Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Matti Y. Joensuu


Het duivenritueel
Matti Y. Joensuu


Als de Wikipedia klopt, is dit het tiende boek in de serie rond politie-inspecteur Timo Harjunpää.
Vreemd genoeg zijn de hoofdstukken over het politiewerk in dit boek in de minderheid en draait het verhaal vooral om Matti, een jongen die flink gepest wordt op school, onder andere omdat hij geen mobieltje en geen computer heeft.


Matti heeft ook een zeer problematische relatie met z'n moeder, die gescheiden is en op voet van oorlog staat met haar ex-man Mikko Matias Moisio, een schrijver die acht boeken gepubliceerd heeft en van wie ook verschillende boeken vertaald zijn.
Ook zijn leven speelt een belangrijke rol in het boek. Hij heeft last van een writers-block en heeft het bovendien moeilijk met de problemen die Matti met z'n moeder heeft. De hoofdfiguur waar de plot van het boek om draait is de aardgeest, een man die zichzelf beschouwt als een soort kruising tussen een engel en een priester in dienst van De Voedster, wier kind hij meent te zijn. De metrotreinstellen beschouwt hij als de apostelen, in dienst van De Voedster. De aardgeest leeft onder de grond en manifesteert zich naar gelang de omstandigheden als vrouw, of als man. Hij prevelt regelmatig een soort Latijnse spreuken en offert duiven. Z'n uiteindelijke doel is een soort oerknal te creëren, om op die manier de mensheid te bevrijden.


In het eerste hoofdstuk krijgen we een beeld van de jeugd van Mikko die samen met z'n zusje Maria op een gegeven moment hun ruziënde ouders uit elkaar moeten houden en moeten voorkomen dat vader een pistool pakt om iedereen dood te schieten. Op het moment dat de baby begint te huilen, begint de moeder ineens poeslief tegen haar man te doen en krijgen de kinderen van alles de schuld. Mikko lijkt een vogel te hebben, of te hebben gehad en er wordt in het hoofdstuk ook nog een dode duif genoemd. In veel thrillers wordt een dergelijk hoofdstuk over iemands jeugd gebruikt om de dader enig profiel te geven en misschien om als een soort verklaring te dienen. Zeker gezien de Nederlandse titel, wordt er een zekere verwachting gewekt, die niet in wordt gelost. Vreemd genoeg zijn de ouders van Mikko later in het verhaal nog steeds bij elkaar en blijken ze zelfs al 50 jaar gehuwd te zijn.


Matti wordt op een gegeven moment tegen z'n pestkoppen in bescherming genomen door Leena (op de achterflap abusievelijk Lena genoemd), een tamelijk onaantrekkelijk meisje, dat ook een soort buitenbeentje lijkt te zijn. Leena brengt Matti in contact met een man die zij De Priester noemt, omdat zij van mening is dat die Matti met z'n problemen kan helpen. De Priester, in wie we de aardgeest herkennen, heeft overigens heel andere plannen met Matti.


Timo Harjunpää wordt naar een dode in de metro geroepen, op het moment dat hij bij een verwarde man is die z'n dode moeder in huis heeft gehouden en die haar zelfs toen ze al dood was nog pap heeft gevoerd. De man loopt rond in vrouwenkleren, omdat z'n moeder liever een dochter had gehad en hij hoopt haar op deze manier weer tot leven te wekken. Hij probeert op een gegeven moment van het balkon te springen, maar dat weet men uiteindelijk te beletten. Dit verhaal krijgt in het boek nog even een vervolg, in de zin dat het een en ander later nog ter sprake komt, maar het speelt verder geen rol in de plot van het boek.


De dode in de metro wordt gezien als zelfmoord, maar er is een ooggetuige die meent dat de man geduwd is. De lezer weet dan al dat de aardgeest hiervoor verantwoordelijk is. Het een en ander blijft weinig prioriteit hebben. Pas op het moment dat er nog een eerdere zaak van iemand die onder de metro terecht is gekomen opduikt, lijkt men wat meer aandacht aan het een en ander te willen besteden en pas tegen het einde van het boek komt het werk van de politie meer naar de voorgrond.


In zekere zin hinkt het boek een beetje op 2 gedachten. Aan de ene kant hebben we een thriller over een seriemoordenaar, waarvan de achtergrond erg vaag blijft en aan de andere kant hebben we een verhaal over problematische ouder - kind relaties. Het boek stelde me uiteindelijk toch wel een beetje teleur. Het geloof van de aardgeest lijkt wel erg particulier te zijn, terwijl het onduidelijk blijft hoe hij tot dit merkwaardige geloof is gekomen. Ik verwachtte eerlijk gezegd wat meer over de achtergronden van de moordenaar, maar afgezien van de naam en z'n oude beroep worden we hier niets wijzer over. Dan is er nog een hoofdstuk over een ongeboren kind in de baarmoeder, dat later het kind van de dode in de metro blijkt te zijn. Het verhaal had gemakkelijk zonder dit hoofdstuk gekund, want het voegt niets toe aan de plot.


ISBN 9789021434742 | Paperback | 322 pagina's | Querido oktober 2008
Vertaald door Annemarie Raas

© Renate, 13 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven