Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jesper Stein


height=Onrust
Jesper Stein

In de Kopenhaagse wijk Nørrebro zijn ongeregeldheden uitgebroken. Nadat de politie een kraakpand heeft ontruimd, is de wijk veranderd in een oorlogsgebied. Demonstranten hebben grofvuil en afvalcontainers in brand gestoken, ruiten zijn ingeslagen en winkels geplunderd. De wijk Nørrebro staat niet al te best bekend en maakt zijn reputatie nu meer dan waar. Waarschijnlijk is hoofdinspecteur Axel Steen van de afdeling moordzaken de enige politieman die in de beruchte wijk woont. Zojuist is Axel wakker gebeld. Op een steenworp afstand van zijn huis, op een kerkhof, is een lijk gevonden.

De afgelopen uren is kerkhof Assistens, dat op slechts 100 meter van het ontruimde pand ligt, hermetisch afgesloten geweest. Politiebewaking moest ervoor zorgen dat niemand het kerkhof kon betreden. En nu zit er een dode man tegen de muur die het kerkhof omringt. Aan de binnenkant. Het is overduidelijk dat iemand de man een handje heeft geholpen om het tijdelijke met het eeuwige te verwisselen. Hoe kan dit onder ogen van de politie zijn gebeurd? Tot overmaat van ramp lijkt het erop dat de man een autonoom is. Een demonstrant. Het zal toch niet zo zijn dat de politie zelf betrokken is bij deze moord?

Axel probeert de pers zolang mogelijk op een afstand te houden maar de moordenaar heeft vreemd genoeg zelf een foto van zijn slachtoffer naar de krant gestuurd. De hoofdredacteur van de bewuste krant is een persoonlijke vijand van Axel. Axel acht hem verantwoordelijk voor de dood van twee van zijn collega’s tijdens rellen die jaren geleden plaatsvonden. Een opruiend krantenartikel suggereert dat de politie bij de moord betrokken is. De twee politiemannen die het kerkhof bewaakten worden uitgebreid door Axel en zijn collega’s verhoord. Zij beweren niets te hebben gezien of gehoord maar klopt hun verhaal wel?

Wat volgt is een intrigerend verhaal dat de lezer in razendsnel tempo van de ene naar de andere spannende ontwikkeling voert. Axel moet noodgedwongen samenwerken met de PET, de Deense inlichtingendienst. De samenwerking verloopt stroef, de medewerkers van de PET lijken belangrijke informatie voor Axel te verzwijgen. Kenden zij het slachtoffer beter dan ze beweren? Het is ook geen pretje dat Axel nu noodgedwongen moet samenwerken met de nieuwe vlam van zijn ex-vrouw Cecilie.

Onrust is het thrillerdebuut van journalist en juridisch misdaadverslaggever Jesper Stein. Het is het eerste deel van de Axel Steen-reeks. Het verhaal heeft al snel iets heel vertrouwds. Het personage Axel Steen wordt zó overtuigend neergezet dat ik al snel het idee had dat ik al tig boeken over de politieman had gelezen. Axel is geen lieverdje. Hij gaat erg ver om zijn doel te bereiken en lapt daarbij regelmatig de wet aan zijn laars. Hij beweegt zich moeizaam voort binnen het logge systeem van de politieregelgeving. Axel wil de waarheid achterhalen en het feit dat de verschillende afdelingen van de politie elkaar vaak tegenwerken, frustreert hem enorm. Axel Steen is vrijgezel. Zijn vrouw heeft hem voor een ander verlaten. Hun vijfjarige dochtertje Emma lijkt de dupe van de scheiding te worden.

Onrust is een uitstekend geschreven thriller met een uitgebreid, goed onderbouwd verhaal. De meerdere verhaallijnen sluiten mooi op elkaar aan waarbij de auteur een aantal actuele aspecten uit de Deense samenleving duidelijk en kritisch verwoord. Een robuuste, meeslepende thriller. 

ISBN 9789044529029 | paperback | 572 pagina's| Uitgeverij De Geus| juni 2014
Vertaald door Kim Snoeijing

© Annemarie, 26 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven