Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Eric Wewerinke

Zwarte golvenZwarte golven
Eric Wewerinke


‘Waarom doe ik dit eigenlijk?
Ik weet het antwoord al: omdat ik iets moet afmaken waar ik twintig jaar geleden aan ben begonnen.’

Tijdens een reis naar India heeft Tim Julia ontmoet, maar hij had niet gedacht ooit nog iets van haar te horen. En dan belt ze, niet voor niets. Ze vertelt dat ze werk gevonden heeft:

’Als au pair. Bij een miljonair die met een zeiljacht naar Corfu gaat zeilen.’

Tot Tims verbazing vraagt ze hem of hij mee wil, want ze wil niet in haar eentje op een boot zitten met een man die ze nauwelijks kent. Ze moeten namelijk de kinderen oppikken in Portugal. Tim hoeft er niet over na te denken. Hij is van de partij!
De miljonair, Robert, blijkt een charmante man die volop vertelt over al zijn avonturen. Hij accepteert zonder meer dat Tim, die hij niet kent en die ook niet kan zeilen, meegaat.


‘Wij drieën gaan een tocht maken. Eentje die je nooit meer zal vergeten.’


Dat klopt in ieder geval. Al begint Tim al snel te twijfelen aan al die spannende verhalen, en ontdekt hij dat Robert een enorme leugenaar is, nee, deze reis zal hij nooit meer vergeten!


Robert doet steeds vreemder. Hij is gul en innemend, windt iedereen om zijn vinger, maar hij heeft steeds een ander verhaal over het waarom de kinderen waar Julia tenslotte voor aangenomen is, maar niet aan boord komen. Klopt het verhaal van Julia eigenlijk wel? Was Robert inderdaad ook voor haar een onbekende? En waarom laat die man hen geen seconde alleen?

Toch geniet Tim ook, het zeilen gaat hem al snel beter af dan Robert – heeft die daar ook al over gelogen? En er is volop de tijd om te genieten van de fauna die vooral de Middellandse Zee biedt. Dolfijnen, walvissen, schildpadden, het zijn onvergetelijke ervaringen.
Maar gaandeweg kruipen er steeds meer unheimische gevoelens binnen. Het wordt gevaarlijk om met deze man op zee te zijn. Iemand die met keelpijn naar bed gaat als de boot midden in een ziedende storm terecht komt en zijn metgezellen aan hun lot overlaat, dat geloof je toch niet.


‘Ik moet bijna lachen om de absurditeit. We zitten midden in een storm op een van de gevaarlijkste zeeën, de schipper is naar bed gegaan en twee jongeren die nauwelijks kunnen zeilen moeten de boot overeind houden.‘


Het is een waanzinnig verhaal. En dan lees je dat de schrijver het verhaal heeft gebaseerd op het avontuur dat hij zelf beleefde ruim twintig jaar geleden. Ongelooflijk!
Je leest over de reis zelf met de belevenissen op de boot, rond het zeilen en de gevaren van het water. En tegelijk is er het verhaal van de drie mensen op die boot, waarvan er eentje duidelijk absoluut niet te vertrouwen is. Hoe gaan de andere twee daar mee om? Ze zijn kwetsbaar, en moeten heel omzichtig handelen. Het ziet ernaar uit dat het verkeerd af gaat lopen.

Het nadeel van een autobiografische thriller is dat het einde niet zo spannend is. Er is niet echt een climax, waarschijnlijk omdat de schrijver zich aan de waarheid wil houden. Niettemin is het een verbijsterend verhaal. En goed geschreven, het psychologische proces dat zich afspeelt op de zeilboot is zeer overtuigend. Een prima debuut!


Eric Wewerinke (1973) is marketeer. De laatste jaren heeft hij zijn werkzaamheden als marketeer gecombineerd met het schrijven van ‘Zwarte golven’.


ISBN 9789492495662 | Paperback| 220 pagina's | Uitgeverij Water | juni 2019

© Marjo, 18 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven