Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kortsmit & Lotz

altDuisternis
Kortsmit & Lotz

Laura had haar man Antonie nog nooit eerder bedrogen toen ze een gepassioneerde nacht met Alex doorbracht. Dat had ze beter zo kunnen houden. Wanneer ze de ochtend na het intieme buitenechtelijke samenzijn wakker wordt, treft ze haar minnaar-voor-een-nacht dood aan in de badkamer. Laura raakt in paniek, maakt alles schoon, verwijdert bewijs van haar aanwezigheid en gaat ervandoor. Wat haar betreft hoeft niemand te weten dat zij die nacht in het huis van Alex is geweest.

Thuis bij Antonie probeert Laura het gebeuren te vergeten hoewel ze nog steeds hevig ontdaan is. Wat is er die nacht eigenlijk gebeurd in het huis van Alex? Als Antonie er ooit achter komt dat ze vreemd is gegaan weet ze niet of hun huwelijk stand zal houden. En de politie zal haar ongetwijfeld als verdachte aanmerken.

De volgende ochtend is de nachtmerrie compleet. Antonie treft onder zijn carport een auto aan met daarin een naakte, dode man. Het is Alex. De politie komt en ondervraagd het echtpaar. Laura houdt vol dat ze de man nog nooit gezien heeft en is compleet in shock. Wat  is hier aan de hand? Wie heeft het lichaam naar haar huis gebracht? Hoe gaat ze zich uit deze situatie redden?

Een tweede verhaallijn in dit boek gaat over het jonge meisje Bettie. Na het verjaardagsfeestje van haar beste vriendin Maaike – die vijftien is geworden – wordt Bettie door de vader van Maaike naar huis gebracht. De man verkracht het weerloze meisje en zorgt ervoor dat ze haar mond over het traumatische gebeuren houdt. En Bettie zwijgt. Ze weet zelfs te verbergen dat ze zwanger is geraakt maar direct nadat ze moederziel alleen op haar kamertje is bevallen, treft haar moeder haar met de baby aan. Vader besluit het kind weg te brengen en zijn dochter wijs te maken dat het gestorven is. Hij wil niet dat de kerkelijke gemeenschap waar het gezin deel van uitmaakt weet van het kind. Die schande wil hij niet.  Bettie zal nooit meer de oude worden.

Tot slot is er nog het verhaal over een jongetje dat heel gelukkig opgroeit op de boerderij van zijn ouders. Het leven is onbezorgd totdat moeder bij een ongelukkige val van de trap haar nek breekt. Vader raakt aan de drank en uiteindelijk wordt het jongetje uit huis geplaatst. Hij komt in pleeggezinnen terecht waar hij nare dingen meemaakt. Het jongetje groeit uit tot een beschadigde man.

De drie verschillende verhaallijnen wisselen elkaar af. Het verband tussen de drie verhalen wordt steeds duidelijker naarmate het boek vordert. De ontknoping laat zich door de ervaren lezer wel raden maar dat maakt niet uit omdat de spanning toch gewaarborgd blijft. Het boek heeft een prettige spanningsboog die - alhoewel het niet bloedstollend is - gedurende het hele verhaal stand houdt. Wat ik ook erg prettig vind aan dit boek is dat het geloofwaardig blijft. Gelukkig blijft de gemiddelde mens van dergelijke trauma’s verstoken maar de reacties zijn heel overtuigend. Ook wat het geestelijk met hen doet is heel aannemelijk.

Duisternis is een krachtig en goed geschreven verhaal van het schrijversduo Kortsmit & Lotz. Aanvankelijk schreven zij alleen toneelstukken maar gelukkig hebben ze het aangedurfd om ook thrillers te gaan schrijven. Een prettige verrassing van eigen bodem.

ISBN 9789049952808| Paperback |  240 pagina's pagina’s| Mistral | april 2012

© Annemarie, 9 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

DuisternisDuisternis
Kortsmit & Lotz


Dat Nederlandse thrillerschrijvers absoluut niet onderdoen voor Scandinavische of Engelssprekende schrijvers moge duidelijk zijn! Simone Kortsmit en Emile Lotz bewijzen dat eens te meer met deze thriller, hun derde al weer.
Laura is de ik-verteller: zij wordt wakker in een vreemd bed en beseft dat ze met een vrijwel onbekende mee is gegaan naar zijn huis. Alex, zo heet-ie, ligt niet in bed. Als ze hem vindt, slaat de paniek toe: hij is dood. Dit kan ze niet hebben, haar huwelijk met Antonie is al niet zo best. Als dit uitkomt!! Ze poetst al haar sporen weg en haast zich naar huis. Om de volgende dag wakker te worden in het goede bed, maar met opnieuw aan akelige ontdekking: de auto van Alex, met zijn lijk er in, staat bij hen op de oprijlaan! Aanvankelijk houdt ze zich van de domme, nee, ze kent die man niet, nee, de auto ook nooit gezien. Maar de politie vindt bewijzen en ze wordt aangehouden.
Laura’s leven staat volledig op zijn kop. Er is iemand die haar kwaad wil aandoen. Wie? Waarom?
Laura’s verhaal wordt afgewisseld met een compleet ander verhaal: Een meisje wordt verkracht; er komt een kind, dat ‘de jongen’ genoemd zal worden, tot door de ontwikkelingen in de beide verhalen een naam naar boven komt. De jongen heeft zoals we lezen, een moeizaam bestaan.


Natuurlijk zijn het verhaal van Laura en de jongen verweven, maar hoe, dat is een wonderbaarlijk verhaal, met veel drama, in beider levens. Er is een ex-politie-agente, vriendin van Laura, die zich niet altijd met goed gevolg mengt in de zaak. Het verleden moet opgerakeld worden en daar blijken veel geheimen te schuilen.
Natuurlijk zijn niet alle gegevens origineel, dat kan haast niet in de overvolle thrillerwereld, maar Kortsmit en Lotz weten er af en toe een heel originele draai aan te geven.
Er is een proloog waar je zoals te doen gebruikelijk niets van begrijpt. Het lijkt tegenwoordig een must dat een thriller daarmee begint, maar ik heb er niet op tegen. Het is altijd leuk om zo’n proloog nog eens te lezen als je het boek uit hebt. De tegenstelling tussen het aanvankelijke onbegrip en het inzicht met kennis achteraf is een leuke ervaring.
Vlot geschreven spannende thriller van eigen bodem! Een aanrader!


ISBN 9789049952808 | Paperback | 240 pagina's | Mistral | april 2012

© Marjo, 30 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Zusters in het kwaad
Kortsmit & Lotz


Een lekker wegleesboek. Die moeten er ook zijn, nietwaar?
Dit boek valt in de categorie hogehakkenthriller (Writers on Heels) waartoe Saskia Noort, Suzanne Vermeer etc. behoren. Eerst maar het verhaal.


Brabantse Marian is met haar gezinnetje neergestreken in een dorp dat waarschijnlijk op of dichtbij het Gooise matras ligt, manlief werkt in Amsterdam, een baan van meer dan veertig uur per week. Twee kleine kinderen
en een verbouwing houden haar van de straat, maar of ze gelukkig is? Ze kent nog niemand en voelt zich maar alleen, al draaien er de hele dag bouwvakkers om haar heen.
Zoals dat gaat verandert dat als ze haar kinderen van en naar school moet brengen. Ze leert vier vrouwen kennen die een soort club schijnen te hebben. Een nachtelijke wandeling -ze heeft ook nog last van slapeloosheid- zorgt voor het eerste contact: ze betrapt de vrouwen als die een notoire pestkop toetakelen.
De volgende dag leggen de dames het uit: ze nemen wraak, geven verveeloren een koekje van eigen deeg.
Maar ja, hoe ver kan je gaan? Een fiets in de lantaarnpaal hangen, of een vrouw stiekem een laxeermiddel toedienen om haar hoogmoed te breken, dat is nog betrekkelijk onschuldig. Wie van de vijf het is weet de lezer niet, maar een van hen wil verder gaan. Dit is maar kattenkwaad, het echte werk moet nog komen. In cursieve tekst lezen we haar ideeën.


Zoals ik al zei: het hapt lekker weg, maar je zit niet op het puntje van je stoel. Het maakte mij niet zoveel uit wie van hen de boze geest was, en ik denk dat het ligt aan de oppervlakkige karakters. Als je de personages niet echt leert kennen, heb je ook niet veel belangstelling voor hun doen en laten. Ondanks niet ter zake doende zijpaden, waar natuurlijk ook weer wat seks bij moest, is het aardig geschreven.
Ik zou zeggen: in zijn soort is het best een redelijk boek, een echt zomerboek: je hoeft er niet bij na te denken, het verveelt niet, en lang doe je er ook niet over.

ISBN 978 90 488 0227 2 Paperback 272 pagina's | Lebowski | juni 2009

© Marjo, juli 2009

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven