bijna-doodervaringen van Alexanders vader en vele anderen. Hoe kan het dat zo veel mensen soortgelijke ervaringen delen? Lars Kepler heeft de verhalen van deze mensen op intrigerende wijze uitgewerkt. Het resultaat is een hypnotiserend verhaal dat me tijdens het lezen volledig omsloot. Playground is een bloedstollende en intens geschreven thriller over de strijd tussen moederliefde en de dood. Over geloven in jezelf en letterlijk vechten voor je leven. Ik heb dit fascinerende verhaal vol enthousiasme verslonden.


ISBN 9789023495338 | paperback | 381 pagina's| Cargo | november 2015
Vertaald door Ydelet Westra

© Annemarie, 11 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altSlaap
Lars Kepler

Op een spoorbrug in Södertälje loopt Michael Kohler-Frost. Hij is ziek, ernstig verzwakt en gewond.  Michael en zijn zusje Felicia zijn al dertien jaar vermist. Zeven jaar geleden zijn ze doodverklaard. Michael wordt in allerijl naar het ziekenhuis gebracht waar onder andere de veteranenziekte bij hem wordt geconstateerd.

Joona Linna van de rijksrecherche is verbijsterd als hij het nieuws over Michael hoort. Dertien jaar geleden heeft hij samen met partner Samuel Mendel de vermissingszaak van de twee kinderen behandeld. Ze waren er destijds van overtuigd dat Michael en Felicia in handen van seriemoordenaar Jurek Walter waren gevallen en niet meer in leven waren. En nu is Michael uit het niets opgedoken. Hij is ontsnapt en beweert dat Felicia nog in leven is maar nog altijd gevangen wordt gehouden door de “Zandman”. Michael is ziek en in de war maar wat Felicia betreft is hij stellig: ze leeft nog.

Allereerst laat Joona Linna natrekken of Jurek Walter nog gevangenzit. Tot zijn grote opluchting is dat nog steeds het geval. Dertien jaar geleden hebben Joona en Samuel de man op heterdaad betrapt. Sindsdien verblijft Jurek in eenzame afzondering op een gesloten forensisch psychiatrische afdeling. Jurek jaagt Joona angst aan. Nadat de moordenaar zijn vonnis gehoord had, bedreigde hij het gezin van Joona en dat van Samuel. Korte tijd later verdwenen de vrouw en twee zonen van Samuel. Een jaar na hun verdwijning pleegde Samuel zelfmoord met zijn dienstpistool. Door angst overmand heeft Joona de dood van zijn vrouw en dochtertje in scène laten zetten. Wie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de wraakacties van deze gruwelijke man? Wie is de handlanger van Jurek die ongetwijfeld Michael en Felicia gevangen hield? Nog steeds weet Joona het niet. Hij weet wel dat hij zijn gezin enorm mist.

De kans is groot dat Felicia ook veteranenziekte heeft opgelopen. Onbehandeld heeft de ziekte een dodelijke afloop. De tijd tikt, ze moet gevonden worden. Collega’s stellen voor om Jurek Walter te verhoren. Joona wijst dit idee af. Jurek Walter is een gruwelijke man. Hij kruipt in het hoofd van de personen met wie hij praat. Hij plant twijfel en zaait verwarring. Jurek Walter heeft de macht om mensen te laten doen wat hij wil. Een verhoor zal hij onmiddellijk doorzien en er een spel van maken. Er wordt een plan uitgedacht en Sara Bauer, inspecteur bij de veiligheidsdienst, wordt gevraagd het ten uitvoer te brengen. Haar opdracht is risicovol en levensgevaarlijk.

Deze uitmuntende thriller telt bijna vijfhonderd bladzijden maar dat weerhield mij er niet van om het boek binnen een dag te verslinden. Jurek Walter is een indringend en griezelig figuur. Hij doet denken aan Hannibal Lecter uit Silence of the Lambs. Het verhaal zelf is bijzonder intens en diepgaand. De personages en gebeurtenissen in dit boek zijn nauw met elkaar verweven. Dit verhaal is compleet tot in de kleinste details, messcherp en loepzuiver. De doortastendheid maar ook de angst van Joona wordt heel raak beschreven en van het personage Jurek Walter kreeg ik kippenvel. Sara Bauer is erg intrigerend. Ze is onverschrokken en tot het uiterste bereid om Felicia te redden. Maar is haar geest bestand tegen de overweldigende invloed van Jurek?

Slaap is het vierde deel in de zevendelige reeks rondom Joona Linna. De menselijke geest staat in dit boek centraal. Walter Jurek wil zijn slachtoffers breken. Zijn slachtoffers worden verteerd door een allesoverheersend gevoel van angst of eenzaamheid. Wat is de bedoeling van Jurek? Waar wordt hij door gedreven? Om inzicht te krijgen in de gedragingen van Jurek zal zijn levensverhaal opgediept moeten worden.

Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse echtpaar Alexandra Coelho en Alexander Ahndoril. Ze worden ook wel de Zweedse Nicci French genoemd. Slaap is jaloersmakend goed en heeft een hoog griezelgehalte.

ISBN 9789023477358 | paperback |496 pagina's| Uitgeverij Cargo | maart 2013
Vertaald door Jasper Popma en Clementine Luijten

© Annemarie, 13 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven