Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Mikel Santiago

De laatste nacht op Tremore BeachDe laatste nacht op Tremore Beach
Mikel Santiago


Componist Peter Harper is zijn inspiratie kwijt. Nog geen twee jaar geleden werd zijn filmmuziek geroemd en nu dreigt hij langzaam in vergetelheid weg te zinken. In een afgelegen strandhuis in het Ierse Donegal probeert hij zijn leven weer op de rit te krijgen maar vooralsnog lijken zijn vingers boven de piano te bevriezen. Het is nog maar zo kort geleden dat hij met zijn vrouw en kinderen in Amsterdam woonde en het leven hem breed grijnzend toelachte. Nu is zijn vrouw gelukkig met een ander en vult Peter zijn dagen met zwaarmoedige overpeinzingen. Zijn manager komt regelmatig met mogelijke opdrachten op de proppen maar Peter raakt alleen bij het idee al in paniek. Hij slaat alles af.


Het strandhuis dat Peter huurt staat op Tremore Beach. Hij deelt het strand met Leo en Marie Kogan, een wat ouder echtpaar dat in een luxe onderkomen woont. Peter is bevriend met ze geraakt en ze zien elkaar vrijwel dagelijks. Ze zijn op elkaar aangewezen want Clenhburran, het enige dorpje in de buurt, ligt kilometers verderop. Op de avond dat zijn leven voorgoed zal veranderen staat een etentje in het huis van de Kogans gepland. Er is noodweer voorspeld en even twijfelt Peter of hij wel moet gaan. Leo stelt hem echter gerust. Noodweer op Tremore Beach stelt weinig voor. Kort voor vertrekt aarzelt Peter nogmaals. Een dwingende stem adviseert hem met klem die avond thuis te blijven. Is het een stem in zijn hoofd? Is het intuïtie? Peter negeert het advies en komt, ondanks de harde wind, veilig bij Leo en Marie aan.


De avond verloopt minder vredig dan Peter had gehoopt. De andere gasten zijn onder de indruk van de beroemdheid in hun midden en bestoken hem met ongepaste vragen. Wanneer het tijd is om naar huis te gaan, voelt Peter zich opgelucht. Het trotseren van de storm lijkt hem minder vervelend dan het ondergaan van nog meer opdringerigheid. De weg naar huis wordt versperd door een zwartgeblakerde tak. Het smeult nog een beetje na. Peter heeft geen keus: hij moet de tak verwijderen om zijn weg te vervolgen. Bliksem slaat gelukkig nooit twee keer op dezelfde plek in bedenkt hij zich nog voor alles om hem heen eerst heel licht en dan heel donker wordt.


Peter overleeft de blikseminslag en mag het ziekenhuis al snel verlaten. Aan het griezelige avontuur heeft hij slechts een vervelende hoofdpijn overgehouden. De hoofdpijn houdt echter aan en dan beginnen ook de dromen. Ze zijn zo levensecht dat Peter in het begin niet beseft dat het dromen zijn. Zo spoedt hij zich naar het huis van Leo en Marie nadat Marie midden in de nacht volkomen in paniek bij hem aanklopte. Volgens Marie was er iets met Leo aan de hand maar Leo opent blakend van gezondheid de voordeur. Achter hem verschijnt een verbaasde Marie.


De droom over de hysterische Marie is nog maar het begin. Er volgen meer dromen. Ze worden allemaal gekenmerkt door een vreselijke noodweer. Peter vindt het steeds moeilijker om onderscheid tussen droom en werkelijkheid te maken. Proberen de dromen hem soms iets te vertellen? Peter denkt vaak aan zijn moeder die soms vreselijke gebeurtenissen aanvoelde. Heeft hij soms de gave van zijn moeder geërfd? Staat er iets vreselijks te gebeuren of… staat hij soms geestelijk op instorten? Peter is blij dat zijn kinderen komen logeren. Hij heeft ze gemist en kan wel wat afleiding gebruiken. Een nieuwe droom roept echter grote paniekgevoelens op. In zijn droom, die opnieuw nauwelijks van de werkelijkheid is te onderscheiden, krijgt Peter een schokkende krantenkop onder ogen.


Probeert het noodlot hem te waarschuwen voor wat er komen gaat? Heeft Peter net als zijn moeder een voorspellende gave? Of… draait Peter langzaam door? Hij heeft immers een zware tijd achter de rug en zijn manager hijgt doorlopend in zijn nek. Als lezer word je heerlijk op het verkeerde been gezet. Of eigenlijk: je weet gewoon niet wat je moet geloven. Peter weet het zelf ook niet. Hoort hij in een psychiatrische instelling thuis of moet hij op zijn gevoel afgaan?


Op de kaft van deze formidabele thriller staat “Twin Peaks aan de Ierse kust”. Het is een understatement. Dit boek kent inderdaad hetzelfde mysterieuze sfeertje als Twin Peaks maar waar het mysterie in Twin Peaks met het verhaal op de loop gaat, blijft De laatste nacht op Tremore Beach tot op de laatste bladzijde boeien. Van dit thrillersmaakje lust ik er nog wel meer.


ISBN 9789044534757 | paperback | 412 pagina's| Uitgeverij De Geus | juni 2015
Vertaald door Marika de Bakker en Ester van Buuren

© Annemarie, 27 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven