Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Marion van de Coolwijk

http://www.marionvandecoolwijk.nl 

Lees ook de Leestafelrecensies over de boeken van Marion van de Coolwijk in de categorieën jeugd 6-9 jaar en jeugd 13-15 jaar

Over en uitOver en uit
Marion van de Coolwijk


Roos en Emiel hebben een druk leven. Maar ze zijn gelukkig met hun dochtertje Tirza, al lukt het hen niet echt om genoeg tijd met elkaar door te brengen. Roos is leerkracht van groep 3 en daar heeft ze haar hele ziel en zaligheid in gestort. Dat laat ze niet zomaar schieten, ook al zou Emiel graag zien dat ze parttime gaat werken. Zelf heeft hij een bedrijf, de ontwikkeling en het aan de man brengen van de app SnipSecurity kost hem veel tijd.


Als hij op een dag met een nanny aan komt zetten, een jong meisje uit Indonesië, lijkt dat een uitkomst. Roos heeft teveel aan haar hoofd en laat het feit dat het meisje niet over haar achtergrond wil praten zitten. Ze zorgt uitstekend voor Tirza. Tot de dag dat het kind ontvoerd wordt, als ze met de nanny in de speeltuin is.  Roos krijgt ook anonieme telefoontjes, en Emiel installeert de app die hij heeft ontwikkeld, zodat hij haar telefoon en computer altijd kan bekijken.
Toch blijkt dat niet afdoende…

Tegen die tijd weet de lezer al wel dat er geheimen zijn. De twee echtelieden vertellen elkaar niet alles en nu Tirza weg is, dreigt hun huwelijk verkeerd te lopen. Want wat voor onderonsjes heeft Emiel met Adinda?  Wie is die vervelende beller? En wat heeft het verhaal over die drenkeling met het echtpaar te maken?  Het verhaal begint met deze man, als hij in 2015 aanspoelt in Portugal, meer dood dan levend. Maar hij komt er weer boven op.

Als uiteindelijk de verhaallijnen in elkaar haken kent de lezer al wel enige antwoorden. Gelukkig niet alles, dat zou te makkelijk zijn. En er zijn een paar dingen vreemd: In Indonesië spreken de mensen eigenlijk geen Nederlands. Maar Adinda wel, al is het niet vloeiend. Het komt verder nergens ter sprake, als hint voor Roos bijvoorbeeld, bij Adinda’s twijfelachtige identiteit. Toch een foutje van de schrijfster? Als moeder wil je toch weten in wiens gezelschap je kind de hele dag is? En als je die persoon niet vertrouwt, dan onderneem je toch iets?

Veel clichés, te vaak gebruik van het gezegde: ‘er knapte iets’ Nee, een hoogstaande thriller is dit niet. Superspannend is het ook niet, al heeft de schrijfster op het laatst wel een verrassing in petto! En is de lokatie, rond Schoorl en Groet dan wel weer leuk.

Een lekker vakantieboek is het dus zeker wel!

Marion van de Coolwijk schrijft al meer dan 25 jaar en heeft meer dan 250 kinderboeken geschreven. Met de MZZLmeiden-serie vestigde ze definitief haar naam als jeugdboekenauteur, maar intussen heeft ze ook thrillers voor volwassenen op haar naam staan.

ISBN 9789045212678 |paperback | 320 pagina's | Karakter| juni 2018

© Marjo, 17 juli 2018

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

MangelvrouwMangelvrouw
Marion van de Coolwijk


Bette stevende in volle vaart op een afgrond af. Ze leidde een losbandig leven en scharrelde in de prostitutie haar kostje bij elkaar. Lucas, een rijke zakenman, wist niets van dit alles. Hij maakte haar galant het hof en zorgde ervoor dat haar opzichtige uiterlijk plaatsmaakte voor een elegante verschijning. Inmiddels zijn ze alweer een aantal jaar getrouwd en wonen ze in een moderne villa die van alle luxe is voorzien. Bettes leven bestaat uit bezoekjes aan kappers en boetiekjes. Haar enige taak is mooi zijn. Al haar zorgen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.


Bette weet dat haar leven benijdenswaardig is. Het is zorgeloos en perfect. Toch voelt ze zich rusteloos en zelfs ontevreden. Lucas zorgt goed voor haar maar hij is ook bijzonder dominant. De luxe villa is volledig door hem ingericht. Bette mist de knusheid van royale gordijnen en zachte vloerkleden. Ook over haar eigen uiterlijk heeft Bette weinig te zeggen. Lucas houdt niet van felle make-up en sexy outfits. Hij bepaalt wat Bette doet en draagt. Soms voelt het alsof ze van klei is en Lucas haar in een andere vorm heeft gekneed. Bette mist haar oude zelf.


Dan krijgt Bette een zorgwekkend telefoontje. Lucas heeft een ongeluk gehad en ligt in het ziekenhuis. Het is mogelijk dat hij aan zijn verwondingen zal bezwijken. Bette is geschokt. Ze is bang Lucas te verliezen maar niet omdat ze zo veel van hem houdt. Bette beseft dat ze zich zorgen om de erfenis maakt. Heeft Lucas alles wel goed geregeld? Ze komt tot de conclusie dat ze best afstand van Lucas wil doen maar niet van het luxeleventje dat ze leidt. Gelukkig komt Lucas weer bij kennis. Het gevaar is geweken. Lucas commandeert er vanuit zijn ziekenhuisbed lustig op los. Alles is weer bij het oude.


In het ziekenhuis loopt Bette een oude bekende tegen het lijf. Het is Monica, een oud-klasgenootje. Bette heeft louter positieve herinneringen aan Monica. Ze weet nog hoe ze tegen het stoere meisje opkeek. Monica denkt echter met minder plezier aan haar kindertijd terug. Ze was het mikpunt van pesterijen en ze is nog niet vergeten dat ook Bette daar een rol in vervulde. Bette schaamt zich. Ze heeft inderdaad met de pestkoppen meegelachen. Ze wist niet dat Monica daar enorm onder geleden heeft.


Gelukkig is Monica vergevensgezind. Ze beseft dat de woede, die ze jarenlang met zich meegedragen heeft, haar belemmert in haar dagelijks functioneren. Het is tijd om het verleden te laten rusten. Ze vergeeft Bette en de twee worden zelfs vriendinnen. Bette heeft nog nooit een vriendin gehad. Monica is echter al snel meer dan dat. Voor het eerst in haar leven is Bette verliefd op een vrouw. In het ziekenhuis gedraagt Bette zich als een toegewijde echtgenote terwijl Monica behulpzaam om het bed van Lucas scharrelt. De nachten brengen ze innig verstrengeld in Bettes bed door. Lucas’ herstel voorloopt voorspoedig. Wanneer hij naar huis mag, beseft Bette dat er een eind aan de pret zal komen. Ze wil Monica niet kwijt maar ze is ook niet bereid afstand van Lucas’ geld te doen. Wat nu?


Vrij vroeg in het verhaal wekte een ontwikkeling mijn argwaan. Was het een slordigheidje van de schrijfster of vormde het de aanloop tot de ontknoping. Ik hoopte vurig dat het laatste het geval zou zijn en gelukkig: dat was het! Ook al had ik het al in de gaten, de schrijfster heeft het verhaal goed uitgewerkt waardoor ik toch nog op een paar verrassende verhaalwendingen stuitte. Mangelvrouw is niet ijzingwekkend spannend maar het leest heerlijk weg. “Ontspannende spanning”, noem ik dit soort verhalen altijd. Het vormde een uitstekend gezelschap op een luie zondagmiddag.


Kinderboekenschrijfster Marion van de Coolwijk heeft met Mangelvrouw een zeer geschikt uitstapje naar het thrillergenre gemaakt. Niets aan deze thriller doet aan een kinderboek denken. Hoofdpersonage Bette heeft zelfs een hekel aan kinderen. Daarnaast heeft de schrijfster het aangedurfd om enkel voor onsympathieke hoofdpersonages te kiezen. Monica komt op zich vrij hartelijk over maar toch pikt ze schaamteloos de vrouw van haar hulpeloze patiënt in. Lucas is een tiran en Bette is oppervlakkig en op geld belust. Mangelvrouw is een veelbelovend thrillerdebuut. Van mij mag deze talentvolle schrijfster vaker van haar vertrouwde route afwijken.


ISBN  9789045210179 | paperback | 316 pagina's | Karakter Uitgevers | augustus 2016

© Annemarie, 19 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

MannenjachtMannenjacht
Marion van de Coolwijk


Als Marc Keep zich had voorgenomen nog een paar dagen te zwijgen had hij een rouwende in plaats van een woedende weduwe achtergelaten. Kort nadat hij zijn vrouw Karin vertelde dat hij haar voor de veel jongere Babet ging verlaten, werd hij tijdens een autorit onwel waarna hij van de weg raakte. Voor de buitenwereld en haar kinderen veinst Karin verdriet maar haar bloed kookt. Ze hadden het toch goed samen? Waarom is ze dan het slachtoffer van een van de grootste clichés die er zijn geworden?


Karins beste vriendin Els Samp probeert haar zo goed mogelijk te steunen maar haar gedachten dwalen steeds af. Ze maakt zich zorgen om haar man Frank die al maanden met een burn-out thuiszit. De dood en met name de affaire van Marc heeft haar geschokt. Marc en Frank waren al jaren met elkaar bevriend en trokken veel met elkaar op. Was Frank op de hoogte van Marcs overspel? Houdt hij er soms ook een jonge vriendin op na? Els spat bijna uit elkaar van onzekerheid.


Marc en Frank maakten samen met Bart – de broer van Els - en Herman deel uit van een hecht vriendengroepje. Elk jaar gingen ze er met het jacht dat ze jaren geleden samen hebben gekocht op uit. De nog altijd woedende Karin vraagt zich ook af of Marcs vrienden op de hoogte van zijn ontrouw waren. Hielpen ze hem soms allemaal mee met het bedenken van smoezen? Marc was altijd druk en Karin snapt niet dat hij überhaupt tijd voor stiekeme afspraakjes had. Weet Babet wel dat de man die ze van Karin gestolen heeft er niet meer is?


Karin beseft dat de man met wie ze 22 jaar lief en leed deelde een vreemde voor haar was. Door haar verbitterdheid krijgt Els het steeds benauwder. De introverte Frank lijkt helemaal niet op Marc maar ook van Marc had ze niet verwacht dat hij zijn vrouw zou bedriegen. Frank zelf is volkomen overstuur door de dood van zijn beste vriend. Zijn depressie lijkt een dieptepunt te hebben bereikt. Wat als Frank het leven niet meer ziet zitten? Els zou de situatie graag met haar broer Bart willen bespreken maar ze heeft hem al een tijdje niet gezien. Nu ze erover nadenkt vraagt ze zich zelfs af of hij wel op de begrafenis van Marc is geweest. Waar hangt haar chaotische en onverantwoordelijke broer eigenlijk uit?


Schrijfster Marion van de Coolwijk mag zich na het schrijven van haar thrillerdebuut Mangelvrouw naast kinderboekenschrijfster ook thrillerschrijfster noemen. Over Mangelvrouw was ik erg enthousiast maar helaas ben ik over Mannenjacht wat minder te spreken. Het verhaal komt langzaam op gang en ik vond de toon aanvankelijk nogal zeurderig. Gelukkig zit er in het verhaalgedeelte over het personage Peggy wat meer vaart.


Peggy is psycholoog en heeft al een aantal jaar een eigen praktijk. Ze is goed in haar werk maar haar privéleven stelt weinig voor. Het enige familielid met wie ze nog contact heeft is haar veel oudere zus Diana die al jaren in een ggz-instelling woont. Diana is al jaren enorm van slag maar niemand weet wat haar precies overkomen is. Wanneer Peggy eindelijk een flintertje informatie over de traumatische gebeurtenis die Diana’s leven heeft verziekt bemachtigt, is ze niet meer te stoppen. Peggy zint op wraak en is bereid tot het uiterste te gaan.


Marion van de Coolwijk heeft aanvankelijk een vrij goed verhaal te pakken maar de uitwerking laat te wensen over. Zo zijn een aantal doorslaggevende gebeurtenissen wel erg toevallig. Ach, een schrijfster mag best een beetje sjoemelen met de geloofwaardigheid om er een spannend verhaal van te maken maar toen er van een prachtig en integer beroep iets smoezeligs gemaakt werd, verdween mijn interesse als sneeuw voor de zon en voelde ik zelfs hevige ergernis opborrelen.


Wie houdt van een smeuïge thriller waarin schokkende onthullingen elkaar in hoog tempo opvolgen en het niet zo nauw neemt met de aannemelijkheid van een verhaal, zal zeker van deze thriller genieten. Zelf heb ik mijn hoop vooral op een volgend boek van deze schrijfster gevestigd. Met Mangelvrouw heeft Marion van de Coolwijk me van haar kunnen overtuigd en ik hoop dan ook dat haar volgende thriller weer een schot in de roos is.


ISBN 9789045213934 | Ebook | 242 pagina's | Karakter Uitgevers | juli 2017

© Annemarie, 11 september 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven