Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jens Lapidus


Stockholm DeleteStockholm Delete
Jens Lapidus


Niemand weet wie de dode man in het afgelegen huis is. Een grote schotwond in het gezicht van het slachtoffer, heeft hem onherkenbaar gemaakt. Over de identiteit van de moordenaar bestaat echter geen enkele twijfel. Het bewijs tegen verdachte Benjamin Emanuelsson is overweldigend. De jonge man is in de buurt van de plaats delict aangetroffen. Bewusteloos. Sindsdien is Benjamin slechts enkele ogenblikken bij bewustzijn geweest. Zijn herstel heeft tijd nodig. Zodra hij voldoende hersteld is, zal hij voor de rechter moeten verschijnen. Het ziet er niet goed voor Benjamin uit.


Ook Nikola heeft zich wel eens beter gevoeld. Hij is onlangs uit een jeugdinstelling ontslagen. Volgens zijn hulpverleners is het tijd om zijn leven te veranderen. Om nieuwe vrienden te zoeken. Vrienden die niet uit het criminele milieu komen. Nikola zou echter niet weten wat hij zonder zijn vrienden moet beginnen. Ze zijn als broers voor hem. Binnen de criminele kringen waarin hij zich begeeft, is vriendschap een groot goed. Vrienden zijn elkaar trouw en keren elkaar nimmer de rug toe. Vriendschap is voor altijd. Binnen de kortste keren haalt Nikola zich dan ook nieuwe problemen op de hals. Er is geen ontkomen aan.


Wanneer Benjamin korte tijd bij bewustzijn is, vraagt hij om een advocaat. Om Emelie Jansson. Emelie, die zichzelf pas enkele dagen advocaat mag noemen, begrijpt er niks van. Ze kent Benjamin helemaal niet en bovendien werkt ze op een advocatenkantoor dat zich niet met strafrechtzaken bezighoudt. Ze kan niet zomaar de verdediging van een vermeende moordenaar op zich nemen. Dat zou haar werkgever beslist niet op prijs stellen. Toch kan Emelie de verleiding niet weerstaan. Ze zoekt Benjamin op. Heel even is hij bij kennis. Net lang genoeg om haar het volgende toe te fluisteren: “Vraag Teddy het te begrijpen.


Emelie is verbijsterd. Ze kent een Teddy en kennelijk weet Benjamin dat. Teddy is een voormalige crimineel die het advocatenkantoor onlangs op creatieve wijze heeft bijgestaan. Het was een idee van haar baas Magnus. De keurige Emelie en de geharde Teddy zijn naar elkaar toegegroeid. Er is een voorzichtige vriendschap ontstaan. Een vriendschap doorspekt met een verwarrende spanning. Emelie besluit Teddy over Benjamin uit te horen. Ze raakt een gevoelige snaar.


Teddy weet precies wie Benjamin in. Hij is de zoon van Mats Emanuelsson, de man die Teddy negen jaar geleden heeft ontvoerd. Niet omdat hij persoonlijk iets tegen Mats had, maar omdat het hem opgedragen werd. Het was een geldkwestie. Uiteindelijk liep Teddy tegen de lamp. Acht jaar lang mocht hij in de gevangenis over zijn zondes nadenken. Mats zelf pleegde enkele jaren na zijn ontvoering zelfmoord. Teddy snapt niet waarom Benjamin zijn naam heeft genoemd. Wat moet hij begrijpen?


Stockholm Delete - het vervolg op Viproom - is een snoeiharde thriller over de Stockholmse onderwereld. Levensgevaarlijke bendes bieden kansarme jongeren, straatschoffies, de geborgenheid waar ze zo naar snakken. Loyaliteit staat hoog in het vaandel. Vriendschap voor alles.  Deze bijzondere vorm van liefde heeft echter een keerzijde. Voor wat, hoort wat. Wie een kleine fout maakt, heeft een groot probleem. Daar komt Nikola al snel achter. Wie zijn neus in zaken steekt die hem niet aangaan, heeft een nog groter probleem. Toch is dat precies wat Teddy, de oom van Nikola, besluit te doen. Hij heeft het vermoeden dat hij voorgelogen is. Acht jaar lang heeft hij een gevangenisstraf uitgezeten voor een ontvoering met een dubieus motief. Teddy wil weten hoe het zit, ongeacht het gevaar.


Deze nietsontziende thriller van strafrechtadvocaat Jens Lapidus is ijzersterk geschreven. Hoofdpersonen Emelie, Teddy en Nikola vormen een bijzonder contrast. Samen staan ze symbool voor de ongelijkheid tussen autochtoon en allochtoon. Lapidus draait er niet omheen: niet iedereen krijgt gelijke kansen. Het is een sneer naar de maatschappij.


Stockholm Delete biedt het complete pakket: spanning, actie, diepgang, levensverhalen, romantiek én inzichten. Daarnaast is het buitengewoon realistisch en filmisch geschreven. Jens Lapidus schrijft belachelijk goed én wordt steeds beter. Zijn verhalen hebben iets verslavends. Wie eenmaal aan zijn boeken begint, kan al snel niet meer zonder.


ISBN 9789400506930 | paperback | 468 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | maart 2016
Vertaald door Jasper Popma

© Annemarie, 21 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=Viproom
Jens Lapidus

Acht jaar lang heeft Nadjan, Teddy voor vrienden, zijn leven overdacht. Hij weet nu wie zijn vrienden zijn en hij beseft nu dat hij van zijn familie houdt. Teddy is verliefd geworden en zijn grote liefde vervolgens kwijtgeraakt. Acht jaar is een lange tijd. Acht jaar achter de tralies is een nog veel langere tijd. Teddy is nu vrij, zijn gevangenisstraf zit erop. Het is tijd om schoon schip te maken maar eenvoudig is dat niet.

Het verleden hijgt in de vorm van een flinke geldschuld in Teddy’s nek. Zijn schuldeiser doet niet aan schuldsanering, laat staan aan kwijtschelding. Teddy is 300.000 kronen schuldig aan een crimineel die hem verantwoordelijk acht voor problemen die een ander heeft veroorzaakt. Teddy zal het geld zo snel mogelijk moeten ophoesten. Maar hoe? Hij is platzak, heeft geen huis, geen baan en zijn banksaldo stelt weinig voor. Terug naar zijn criminele leven wil hij niet. De vriendelijke dame van het arbeidsbureau vertrouwt Teddy toe dat hij over enkele maanden vast wel een baan heeft bemachtigd. Teddy heeft echter maar zeven dagen de tijd om het enorme bedrag bij elkaar te schrapen. Zijn herwonnen vrijheid voelt al snel verstikkend.

De oplossing voor Teddy’s problemen gaat met de naam Emelie Jansson door het leven. Emelie is een jonge, ambitieuze advocate die zich dagelijks op talrijke dossiers stort. Haar nieuwe taak kan echter niet keurig gearchiveerd worden. Emelies baas Magnus heeft een vreemde opdracht voor haar. Ze moet haar baas assisteren bij een delicate zaak. Philip, de zoon van goede vrienden van Magnus, is verdwenen. Philips ouders maken zich zorgen en vermoeden dat hun zoon ontvoerd is. Uit angst de ontvoerders boos te maken, durven ze niet naar de politie te gaan. Magnus heeft toegezegd de vermissing te onderzoeken en Emelie mag het veldwerk voor hem opknappen. Gelukkig hoeft Emelie het onwelriekende zaakje niet alleen op te knappen. Magnus heeft uiterst geschikte assistentie op het oog: Teddy. Emelie moet hem alleen nog even overhalen.

Teddy begrijpt wel waarom het advocatenkantoor gebruik van zijn diensten wil maken. Het heeft te maken met zijn verleden, met de reden dat hij acht jaar achter de tralies verdween. Teddy ziet het niet zitten. Het geld dat hem in het vooruitzicht gesteld wordt, zal een groot deel van zijn problemen oplossen maar toch weigert Teddy. Hij wil niets meer met zijn oude leventje te maken hebben. Emelie laat zich echter niet afschepen en uiteindelijk hapt Teddy toe. Teddy en Emelie, twee uitersten, storten zich samen op een vermissingszaak die een schokkende geschiedenis aan het licht zal brengen.

Terwijl Teddy en Emelie de zaak minutieus onderzoeken, heeft Philip medelijden met zichzelf. Hij is ontvoerd en behoorlijk toegetakeld. Nu moet hij proberen zo snel mogelijk al zijn geld naar een buitenlandse rekening over te hevelen. Zijn ontvoerders willen 16 miljoen Zweedse kronen maar het blijkt niet eenvoudig om zo’n groot bedrag over te boeken. De spanning neemt toe en de sfeer wordt steeds grimmiger. Aanvankelijk had ik medelijden met Philip maar in de loop van het verhaal besloop me het gevoel dat Philip misschien niet zo’n keurig rijkeluiszoontje is als hij pretendeert te zijn. Gaat het de ontvoerders werkelijk om het geld of is er ook een ander motief? Wat is er nu eigenlijk precies gaande?

Viproom
is een standalone thriller maar tegelijkertijd het eerste deel van een gloednieuwe reeks van auteur Jens Lapidus die met de Stockholm-trilogie doorbrak. Het is een hard, meeslepend en meedogenloos verhaal over familieliefde en loyaliteit. Teddy is dol op zijn vader Bojan en zijn zus Linda. Hij probeert verwoed zijn neefje Nikola op het rechte pad te houden. Ook gaat deze thriller over haat, wraak, geheimen en bedrog. Meerdere personages houden hun ware gezicht angstvallig voor de buitenwereld verborgen. Wie heeft meer macht: crimineel of rijk Zweden?

Laag voor laag pellen Teddy en Emelie de vele, intrigerende lagen van dit verhaal af om uiteindelijk bij de harde kern uit te komen. Vermoedens rijzen en worden ontkracht of juist bevestigd. Wie is Philip en wat is zijn verhaal? De reden voor Teddy’s gevangenisstraf wordt lange tijd voor de lezer verborgen gehouden maar uiteindelijk komt de aap uit de mouw. Er is nóg een verhaal. Dat van Cecilia. Een aantal jaar geleden deed ze een onverwachte ontdekking over haar man Mats. Op welk gruwelijk geheim is Cecilia gestuit en op welke wijze is het met de andere verhaallijnen verbonden? Wees gewaarschuwd: Viproom gaat steeds meer boeien totdat deze ijzersterke thriller je ongemerkt volledig in zijn greep heeft.

ISBN 9789400505162 | paperback | 448 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | november 2014
Vertaald door Steven Schneijderberg

© Annemarie, 23 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altSnoeihard
verhalen
Jens Lapidus

Jens Lapidus verwierf internationale bekendheid met zijn Stockholm-trilogie waarin de hoofdrollen worden ingenomen door personages die het niet zo nauw nemen met de Zweedse wetgeving. Naar inspiratie voor zijn boeken hoeft Lapidus nooit lang te zoeken want naast auteur is Lapidus ook een geslaagd strafrechtadvocaat. Hij verdedigde een aantal beruchte delinquenten waardoor hij het misdaadwereldje goed leerde kennen. In Snoeihard neemt Lapidus zijn lezers wederom mee naar een geheimzinnige en veelal ook criminele wereld die in schril contrast staat met het welvarende en veilige leven in Zweden.

De misdaadwereld is omvangrijk en laat zich niet makkelijk in enkele woorden vangen. Natuurlijk denk je bij criminaliteit aan criminelen maar ook advocaten verdienen hun boterham met misdaad. Het verschil is natuurlijk dat een raadsman zijn geld legaal verwerft en een misdadiger niet kan beweren op eerlijke wijze aan zijn geld te zijn gekomen. Daarbij doet een advocaat zijn medemens geen kwaad. Maar wat als een advocaat succesvol iemand verdedigt die schuldig is? Daarover gaat het eerste verhaal.

Lapidus trapt af met een verhaal over een advocaat die ene Cenneth verdedigt. Cenneth is opgepakt op verdenking van het mishandelen van Wilgot, het zoontje van zijn vriendin. Cenneth ontkent en beweert dat de ex-vriend van zijn vriendin hem een loer probeert te draaien. Tijdens een verhoor tonen twee agenten Cenneth en de advocaat een gruwelijk filmpje dat op de telefoon van Cenneth is aangetroffen. De advocaat zal het filmpje nooit meer vergeten. Is Cenneth onschuldig of probeert de strafpleiter een monster vrij te pleiten?

Een aantal verhalen gaan over jongeren die moeite hebben om tot bloei te komen in de Zweedse maatschappij. Zo is er een knul die vertelt hoe hij na afloop van een feestje een verrassende ontdekking deed. Iemand had zomaar een zakje wit poeder in zijn jaszak achtergelaten. Maar aan wie vertelt hij zijn verhaal? In het criminele wereldje is het belangrijk wie je kent en wie je familie is, dat bewijst een verhaal over een groepje jongeren dat lastig gevallen wordt tijdens het basketballen.

Wie zich met criminele zaken bezighoudt, loopt de kans opgepakt te worden. Wat doe je als dat je overkomt? Hoe is het voor de familie als een zoon of een broer de bak indraait? En hoe pak je daarna het leven weer op? Boeiend is het verhaal over een man die tien jaar in de gevangenis heeft gezeten. Hij heeft geen huis, geen geld en geen werk en met zijn strafblad is het niet eenvoudig het leven weer op te pakken. Zijn hoop is gevestigd op een oude vriend. Eens heeft hij die vriend een enorme dienst bewezen. Zal hij nu voor zijn daad beloond worden?

De verhalen passen goed bij elkaar en lezers van de Stockholm-trilogie zullen een aantal personages herkennen. Niet alle verhalen gaan over straatcriminaliteit. Zo is er een verhaal over een rijk meisje dat in een vliegtuig lastig gevallen wordt. De aanrander zal zijn daad voorgoed moeten bezuren. Ook is er een verhaal over een juriste die minstens 18 uur per dag werkt. Ze zet alles op alles om een felbegeerde promotie in de wacht te slepen. Het verhaal neemt een onverwachte wending en dat geldt ook voor het verhaal over een lawineslachtoffer die een bijzondere vondst doet.

Snoeihard is onderhoudend, grappig, bijtend, aangrijpend en zet de lezer aan het denken. Jens Lapidus blijft schitteren.

ISBN 9789400503359 | paperback | 164 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | januari 2014
Vertaald door Jasper Popma

© Annemarie, 26 januari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Stockholm ZuidStockholm Zuid
co-auteur Peter Bergting
Jens Lapidus

Jivan al-Askouri gaat een avondje stappen met haar vriendinnen in haar woonplaats Stockholm. Het had een fantastische avond moeten worden maar het eindigt in een drama. Ze wordt verkracht door twee mannen. Totaal ontredderd belt ze haar broer Mahmud - een gangster - en vertelt hem wat haar is overkomen. Uiteraard is Mahmud woedend en hij zint op wraak. Hij zegt Jivan dat ze naar de politie moet gaan en dat hij het verder op zal lossen.

Jivan doet aangifte en rechercheur Martin Hӓgerstrom noteert haar verklaring. Jivan blijft echter erg op de vlakte en Martin heeft het idee dat ze liegt over een aantal dingen. Met die gedachte in zijn achterhoofd zoekt hij uit wie Jivan nu eigenlijk precies is. Al snel is de link met haar broer gelegd en wanneer hij het schriftelijke verslag van een telefoontap leest meent hij daaruit op te maken dat er een vergelding plaats gaat vinden. Hij wil ingrijpen maar zijn superieur denkt hier anders over. Martin laat zich niet zomaar tegenhouden en gaat op eigen houtje verder met zijn zaak. Hij is zich er nog niet van bewust dat hij hierdoor flink in de problemen gaat komen.

Een van de verkrachters is de halfbroer van een rivaliserende gangster en met dat gegeven loopt alles uit de hand. Nadat de twee verkrachters te pakken zijn genomen komt er een tegenreactie en al snel is een bendeoorlog een feit. Martin gaat zo op in de zaak dat hij zijn acties niet goed overdenkt. Het dieptepunt is bereikt wanneer Martin met zijn zoontje achter in de auto naar een levensgevaarlijke situatie scheurt. De moeder van zijn kind en hij zijn niet meer samen en uiteraard eist de bezorgde moeder na dit gebeuren de volledige voogdij. De bendeoorlog duurt onverminderd voort en onschuldige omstanders worden meegesleept in het bloedbad. Het moet een halt toegeroepen worden. Maar hoe?

Stockholm Zuid is een graphic novel. Klik HIER om een inkijkexemplaar te bekijken en zo een indruk te krijgen hoe het eruit ziet. Het verhaal wordt aangevuld met politierapporten en het boek sluit af met een volledig geschreven hoofdstuk. Het verhaal is duister, heftig en rauw en de illustraties zijn dat ook. De verhaalbeleving is hierdoor heel intens. De zwarte pagina’s en het donkere kleurgebruik versterken dit.

Het verhaal maakt duidelijk hoe belangrijke reputatie is voor bendes. Beide partijen zijn bang maar dat toegeven kan niet. Wie eenmaal betrokken is geraakt kan niet meer terug. Er moet een manier gevonden worden om het geweld te stoppen zonder dat iemand gezichtsverlies leidt. Bij de politie heerst in eerste instantie onverschilligheid alhoewel Martin Hӓgerstrom een andere mening is toegedaan. Een misdaad is in zijn ogen een misdaad, ongeacht in welke kringen het plaatsvindt. Dan worden uiteindelijk ook onschuldige burgers het slachtoffer van de diverse wraakacties en de ernst van de situatie wordt ook door Martins superieuren onder ogen gezien. De situatie is nu echter zo geëscaleerd dat ingrijpen vrijwel onmogelijk lijkt.

Jens Lapidus en Peter Bergting blinken uit in hun vakgebied en hun samenwerking is dan ook zeer geslaagd te noemen. Wie een verhaal eens op een heel andere manier wil lezen en beleven doet er goed aan Stockholm Zuid te lezen.

ISBN 9789400501034 | Paperback |  168 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers| mei 2012
Vertaald door Jasper Popma

© Annemarie, 7 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven