Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Sarah J. Maas


http://sarahjmaas.com

Zie ook de Leestafelrecensies over de young-adultboeken van Sarah J. Maas.

Koningin van de schaduwKoningin van de schaduw
Deel 4 van de Glazen troon
Sarah J. Maas


Celaena Sardothien bestaat niet meer. Ze heeft nooit bestaan. De naam en het leven die haar gegeven waren, waren niet die van haar. Toch draagt ze nu de littekens die bij een bestaan vol geweld horen. Een bestaan waarin ze werd opgeleid tot sluipmoordenaar, waarna een leven als slaaf in de dodelijke mijnen van Endovier volgde. Toen ze de kans kreeg de kampioen van de koning van Ardalan te worden, greep ze die met beide handen aan. Het was vechten voor de koning of sterven in de zoutmijnen. Ze wist niet dat de man die haar een uitweg bood de moordenaar van haar ouders was. Ze wist niet eens wie ze zelf was.


Nu weet ze dat wel. Ze is Aelin Galathynius, de rechtmatige koningin van Terrasen, een eens prachtig land dat door de koning van Ardalan is ingenomen. Haar volk leeft al jaren in angst. Hoewel de wrede koning van Ardalan nog altijd denkt dat ze zijn kampioen is - zijn persoonlijke huurmoordenaar –, is Aelin een nieuwe weg ingeslagen. Ze heeft ontdekt dat ze half Fae is, waarna ze een verbintenis voor het leven is aangegaan met de Fae Rowan. Aelin heeft ontdekt hoe ze haar Fae gedaante kan aannemen om haar aanzienlijke kracht ten volste te benutten. Voor het eerst in haar leven heeft ze een gevoel van vrijheid ervaren. Ze behoort niet langer aan de koning toe. Toch keert ze terug naar Ardalan. Toch zal ze net doen of ze nog altijd naar de pijpen van de koning danst. Haar neef Aedion heeft haar nodig. Als Aelin niet ingrijpt, zal de koning hem publiekelijk laten doden. Ondanks al het bloed dat Aelin vergoten heeft, is ze nog altijd in staat liefde voor haar vrienden, familie en onderdanen te voelen. Ze zal Aedion redden en daarna ook de rest van haar volk.


Meteen nadat Aelin het rijk van de Fae verlaten heeft, verdwijnen haar magische krachten. Jaren geleden heeft de koning van Ardalan magie verboden. Hij heeft het zelfs voor elkaar gekregen om magie in zijn rijk volledig uit te bannen. Toch is Aelin nog altijd sterk. Met haar getrainde lichaam kan ze moeiteloos de soldaten van de koning verslaan. Er waart echter een nieuwe tegenstander in Ardalan rond. Een parasiet. De Valg neemt bezit van de lichamen van soldaten en onderdanen om vervolgens de geest van hun slachtoffers volledig uit te schakelen. Daarna gebruiken ze hun gastlichamen om dood en verderf te zaaien. Steeds meer mensen worden door de Valg overmeesterd. Het Valgleger van de koning groeit.


Wat zijn de Valg van plan? Wat is de koning van Ardalan van plan? Ook het lichaam van kroonprins Dorian is door een Valg ingenomen. Zijn beste vriend Chaol hoopt tegen beter weten in vurig dat Dorians geest nog niet volledig door de demon in zijn lijf opgeëist is. Wanneer Aelin Dorian van zijn gruwelijke lot wil verlossen door hem te doden, grijpt Chaol in. Het is gevaarlijk om Dorian in leven te laten maar Chaol wil zijn vriend niet kwijt. Dorian is echter niet langer de vriendelijke en oprechte kroonprins van Ardalan.  Hij is een speelbal van zijn vader en de Valg. Hij is bovendien de enige inwoner van Ardalan die, ondanks de maatregelen van de koning, magie kan gebruiken, wat hem een levensgevaarlijke tegenstander maakt. De Dorian op wie Aelin eens verliefd was bestaat niet meer. Ook de Dorian die Chaol eeuwige vriendschap beloofde, is voorgoed verdwenen.


Koningin van de schaduw is het vierde deel van de Glazen troon-reeks. Het is een heftig verhaal vol gevaar, waarin vriendschap en trouw centraal staan. De koning van Ardalan is een gruwelijke samenwerking met de Valg aangegaan. Deze gruwelijke wezens kennen geen menselijke emoties. Ze ademen duisternis uit en hun bloed is zwart. Wat Aelin niet weet, is dat de koning op een andere locatie eveneens een verbond met levensgevaarlijke heksen is aangegaan. De nietsontziende heerser denkt alleen aan macht. Het welzijn van zijn volk interesseert hem niet. Aelin zelf is bereid te sterven voor haar volk maar voor het zover is, zal ze vechten met alles wat ze in zich heeft.


In Koningin van de schaduw zit minder romantiek en seksuele spanning dan in de vorige delen. Hierdoor is dit verhaal wat grimmiger. Toch weet schrijfster Sarah J. Maas de spanning goed te doorbreken door de lezer regelmatig op een prachtig staaltje vriendschap te trakteren. De koning van Ardalan mag dan machtig zijn, hij weet niet hoe het is om tot het uiterste te gaan voor de mensen om wie je geeft. 


Ik ben inmiddels een groot fan van deze reeks en ik volg alle nieuwe ontwikkelingen op de voet. De Engelstalige versie van het vijfde deel (Empire of Storms) is inmiddels verschenen en er staan ook een zesde en zevende deel gepland. Er komt ook een televisieserie. Ik wil beslist niks van dit alles missen. Sarah J. Maas schrijft zo meeslepend dat ik tijdens het lezen het gevoel heb dat ik deel van Aelins wereld uitmaak. Voorlopig ben ik dan ook niet van plan afscheid van Aelin en haar vrienden te nemen!


ISBN 9789022580271 | paperback | 634 pagina's | Boekerij | maart 2017
Vertaald door Gerdien Beelen, Anne-Marieke Buijs en Willeke Lempens

© Annemarie, 24 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Erfgenaam van vuurErfgenaam van vuur
Deel 3 van de Glazen troon
Sarah J. Maas


Celaena Sardothien heeft tien vreselijke jaren achter de rug. Na de brute moord op haar ouders is haar leven ingrijpend veranderd. Inmiddels heeft ze niet alleen haar lieve vader en moeder maar ook andere dierbaren, waaronder haar beste vriendin Nehemia, verloren. Het hart van Celaena is gevuld met woede en met angst. Celaena vreest het onmetelijke verdriet dat in haar lichaam huist. Ze vreest haar eigen gevoelens. Ze verdringt ze. Celaena heeft het gevoel dat de gevolgen niet te overzien zijn, als ze haar emoties toelaat.


De moordenaar van haar ouders weet niet dat hun dochter zich onder zijn neus bevond. Ze heeft het bed met zijn zoon Dorian, de kroonprins, gedeeld en is verliefd geworden op Chaol, de kapitein van zijn leger. Celaena heeft voor de koning van Ardarlan gevochten en gemoord. Ze is zijn kampioen. Als de koning zou ontdekken wie zijn favoriete sluipmoordenaar werkelijk is, zou hij haar onmiddellijk doden. Daarom heeft Chaol ervoor gezorgd dat ze voor een belangrijke opdracht weggestuurd is. Hij heeft hun relatie opgeofferd om haar te beschermen.


Celaena werkt nog altijd voor de koning maar haar gedachten zijn bij de belofte die ze Nehemia heeft gedaan. Ze heeft beloofd Eyllwe, het land van Nehemia, te bevrijden. De koning van Ardarlan heeft de magie in alle omringende rijken tot stilstand gebracht en dood en verderf gezaaid. Celaena aast op een belangrijk onderdeel van zijn macht: de Wyrdsleutels. Als de koning ze allemaal in handen krijgt, zal zijn macht niet meer te overtreffen zijn. In de juiste handen vormen de Wyrdsleutels echter een kans op een nieuw begin.


Een onverwachte ontmoeting biedt nieuwe hoop. Celaena is door de koning naar een verre stad gestuurd om een belangrijke vijand te doden. Terwijl ze haar vijand observeert, wordt ze door een onbekende man benaderd. Hij is een Fae, een oud wezen met een uitzonderlijke kracht. Celaena is door niemand minder dan koningin Maeve ontboden. Weigeren is geen optie.


Maeve ontvangt haar aan de rand van haar rijk. Ze doet Celaena een vreemd voorstel. Maeve is bereid haar informatie over de Wyrdsleutels te geven. Deze informatie zal ze echter alleen in haar rijk Doranelle onthullen. Een land waar stervelingen niet welkom zijn. Heel soms worden halfbloeden toegelaten maar alleen als zij bewijzen dat ze over het juiste talent en de juiste waardigheid beschikken. Volgens Maeve is het tijd dat Celaena haar ware identiteit onthult. Ze is Aelin Galathynius. Prinses Aelin. Ze is bovendien een half-Fae.


Tien jaar geleden wist Celaena de moordenaar van haar ouders ternauwernood te ontvluchten. Sindsdien heeft ze geprobeerd te vergeten wie ze is. Maeve wil echter dat ze haar ware identiteit erkent. Celaena begrijpt niet waarom. Maeve is een harde, gevaarlijke vrouw. Rowan, de Fae die haar naar Maeve heeft gebracht, wordt als haar trainer aangewezen. Pas als Rowan vindt dat Celaena haar krachten voldoende beheerst, zal ze toestemming krijgen naar Doranelle te reizen. Celaena heeft geen keus. Ze heeft de informatie over de Wyrdsleutels nodig. Ze zal met Rowan trainen maar speciale krachten heeft ze niet. Dat deel van haarzelf is voorgoed verloren gegaan.


Erfgenaam van vuur is meer dan een spannend en mystiek fantasieverhaal. Dit verhaal gaat over een verdriet dat zo groot en ondraaglijk is, dat het een volledig persoonlijkheid heeft verwoest. Rowan maakt het Celaena niet makkelijk. Celaena zet zich maximaal in maar toch verlopen de trainingen moeizaam. Om haar kracht terug te vinden, zal Celaena een deel van haar ziel moeten openen. Ze zal haar verdrongen herinneringen toe moeten laten en haar grootste angsten onder ogen moeten zien.


Dit derde deel in de reeks over Celaena is het beste deel tot nu toe. Ik ging volledig in het verhaal op. Het ontroerde me zelfs.  Ook de andere verhaallijnen zijn boeiend. Zo keert Chaol zich in het geniep tegen zijn koning en valt Dorian op een genezeres. De koning zelf zit ook niet stil. In het grootste geheim stelt hij een afschuwelijk leger samen. Een leger dat niet alleen vanaf de grond maar ook vanuit de lucht aan zal kunnen vallen.


In Erfgenaam van vuur staan macht en vrijheid lijnrecht tegenover elkaar. Ik krijg maar geen genoeg van deze reeks. In september verschijnt de Engelstalige versie van alweer het vijfde deel van deze reeks. Ikzelf kijk reikhalzend naar de Nederlandstalige versie van deel vier uit!


ISBN  9789022574607 | paperback | 506 pagina's | Boekerij | juli 2016
Vertaald door Gerdien Beelen

© Annemarie, 10 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=De donkere kroon
Deel 2 van de Glazen troon
Sarah J. Maas

In het boek De glazen troon maakte de lezer kennis met de achttienjarige Celaena Sardothien. Celaena zwoegde dag in, dag uit als gevangene in de zoutmijnen van Endovier en keek de dood in de ogen. Het tij keerde toen Dorian, de kroonprins van Ardalan, haar uit de mijn haalde en meevoerde naar het koninklijke kasteel. Celaena, die eens de meest gevreesde sluipmoordenaar van Ardalan was, viel de twijfelachtige eer ten deel te mogen strijden voor een functie als kampioen van de koning. Ze won. In De donkere kroon gaat het verhaal verder.

Bij het woord “kampioen” denk ik aan positieve dingen. Een kampioen heeft iets bereikt. Een kampioen is een echte doorzetter. Het is een eretitel. Celaena is ook een doorzetter maar haar werk als kampioen van de koning is niet bepaald glamoureus of eervol. Celaena is de persoonlijke huurmoordenaar van de heerser. Ze wordt royaal betaald voor het doden van mensen. Wie de beeldschone Celaena in haar prachtige gewaden aanschouwt, kan zich nauwelijks voorstellen dat het lichaam van de jonge vrouw regelmatig overdekt is met bloed. Bloed dat niet van haarzelf is.

Toch is Celaena niet zo bloeddorstig als haar functie doet vermoeden. Celaena voelt geen sympathie voor de koning van Ardalan. Tien jaar geleden heeft de wrede heerser haar ouders gedood. Celaena doet alsof ze zich in haar lot heeft geschikt. Wat haar vrienden niet weten is dat de koning haar duidelijk heeft laten weten wat er  met haar dierbaren gebeurt als ze weigert zijn opdrachten uit te voeren. Wat helemaal niemand weet is dat Celaena de boel bedondert. Ze heeft geen enkele opdracht van de koning naar behoren uitgevoerd. De zogenaamd vermoorde mensen hebben met behulp van Celaena hun eigen dood in scène gezet.

Kroonprins Dorian is als een blok voor de betoverende Celaena gevallen. Even leek het alsof er iets moois tussen hen opbloeide maar de koning zou een relatie nooit toestaan. Ook Chaol, de beste vriend van Dorian en kapitein van de garde, probeert uit alle macht zijn gevoelens voor Celaena te onderdrukken. Celaena zelf doet haar uiterste best niet te reageren op de storm aan emoties die door haar lijf raast als ze zich in de nabijheid van de stoere kapitein bevindt. Celaena en Chaol beseffen niet dat zij de enigen zijn die niet doorhebben hoe verkikkerd ze op elkaar zijn. Dorian ziet de ontluikende liefde met lede ogen aan.

De koning van Ardalan is machtig maar niet geliefd. Hij heeft prachtige rijken ingenomen en magie verboden. Veel vredige volken zijn door de op macht beluste heerser voorgoed verdwenen. Onderdrukking levert echter ook altijd helden op, mensen die zich verzetten en die strijden voor vrijheid. Ook in Ardalan bloeit het verzet op. De koning draagt Celaena op om de onruststokers om zeep te helpen. Celaena heeft echter heel andere plannen. Plannen waarmee ze de vriendschap met Dorian en Chaol op het spel zet. Zij zijn onlosmakelijk met de koning verbonden terwijl Celaena zich van haar ketens wil ontdoen.

De donkere kroon is een spannend en goed onderbouwd fantasy-verhaal. De kracht van het verhaal is dat het vreemd genoeg geloofwaardig overkomt. Tijdens het lezen ging ik zo in het verhaal op dat ik er niet langer bij stilstond dat het fictie was. De spanning van het verhaal drong volledig tot me door ook al gebeurden er dingen die in strijd zijn met de werkelijkheid. De romantiek in het verhaal doet denken aan de liefde zoals die in oude romans wordt beschreven. De smaakvolle omschrijving van de ontluikende liefde tussen Celaena en Chaol wordt afgewisseld met gruwelijke voorvallen, moorden, monsters, magie en interessante ontdekkingen. De spanning is bijna tastbaar. Is de magie wel echt verdwenen uit Ardalan?

Het boek sluit af met een schokkende ontdekking die alle gebeurtenissen in een compleet ander daglicht plaatst. Normaliter reken ik mijzelf niet tot een liefhebber van fantasy-verhalen maar voor boeken over Celaena Sardothien maak ik een uitzondering. Alles klopt aan dit boek en ik snak naar meer! Hopelijk laat het volgende deel niet lang op zich wachten.


Zie ook het inkijkexemplaar

ISBN 9789022571118 | paperback | 374 pagina's| Boekerij | juli 2014
Vertaald door Gerdien Beelen

© Annemarie, 18 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

height=De glazen troon
Deel 1 van de Glazen troon
Sarah J. Maas

De achttienjarige Celaena Sardothien zwoegt elke dag in de zoutmijnen van Endovier en wacht op de dag dat ze zal bezwijken. De meeste mijnwerkers van Endovier verdwijnen na een maand al in één van de vele massagraven die Endovier rijk is maar de krachtige Celaena verblijft al een jaar op deze vreselijke locatie. Eens was ze de meest gevreesde sluipmoordenaar van Ardalan, nu is ze niets meer dan een ernstig verzwakte gevangene. Dat ze binnenkort gaat sterven, staat vast.

Dan keert onverwacht het tij voor de uitgeputte Celaena. Dorian, de kroonprins van Ardalan, reist af naar de zoutmijnen en biedt Celaena een tweede kans. Als Celaena erin toestemt om deel te nemen aan een toernooi dat is georganiseerd door de koning van Ardalan, krijgt ze de kans haar vrijheid terug te winnen. Als Celaena het toernooi wint zal ze een aantal jaren als kampioen voor de koning werken en daarna in vrijheid gesteld worden. Als Celaena weigert om te vechten voor de koning - die haar thuisland innam en haar ouders doodde - zal ze wegkwijnen in Endovier. Haar dood zal dan niet lang meer op zich laten wachten. Celaena hapt toe, ze wil nog niet sterven.

Onder strenge bewaking van gardekapitein Chaol Westfall en zijn soldaten, reizen Celaena en Dorian naar het Glazen Kasteel, een monsterlijk gebouw dat de koninklijke familie huisvest. In het oude, stenen gedeelte onder het glazen bouwwerk zal Celaena aansterken en zich voorbereiden op het toernooi. Ze wordt vierentwintig uur per dag bewaakt en wordt nog altijd beschouwd als een meedogenloze moordenares. Celaena’s tegenstanders zijn allemaal mannelijk en zonder uitzondering beresterk of gewiekst. Toch maakt Celaena zich niet al te veel zorgen. Haar grote zelfvertrouwen neigt naar arrogantie.

Elke dag traint Celaena onder toeziend oog van de norse Chaol die niet veel ouder is dan haar. Ook de andere kandidaten zijn aanwezig, ze verblijven elders in het kasteel. Celaena doet onder een pseudoniem mee omdat haar deelname hoogstwaarschijnlijk niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Celaena heeft meerdere vertrekken tot haar beschikking, bedienden steken haar in prachtige kledij en zetten haar heerlijk voedsel voor. De gewezen sluipmoordenares leeft op. Chaol merkt dat hij steeds vaker geniet van de aanwezigheid van Celaena en Dorian denkt er hetzelfde over. De twee goede vrienden proberen allebei hun gevoelens voor Celaena te onderdrukken. Ze is voor hen allebei een totaal ongeschikte huwelijkskandidaat. Celaena zelf is minder onverschrokken dan ze doet overkomen. In de nachtelijke uren heeft een monster het op de toernooi-kandidaten voorzien en Celaena wacht met angst en beven op het moment dat het beest ook haar kamer zal betreden.

Op zestienjarige leeftijd trok Sarah J. Maas op FictionPress de aandacht met een vroege editie van De glazen troon. Het succes van het boek dat ze in eigen beheer uitgaf trok de aandacht van een uitgever en dat heeft geleid tot de versie die ik zojuist verslonden heb. Sarah is inmiddels een New York Times-bestseller-auteur en in september van dit jaar verschijnt in Amerika het derde boek in de Celaena Sardothien-reeks.

De glazen troon is een fantasy-boek van uitstekende kwaliteit. Het is intelligent geschreven en het verhaal is sprookjesachtig. Leuk weetje is dat de muziek in het sprookje Assepoester haar deels heeft geïnspireerd tot het schrijven van dit verhaal. Sarah vond de muziek die te horen is als Assepoester van het bal vlucht, veel te duister voor de scène. Ze vond de muziek beter passen bij een sluipmoordenaar dan bij een prinses. Ze borduurde voort op deze gedachte en zo werd haar heldin Celaena geboren. De glazen troon is spannend, duister, avontuurlijk, magisch, griezelig en romantisch. Het behoort zonder twijfel tot de betere fantasy-verhalen.


Zie ook het inkijkexemplaar


ISBN 9789022570036| paperback | 384 pagina's| Boekerij| april 2014
Vertaald door Lia Belt

© Annemarie, 29 april 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven