Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Mari Jungstedt


altGevaarlijk spel
Mari Jungstedt


Nog niet zolang geleden was Jenny Levin een doodgewone scholiere, nu schittert ze als veelgevraagd fotomodel. Ze behoort tot de top van Zweden en, wat niemand nog weet, ze heeft een relatie met de populaire modefotograaf Markus Sandberg.

Aan de zorgeloosheid komt in één klap een eind wanneer Jenny haar geliefde zwaar gewond aantreft. Iemand heeft de fotograaf met een bijl bewerkt en de zwaar gewonde en verminkte Markus belandt in het ziekenhuis. Het is niet zeker of hij de aanval zal overleven en Jenny weet zich geen raad met de situatie. Degene die het gelaat van Markus zo bruut heeft bewerkt moet hem wel heel erg haten.

Zelfs bij de doorgewinterde politiemensen Anders Knutas en Karin Jacobsson lopen bij zulk zwaar geweld de rillingen over de rug. De twee politieagenten moeten uitvogelen wie de dader is. De veertiger Markus Sandberg blijkt een man met een reputatie. Hij heeft een voorkeur voor piepjonge modellen en verslijt ze bij de vleet. Zal deze daad uit woede gepleegd zijn door een jaloerse of wraakzuchtige ex-vriendin? En verkeert Jenny Levin dan ook in gevaar?

Terwijl de politie uit alle macht naar aanwijzingen zoekt, maakt de lezer kennis met Agnes Karlström. Ze heeft anorexia en is er zo erg aan toe dat ze in een speciale kliniek verblijft. Agnes vindt het er vreselijk en doet er alles aan om toch zo min mogelijk te eten en zo veel mogelijk calorieën te verbranden.

Vroeger was Agnes een gelukkig meisje. Tot die ene noodlottige dag. De dag dat het gezicht van haar vader vol radeloosheid en verdriet stond toen hij haar vertelde dat haar moeder en broer nooit meer thuis zouden komen. Ze waren betrokken geraakt bij een auto-ongeluk. Allebei op slag dood. Agnes en haar vader probeerden het leven weer op te pakken. Even ging het goed, Agnes werd gevraagd als model en kreeg mooie opdrachten. Het leven lachte haar voorzichtig weer toe. Maar toen bleek ze te dik te zijn voor een modellenopdracht. De vernedering was groot en Agnes deed er alles aan om gewicht te verliezen, aangemoedigd door het modellenbureau én door Markus Sandberg. De fotograaf had zijn oog op haar laten vallen en ging met haar naar bed, ook al was ze pas vijftien. Agnes werd slanker en slanker totdat ze niet meer kon stoppen met afvallen. Toen was ze te dun en het modellenbureau dumpte haar. Nu is het hart van de broodmagere Agnes ernstig verzwakt. Als ze niet snel in gewicht toeneemt, kan de ziekte haar noodlottig worden.

Het herstel van Markus verloopt moeizaam en de artsen zijn allesbehalve positief. Jenny probeert haar leven weer op te pakken maar dan wordt er opnieuw iemand met een bijl aangevallen. Deze persoon overleeft het niet. De moord kan, net als de aanval op de fotograaf, met het modellenbureau van Jenny gelinkt worden. Het lijkt er bovendien op dat de moordenaar geobsedeerd is door het model. Nu wordt Jenny pas echt bang.

Een beetje ervaren lezer heeft al snel door in welke richting de moordenaar gezocht moet worden. Die wetenschap haalt iets van de spanning weg maar toch kon ik niet stoppen met lezen. Net als bij haar vorige boek – Dubbele stilte – komt ook dit boek wat rommelig op gang. Vaste personages in de boeken van Jungstedt zijn Anders Knutas en Karin Jacobsson en ook journalist Johan Berg maakt weer zijn opwachting. Over de rol van Johan in Dubbele stilte schreef ik dat deze vrijwel overbodig is en over zijn aanwezigheid in dit boek durf ik zelfs te stellen dat het helemaal niets toevoegt. Van mij mag dit personage in een volgend boek wegblijven. Opmerkelijk detail is dat Johan het boek Die je niet ziet koopt, het debuut van Jungstedt waarin ook een bijl als (moord)wapen wordt gebruikt.

Aan de privélevens van Anders en Karin wordt aandacht besteed maar deze is niet erg diepgaand. Dat hoeft ook niet, teveel verhaallijnen die door elkaar lopen vind ik niet prettig. Jenny heb ik niet goed leren kennen maar Agnes daarentegen wél. Het is heel verdrietig om te lezen hoe een jong meisje gegrepen kan worden door een eetziekte en wat de rol van de maatschappij daarin is.

Gevaarlijk spel is een nette thriller met een goed gekozen onderwerp. Hoewel ik geen fan ben van de manier waarop Jungstedt haar verhalen opbouwt, weet ze me toch voor zich te winnen.

ISBN 9789022999288 | Paperback | 304 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers | augustus 2012
Vertaald door Neeltje Wiersma

© Annemarie, 14 augustus 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Dubbele stilteDubbele stilte
Mari Jungstedt 


Een aantal buren vormt een hechte vriendengroep in de wijk Terra Nova gelegen in de Zweedse stad Visby. Deze groep bestaat uit 3 stellen: Andrea en Sam, Stina en Håkon plus Beata en John. Elk jaar gaat het zestal samen een weekend weg. Dit keer start het weekend op het eiland Fårö waar ze het Ingmar Bergman-festival bezoeken. Helaas moet Stina het reisje al snel beëindigen. Dit is niet geheel onverwacht omdat ze vanwege haar werk als stewardess oproepdienst heeft. De overblijvers vervolgen hun reis naar het eiland Groot Karlso. Hier gaan ze kijken naar jonge zeekoeten die zich elk jaar met duizenden tegelijk van de rotsen in zee storten.
Wanneer Sam na een wandeling niet terug komt maakt zijn vrouw Andrea zich zorgen. De vriendenclub gaat op zoek en Sams rugtas wordt gevonden bovenaan een steile klif. De politie wordt ingeschakeld. Op een klein strand onderaan de klif wordt het ontzielde lichaam van Sam gevonden. Een gewonde surfer houdt de dode man gezelschap. Tijdens het surfen zag hij twee mensen op de klif staan en net op dat moment duwde de een de ander over de rand. Hevig geschokt verloor hij de controle over de surfplank en eindigde met een gebroken been op het standje.
De moord op Sam veroorzaakt groot verdriet onder de vrienden. Politieagenten Anders Knutas en Karin Jacobsson arriveren en starten een onderzoek.


Er blijkt meer aan de hand te zijn. Håkon kan zijn vrouw Stina niet bereiken. Na haar vertrek heeft ze hem een paar keer een sms gestuurd maar ze hebben elkaar niet meer gesproken. Dit is niks voor Stina en dat veroorzaakt een ongerust gevoel bij Håkon. Wanneer blijkt dat ze nooit is opgeroepen voor een vlucht en ook een visser vermist raakt, wordt er veel van het speurdersinstinct van de bekwame agenten gevraagd. Uit een warrig geheel ontstaat langzaam een duidelijk beeld van wat er gebeurd is. Zeker is in ieder geval dat het vriendengroepje gecompliceerder in elkaar zit dan op het eerste gezicht lijkt.


Politieagenten Anders Knutas en Karin Jacobsson schitterden ook al in eerdere boeken van Mari Jungstedt. Ook journalist Johan Berg is geen onbekende. Deze drie vormen de basis van een reeks spannende boeken die zich afspelen op Gotland. Dit Zweedse eiland ligt in de Oostzee met Visby als hoofdstad. In dit deel probeert Anders Knutas zijn huwelijk wat meer leven in te blazen, echter zonder het gewenste resultaat. Zijn vrouw Line is veel van huis en heeft zich op een nieuwe hobby gestort. Ook worstelt hij met een geheim dat hem in een eerder deel is toevertrouwd door zijn collega Karin. Karin gaat op zoek naar haar dochter. Als tiener is ze na een verkrachting zwanger geraakt en heeft de baby van haar ouders af moeten staan. Haar hele leven heeft ze deze gebeurtenis met zich meegedragen en nu is voor haar de tijd aangebroken om haar dochter te gaan ontmoeten. Johan Berg heeft ouderschapsverlof en mist zijn werk. Zijn collega’s zijn druk met het verslaan van de moordzaak en stiekem weet hij er zich toch weer tussen te wringen.


Het boek begint een beetje rommelig. Er worden veel personen tegelijk geïntroduceerd. Het is hierdoor soms moeilijk om bij te houden wie nu wie is. Wie even volhoudt mag zich daarna ontspannen want als het boek eenmaal op gang is, raakt het in een stroomversnelling en leest het vlot en soepel. Het verhaal werkt zich mooi naar het sterke plot toe.
Er is maar een dunne scheidingslijn tussen de drie hoofdpersonen en andere figuren die in het boek voorkomen. Zelf vind ik het prettiger wanneer er een tot twee duidelijke hoofdpersonen zijn. In dit verhaal komt telkens weer een ander aan bod. Zo is er bijvoorbeeld ook nog een stalker actief. De rol van Johan Berg is in dit boek vrijwel overbodig. Omdat hij een vaste rol speelt in de reeks heeft de schrijfster hem waarschijnlijk ook in dit boek willen noemen. Het is alsof hij er een beetje tussen is gewurmd. Omdat het boek al door zoveel figuren in beslag wordt genomen had ze wellicht minder aandacht aan Johan Berg kunnen besteden. Even kort noemen dat hij met ouderschapsverlof is, was voldoende geweest naar mijn mening.
Op de wat stroeve start na is dit een keurige thriller. Ondanks alle heftige gebeurtenissen in het boek mis ik soms net wat meer spanning. Ook heb ik nog niet zo veel feeling met de hoofdpersonen. Toch is dit boek het lezen absoluut waard, ik had het in een vloek en een zucht uit.


De Zweedse Mari Jungstedt is van oorsprong journaliste en televisiepresentatrice. In 2005 debuteerde ze met Die je niet ziet. Haar boeken gaan als zoete broodjes over de toonbank. Onze Oosterburen dwepen met haar: In Duitsland zijn al haar boeken verfilmd.


ISBN 9789022999271 paperback 248 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | juni 2011
vertaald door: Neeltje Wiersma

© Annemarie 12 juni 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven