Waterlijk
Bert Spoelstra
Een jonge agent treft onder een brug een verlaten auto aan. De deur aan de bestuurderskant staat open en dat trekt zijn aandacht. Het kogelgat in het spatbord is ook iets wat hij niet elke dag ziet. De auto blijkt toe te behoren aan Cor Harriman. Cor is ook politieman, bekend bij het hele korps. Waarom hij zijn auto heeft achtergelaten is vooralsnog een raadsel. Het kan niet aan Cor gevraagd worden want hij is onvindbaar.
De politie kampt met meer zaken en heeft gebrek aan personeel. Daarom wordt de jonge rechercheur Bas Derks op de vermissingszaak gezet. Hij werkt nog maar een week op de afdeling. Omdat Cor nog steeds niet is opgedoken moet Bas eerst maar eens een duidelijk beeld van Cor schetsen. Bas speekt met zoveel mogelijk mensen die Cor kennen en met hem hebben gewerkt. Hij luistert naar tal van smakelijke en minder smakelijke anekdotes. Cor blijkt een harde kerel te zijn, voor niets en niemand bang.
Bas bestudeert het dossier van Cor en merkt dat er pagina’s ontbreken. Een periode van maar liefst achttien jaar is niet nader omschreven. Waarom is het dossier niet compleet? Wat heeft de vermiste agent in die jaren gedaan?
Terwijl Bas informatie bij elkaar sprokkelt maakt de lezer kennis met Cor Harriman zelf. In cursief geschreven tekst vertelt Cor stukje bij beetje zijn verhaal en geeft hij commentaar op de vertellingen die zijn (oud-)collega’s over hem opdissen. Hij vertrouwt de lezer toe dat hij helemaal niet zo’n bikkel is, dat hij zijn ware emoties verdoezelt met harde opmerkingen. Als groentje bij de politie maakte hij een aantal aangrijpende dingen mee en zijn gevoelens hieromtrent werden weggehoond. Vanaf dat moment heeft hij zich altijd verscholen achter een stalen pantser.
Dan wordt er een lichaam aangetroffen op de Maasoever. Cor Harriman wordt niet langer vermist. De intensiteit van het onderzoek neemt toe want nu moet achterhaald worden hoe Cor aan zijn einde is gekomen. En vooral waarom dat is gebeurd. Steeds weer duikt de term “Blommestein Plan” op maar wanneer Bas dat nader wil onderzoeken wordt hij flink tegengewerkt.
Dit verhaal is helder en toegankelijk opgeschreven. Af en toe stuit ik op een klein taalfoutje maar dat past wel bij de spreektaalachtige stijl van het verhaal. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat het verhaal hierdoor authentieker overkomt en dat het opzettelijk zo is gedaan. De auteur zit zelf ook bij de politie en dat is te merken. Hij weet precies waar hij het over heeft en dat komt de geloofwaardigheid van het verhaal ten goede.
Boeiend om te lezen is de herinnering van Cor Harriman aan zijn tijd op de politieschool in Arnhem. Hij volgde de opleiding in 1970 en het is leuk en interessant om te lezen hoe het er toen aan toe ging. Verder zijn er hoofdstukken aan het verhaal toegevoegd die nader ingaan op de ontwikkelingen van een aantal bekende personen. Hoe deze personen het leven van Cor Harriman hebben beïnvloed wordt stapsgewijs onthuld.
Waterlijk is een sympathieke en goed onderbouwde politieroman.
ISBN 9789078407980 | Paperback | 271 pagina’s| uitgeverij TIC | juni 2012
© Annemarie, 27 juni 2012
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER