Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

David Baldacci


HHet motiefet motief

Deel 3 van de Amos Decker-reeks
David Baldacci


Walter Dabney ziet er onberispelijk uit. Zijn haar is net geknipt en zijn stevige lijf is in een duur maatpak gehuld. Door de zelfverzekerdheid die hij uitstraalt gaat hij volledig in zijn omgeving op. Niemand vindt het vreemd dat hij zich in de buurt van het J. Edgar Hoover Building bevindt. De identiteitsbewijzen die om zijn nek bungelen en de luxe aktetas verraden dat hij onderweg naar een bespreking is. Daar is niets vreemds aan.


Amos Decker, die achter Dabney loopt, is ook op weg naar een bespreking. Besprekingen leiden vaak tot veranderingen en daar houdt Amos niet van. Simpelweg omdat hij al te veel veranderingen heeft meegemaakt. De eerste grote omslag in zijn leven vond plaats toen hij tweeëntwintig was. Een klap tegen zijn hoofd maakte een einde aan zijn footballcarrière en voegde een nieuw en ongewenst element aan zijn leven toe. Door het hersenletsel dat hij door de klap opliep lijdt hij nu aan hyperthemesia en synesthesie. Amos is niet in staat ook maar iets te vergeten en er zijn kleuren aan zijn zintuigen gekoppeld. Zo is de kleur blauw voor hem onlosmakelijk met de dood verbonden. 


De tweede grote verandering in zijn leven was de ergste. Toen hij na een dag als alle andere van zijn werk thuiskwam, trof hij zijn vrouw, dochter en zwager dood aan. Ze waren alle drie vermoord. Amos stortte in en raakte zijn baan en huis kwijt. Enige tijd leidde hij zelfs een zwerversbestaan maar nu, twee jaar na de dood van zijn dierbaren, lijkt hij zijn leven eindelijk weer op de rit te hebben. Hij heeft zelfs een baan bij de FBI in de wacht gesleept. Hoewel hij zijn collega’s met zijn norse karakter regelmatig tot wanhoop drijft, is hij goed in zijn werk.


Terug naar het J. Edgar Hoover Building. Er is iets in het straatbeeld veranderd. Het is een verandering die Amos met schrik vervult. De keurige zestiger die voor hem liep heeft een wapen tevoorschijn gehaald dat hij op het achterhoofd van de nietsvermoedende vrouw die enkele meters voor hem loopt richt. Voor Amos kan reageren heeft de man de trekker al overgehaald. De vrouw valt morsdood op de grond. Amos trekt zijn pistool en gebiedt de schutter het wapen te laten zakken. Dat is de keurige zakenman echter niet van plan. Walter Dabney glimlacht en schiet nogmaals. Dit keer op zichzelf.


Amos Decker en zijn collega’s worden op de bizarre moordzaak gezet. Walter Dabney blijkt over een vlekkeloze reputatie te beschikken en ook over het slachtoffer is niets belastends te vinden. De vijftiger Anne Berkshire werkte als lerares en was bovendien vrijwilliger in een hospice. Waarom moest ze dood? Dabneys vrouw en kinderen zijn ontroostbaar. Hun echtgenoot en vader was een fantastische man die geen vlieg kwaad deed. Waarom hij zomaar midden op straat Anne Berkshire en zichzelf een kogel door het hoofd joeg, is voor iedereen een raadsel.


Kenden Walter Dabney en Anne Berkshire elkaar? Na grondig onderzoek blijkt dat niet het geval te zijn geweest. Toch moet er een verband zijn. Amos kan niet geloven dat Walter zomaar een willekeurige voorbijganger heeft gedood. Iets moet de twee aan elkaar binden. Wanneer het team ontdekt dat Anne Berkshire een dubbelleven leidde, neemt de achterdocht toe. Er is iets groots aan de hand. Iets groots en ongrijpbaars.


Het motief is het derde boek over Amos Decker. Na de vreselijke gebeurtenis die zijn leven heeft verwoest, lijkt hij eindelijk weer opgekrabbeld te zijn. Hoewel Amos beslist niet over een warm karakter beschikt, heeft hij tegen wil en dank vrienden gemaakt. Vrienden die hem helpen en vrienden die op zijn hulp vertrouwen. Amos is een prettig personage, ook al heeft hij mijn hart niet gestolen. Hij is rechtdoorzee, iets wat ik erg waardeer.


Wie Amos Decker nog niet kent, hoeft niet per se bij het begin te beginnen. Het motief laat zich prima als een op zich staand boek lezen. Hoewel ik halverwege al doorhad hoe het zat, bleef het verhaal toch boeien. Door de vele verhaalwendingen bleef ik geïnteresseerd in de afloop. Had ik het inderdaad door of toch niet? De spanning en mijn nieuwsgierigheid bleven in stand. David Baldacci schrijft spannende boeken met een prettige sfeer waarin (bijzondere) vriendschappen vaak centraal staan zonder dat de verhalen weekhartig worden. Ook in Het motief zou Amos het zonder zijn vrienden beslist niet hebben gered. Hopelijk wijdt David Baldacci nog een aantal boeken aan dit bijzondere personage.


ISBN 9789400507555  | paperback | 397 pagina's |A.W. Bruna Uitgevers | mei 2017
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 27 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De laatste mijlDe laatste mijl
David Baldacci


Melvin Mars zal zijn tweeënveertigste verjaardag niet halen. Na een verblijf van twintig jaar in de gevangenis, zal hij ter dood gebracht worden. Een dodelijke injectie zal een eind aan zijn betreurenswaardige leven maken. Melvin zal sterven zoals hij de afgelopen jaren heeft doorgebracht: alleen. Zijn ouders zullen hem niet steunen. Ze zijn al jaren dood. Vermoord. Het is Melvin die nu zal boeten voor de dood van zijn ouders.


Met een brok in zijn keel wacht Melvin in zijn cel op wat komen gaat. Hij heeft zich voorgenomen zijn dood met opgeheven hoofd tegemoet te gaan. Toch is Melvin bang. Hij wil niet sterven. Wanneer zijn celdeur open gaat, verschijnt een zevental mannen in beeld. Melvin merkt meteen dat er iets niet klopt. Een van de mannen stapt de cel binnen. Hij schraapt zijn keel en deelt Melvin schoorvoetend mee dat de executie afgelast is. Er is een nieuwe ontwikkeling in Melvins zaak.


Melvin weet niet wat hem overkomt. Een andere ter dood veroordeelde, ene Charles Montgomery, heeft onlangs bekend de moord op Melvins ouders te hebben gepleegd. Hij heeft feiten opgesomd die alleen bij de politie en de moordenaar bekend zijn. Melvin zal binnenkort vrijgelaten worden maar zijn opluchting is van korte duur. Omdat hij niet langer een ter dood veroordeelde is, wordt hij naar een andere afdeling van de gevangenis overgeplaatst. Melvin weet dat het een wraakactie van de corrupte cipiers is. Hij is vogelvrij verklaard.


Melvin weet ternauwernood aan een dubbele moordaanslag te ontsnappen. Gelukkig heeft een speciaal onderzoeksteam van de FBI zijn hachelijke situatie inmiddels opgemerkt. Het is Amos Decker die zijn collega’s heeft overgehaald de zaak van Melvin Mars nader te onderzoeken. Amos werkt nog maar kort voor de FBI en de zaak heeft zijn aandacht getrokken omdat de dood van Melvins ouders hem aan de dood van zijn eigen vrouw en kind doet denken. De eigengereide Amos heeft zijn kersverse collega’s min of meer voor het blok gezet.


Melvin wordt onder de hoede van Amos en zijn team genomen. Amos deelt hem mee dat hij de onderste steen boven zal halen. Zijn onfeilbare geheugen zal hem daarbij helpen. Als Melvin onschuldig is, zal Amos dat bewijzen. Als Melvin schuldig is, zal ook dat boven tafel komen. Melvin is dankbaar maar voelt zich ook verward. Amos Decker is een eigenaardige man. Door een ongeluk tijdens een footballwedstrijd heeft Amos hersenletsel opgelopen. Zijn geheugen is sindsdien onfeilbaar maar zijn empathisch vermogen is aangetast. Hij is een hork met een supergeheugen.


Ook Melvin ging eens een glansrijke footballcarrière tegemoet. De moord op zijn ouders maakte daar abrupt een einde aan. Dankzij Charles Montgomery is Melvin eindelijk op vrije voeten. Melvin voelt geen dankbaarheid. Door Montgomery heeft hij twintig jaar onschuldig in de gevangenis gezeten. Amos vertrouwt het echter niet. Het is vreemd dat Melvin nog nooit van Montgomery heeft gehoord. En hoe kan het dat de vrouw van Montgomery ineens met geld smijt? Heeft iemand Montgomery soms voor zijn bekentenis betaald? Is Melvin in dat geval wel zo onschuldig als hij beweert?


In De laatste mijl gaat auteur David Baldacci helemaal los. Het verhaal leest als een trein en bijzondere verhaalwendingen volgen elkaar in hoog tempo op. Aanvankelijk is het verhaal vrij geloofwaardig maar Baldacci is niet meer te stoppen. Hij beseft zelf ook dat hij overdrijft want zelfs de personages in het boek vinden het allemaal te vergezocht.


Vergezocht of niet: ik heb dit boek met plezier gelezen. De vlotte schrijfstijl is heerlijk vertrouwd en Amos Decker is een oude bekende (uit De geheugenman). In dit boek gaat Amos de strijd tegen zijn imposante overgewicht aan. Hij krijgt er zowaar lol in.


Baldacci kaart in dit boek een aantal boeiende onderwerpen aan. Tussen de regels door is het boek een pleidooi voor het afschaffen van de doodstraf. Zelfs als er maar één iemand onschuldig ter dood gebracht wordt, is dat één iemand te veel. Ook het onderwerp rassenhaat komt aan bod. Het is vreselijk dat er nog altijd mensen zijn die hun mening over een medemens baseren op huidskleur. Met De laatste mijl toont Baldacci aan dat er nog veel vooruitgang op het gebied van mensenrechten te boeken is.


ISBN 9789400507166 | paperback | 397 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2016
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 27 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

NiemandslandNiemandsland
David Baldacci


De brief voelt als een klap in het gezicht. John Puller kan niet geloven dat de beschuldigingen die op papier staan, op waarheid berusten. Toch is er door het Criminal Investigation Command een onderzoek gestart. Zij zullen nagaan of Johns vader werkelijk iets met de dood van zijn vrouw Jackie te maken heeft gehad. In de brief wordt beweerd dat Puller senior, een nog altijd zeer gerespecteerd oud-militair, heeft gelogen. De briefschrijfster heeft hem rond het tijdstip van Jackies verdwijning in de buurt van zijn huis gezien, terwijl Puller senior beweerde niet eens in het land te zijn geweest.


De brief is geschreven door mevrouw Demirjian, een oude buurvrouw van het gezin Puller. Dertig jaar geleden, toen Jackie verdween, woonden de familie Demirjian en de familie Puller op Fort Monroe, een legerbasis. Ze is stervende en omdat ze zwaar gelovig is, voelde ze zich verplicht haar geheim op te biechten. John is geschokt. Hij kan niet geloven dat zijn vader, zijn held, zijn vrouw mogelijk heeft vermoord. Hij besluit dan ook onmiddellijk een eigen onderzoek te starten, ook al gaat dat tegen alle regels van het leger in.


John was nog maar acht jaar oud toen zijn moeder verdween. Zijn broer Robert was tien. John kan zich de dag die zijn leven veranderde nauwelijks meer herinneren. Robert kan het zich beter voor de geest halen. Hij was ouder en bovendien heeft Robert het idee dat John bepaalde gebeurtenissen heeft verdrongen. Kan dat waar zijn? Wist John best dat er iets niet klopte maar kon hij, als achtjarig jochie, de waarheid niet aan? Toch gelooft John nog altijd geen moment dat zijn vader iets met de verdwijning van zijn vrouw te maken heeft. Hoewel Puller senior nog in leven is, is het niet mogelijk het hem te vragen. De oude man is dement.


Terwijl John alle regels aan zijn laars lapt, stapt Paul Rogers de gevangenispoort door. Hij is verbaasd en opgelucht tegelijk dat hij door niemand opgewacht wordt. De griffier heeft onbewust zijn leven gered door een foutieve datum op het vrijlatingsbevel te zetten. Rogers is niet van plan zich aan de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating te houden en maakt zich zo snel mogelijk uit de voeten. Hij heeft een missie. Dertig jaar gelegen heeft iemand hem veranderd en daar zal diegene nu eindelijk voor moeten boeten.


Rogers is niet meer de jongste maar zijn kracht is indrukwekkend. Levensgevaarlijk zelfs. Hij is in staat met blote handen een mens te doden, iets wat hij ook meerdere keren heeft gedaan. Rogers is niet altijd zo geweest. Iemand heeft hem zo gemaakt. Iemand is verantwoordelijk voor zijn moorddadige gedachten. Hij zal niet rusten voor hij haar heeft gevonden en gedood. De tijd dringt. Rogers heeft de laatste tijd ondragelijke pijnaanvallen. Er is iets mis. Hij moet zich haasten, voor zijn lichaam hem voorgoed in de steek zal laten.


Hoewel John door zijn meerderen op het matje is geroepen, weigert hij zijn onderzoek te staken. Wat is er dertig jaar geleden gebeurd? Heeft zijn moeder het gezin verlaten of is haar iets overkomen? Ergens hoopt John dat zijn moeder een nieuw leven is gestart. Dat ze een goede reden had om haar man en zelfs haar twee zoons achter te laten. Dan zou ze mogelijk nog in leven zijn. Toch weet hij eigenlijk wel beter. Er moet Jackie Puller iets overkomen zijn. Dan ontdekt hij dat er dertig jaar geleden een seriemoordenaar op vrije voeten was. Niet ver van de legerbasis vandaan zijn vier vrouwen vermoord, allemaal rond de tijd dat Jackie Puller van de aardbodem verdween.


De boeken over John Puller lezen doorgaans als een trein en dat geldt ook voor dit nieuwe deel. Auteur David Baldacci combineert keiharde actie, spanning en mysterie met een gevoelig verhaal over een stoere legerman die zielsveel van zijn familie houdt. John Puller heeft de verdwijning van zijn moeder lange tijd verdrongen maar na de brief van mevrouw Demirjian komt er steeds meer boven. Met wie had Jackie Puller op de avond van haar verdwijning afgesproken? Waarom ging ze in haar zondagse kleren op pad?


Lange tijd waren Baldacci’s boeken over Will Robie favoriet maar de reeks met John Puller valt inmiddels evenveel in de smaak. David Baldacci begrijpt heel goed dat ik niet alleen over keiharde actie wil lezen maar ook graag met de gevoelige kant van de boekpersonages kennismaak. Niemandsland is van begin tot eind spannend en speelt op originele wijze in op de dreiging die momenteel wereldwijd voelbaar is.


ISBN 9789400507548 | paperback | 397 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | november 2016
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 27 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De schuldigenDe schuldigen
David Baldacci


“Eén schot, twee doden.
Eén die de bedoeling was.
En één die nooit de bedoeling was geweest.”


Will Robie heeft al heel wat keren voor zijn land gedood. Hij doodt zonder vragen te stellen en zonder te aarzelen. Hij is de beste in zijn vak. Toch zullen mensen die hem goed kennen, nooit beweren dat Robie een monster is. Vreemd genoeg is Robie een huurmoordenaar met gevoel. De mensen die hij in zijn hart sluit, kunnen op zijn onvoorwaardelijke trouw rekenen.


Robie heeft zijn vader al lang geleden uit zijn hart verbannen. Meer dan twintig jaar geleden keerde Robie zijn woonplaats Cantrell, en daarmee ook zijn vader, de rug toe. Dan Robie was een onbarmhartige vader. Een oorlogsveteraan die zijn zoon een bikkelharde opvoeding gaf. Robie besloot Cantrell met zijn middelbare schoolvriendinnetje Laura te ontvluchten. Toen ze op het afgesproken tijdstip niet op kwam dagen, brak ze zijn hart. Terwijl Robie zijn vader probeerde te vergeten, bleef Laura door zijn gedachten spoken. Ze was zijn grote liefde.


Ondanks alle slechte herinneringen aan Cantrell besluit Robie zijn oude woonplaats met een bezoekje te vereren. Zijn vader is onlangs op verdenking van moord gearresteerd. Robie houdt zichzelf voor dat het hem niks doet. Dat hij niks meer met Dan Robie te maken heeft. Toch is hij onderweg naar de plek waar hij nooit meer een voet wilde zetten. Een recente opdracht leverde “bijkomende schade” op. Een vreselijke term voor de dood van een kleuter. Robie heeft zijn doelwit gedood maar de kogel baande zich ook in het lichaampje van het kind dat achter het slachtoffer stond. Sindsdien gaat het niet goed met Robie. Hij beseft dat zijn toekomst onzeker is. Hij moet eerst met het verleden in het reine komen. Er spookt te veel door zijn hoofd.

 

De ontvangst in Cantrell is allesbehalve hartelijk. Zijn komst veroorzaakt opschudding in het stadje. In eerste instantie omdat het stadje vrijwel nooit door vreemdelingen wordt bezocht, later omdat zijn identiteit bekend wordt. Ineens is Robie de zoon van een moordenaar. Er staan Robie nog meer verrassingen te wachten. Dan Robie is van advocaat tot steenrijke rechter opgeklommen. Hij heeft een jonge vrouw en een zoontje van twee. De kleine Tyler is Robies halfbroer. De familie Robie woont  in het voorname huis waar Laura eens woonde. Zij heeft het stadje jaren geleden samen met haar familie halsoverkop verlaten. Niemand weet waarom.


Robies kersverse stiefmoeder Victoria reageert verbaasd maar vriendelijk op zijn komst. Ze nodigt hem zelfs uit in het huis van haar en Dan te logeren. Aangezien het in de plaatselijke horeca al tot een handgemeen is gekomen, neemt Robie haar aanbod dankbaar aan. Hij besluit te blijven tot hij weet wat er precies gebeurd is. Is zijn vader werkelijk een moordenaar? De sfeer in het stadje wordt steeds grimmiger en tot overmaat van ramp wil zijn vader hem niet zien. Wanneer Robie vervolgens een aantal vreemde ontdekkingen doet, verandert de onheilspellende sfeer in een levensgevaarlijke situatie. Gelukkig is zijn goede vriendin Jessica Reel naar Cantrell afgereisd om hem bij te staan, maar kunnen twee getrainde mensen een compleet leger aan vijanden aan?


De Will Robie-reeks behoort tot mijn favoriete series van David Baldacci. Robie is geen lieverdje maar intrigerend is hij wel. Hij vermoordt mensen wat hem absoluut tot een slechterik maakt. Toch heeft Robie ook een sympathieke kant. Op de momenten dat hij niet op missie is, blijkt hij over een warm karakter te beschikken. Robie is in staat om lief te hebben en doet dat ook met heel zijn hart.


De schuldigen is een heel compleet boek. Deze thriller biedt een spannend verhaal vol  actie maar het heeft ook een mooie diepgang. Het gaat over familie en over loslaten. Over een traumatische jeugd die iemand zijn of haar hele leven blijft achtervolgen. Ook gaat dit boek over hebzucht en de gruwelijke gevolgen daarvan. David Baldacci schrijft vol vaart en met een prettig inlevingsvermogen. Als kers op de taart weet hij ook nog met een verrassende ontknoping op de proppen te komen. Baldacci heeft zijn kunstje wederom vlekkeloos vertoond.


ISBN 9789400504479  | paperback | 399 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | november 2015
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 23 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De geheugenmanDe geheugenman
David Baldacci


Na de brute moord op zijn zwager, vrouw en dochter ging het snel bergafwaarts met Amos Decker. In een mum van tijd raakte hij zijn baan bij de politie, zijn eigenwaarde en zijn huis kwijt. Een tijd lang zwierf Amos op straat. Hij verwaarloosde zichzelf. Niets interesseerde hem nog tot hij besefte dat zijn vrouw Cassie en zijn dochter Molly het afschuwelijk zouden hebben gevonden hem zo te zien. Het gevoel van schaamte dat die gedachte bij hem opriep zorgde ervoor dat Amos zijn leven heel voorzichtig weer op de rit kreeg. Sinds kort heeft hij weer een dak boven zijn hoofd, in het Residence Inn, en werkt hij als zelfstandig privédetective. Amos is er nog lang niet maar het begin is er.


Het leven van Amos is al eerder ingrijpend veranderd. Op zijn tweeëntwintigste kwam er een einde aan zijn footballcarrière toen hij een enorme klap tegen zijn hoofd kreeg. Amos stierf twee keer op het sportveld om uiteindelijk toch voor het leven te kiezen. Er was echter iets veranderd in zijn hoofd. Sinds het ongeluk functioneren zijn hersenen anders. Amos is een verworven savant met hyperthemesia en synesthesie. Hij kan simpelweg niks meer vergeten en koppelt kleuren aan gebeurtenissen. Alles, tot in de kleinste details, wordt voorgoed in zijn hoofd opgeslagen waarbij al zijn zintuigen meedoen. Alle emoties die hij voelde toen hij zijn gezin dood aantrof, blijven onverminderd intens.


Vijftien maanden, eenentwintig dagen, twaalf uren en veertien minuten geleden kwam er een eind aan het geluk van Amos. Toen hij thuiskwam na een saaie surveillance gleed hij uit over het bloed dat uit de keel van zijn zwager Johnny Sacks was gestroomd. Op de bovenverdieping trof hij zijn vrouw Cassie in de slaapkamer aan. In haar voorhoofd prijkte een kogelgat. Het lichaam van zijn dochter Molly bevond zich in de badkamer. Ze was gewurgd. Amos belde 911 en de agenten die op zijn oproep afkwamen troffen hem aan met een pistool tegen zijn hoofd. Amos wilde niet meer leven. Zijn gezin was dood. Vermoord. Uiteindelijk praatten de agenten Amos om maar nog altijd voelt Amos zich zoals hij zich voelde op het moment dat hij zijn familie dood aantrof.


De dader is nooit gevonden. Ook het motief is niet duidelijk. Terwijl Amos zich op een nieuwe, uitzichtloze dag in het Residence Inn op een veel te groot en vet ontbijt stort, komt zijn voormalig partner Mary Lancaster het pand binnen. Mary komt niet voor een oppervlakkig babbeltje. Mary heeft nieuws. Nieuws dat ze eigenlijk nog niet met Amos mag delen maar uit loyaliteit doet ze dat toch. De moordenaar van Amos’ gezin heeft zich uit zichzelf bij de politie gemeld. Ene Sebastian Leopold wandelende om 02:00 uur het politiebureau binnen en gaf zichzelf aan.


Amos kent Sebastian Leopold niet. Waarom heeft deze man zijn gezin vermoord? Op het moment dat vrijwel alle plaatselijke politieagenten zich naar een schietpartij op een school spoeden, weet Amos op slinkse wijze het politiebureau en de cel van Sebastian Leopold binnen te dringen. Hij doet zich voor als advocaat en Sebastian bevestigt dat hij de moorden heeft gepleegd. Amos zou de moordenaar van zijn geliefden ter plekke kunnen doden maar dat doet hij niet. Hij gelooft Sebastian niet. Niet veel later trekt Sebastian zijn bekentenis in waarna hij spoorloos verdwijnt. Het volgende schokkende bericht laat niet lang op zich wachten. Tijdens de schietpartij op de school, waarbij heel wat slachtoffers zijn gevallen, is een bekend wapen gebruikt. Het wapen waarmee Cassie gedood werd.


Wat volgt is een meeslepend en spannend verhaal over een psychopaat die het overduidelijk op Amos heeft voorzien. Maar waarom? Amos begrijpt het niet. Hij speurt zijn overvolle brein af naar aanwijzingen die naar de moordenaar kunnen leiden. De zaak is zo ingewikkeld dat de politie hem als adviseur inhuurt. Ze hebben zijn bijzondere geheugen hard nodig. Alles wat Amos ziet kan hij later als een film terugkijken. Hij kan beelden in zijn hoofd pauzeren of vertraagd afspelen. Amos ontdekt een aantal belangrijke dingen maar leiden ze ook naar de moordenaar?


In De geheugenman introduceert David Baldacci het nieuwe personage Amos Decker. Er zullen meer boeken over deze bijzondere man volgen. Aan het eind van dit boek wordt duidelijk in welke vorm dat zal zijn. Als ik aan David Baldacci denk, zie ik een man voor me die als een bezetene schrijft want om de haverklap verschijnt er een nieuw boek. Elke keer weer ben ik verbaasd over de kwaliteit van zijn werk. De geheugenman is loeispannend en kent verrassende verhaalwendingen. Ik vloog door het boek heen. David Baldacci schrijft keer op keer prettig leesbare thrillers met interessante hoofdpersonages.


ISBN 9789400504462 | paperback | 392 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2015
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 3 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=De ontsnapping
David Baldacci


Tijdens een hevige storm valt de stroom in de zwaarbewaakte militaire gevangenis bij Fort Leavenworth uit. Uiteraard beschikt de gevangenis over een noodgenerator maar er gaat iets mis en de stroomvoorziening komt niet op gang.  Het gevangenissysteem is zo ontwikkeld dat alle celdeuren bij een stroomuitval automatisch op slot gaan. Ook dit gaat mis. Alle celdeuren springen open en de gevangenen stromen de  cellen uit. Door een kordaat optreden van de toegesnelde militaire politie loopt het incident met een sisser af. In een mum van tijd bevinden alle gevangen zich weer in hun cellen. Alle gevangenen op één na.

In de gevangeniscel van voormalig majoor Robert Puller wordt een dode man aangetroffen. Wie de man is, weet niemand maar Robert Puller is het in ieder geval niet. Robert is spoorloos verdwenen. Hij is erin geslaagd de gevangenis tijdens het tumult te ontvluchten. Een paar jaar geleden is de geëiste doodstraf voor Robert Puller op het nippertje omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Robert heeft hoogverraad gepleegd en de nationale veiligheid in gevaar gebracht. En nu is hij op vrije voeten.

Voordat Robert achter de tralies verdween was hij een militair in hart en nieren. Robert maakte in sneltreinvaart carrière en ging een glansrijke toekomst tegemoet. Toch werd hij betrapt met geheime informatie op zak. Het bewijsmateriaal was overweldigend en Robert mag blij zijn dat hij nog leeft. Robert onderhoudt nog altijd een hechte band met zijn broer. Speciaal agent John Puller zoekt zijn grote broer Robert trouw in de gevangenis op. John is nog altijd verbijsterd over het feit dat zijn broer hoogverraad heeft gepleegd. Hij blijft, tegen beter weten in, in de onschuld van zijn broer geloven.

Roberts ontsnapping veroorzaakt een schokgolf. Ook John weet niet wat hij hoort. Waarom is Robert ontsnapt? Hoe denkt hij uit handen van het complete Amerikaanse leger te blijven? Iedereen is erop gebrand Robert zo snel mogelijk op te sporen en dat is dan ook de reden dat John zelf op het onderzoek wordt gezet. John kent Robert immers door en door. Als iemand Robert Puller kan vinden dan is het zijn bloedeigen broer wel.

John probeert zijn nieuwe taak als een doodgewone opdracht te zien. Hij moet een verdwenen militair opsporen en dat het doelwit in kwestie toevallig zijn eigen broer is, doet er niet toe. Tenminste: dat houdt John zichzelf voor. Allereerst richt John zich op de stroomstoring in de gevangenis. Hoe komt het dat alles in de soep liep? Al snel stuit John op een aantal onregelmatigheden. Er klopt iets niet maar wat is het? Heeft Robert hulp bij zijn ontsnapping gehad of is er iets heel anders aan de hand? Hoe verder het onderzoek vordert, hoe groter het mysterie wordt. John wordt tegen wil en dank geassisteerd door de charmante Knox. Is deze bevallige dame wel te vertrouwen?

De ontsnapping is het derde boek met John Puller in de hoofdrol. Ik ben helemaal niet zo dol op Amerikaanse legerverhalen maar voor boeken over Puller maak ik graag een uitzondering, ook al deden alle legerafkortingen me duizelen. John Puller is uit het juiste hout gesneden. Hij is trouw aan zijn land maar doet niet klakkeloos wat hem opgedragen wordt. John denkt na, is intelligent en eerlijk. Hij stopt niks in de doofpot en rust niet voor hij de waarheid boven tafel heeft gekregen. Ik mag deze stoere legerman wel.

Een andere goede eigenschap van John Puller is zijn liefde voor zijn familie. Hij bezoekt zijn demente vader trouw en voelt een grote sympathie voor zijn broer Robert. Hij gaat voor Robert door het vuur en ook Robert op zijn beurt zal zijn broertje tijdens dit spannende actieverhaal regelmatig te hulp schieten. Het mooiste aan deze thriller vind ik dan ook de broederliefde die van de pagina’s spat. Ik heb genoten van de beschrijvingen van de innige band tussen de twee broers. De ontsnapping is alweer een meer dan geslaagde thriller van de onvermoeibare David Baldacci.

ISBN 9789400504455 | paperback | 448 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | november 2014
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 15 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altKing & Maxwell
David Baldacci


Tyler Wingo ontvangt een afschuwelijk bericht: zijn vader Sam is gesneuveld in Afghanistan. Totaal overstuur neemt de tiener de benen met in zijn hand een wapen van zijn vader. Doelloos rent Tyler door de stromende regen en hij wordt bijna geschept door een grote Land Cruiser. Sean King, de bestuurder van het gevaarte, kan nog maar net uitwijken. Tyler rent door.

Sean wordt vergezeld door zijn zakenpartner Michelle Maxwell. Het tweetal heeft voor de Secret Service gewerkt en zijn nu in te huren als privédetectives. Michelle heeft het wapen in Tylers hand gezien en maant Sean de achtervolging in te zetten. Na een aantal spannende momenten slaagt Michelle erin om de jongen te kalmeren. Het wapen blijkt geen trekker te hebben, het is een verzamelstuk. Michelle en Sean brengen Tyler terug naar huis waar hij wordt opgewacht door zijn stiefmoeder. Michelle merkt meteen dat de twee het niet goed met elkaar kunnen vinden en laat haar visitekaartje bij de jongen achter, voor het geval hij haar eens nodig mocht hebben.

Verrassend snel neemt Tyler contact op met Michelle. Hij huurt haar en Sean in om meer over de dood van zijn vader te weten te komen. De regering is namelijk niet zo scheutig met het verstrekken van informatie omtrent de dood van Sam Wingo. Michelle heeft het idee dat Tyler iets voor haar achterhoudt maar de jongen hult zich in stilzwijgen. Dan vertelt de tiener toch wat er werkelijk aan de hand is: hij heeft een e-mail van zijn vader ontvangen, een dag na diens veronderstelde dood!

Michelle en Sean besluiten de zaak nader te onderzoeken en al snel hijgen diverse geheime diensten in hun nek. Niemand blijkt gecharmeerd te zijn van het onderzoek van de privédetectives maar Sean en Michelle zijn niet onder de indruk van de dreigementen die aan hun adres worden geuit. Het blijft echter niet bij dreigementen alleen: er wordt een aanslag op het leven van Sean en Michelle gepleegd en ook Tyler is niet langer veilig. Wie heeft het op hun voorzien? De regering of iemand anders?

De lezer krijgt ook het verhaal van Sam Wingo voorgeschoteld. Tijdens het uitvoeren van een zeer geheime missie is hij op een hinderlaag gestuit. Sam heeft de gevaarlijke gebeurtenis overleefd maar er is een grote som geld verdwenen en hij wordt hiervoor verantwoordelijk geacht. Sterker nog: de regering denkt dat Sam er met het enorme bedrag vandoor is gegaan en wil hem hiervoor laten boeten. Sam is op de vlucht en weet inmiddels dat aan Tyler is verteld dat zijn vader dood is. Sam hoopt dat Tyler zijn e-mail heeft ontvangen en probeert naar Amerika terug te keren. Hij wil uitzoeken wie hem erin heeft geluisd maar in de eerste plaats wil hij Tyler geruststellen. Het is echter niet eenvoudig voor Sam om zijn doel te bereiken terwijl de Amerikaanse regering hem op de hielen zit en hij niet weet wie hij kan vertrouwen.

King & Maxwell biedt een stoer verhaal vol actie. Het is sympathiek dat Sean en Michelle een tienerjongen onder hun hoede nemen. Het verhaal zelf is leuk bedacht maar ook vergezocht en soms wat moeilijk te volgen. Ook is het wat langdradig waarbij onnodige informatie afbreuk doet aan de spanning. Wel zijn de personages iets meer uitgediept dan in het boek De zesde man. Sean bijvoorbeeld heeft moeite met het feit dat hij niet meer piepjong is. Hij merkt dat de jongere Michelle beter presteert en dat hijzelf niet meer zo snel en slim is als vroeger. Tussen Sean en Michelle is iets gaande en toch ook niet. Het tweetal heeft eenmalig het bed met elkaar gedeeld maar daar is het bij gebleven. Allebei weigeren ze toe te geven dat ze meer willen dan alleen een zakelijk partnerschap.

Thema’s in het boek zijn wraak, vaderlandsliefde, gedrevenheid en de liefde tussen vader en zoon. King & Maxwell is niet de sterkste titel van Baldacci maar een boek van Baldacci valt nooit echt tegen.

ISBN 9789400501164 | paperback | 344 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | november 2013
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 17 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altDe aanslag
David Baldacci


Huurmoordenaar Will Robie werkt voor de Amerikaanse regering. Zonder aarzelen doet hij wat hem opdragen wordt en schakelt hij de een na de ander uit. Zonder ook maar een moment te twijfelen haalt Will de trekker over als dat van hem verlangd wordt. Toch is Will Robie een man met gevoel, al zou je dat niet snel over een moordenaar beweren.

De aanslag is het tweede boek met Will Robie in de hoofdrol. In het eerste boek nam hij de veertienjarige Julie onder zijn hoede en redde hij haar leven. Nu is Julie ondergebracht bij een pleegouder en Will neemt, ondanks zijn belofte contact te houden, afstand. Hij is bang om mensen toe te laten in zijn leven. Zijn beroep is gevaarlijk en hij wil geen dierbaren in gevaar brengen. Will vermijdt de mensen die hem lief zijn in een poging hen te beschermen. Julie begrijpt er niets van en is hevig teleurgesteld in haar beschermer.

Will leeft zijn eenzame leven en voert moedig zijn opdrachten uit. Toch schrikt de onverschrokken Will als hij zijn nieuwe taak te horen krijgt. Hij moet Jessica Reel uitschakelen. Jessica heeft iemand van het agentschap van Will vermoord wat schokkend is aangezien Jessica een collega is. Ook Jessica is een huurmoordenaar, de enige vrouw binnen het agentschap. Will is een van de besten maar Jessica is misschien nog wel beter. Maar nu is Jessica overgelopen en moet ze gepakt worden. Levend of dood.

Het zal geen eenvoudige klus worden om Jessica uit te schakelen. Hoe vat je iemand in de kraag die alle kneepjes van het vak misschien nog wel beter kent dan jij? Will aarzelt maar weet dat hij moet doen wat hem bevolen wordt. Zo is het altijd geweest en zo zal het nu ook zijn. Wanneer de strijd gestreden is zal duidelijk worden wie het kat en muis spel heeft overleefd. Will gaat de uitdaging aan maar ontdekt al snel dat er iets niet klopt. Hij begrijpt gewoonweg niet waarom  Jessica zich tegen haar werkgever heeft gekeerd. Will kent Jessica en heeft in het verleden met haar gewerkt. Ze is misschien nog wel meer toegewijd dan Will. Waarom slaat ze dan zomaar aan het moorden? Welk doel streeft Jessica na? Will krijgt hulp uit onverwachte hoek en besluit zijn gevoel te volgen.   

Een huurmoordenaar die sympathie oproept, dat kan eigenlijk niet. En toch gebeurt het in dit boek. Ik heb een hekel aan geweld en verafschuw mensen als Will. En toch voel ik sympathie voor hem. Ondanks zijn beroep, ondanks alle moorden is hij rechtdoorzee en haast vriendelijk. Dit verhaal is een constante paradox en daardoor heel boeiend.

Na een spannend eerste hoofdstuk heeft het verhaal wat tijd nodig om tot ontwikkeling te komen. Uiteindelijk is een stevige basis een feit en dan ontpopt het verhaal zich als een ware pageturner. Het is man versus vrouw, vriend tegen vijand. Of toch niet..? David Baldacci handhaaft opnieuw met verve zijn prettige en vertrouwde schrijfstijl en weet de spanning goed op te bouwen. De aanslag is alweer een fijne thriller van de auteur die strijdt tegen analfabetisme.

ISBN 9789400501157 | paperback |336 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | april 2013
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 8 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altVergeten
David Baldacci

Speciaal agent John Puller is zijn hachelijke avontuur in West Virginia (boek: De provocatie) nog maar nauwelijks te boven wanneer hij tijdens zijn verlof bij zijn vader wordt geroepen. John Puller senior is een gepensioneerde militair die nog altijd veel respect afdwingt. Senior slijt zijn dagen tegenwoordig in een veteranenziekenhuis omdat hij aan dementie lijdt. De ene dag gaat het beter dan de andere en nu is hij heel onrustig. Hij heeft een brief van zijn zus Betsy ontvangen waarin ze aangeeft dat er in haar woonplaats Paradise, Florida vreemde dingen gaande zijn in de nachtelijke uren. Betsy vraagt in haar brief om hulp. Niet van senior maar van junior.

John Puller junior heeft zijn tante al jaren niet gezien maar koestert warme gevoelens voor haar. In zijn kinderjaren heeft Betsy vaak voor hem en zijn broer Bobby gezorgd. Hij herinnert zich haar als een warme, hartelijke vrouw. John aarzelt niet en reist af naar Florida.

In Paradise wacht hem een onaangename verrassing. Tante Betsy is dood. Ze is in haar tuin gevallen, bewusteloos met haar hoofd in de vijver terecht gekomen en verdronken. John onderzoekt het huis en de tuin van zijn tante grondig. Hij vindt het gewoonweg te toevallig dat zijn tante juist nu is overleden. Hij ontdekt dat er een dagboek ontbreekt. Heeft iemand deze weggenomen of is er een andere verklaring? Tante maakte ondanks haar gevorderde leeftijd nog vaak ritjes in haar aangepaste auto. Maar waar ging ze naartoe? Onderzoek van de lijkschouwer en de plaatselijke politie wijzen niets uit. Volgens hen is tante Betsy door een ongelukkige val om het leven gekomen. Maar John vertrouwt het niet. Hij gaat op zijn gevoel af en besluit de zaak op eigen houtje te onderzoeken.

Paradise doet haar naam beslist geen eer aan. In het toeristische stadje genieten veel vakantiegangers en rijke burgers van de prachtige stranden maar op de minder mooi gelegen plekken heerst armoede. Criminelen zijn er ook. John neemt drie kinderen onder zijn hoede die ten prooi dreigen te vallen aan een stel meedogenloze kerels. Dat wordt hem niet in dank afgenomen en opnieuw belandt John in een hachelijke situatie waarbij hij het loodje dreigt te leggen. Hij krijgt hulp uit onverwachte hoek. Een boom van een vent neemt schijnbaar moeiteloos twee van Johns aanvallers voor zijn rekening en verdwijnt daarna weer.

Puller is ondertussen druk met zijn onderzoek en merkt dat hij wordt tegengewerkt. Wie zijn de mannen die hem schaduwen? Wat heeft zijn tante gezien dat haar zo ongerust heeft gemaakt? Wanneer ook de buurman van zijn tante dood gevonden wordt en de lijken van twee van haar vrienden uit de zee worden gevist, bijt Puller zich als een haai in de zaak vast. Hij probeert zich niet af te laten leiden door het feit dat twee beeldschone dames – een politieagente en een generaal – bovengemiddelde interesse in hem tonen.

Dit tweede boek met in de hoofdrol John Puller junior is even scherp en vlot geschreven als het eerste. Puller wordt geplaagd door schuldgevoel. Hij heeft zijn tante jarenlang niet gezien en nu is ze dood. Hij beseft hoe dol hij op haar was en dat hij haar liefde misschien niet genoeg heeft beantwoord. Daarom is hij vastbesloten om uit te zoeken of haar dood wel echt een ongeluk is geweest. Het is zijn laatste eerbetoon aan haar.

De lezer kent de identiteit van John’s mysterieuze helper. Hij heeft Mecho en is kortgeleden ontsnapt aan mensensmokkelaars. Ook Mecho heeft een missie en hij is er even gebrand op om zijn doel te bereiken als John.

Vergeten is opnieuw een heerlijke actiethriller van Baldacci. Vanwege het vele geweld zal het over het algemeen mannen meer aanspreken dan vrouwen maar ook ik heb me zeker niet verveeld tijdens het lezen van dit boek. Ik blijf me verbazen over het feit dat iemand die aan de lopende band boeken schrijft, toch steeds weer een zeer gedegen en kwalitatief goed geschreven verhaal aflevert. Komt er een volgend boek met John Puller? Vast wel! Ik kijk er in ieder geval naar uit.

ISBN 9789400501140| paperback |240 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | november 2012
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 26 november 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altOnschuldig
David Baldacci

Will Robie is hard en meedogenloos. Hij werkt als huurmoordenaar voor de regering en schakelt zijn doelwitten uit zonder ook maar een moment met zijn ogen te knipperen. Sociale contacten heeft hij nauwelijks want hij functioneert naar zijn eigen mening het best in zijn eentje. Het is duidelijk: Will Robie is geen gezelligheidsmens.

Toch is Will een stuk minder hard dan hij zelf graag denkt. Tijdens een vrij eenvoudige missie is hij een huis binnengedrongen om zijn doelwit, een vrouw, uit te schakelen. Vaak reist hij voor dit soort opdrachten naar het buitenland maar dit keer is het in Washington D.C. waar Will zelf ook woont. Al bij het binnengaan van het huis rijzen lichte twijfels, het huis van de vrouw voldoet totaal niet aan het profiel van een staatsvijand. De vrouw ligt in bed en wanneer Will zijn wapen op haar richt blijkt ze in het gezelschap van twee jonge kinderen. Will besluit niet te schieten en deze beslissing komt hem duur te staan. Zijn eigen mensen keren zich tegen hem, vermoorden de vrouw alsnog en willen ook Will van het leven beroven.

Tijdens zijn vlucht merkt Will dat hij niet de enige is die in groot gevaar verkeert. Ook de veertienjarige Julie is haar leven niet zeker. Ze heeft gezien hoe haar ouders vermoord werden en nu zit de dader van deze dubbele moord achter haar aan. Will neemt haar onder zijn hoede en probeert haar zo goed mogelijk te beschermen. Heeft het toeval hen samengebracht of is er meer aan de hand? Will moet samenwerken met de FBI en heeft de verantwoording voor een tienermeisje. Het is eventjes wennen voor de stoere einzelgänger. Zijn aandacht mag geen seconde verslappen want hij en Julie zijn hun leven nog steeds niet zeker. Er worden meer moorden gepleegd. Will en Julie moeten de daders vinden voordat ze zelf gevonden worden. Het is een race tegen de klok.

Onschuldig is gewoonweg een heerlijk boek. Het bevat actie, spanning en zelfs een bescheiden dosis romantiek. De robuuste huurmoordenaar en het getraumatiseerde maar wilskrachtige tienermeisje vormen een boeiende combinatie. Will moet van zijn principes afwijken en heeft het daar moeilijk mee. De eigenwijze tiener die door slechteriken op de hielen wordt gezeten zorgt voor een extra spannende noot in het verhaal. De lezer wil natuurlijk niet dat haar iets overkomt. Zoals de lezer van Baldacci gewend is, is ook dit boek weer zeer prettig geschreven en weet deze auteur de spanning goed op te bouwen én vast te houden.

Dit boek is een uitstekende keuze om mee te nemen op vakantie. Reserveer alvast ruimte in de koffer. Wie niet op vakantie gaat zal zich er in de achtertuin ook prima mee vermaken. Baldacci weet wat de lezer van hem verwacht en maakt het keer op keer waar. Onschuldig is een zeer geslaagd boek dat ook in Dyslexie-uitgave te verkrijgen is.

ISBN 9789400501133 | Paperback | 368 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2012
Vertaald door Hugo Kuipers en Jolanda te Lindert

© Annemarie, 16 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


altDe provocatie
David Baldacci


Drake, West Virginia: Een postbezorger doet op zijn ronde een huis aan waar een aangetekend pakje moet worden afgeleverd. Niemand doet open. De postbode wordt ongeduldig. Dan beweegt er iets, een hondje komt naar buiten. Wanneer de man het hondje aait ontdekt hij bloed op de vacht van het beestje. Hij besluit naar binnen te gaan en zal daar de rest van zijn leven spijt van hebben. Binnen treft hij, keurig op een rij op de bank, een gezin van vier aan dat in koele bloede is vermoord.

Voormalig militair John Puller, nu werkzaam voor het US Army’s Criminal Investigative Division oftewel ACID, wordt op de zaak gezet en dus naar Drake gestuurd. De vader van het vermoorde gezin was namelijk een legerofficier.  Drake is een saai, suf stadje waar, normaal gesproken, weinig gebeurt. De steenkoolmijnindustrie viert er hoogtij. Vrijwel de enige die hier wel bij vaart is de eigenaar van de mijn, Roger Trent. De rijkaard bezit bovendien een groot deel van het stadje. Veel inwoners van Drake hebben moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Anderen zijn al lang geleden vertrokken. Nee, het is niet bepaald goed vertoeven in Drake. Ook niet voor Roger Trent. Hij is niet geliefd en wordt regelmatig met de dood bedreigd.

John Puller is een gedreven man en hij stort zich onmiddellijk op zijn taak. Hij werkt samen met de lokale brigadier Samantha Cole met wie het al snel goed klikt. Puller wil de moorden zo snel mogelijk oplossen en graag geheel volgens protocol. Maar de zaak wordt alleen maar gecompliceerder. De agent die de locatie van de moord bewaakte wordt dood aangetroffen. Vermoord. En ook de twee overburen van het vermoorde gezin zijn om het leven gebracht.

Wat is er gaande in Drake? Dat er lieden niet blij zijn met de komst van Puller blijkt wel uit de verschillende pogingen om hem om zeep te helpen. Meerdere malen ontsnapt hij op een haartje na aan de dood. Een aantal van de plaatselijke spierballen, ex-soldaat Dickie en zijn kornuiten, laat openlijk aversie tegen Puller blijken. Maar zitten deze mannen ook achter de zeven moorden en de pogingen tot moord op Puller? En wat deed de overheid eigenlijk in het, compleet met beton overkoepelde, gebouw in Drake dat al jaren leegstaat? Er is iets groots gaande. Iets zeer gevaarlijks. Puller zal zijn vaardigheden tot het uiterste moeten benutten om dit tot een goed eind te brengen.

De provocatie is een prima boek. Knap dat Baldacci nog steeds scherp is na het schrijven van zoveel boeken. Het leest lekker weg en bevat een prettige dosis spanning en actie. Het is beter dan Baldacci’s vorige, en beslist niet slechte, thriller De zesde man en heeft meer diepgang. Met John Puller introduceert hij een nieuw personage. Ik verwacht dat Puller ook in toekomstige titels van Baldacci op zal duiken. Puller haalt graag de onderste steen boven en is bloedfanatiek. Hij houdt van orde en regelmaat, een erfenis uit zijn tijd in het leger, en wekt al snel sympathie op. Een interessante man.

Er is wat bijzonders aan de hand met De provocatie. Het is namelijk het eerste boek dat ook is uitgebracht in een speciale Dyslexia-uitgave. De Nederlander Christian Boer ontwierp een lettertype waardoor dyslectici prettiger kunnen lezen en heeft hiermee een wereldwijde primeur te pakken. Baldacci is nauw betrokken bij het project. Het sluit uitstekend aan bij zijn strijd tegen analfabetisme. Bekijk HIER het inkijk-exemplaar van de Dyslexia-uitgave.

 

ISBN 9789022999028|Paperback|367 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers| november 2011
Vertaald door Hugo Kuipers

© Annemarie, 19 november 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


De zesde manDe zesde man
David Baldacci


Sean King en Michelle Maxwell vertolken samen de hoofdrol in dit boek. De oplettende lezer herkent deze personages uit eerdere boeken van David Baldacci. Ze zijn privédetectives met een achtergrond bij de Amerikaanse Geheime Dienst. Ten tijde van dit verhaal reizen ze af naar Maine. Ze zijn door een oude vriend van Sean, advocaat Ted Bergin, gevraagd om te helpen bij de voorbereidingen van een strafzaak. Een cliënt van de heer Bergin is opgepakt op verdenking van moord op zes mensen en zit in afwachting van zijn proces in een zwaar beveiligde staatsgevangenis. Tot een reünie met Seans oude vriend komt het echter nooit. Op weg naar het trefpunt vinden ze de advocaat dood in zijn auto langs de kant van de weg. Hij is omgebracht. Maar door wie? Sean en Michelle willen de waarheid achterhalen. Niet wetende dat zij zichzelf hiermee in een levensgevaarlijke situatie storten.

De cliënt van Ted  Bergin heet Edgar Roy. Sinds zijn arrestatie heeft hij zich in zichzelf teruggetrokken en het lukt niemand om contact met hem te maken. Hij is niet aanspreekbaar en zelfs oogcontact is niet mogelijk. Zal het mogelijk zijn om deze man aan het praten te krijgen? Op het eerste gezicht lijkt Edgar Roy een eenvoudig man te zijn. De waarheid is echter dat deze man over een extreem hoge intelligentie beschikt en meewerkte aan een geheim programma van de regering. Een gegeven dat volgens bepaalde partijen niet algemeen bekend mag worden en er ontspint zich een verhaal vol actie, schietpartijen en (politieke) complotten.


Dit is eigenlijk meer een boek voor mannen dan voor vrouwen. Het verhaal leest vlot weg en is heerlijk om te lezen in de achtertuin of om mee te nemen in de koffer naar de vakantiebestemming. Verwacht echter geen diepgang want dan is de teleurstelling groot. De personages blijven oppervlakkig en ook met de geloofwaardigheid van het verhaal is het magertjes gesteld. Het boek staat bol van platte actie, complotten binnen complotten, stoere actiefiguren en meedogenloze slechteriken.  Af en toe vond ik het wel moeilijk om bij te les te blijven. Ik begraaf me graag in een boek en vergeet dan even alles om me heen om het dan met een gevoel van spijt weg te leggen als het uit is. Dit boek las ik terwijl ik ook met één oog naar de televisie keek of meezong met een liedje op de radio. En stiekem heb ik af en toe gespiekt hoeveel bladzijden ik nog “moest”.
Maar wat maakt het uit: Af en toe een boek als deze tussendoor is beslist niet verkeerd. De vlotte schrijfstijl van David Baldacci is zelfs uiterst aangenaam te noemen. Dit is een schrijver met veel ervaring en dat vertaalt zich naar prettig leesbare boeken
Een kwalitatief goed geschreven verhaal echter met weinig inhoud.

Ooit begon David Baldacci zijn carrière als advocaat maar sinds hij in 1996 debuteerde met “Het recht van de macht” heeft hij zich volledig op het schrijven gestort. Inmiddels heeft hij een indrukwekkende lijst boeken op zijn naam staan waarvan er wereldwijd enkele tientallen miljoenen zijn verkocht. Samen met zijn vrouw Michelle heeft hij de Wish You Well Foundation opgericht. Deze stichting zet zich in tegen het analfabetisme in de Verenigde Staten. David Baldacci is een man met een missie.

ISBN 9789022999011 Paperback 384 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | mei 2011
(Ook verkrijgbaar als digitaal boek) Vertaald door: Hugo Kuipers

© Annemarie, 27 mei 2011

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER

In het geheimIn het geheim
David Baldacci

 

Mason Perry – Mace – was ooit werkzaam bij de Narcotica-afdeling van de politie van Washington DC. Tot het moment dat ze opgepakt werd voor een misdaad die ze niet heeft begaan en de gevangenis in draait. Wanneer ze na 2 jaar vrijkomt trekt ze in bij haar zus Beth, die commissaris van politie is. Het enige wat ze wil is haar naam zuiveren.

 

Wanneer de jonge advocaat Roy Kingman zijn collega Diane Tolliver vermoord op kantoor aantreft, neemt Beth de zaak in handen. Naast het officiële onderzoek van de politie gaan Mace en Roy samen op zoek naar het hoe en waarom van de dood van Diane. Op deze manier wil Mace laten zien dat zij nog steeds een goede agent is, maar loopt hierbij ook Beth voor de voeten. Hoe dieper ze in de zaak duiken, hoe onverkwikkelijker het wordt. Er volgt nog een moord – op een officier van justitie en een goede vriend van Diane Tolliver. En wat heeft de CIA met dit alles te maken? Waarom wordt de politie direct van onderzoek naar de moord op de officier van justitie gehaald – en door wie?

Hoe dichter Mace en Roy bij de waarheid komen, hoe gevaarlijker het voor hen wordt. En de tegenstand komt vanuit een heel andere hoek dan verwacht!

 

In het geheim is een vlot lezende thriller die bol staat van de actie. Er gebeurt zelfs zoveel en er spelen zoveel mensen mee in de verschillende verhaallijnen dat je soms even terug moet lezen om de draad niet uit het oog te verliezen. Dat vind ik eigenlijk het enige nadeel van dit boek. Voor de rest is het een heerlijke whodunnit, spannend en met heel veel vaart, hoewel die door de te korte hoofdstukken af en toe wordt afgeremd. Ik hoop de gezusters Perry in een vervolg nog eens tegen te komen!

 

ISBN: 97890822995044   Paperback, 383 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2009
Vertaling: Hugo Kuipers

© Joanazinha, december 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Verlos ons van het kwaadVerlos ons van het kwaad
David Baldacci

In 2008 is het boek Niets dan de waarheid verschenen, waarin speciaal agent Shaw van een internationale inlichtingendienst in actie is gekomen tegen tegenstanders die de wereldvrede bedreigen. Verlos ons van het kwaad is het tweede boek waarin Shaw in actie komt, maar dit boek is geheel zelfstandig te lezen. En gelukkig wordt er niet meer dan nodig teruggegrepen, zodat het voor de niet-wetende lezer leuk blijft om ook het eerste boek nog te lezen.


Shaw wordt erop uitgestuurd om Evan Waller, een Canadees die ervan wordt verdacht zich onder de dekmantel van zijn legitieme zaken bezig te houden met vrouwenhandel en prostitutie, een halt toe te roepen.
Reggie Campion is een jonge vrouw die werkt bij een organisatie die jacht maakt op oorlogsmisdadigers, zowel uit de nazitijd als uit jongere oorlogen, met het doel hen te doden. Zij zijn van mening dat berechting geen zin heeft, omdat de meeste oorlogsmidadigers dan alsnog de dans ontspringen. Ook zij maakt jacht op Evan Waller vanwege gruweldaden uit zijn verleden.


Het verhaal wordt in een hoog tempo en in korte hoofdstukken verteld, met de vlotte schrijfstijl die zo kenmerkend is voor Baldacci. En toch valt het boek mij tegen omdat het behalve het tempo en de beschrijvingen van de prachtige Provence, waar het verhaal zich grotendeels afspeelt, niet veel extra's biedt. De personages blijven oppervlakkig; alleen van Shaw en Reggie kom je iets meer te weten. Maar niet genoeg om ze als levensechte karakters voor je te zien.  En ondanks de expliciete beschrijvingen van martelingen werd ik er niet warm of koud van; het raakte me niet echt.
Ik herken dit als een fenomeen dat je bij veelschrijvers (zoals bijvoorbeeld ook Dick Francis) wel vaker aantreft: af en toe zit er een boek tussen dat geschreven lijkt te zijn omdat het verwacht wordt en niet omdat de auteur nou direct een goed plot voor ogen heeft. Dat doet overigens niets af aan de bewezen talenten van de schrijver; een volgend boek van hem pak ik zo weer op.


Ondanks alles is Verlos ons van het kwaad geen slecht boek; het is uitstekend geschikt om een druilerige zondag mee door te komen :-). En ik maak uit het eind van het boek op dat er nog wel eens een derde boek over Shaw kan komen. Dan hoop ik wel dat er aandacht is voor meer diepgang in het verhaal en ontwikkeling van de karakters; dat is Baldacci aan zijn trouwe lezers verplicht.


ISBN  9789022995495 Paperback 352 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | mei 2010
Vertaald door Hugo kuipers

© Joanazinha, 17 november 2010

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven