Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Clive Cussler

height=De dief
Clive Cussler en Justin ScottOp de reusachtige oceaanstomer Mauretania bereidt privédetective Isaac Bell een grote verrassing voor zijn verloofde Marion voor. Isaac heeft de norse scheepskapitein weten over te halen het verliefde stel midden op de Atlantische Oceaan in het echt te verbinden. Wanneer Isaac zijn gedachten ordent tijdens een wandelingetje op het imposante dek is hij getuige van een brute aanval op twee wetenschappers. Isaac aarzelt geen moment en mengt zich in de strijd die zich ternauwernood in zijn voordeel uitpakt.

De twee op het nippertje geredde wetenschappers stellen zich voor als professor Franz Bismark Beiderbecke en zijn jonge collega Clyde Lynds. Ze vertrouwen Isaac toe dat de aanvallers agenten van een Duits munitiekartel zijn. Het gaat om het bedrijf Krieg Rüstungswerk GmbH. De agenten probeerden de wetenschappers te ontvoeren om zo hun uitvinding in handen te krijgen. De nieuwsgierigheid van Isaac is geprikkeld. Welk wapen hebben de geleerde mannen dan toch uitgevonden?

Het wapen van de vriendelijke professor Beiderbecke en Clyde Lynds blijkt helemaal geen wapen te zijn. Zelf snappen ze ook niet dat het Duitse leger hen op de hielen zit. De uitvinding van het tweetal betreft een machine voor sprekende beelden. Marion, die al jaren actief is binnen de filmindustrie, reageert enthousiast. De wereldberoemde uitvinder Thomas Edison probeert al jaren geluid aan filmbeelden toe te voegen maar steeds opnieuw faalt het synchroniseren jammerlijk. Hebben de twee Europeanen eindelijk de oplossing gevonden?

Ondertussen is Isaac zijn voorgenomen verrassing niet vergeten. Hij verrast Marion en de rest van de reizigers met een prachtig huwelijksfeest. De jarenlange verloving wordt eindelijk in een huwelijk omgezet. Marion straalt en Isaac is gelukkig. Toch roept de plicht hem al snel weer met dwingende stem. Professor Beiderbecke is verdwenen. Isaac slaagt erin de professor op te sporen maar hij kan niet voorkomen dat Beiderbecke, kort nadat hij gevonden is, zijn laatste adem uitblaast. Isaac beseft dat ook Clyde Lynds groot gevaar loopt en hij besluit de jonge wetenschapper na aankomst in Amerika onder zijn hoede te nemen.

Wat volgt is een verhaal vol actie en spannende verhaalwendingen. Waarom is het Duitse leger zo gefixeerd op de uitvinding van Clyde Lynds? Wat moet het leger met een apparaat dat bestemd is voor de filmindustrie? Tijdens een brand op de Mauretania is de uitvinding van de wetenschappers in rook opgegaan maar Clyde beschikt over een bijzonder goed geheugen. Isaac regelt een geschikte werkruimte voor Clyde zodat de uitvinder een nieuwe versie van het apparaat kan bouwen. Er wordt niet bespaard op de bewaking van Clyde, zijn leven loopt nog altijd gevaar. Wie is toch de angstaanjagende Duitser die met de bijnaam “Akrobat” door het leven gaat? De lenige en vliegensvlugge man heeft al menig tegenstander om zeep geholpen. Lukt het Isaac om de Akrobat te beletten bij Clyde Lynds in de buurt te komen?

De charmante schrijfstijl die Clive Cussler en coauteur Justin Scott hanteren in de Isaac Bell-reeks voorziet het verhaal ondanks alle actie van een gemoedelijke sfeer. In De dief is ruimte voor romantiek, mysterie, spanning, actie en geschiedenis. Samen met de goed gekozen hoofdpersonen vormen deze elementen een heerlijke actiethriller die zich afspeelt aan het begin van de twintigste eeuw. In de Isaac Bell-reeks krijgt de lezer tijdens het lezen van een spannend verhaal een helder beeld voorgeschoteld van een periode waarin belangrijke uitvindingen werden gedaan en de wereld voor een aantal keerpunten in de geschiedenis stond. In De dief staan de opmars van de Duitsers, de scheepvaart en de opkomst van de filmindustrie centraal.

Het is handig dat hoofdpersoon Isaac Bell een gigantische erfenis toebedeeld heeft gekregen want zijn acties kosten vaak handenvol geld. Door deze slimme zet van de auteurs kan de lezer genieten van alle mogelijkheden die het leven in Amerika ruim honderd jaar geleden bood. Ik ben benieuwd welke belangrijke speerpunten uit de geschiedenis in een volgend deel aan bod zullen komen!

ISBN 9789044345520 | paperback | 335 pagina's | The House of Crime | oktober 2014
Vertaald door Pieter Cramer

© Annemarie, 14 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


 

height=De race
Clive Cussler en Justin Scott

Op de bovenste etage van het twaalf verdiepingen tellende kantoor van de San Francisco Inquirer prijkt een enorm spandoek met daarop de volgende tekst:

WHITEWAY ATLANTIC-TO-PACTIFIC
CROSS-COUNTRY AIR RACE
Om de Whiteway Cup en $50.000
Voor de eerste vliegenier
Die het Amerikaanse continent
In vijftig dagen oversteekt


Het is 1909 en de Verenigde Staten zijn in de ban van de hierboven aangekondigde vliegwedstrijd. Krantenmagnaat Preston Whiteway, de grote sponsor van de vliegrace, schuift een persoonlijke favoriet naar voren. Hij is hevig gecharmeerd van de enige vrouwelijke pilote die aan de race deel zal nemen. Zijn favoriet heet Josephine Joseph Frost, vrouw van de voor moord gezochte rijkaard Harry Frost.  Whiteway heeft zelfs een lied voor de stoere vliegenierster laten schrijven. Overal in Amerika wordt het lied door muzikanten vertolkt.

Harry Frost, de gestoorde echtgenoot van Josephine, is al geruime tijd voortvluchtig. Nadat hij tijdens een jachtpartij de Italiaanse vliegtuigontwerper Marco Celere overhoop schoot en vervolgens het vliegtuig van zijn vrouw Josephine onder vuur nam, nam hij de benen. Het lichaam van Marco Celere tuimelde in een diep ravijn en is nooit gevonden. Josephine, die de moord vanuit haar vliegtuig zag gebeuren, rouwt nog altijd om het verlies van haar goede vriend Marco.

Preston Whiteway vreest dat Harry Frost tijdens de vliegwedstrijd op zal duiken om opnieuw te proberen Josephine van het leven te beroven. Hij huurt het gerenommeerde Detectivebureau van Dorn in om Josephine tijdens de race te beschermen. Undercoveragenten zullen vermomd als mecaniciens meereizen en hoofdrechercheur Isaac Bell zal Josephine geen seconde uit het oog verliezen.

Isaac Bell heeft een grondige hekel aan Harry Frost. Tien jaar geleden was hij getuige van een aanslag waarbij drie krantenjongens om het leven kwamen. Harry Frost was verantwoordelijk voor de aanslag. Hij wilde het zijn concurrent Preston Whiteway moeilijk maken. Isaac Bell deelt de zorgen van Preston Whiteway. Harry Frost is een zwaar gestoorde man en hij zal niet rusten voordat hij Josephine van het leven heeft beroofd.

Isaac Bell geeft de medewerkers van Detectivebureau van Dorn opdracht de verdwijning van Marco Celere te onderzoeken. Hoe kan het dat zijn lijk nooit gevonden is? En wie was Marco Celere eigenlijk? Deelden Josephine en de charmante Italiaan enkel een passie voor vliegtuigen of was er meer aan de hand? Tijdens het onderzoek krijgt Isaac Bell de kans een vliegtuigje aan te schaffen. Op het moment dat de vliegtuigrace van start gaat, is ook Isaac Bell van de partij. In een soortgelijk vliegtuig als dat van Josephine, een monoplaan, vergezelt hij zijn cliënte tijdens haar spannende reis door het luchtruim van de Verenigde Staten.

Op de voorkant van dit boek prijkt een afbeelding van een ouderwets vliegtuig dat in de lucht wordt aangevallen. Een dergelijke boekcover trekt niet snel mijn aandacht. Het spreekt me simpelweg niet zo aan. Wat ben ik blij dat dit boek toch op mijn pad is gekomen! De race is een verrukkelijke detective met een flinke dot nostalgie. Het verhaal is sprankelend en spannend. De schrijfstijl past bij de periode waarin het boek zich afspeelt zonder dat het al te ouderwets wordt. De auteurs laten een boeiende periode uit de geschiedenis opnieuw tot leven komen. Het gebrul van de vliegtuigmotoren wordt onderbroken door pistoolgeknal en het doffe gedreun van dynamiet. Isaac Bell blijkt naast een charmant heerschap eveneens een onverschrokken held te zijn. Niet alleen Harry Frost maakt hem het leven zuur, er is ook een saboteur actief op het vliegtuigterrein.

De race is het vierde boek met Isaac Bell in de hoofdrol. Wie dit niet weet zal het niet raden want het boek is uitstekend “los” te lezen. Wel ben ik blij met het feit dat er nog drie delen zijn want ik wil graag nog meer avonturen met Isaac Bell aangaan!

ISBN 9789044344684 | paperback | 351 pagina's | The House of Crime | augustus 2014
Vertaald door Pieter Cramer

© Annemarie, 11 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Het goud der Inka'sHet goud der Inka’s
Clive Cussler

 

Het goud der Inka’s is een spannende thriller die zich van Peru tot Amerika en van voor de kolonisatie van Amerika tot het heden uitstrekt. Dirk Pitt is onderdirecteur van de NUMA, de National Underwater Marine Agency, en altijd uit op avontuur. Maar in de situatie waar hij hier terechtkomt kan zelfs Dirk Pitt nog maar net het recht laten zegevieren.


Bij een duik in een zinkput, om een archeologische schat te vinden, verdwijnen er twee duikers, er wordt een noodsignaal uitgezonden om andere duikers te vinden die hun kunnen redden. Dirk Pitt en zijn vriend Al Giordino reageren erop. Maar voordat Dirk en Al het weten zitten ze weer tot over hun oren in de rotzooi. Het basisteam is ontvoerd en door de jungle weggeleid. Zijn taak is hen weer levend terug te krijgen, wat nog maar op het nippertje lukt door de vernuftigheid van Pitt en de stuurmanskunsten van Al. Zo hebben ze alleen wel de woede van een familie die kunstschatten steelt en doorverkoopt op hun hals gehaald. Het wordt helemaal link als ze ondervinden dat die zelfde familie best over lijken gaat, helemaal die van hun vijanden. Maar dan vindt Pitt een aanwijzing naar een mythologische schat. Op zoek naar die schat komen ze de misdadige familie weer tegen. Alleen door een verhaal van een man die een bar heeft in de woestijn weten ze de familie op te pakken en de schat aan de regering te overhandigen.


In dit boek weet Clive Cussler je op het puntje van je stoel te laten zitten, door het hele boek heen verwacht je dat je weet wat er gaat gebeuren maar het verhaal krijgt telkens weer een andere wending. Dit gebeurt zonder dat je het overzicht verliest. Als je kijkt hoe haalbaar het allemaal is, zal dat waarschijnlijk heel erg tegenvallen, maar onder het lezen merk je daar weinig of niets van, dit boek leest alsof het op het moment van lezen gebeurt en je er middenin zit.


Zijn schrijfstijl is heel erg uitgebreid zodat je aan het eind van boek niet alleen een aantal nieuwe namen van apparaten weet, maar ook weet wat ze kunnen. Als je niet van die schrijfstijl houdt is dit boek heel erg af te raden maar als je daar van houdt of je er niet aan stoort is dit een meesterwerk van een schrijver van wereldklasse. De manier waarop hij actie met avontuur verweeft is uniek. In een nieuw hoofdstuk springt het verhaal soms ook over naar andere personages. Dat is niets nieuws, maar onder dat je over iemand aan het lezen bent zie je het verhaal van een ander er tussendoor spelen die op dat moment ook daar is. Er speelt ook een fanatieke douanebeambte in, waarvan je veel over de familie te weten komt. Aan het einde van het boek komt die douane beambte nog eens samen met de rest van het verhaal. Hoewel je eigenlijk wel verwacht dat het gebeurt, verwacht je het ook alweer niet dat het zo gebeurt. Dit boek heeft heel veel van dat soort onverwachte plotwendingen waardoor je telkens je gedachten moet bijstellen en je geen lange stukken leest waarvan je al wel wist dat het ging gebeuren, het blijft interessant. Het is ook geen boek die je wel leuk vindt, maar toch de hele tijd kijkt hoever je hem al uit hebt, hij leest lekker door en voor dat je het weet ben je er doorheen.
De titel van dit boek is heel makkelijk te verklaren: “Het goud der Inka’s” is waar het allemaal om draait. De dieven hebben er de hele tijd al achteraan gezeten, en op het laatst gaat Pitt er ook nog eens achteraan.


Ik vind dit een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen, waarschijnlijk is het zelf het beste. Het is een relatief dun boek (409 blz.) maar met een heleboel actie. De personen worden in dit verhaal, en in al zijn boeken, duidelijk beschreven. Zo word Dirk Pitt ook beschreven, hij is een beetje een superman want hij telt zichzelf nooit mee en redt om de haverklap andere mensen, hij heeft ook een enorm gespierd lichaam en is talloze keren gewond geweest maar houdt er nooit letsel aan over. Dat vind ik een minder puntje aan de hele serie, maar daarentegen, als hij niet zo was kon hij de helft van zijn avonturen niet overleeft hebben.


Als je alle minpunten van de pluspunten aftrekt blijft er nog een heleboel over, het is echt een prachtig boek. Hierdoor is mijn bewondering voor Clive Cussler ook weer gestegen.


© Erik Hamming, maart 2008

Reageren? Klik hier!


 

Recensies

Boven