Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Tony Schumacher

Tijden van duisternisTijden van duisternis
Tony Schumacher


Het is 1946 en sinds de Duitsers de oorlog hebben gewonnen, is het leven in Londen ingrijpend veranderd. De nazi’s maken nu de dienst in Groot-Brittannië uit. Het kan oorlogsveteraan John Rossett weinig schelen. Tijdens de oorlog heeft hij keihard voor zijn land gevochten. Hij werd gevangengenomen en gemarteld. John wist in leven te blijven. Hij keerde als oorlogsheld naar Engeland terug. Toch is hij niet trots op zijn onderscheidingen. Ze verloren hun glans toen hij hoorde dat zijn vrouw en zoontje bij een bomaanslag om het leven waren gekomen. Een bomaanslag die niet door de Duitsers maar door het Britse verzet was gepleegd. John Rossett heeft de oorlog overleefd, enkel om erachter te komen dat zijn vaderland hem alles wat hem dierbaar was ontnomen had.


Na de oorlog hervat John zijn werk als brigadier bij Scotland Yard. De Duitsers plaatsen hem echter over naar het Bureau voor Joodse Zaken. Zonder vragen te stellen zet hij Joodse mensen op de trein. Hem is verteld dat ze ergens in Europa te werk gesteld zullen worden. John is slim genoeg om dat in twijfel te trekken maar dat doet hij niet. Het leven is makkelijker als hij gewoon gelooft wat de Duitsers zeggen. Eerlijk gezegd boeit het John ook niet. Tegenwoordig interesseert niks hem meer. De onderscheiden oorlogsheld is in een vijand van het volk veranderd.


Wanneer John een groep Joodse mensen uit hun huizen haalt, wordt hij door een wat oudere man aangeklampt. Het is Israel Galkoff. John en Israel zijn oude bekenden van elkaar. Israel had een winkel en John kwam daar regelmatig. Israel beweert dat John een goed mens is. Hij is trots op John omdat hij in Frankrijk zo hard voor zijn volk heeft gevochten. Dan vertelt de man dat hij een schat achter de boekenkast in zijn woning heeft verstopt. De schat dient als betaling voor Johns toekomstige hulp.


John probeert zich achter een muur van onverschilligheid te verschuilen maar de woorden van de man raken hem toch. Hij besluit naar diens huis te gaan om een kijkje achter de boekenkast te nemen. Het lukt hem, samen met een collega, de kast weg te schuiven. Het gaat verrassend eenvoudig. Achter de kast bevindt zich een holte. Een gat in de muur. Er staat een koffer in de opening en er liggen wat jute zakken op de grond. John haalt de koffer uit het gat en grijpt de jute zakken vast. Ze komen in beweging en er verschijnt een kindergezichtje. John heeft de schat van Israel gevonden.


Het jongetje dat zich achter de boekenkast verscholen hield, is een jaar of zeven. Hij heet Jacob en hij is de kleinzoon van Israel. John begrijpt wat Israel van hem verlangt maar hij negeert de wens van de oude man. Jacob wordt meegenomen. Ook hij zal binnenkort op de trein worden gezet.


Niet lang na de vondst van het jongetje ontmoet John twee bijzondere mensen. Hun woorden raken hem diep en hij beseft dat hij een fout heeft gemaakt. John kan zijn ogen niet eeuwig blijven sluiten. Wat als de horrorverhalen die hij over het lot van de Joden heeft gehoord, niet op leugens gebaseerd zijn? Wat als de kleine Jacob per trein het noodlot tegemoet zal reizen? John beseft dat hij in moet grijpen. Hij kan niet langer klakkeloos doen wat hem opgedragen wordt.


In Tijden van duisternis speelt auteur Tony Schumacher met de geschiedenis. In dit boek hebben de Duitsers de oorlog gewonnen en nog altijd worden duizenden Joden de dood ingejaagd. De burgers zijn lamgeslagen. Velen zijn dierbaren kwijtgeraakt en de sfeer is grimmig. Niemand vertrouwt elkaar en vriendschappen lijken niet langer te bestaan. John is ernstig getraumatiseerd door alles wat hij tijdens de oorlog heeft meegemaakt én door de dood van zijn gezin. Zijn daden als oorlogsheld zijn door zijn recente activiteiten tenietgedaan. Het roer moet om, maar hoe?


Tijden van duisternis is, ondanks het pittige onderwerp, een bijzonder vlot geschreven debuut. De auteur heeft er heel gedurfd voor gekozen een bikkenhard verhaal vol actie en geweld met het aangrijpend verhaal van John en de hulpeloosheid van de kleine Jacob te combineren. Het resultaat is een bijzonder geslaagd en gelaagd verhaal over de gruwelen van de oorlog en de (on)menselijkheid van eenieder die door het oorlogsleed getroffen is. 


ISBN 9789022579268 | paperback | 399 pagina's | Boekerij | februari 2017
Vertaald door Gerard Suurmeijer

© Annemarie, 13 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven