Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Tom Wright


height=Merel
Tom Wright

In een enorme eik hangt een lijk. Een toegetakeld lijk. Het duurt niet lang voor inspecteur Jim Bonham het ontzielde lichaam herkent. Het is Dr. Deborah Serach Gold, een psycholoog die haar diensten ook aan de politie aanbood. Jim herinnert zich nog goed hoe haar zakelijke voorstel gepaard ging met een heel ander voorstel. Jim sloeg beide voorstellen af wat destijds enige wrijving veroorzaakte. Jim vond de psychologe niet bijster sympathiek maar iemand anders moet de vrouw echt gehaat hebben. Deborah Gold is gekruisigd.

Het nieuws van de kruisiging gaat als een lopend vuurtje door het grensgebied van de staten Texas, Arkansas en Louisiana. Jim heeft zijn team op het hart gedrukt niet alles met de pers te delen. Deborah Gold is niet alleen gekruisigd maar ook op gruwelijke wijze verminkt. Ook is er een oude munt bij het lijk gevonden. Is het door de dader achtergelaten? De dood van Deborah Gold veroorzaakt grote onrust. Jim weet dat alle ogen op hem gericht zijn. Nog niet zo lang geleden heeft een wraakactie zijn betrouwbaarheid geschaad en Jim zal alles op alles moeten zetten om het vertrouwen van zijn meerderen terug te winnen.

Jims baas wil dat Jim de zaak zo snel mogelijk oplost maar Deborah Gold hield er een legertje vijanden op na. Bovendien lijkt een nieuw sterfgeval in verband met de dood van de psychologe te staan. Deborah Gold had veel cliënten maar was niet geliefd. Ze stond bekend als onsympathiek en meedogenloos en hield er een ongewoon seksleven op na. Weinig mensen betreuren haar dood maar wie haatte haar genoeg om haar te vermoorden? Wie wilde haar laten boeten en welke daad is bestraft?

Jim zelf heeft het gevoel dat hij op een keerpunt in zijn leven staat. Zijn vrouw Jana wil dat hij zijn baan bij de politie de rug toekeert. Jim heeft een bewogen jeugd achter de rug en groeide op bij zijn oom en tante. Jim voelde zich altijd thuis op de boerderij, eigenlijk meer een ranch, van deze oom en tante en nu is hem de kans geboden om voorgoed terug te keren. Zijn oom en tante willen de boerderij aan hem overdoen maar Jim aarzelt. Jana ziet het als een gouden kans en kan niet verkroppen dat Jim de knoop maar niet doorhakt. Jana en Jim zijn nog altijd getrouwd maar leven gescheiden. Jim mist het leven met zijn vrouw en dochters enorm maar toch slaagt hij er niet in een beslissing te nemen.

Naarmate het onderzoek naar de moord op Deborah Gold vordert, komen er steeds meer verdachten in beeld. Hoe ziet het totaalplaatje er toch uit? Welke gebeurtenissen hebben tot de moord geleid? Het onderzoek heeft iets chaotisch en dat heeft zijn weerslag op de verhaalbeleving. Ik merkte dat het verhaal me niet echt greep en dat ik af en toe de draad kwijtraakte omdat ik mijn aandacht niet goed bij de vertelling kon houden. Eigenlijk interesseerde het me niet wie de onsympathieke, egocentrische en mogelijk gestoorde Deborah Gold had vermoord.

De tweede verhaallijn is interessanter. Door de mogelijke overname van de boerderij denkt Jim veel terug aan zijn jeugd. Zijn gedachten komen tot stilstand bij Kat, zijn eerste grote liefde. Een haast onwaarschijnlijk mooi en lief meisje. Jim heeft nog altijd niet verwerkt dat ze plotsklap uit zijn leven verdween. Korte tijd vermoedde de politie dat hij de verdwijning van Kat op zijn geweten had maar als snel verflauwde hun aandacht. Kat is nooit gevonden. Jim merkt dat de pijn van het gemis na al die jaren nog altijd even hevig is.

Een belangrijk thema in dit boek is familie. Wat te doen als jouw gezin ten prooi valt aan het kwaad? Hoe zorg je ervoor dat verdriet en verwarring je niet ten onder doen gaan? Jim heeft een goede vriend uit de problemen gered maar had hij dat wel moeten doen? Hij heeft zijn carrière op het spel gezet en zijn vriend leeft niet meer. De van de hak op de tak-schrijfstijl van deze thriller is misschien niet helemaal naar mijn smaak maar het verhaal zelf biedt in ieder geval genoeg stof tot nadenken.

ISBN 9789041426130 | paperback | 331 pagina's| Ambo|Anthos | januari 2015
Vertaald door Joop van Helmond

© Annemarie, 8 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven