Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ellen De Vriend

Zie ook de Leestafelrecensie over het boek Crush van Ellen De Vriend in de categorie jeugd 15+. 

GeruisloosGeruisloos
Ellen De Vriend


De vakantie in het strandhuisje in Zeeland moet haar huwelijk redden. Tenminste: dat hoopt Stephanie vurig. Haar relatie met Paul, die als sleepbootkapitein werkt, is altijd goed geweest maar de laatste maanden lijkt de liefde tussen hen langzaam uit te doven. Op welk moment is de klad in hun relatie geraakt? Stephanie hoopt dat de liefde door de vakantie weer op zal bloeien. Samen hebben ze immers een dochter. De zesjarige Nina verdient twee ouders die hun best doen weer nader tot elkaar te komen.


Het verloopt al meteen niet zoals gepland. Stephanie heeft niet goed naar het werkrooster van Paul gekeken en de verkeerde weken geboekt. Paul kan alleen de eerste vakantieweek mee. De tweede week zullen Stephanie en Nina in het huisje achterblijven, terwijl Paul voor zijn werk naar Duitsland vertrekt. Paul is niet blij met de blunder van Stephanie en dat laat hij duidelijk blijken. Stephanie doet haar best het zo gezellig mogelijk te maken maar Paul blijft knorrig. Op haar vraag wat er toch aan de hand is, krijgt ze geen antwoord. Zijn ogen worden steeds als magneten naar het beeldscherm van zijn smartphone getrokken.


Gelukkig heeft ze Nina. Stephanie is dol op haar dochter. Vrijwel dagelijks vraagt ze zich af hoe ze toch zo’n prachtig kind heeft kunnen baren. Het is heerlijk om te zien hoe het meisje op het strand enthousiast heen en weer rent. Al snel heeft het meisje een vriendinnetje. Nina en Anniek giechelen samen alsof ze elkaar al jaren kennen. Stephanie heeft echter vooral interesse in de vader van Anniek. Ze kent hem. Wat toevallig dat hij ook in een strandhuisje verblijft! Jaren geleden vormden zij en Timo, Annieks vader, een stel. Even leek het erop dat ze voor altijd bij elkaar zouden blijven maar toen maakte Stephanie het uit. Nu ze hem weer ziet, begrijpt ze niet goed waarom ze destijds een einde aan hun relatie heeft gemaakt.


Timo is getrouwd met Marlen. Stephanie vindt haar maar een vreemd mens. Komt dat omdat Marlen werkelijk een vreemde snuiter is of vindt Stephanie haar simpelweg niet leuk omdat ze met Timo samen is? Stephanie weet het niet. Wat ze wel weet, is dat ze niet naar het strand is gekomen om met Timo te flirten. Ze hoopt nog altijd dat Paul zal ontdooien. Ze zijn immers al tien jaar samen, dat gooi je toch niet zomaar weg?


Hoewel Marlen een schitterende verschijning is, toont Timo weinig interesse in zijn vrouw. Zijn belangstelling voor Stephanie is echter overduidelijk. Zodra Marlen en Paul even niet opletten, werpt hij haar begerige blikken toe. Het verwart Stephanie. Ze kan niet ontkennen dat ze naar Timo verlangt maar hij is getrouwd. En zij ook. Ze is naar Zeeland gekomen om aan haar huwelijk te werken. Waarom werkt Paul niet een beetje meer mee? Terwijl Timo steeds vuriger naar haar lonkt, neemt Paul meer en meer afstand.


In Geruisloos belandt journalist Stephanie in een situatie die alleen maar slecht af kan lopen. Timo dringt haar leven steeds verder binnen. Hoewel ze allebei getrouwd zijn, is het duidelijk dat ze beide overwegen aan hun lustgevoelens toe te geven. Gevleid door alle aandacht die haar jeugdliefde haar schenkt, negeert Stephanie de loeiende alarmbellen in haar hoofd. Timo is veel te gretig. Het lijkt wel of hij nooit over hun breuk heen is gekomen. Stephanie kan maar beter wat afstand van hem nemen.


Er is een tweede verhaallijn met de hoofdverhaallijn verweven. Deze verhaallijn vertelt het gruwelijke verhaal van een moeder die haar zesjarige dochter een moment uit het oog verliest en haar vervolgens niet meer kan vinden. In paniek zoekt ze het hele strand af maar het is al te laat. Het levenloze lichaam van het meisje wordt uit zee gevist. De wereld van de moeder stort in.


Wie is deze moeder? Gaat het om Stephanie of om Marlen misschien? Zal Nina of Anniek tijdens de vakantie in Zeeland de dood vinden? Door deze verhaallijn bleef ik lezen. Ik hoopte, tegen beter weten in, dat het allemaal toch nog goed af zou lopen.


Een erg sterk verhaal is Geruisloos niet maar de vlotte schrijfstijl van Ellen De Vriend bevalt goed. Ze weet de frustratie en twijfels van Stephanie goed te beschrijven, hoewel Stephanie op sommige ontwikkelingen wat vreemd reageert. Geruisloos vormt dan ook een prima vakantiethriller, hoewel een onbezorgd dagje naar het strand na het lezen van dit boek van de baan is…


ISBN 9789045212739 | paperback | 259 pagina's | Karakter Uitgevers | mei 2017

© Annemarie, 3 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

VermistVermist
Ellen De Vriend


Het eten is volledig verpieterd. Joost is al een uur te laat. Een licht gevoel van ongerustheid maakt zich van Karen meester. Waarom heeft Joost niet even gebeld om haar te zeggen dat hij wat later thuis zal zijn? Hij heeft zelfs geen appje gestuurd. Wanneer Karen haar echtgenoot probeert te bellen, wordt ze naar zijn voicemail doorgeschakeld. Ach, er is vast niks aan de hand. Straks komt Joost thuis en dan zal hij haar ongetwijfeld kunnen uitleggen waarom hij onbereikbaar en te laat was. 


Karen boft met haar Joost. Dat ze zo snel na de dood van haar grote liefde Vince is hertrouwd, verbaast haar nog altijd. Toch voelde het meteen goed met Joost. Toen Vince twee jaar geleden onverwachts stierf, ontpopte collega Joost zich tot haar grote steun en toeverlaat. Een jaar geleden zijn Karen en Joost getrouwd. Gelukkig kan Joost prima met Karens negenjarige dochter Melissa overweg. Het meisje is dol op haar stiefvader. Tegenwoordig zijn Karen en Joost geen collega’s meer. Karen werkt nog altijd als journalist voor een krant, terwijl Joost een eigen autorijschool is gestart.


De avond kruipt voorbij. Joost blijft weg. Karen belt het ziekenhuis maar daar is Joost gelukkig niet. De politieman die Karen vervolgens spreekt, noteert bereidwillig het kenteken van Joosts auto en probeert haar gerust te stellen. Joost is een volwassen man. Misschien is hij een bekende tegengekomen en de tijd vergeten. Karen hoopt dat de politieman de waarheid spreekt. Het is alleen niks voor Joost om zomaar weg te blijven. Het voelt niet goed. Het voelt helemaal niet goed.


De volgende ochtend wordt Karen wakker in bed dat ineens veel te groot lijkt. Joost ligt niet naast haar. Karen besluit naar de politie te gaan om officieel te melden dat Joost vermist is. Ze staat een foto van Joost af, zodat er een oproep op de sociale media geplaatst kan worden. Karen belt iedereen die haar mogelijk kan vertellen waar Joost is, maar niemand kan haar helpen. Karen is radeloos. Waar is haar lieve Joost? Is hem iets overkomen?


Op een zondag, twee dagen na de verdwijning van Joost, bellen twee mannen van de recherche bij Karen aan. Ze hebben geen goed nieuws. De auto van Joost is gevonden. Hij stond slordig aan de rand van het diepste gedeelte van het Veerse Meer geparkeerd. Karen moet rekening houden met de mogelijkheid dat Joost zelfmoord heeft gepleegd. Haar wereld stort in.


Terwijl de politie met man en macht naar het lichaam van Joost zoekt, wordt de sfeer steeds grimmiger. Er melden zich ontevreden leerlingen van Joost. Ze willen hun geld terug. Dat Joost waarschijnlijk dood is, interesseert de jongeren niet. Karen weet zich geen raad. Ze kan niet bij de zakelijke rekening van Joost.


Hoewel de politie met groot materieel naar Joost zoekt, wordt hij in de weken die volgen niet gevonden. Er verschijnen berichten op internet. Joost zou volgens zijn leerlingen onbetrouwbaar zijn geweest. Karen snapt hun onvrede en probeert nog altijd bij het geld van Joost te komen. Dan doet ze dankzij een loslippige bankmedewerker een ontstellende ontdekking: de bankrekening van Joost is volledig leeggehaald. De 50.000 euro die erop zou moeten staan, is weg.


In Vermist beschrijft Ellen De Vriend, die net als Karen journaliste is, wat er allemaal op iemand afkomt als een naaste verdwijnt. Op de achterflap, en ook in het boek zelf, wordt vermeld dat er jaarlijks zo’n 40.000 Nederlanders vermist raken. De meeste mensen worden gevonden maar van ongeveer 15 van deze mensen wordt nooit meer iets vernomen.


Wanneer een dierbare vermist raakt, roept dat voor de achterblijvers veel vragen en verdriet op. Is hun partner, kind, vriend of vriendin iets overkomen? Heeft hij of zij zelfmoord gepleegd of… was het vertrek vrijwillig? Karen belandt in een achtbaan aan emoties. Het verdriet om Joost blijkt nog maar het topje van de ijsberg. Omdat hij vermist is en niet officieel doodverklaard is, belandt ze bovendien in een administratieve hel. Niet alleen psychisch maar ook financieel dreigt ze kopje onder te gaan.


Vermist begint als een gevoelig geschreven verhaal over de verdwijning van een dierbare maar ontpopt zich tot een spannende thriller met een verrassende ontknoping. Dit boek is prettig geschreven en uitermate geschikt als vakantieleesvoer.


ISBN 9789045209876 | paperback | 309 pagina's| Karakter Uitgevers | mei 2016

© Annemarie, 28 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven