Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Johanna Mo

De nachtegaalDe nachtegaal
Johanna Mo

Hanna Duncker keert terug naar het eiland Öland, dat ze zestien jaar eerder verliet. Ze is er niet van overtuigd dat ze er goed aan doet om terug te komen, maar ze volgt haar hart. Hier is ze thuis. Ondanks wat er allemaal voorgevallen is toen ze negentien was: haar vader werd veroordeeld voor moord en brandstichting. Hij is nu dood. Ze kan opnieuw beginnen.
Haar broer Kristoffer, woonachtig in Londen, verklaart haar voor gek, en misschien heeft hij gelijk want het dorp is het niet vergeten natuurlijk. Ze werkt nu als rechercheur bij de politie van Kalmar, aan de andere kant van de zeestraat. En ze heeft een woning in een klein dorp gekocht.


Op haar eerste dag is er al meteen een zaak waardoor ze terugkomt op het terrein van haar jeugd. Er is een jongen gevonden, waarschijnlijk vermoord. Tot haar schrik is het de vijftienjarige zoon van een jeugdvriendin Rebecka.
Als ze samen met haar partner Erik Lindgren in de zaak duikt, ondervindt ze weerstand van de dorpsbewoners. En ze krijgt dreigtelefoontjes. Ook op het bureau is niet iedereen blij met haar komst. 
Lindgren vindt dat ze nogal terughoudend is, ongenaakbaar. Niet de goede houding, zegt hij.


Maar waarom kunnen de mensen het verleden niet laten voor wat het is? Hanna is haar vader niet! Maar door de vijandigheid die ze ondervindt begint ze wel te twijfelen of haar vader wel gedaan heeft waar hij van beschuldigd is! Toch laat ze het voor wat het is, ze heeft har vriendin beloofd dat ze de moordenaar van Joel zal vinden. En daar heeft ze haar handen vol aan!


Er zijn meerdere vertelperspectieven: Hanna, Erik, en Rebecka. Daarnaast zijn er de stukken waarin Joel zijn laatste dag beleeft. Zo komen we steeds dichter bij de waarheid. Waarom is de jongen vermoord?
Hanna praat met de meisjes waar Joel mee om ging: hij werd gepest op school. Zijn moeder vertelt over de vader, een man die Hanna ook kent van vroeger. Hij had niet zo’n beste band met zijn zoon. Maar is dit allemaal voldoende om iemand te doden?


Johanna Mo heeft een prettige schrijfstijl, nogal beeldend, met veel details. Ook als je nooit op het eiland Öland geweest bent, is het alsof je de omgeving nu kent.  Als het boek uit is, weet je dat er een vervolg gaat komen, al is het maar om het verhaal van de tatoeage te weten te komen. Hanna heeft namelijk een nachtegaal op haar arm. Dat is niet betekenisloos, maar het waarom is nog niet verteld!
Een vervolg, dat is dan iets om naar uit te kijken, want het boek zit goed in elkaar en heeft een fijne psychologische diepgang. Dus mag Johanna Mo zich scharen bij de zo geliefde Scandinavische schrijvers!


Johanna Mo (1976) kent de omgeving goed: ze groeide op in Kalmar, de badplaats die je passeert als je naar het Zweedse eiland Öland reist. De afgelopen jaren werkte ze als freelanceredacteur, vertaler en boekrecensent. De nachtegaal is het eerste boek in de Eilandmoorden-reeks met rechercheur Hanna Duncker in de hoofdrol. Dé nieuwe Zweedse thrillersensatie, verkocht aan 17 landen!


ISBN 9789402707175 | paperback | 400 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | maart 2021
Vertaald uit het Zweeds door Edith Sybesma

© Marjo, 10 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven