Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Thomas Olde Heuvelt


 HexHex
Thomas Olde Heuvelt


‘Stefan de Graaf kwam juist op tijd om de hoek van het parkeerterrein achter de Nico de Witt-supermarkt gerend om te zien hoe Katharina werd overreden door een antiek draaiorgel. Even leek het een optische illusie, want in plaats van dat de vrouw achterover op straat werd geworpen, loste ze op in krullend houtsnijwerk, gevederde engelenvleugels en chroomkleurge pijpen. Het was Martijn Winkel die het orgel aan de koppelingsas achteruitduwde en op aanwijzingen van Loes Krijgsman tot stilstand bracht. Hoewel er niet eens een bons had geklonken toen Katharina werd geraakt en er geen druppel bloed vloeide, kwamen er overal vandaan mensen toegesneld met de urgentie die dorpelingen nu eenmaal tentoonspreiden bij een ongeluk.‘


Als je dit begin van het verhaal nog eens terugleest, met het hele verhaal in je hoofd, dan begrijp je pas wat hier staat.
Katharina is een heks, die in de zeventiende eeuw om het leven is gekomen. Dezelfde Katharina? Dat kan niet... maar het is wèl zo. Het dorp Beek bij Nijmegen koestert al eeuwenlang een geheim: een van hun mededorpelingen is een eeuwenoude verschijning, een wezen dat overal opduikt en ook weer verdwijnt. Men heeft er mee leren leven, zeker nadat iemand - die ze heel dankbaar zijn! - haar ogen en mond heeft dichtgenaaid.
Dat dit hun geluk was, dat zullen ze binnenkort ontdekken, als een stel opgeschoten jongelui de heks begint te pesten en uit te dagen. De lezer begrijpt hun frustratie: door de aanwezigheid van de heks zijn alle dorpelingen gebonden aan hun dorp. Men heeft ontdekt dat als iemand zich elders wil vestigen, die persoon geteisterd wordt door onverklaarbare heimweegevolens, zozeer zelfs dat men vaak zelfmoord pleegt. Dat overkomt ook degene die de pech heeft iets op te vangen van het gefluister van de heks. Want al eerder waren er mensen die nieuwsgierig waren en die aan de vrouw geprutst hebben: een van de hechtingen aan haar lippen is los, zodat ze nu kan murmelen.


Hex is het beveiligingsteam dat het hele dorp onder camerabeveiliging heeft: ze moeten bijhouden waar Katharina is, omdat de buitenwereld er natuurlijk niets van mag weten. Ze zien de media en toeristen zich er al op storten! Als ze op een plein verschijnt, moet ze verborgen worden. De bewoners zijn daar al erg creatief in geworden.
En zo is Beek ogenschijnlijk een rustig dorpje, waar het broeit, en waar strenge straffen staan op overtreding van de regels.
De eerder genoemde tieners dagen het lot uit, er komen donkere tijden aan voor Beek.


Dat Thomas Olde Heuvelt kan schrijven wist ik al. Dat hij een morbide fantasie heeft ook.
Dit keer is het een thriller, die qua originaliteit eenzaam en alleen staat. Voor een schrijver van Nederlandse bodem.
Het is huiveringwekkend, bloedstollend en verslavend. Een prachtig verhaal dat je meesleept tot het onontkoombare iende. Nooit kun je meer door Beek lopen, rijden fietsen, zonder dat je op je hoede bent voor de heks...


ISBN 9789024560257 | Paperback | 352 pagina's| Luitingh | april 2013

© Marjo, 25 september  2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altHex
Thomas Olde Heuvelt

“Ze stond daar maar, voorovergebogen voor zover de kettingen dat toelieten, haar bloedende borst lekkend op het tapijt. Een van de blauwe amuletten bungelde nu tegen haar hoofddoek. Katharina kromde haar vingers samen van…pijn? Ontreddering? Ze trilden, in elk geval. In hoeverre was ze zich bewust van de vernedering? Timo wist het niet. De menselijkheid van de heks was een mysterie dat nog nooit iemand had ontrafeld, net als haar keuze om te verdwijnen en te verschijnen op de momenten die zij uitkoos.”

Misschien ben je wel eens door het dorpje Beek gereden. Er is je vast niets bijzonders opgevallen aan het vredige plaatsje maar Beek heeft een geheim. Een geheim dat zorgvuldig voor buitenstaanders wordt verborgen: in Beek waart een heks rond. Katharina, of de Wylerheks, is in de zeventiende eeuw gruwelijk aan haar eind gekomen. Voor haar dood werd ze bovendien gedwongen haar bloedeigen zoon te doden. Nu dwaalt ze door Beek, haar lichaam is vastgebonden met kettingen en haar ogen en mond zijn dichtgenaaid. Een aantal decennia geleden is geprobeerd de hechtingen die haar lippen bij elkaar houden te verwijderen maar dat ging mis en er vielen doden. Nu geldt de dramatische gebeurtenis van toen als waarschuwing voor alle inwoners van Beek: wat er ook gebeurt, de ogen en mond van Katharina moeten gesloten blijven.

Een speciaal beveiligingsteam, Hex, houdt dag en nacht in de gaten wat Katharina doet en via een speciale Hex-app. wordt aan de dorpsbewoners doorgegeven waar de heks zich ophoudt. Soms staat ze uren bewegingsloos in het bos, een andere keer bevindt ze zich bij iemand in de slaapkamer. Katharina fluistert en wie zich in haar buurt bevindt mag niet naar haar gemurmel luisteren. Wie dat wel doet wordt overspoeld door negatieve en intens verdrietige gevoelens. Gevoelens zo overweldigend dat zelfmoord als enige uitweg wordt gezien. Hetzelfde geldt voor bewoners die Beek verlaten. Wie zich te lang buiten de grenzen van het dorp begeeft, berooft zichzelf zonder uitzondering van het leven.

Het komt ook voor dat Katharina in het dorpscentrum rondwandelt of midden op een plein staat. Dan is enige creativiteit vereist want natuurlijk wordt Beek ook bezocht door inwoners van omliggende dorpen en steden, familie en toeristen. Katharina wordt dan op slinkse wijze aan het oog van onwetenden onttrokken. Iedereen weet dat niemand de heks mag ontdekken. Stel je voor dat onderzoekers haar ogen willen openen! Om het geheim te kunnen bewaren is er een noodverordening. Elke inwoner van Beek moet zich daaraan houden. Overtreders worden gestraft met polderdetentie.

Een groepje tieners heeft moeite met de strenge regels van de noodverordening. Het idee dat ze nooit de wijde wereld in kunnen trekken, grijpt hen bij de keel. Ze worden rebels en grenzen worden overschreden. Het begint allemaal als een grap maar een aantal van de jongeren draaft door. Ze tarten Katharina. De heks lijkt het allemaal gelaten over zich heen te laten komen maar niets is minder waar.

Hex
is een van de meest originele boeken die ik de laatste jaren heb gelezen. En het is nog van Nederlandse bodem ook! Thomas Olde Heuvelt is pas dertig jaar oud maar heeft het toch gepresteerd om een klapper van een thriller te schrijven die getuigt van levenservaring en groot psychologisch inzicht. Het verhaal is meer dan spannend en bevat aanvankelijk ook een dosis luchtigheid. Het is grappig om te lezen op welke manieren de aanwezigheid van Katharina verborgen wordt gehouden. Wanneer het verhaal een drastische wending neemt is het echter gedaan met de humor en ontspint zich een ijzingwekkend griezelverhaal.

Hex is een dijk van een boek dat fantasie prachtig mengt met spanning en ik ben dan ook blij dat Thomas Olde Heuvelt de lezer in het nawoord verzekert dat hij nog heel wat verhalen te vertellen heeft. Diep voor je begint in dit boek alvast een nachtlampje op want na het lezen van Hex is het gedaan met je nachtrust!

ISBN 9789024560257 | paperback | 352 pagina's| Luitingh | april 2013

© Annemarie, 9 augustus 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

altLeerling Tovenaar Vader & Zoon
Thomas Olde Heuvelt


Aan de westkust van de Verenigde Staten ten zuiden van San Diego ligt een populair surfgebied: de Tijuana Sloughs. Vele bekende surfers hebben hun naam verbonden aan deze baai met zijn verraderlijke golven. Travis Lauper is een fictieve surfheld, die in de voetsporen van zijn nog beroemder vader treedt. Die vader is in dezelfde golven om het leven gekomen toen Travis een jaar of dertien was.
Soms maakt het de jongen roekeloos: hij moet ook die golven kunnen berijden! Maar net zo vaak is hij moedeloos: het lukt hem toch niet... en daar speelt ook nog een schuldgevoel mee.


‘Hij wilde niet vooruit, hij wilde niet verouderen zoals al het andere en regelrecht op een zinloze dood afstevenen.’


Dan ontmoet hij Buster  Chavez, ook een surflegende. Buster leert Travis zo te surfen dat hij kampioen wordt. Maar Buster is niet wie hij lijkt. Hij praat over andere bewustzijnsniveaus, over de energieconstellaties van het universum. Hij noemt zich een sjamaan, een ‘doodtarter.’


‘met het uitspreken van je eerste wens heb je je keuze al gemaakt, zei Buster Chavez scherp, en zijn ogen werden donker als de oceaan in december. ‘Ik sta onder jouw bevel, indiaan, maar mijn lessen zijn niet gratis, als je dat soms dacht.’


Wat de man met die onheilspellende woorden bedoelt, daar komt Travis pas jaren later achter, als hij gelukkig getrouwd is met  Sharon en met haar een zoon heeft: Luke. Doordat Sharon ziek wordt en ze in geldnood komen te verkeren gaat Travis, die werkt in een mortuarium, in op de zeer lonende voostellen van een handelaar in lijken.
Dan blijkt dat Travis zelf aan iets vreemds lijdt, en ook zoon Luke baart zijn ouders zorgen. Om hemzelf, maar ook vanwege het feit dat hij straks als een wees zou achterblijven.
Als Buster weer op duikt, in een andere gedaante, is dat misschien de oplossing. Hij herinnert Travis aan de andere twee wensen. Wensen waaraan de sjamaan gebonden is, of hij wil of niet. En Travis weet niet of hij de gevolgen wel aan kan.. Een duizelingwekkend boek. Het gaat over de relatie tussen vader en zoon, in een wereld die hopelijk niet bestaat. Wat begint als een psychologische roman, eindigt in een horrorstory.
Op de achterflap staat een foto van de schrijver, die je onwillekeurig af en toe ziet als je dit boek aan het lezen bent. En steeds dacht ik weer: hoe komt zo’n lieve zachte jongen aan een dergelijke morbide fantasie. Toch: zijn fantasie is fascinerend, zodat je tot de laatste pagina geboeid blijft.


ISBN 9789024528189 | paperback| 320 pagina's | Luitingh | april 2008

© Marjo, 3 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven