Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Stuart Neville

Het bloed kruiptHet bloed kruipt
Stuart Neville


Ciaran Devine was nog maar twaalf jaar oud toen hij zijn pleegvader vermoordde. Met een beeldje dat puur voor decoratieve doeleinden was bedoeld, sloeg hij het hoofd van de man die voor hem zorgde in. Nog altijd kan rechercheur Serena Flanagan nauwelijks geloven dat het bibberende hoopje kind dat ze destijds aan een verhoor onderwierp, de moord daadwerkelijk heeft gepleegd. Loog hij soms om zijn twee jaar oudere broer Thomas te beschermen? Toch werd Ciaran schuldig bevonden. Zeven jaar lang verbleef hij in een jeugdgevangenis. Zijn broer Thomas kreeg als medeplichtige vijf jaar gevangenisstraf opgelegd.


Inmiddels is Ciaran negentien jaar oud en op vrije voeten gesteld. Reclasseringsambtenaar Paula Cunningham zal hem onder haar hoede nemen. Paula zat beslist niet om deze opdracht te springen. Ze herinnert zich de dikgedrukte krantenkoppen over de beruchte moordzaak nog maar al te goed. Ze had liever een iets minder bekende cliënt gehad. Het is bovendien niet niks om een jeugdige moordenaar te helpen weer in de maatschappij terug te keren. Ciarans leven heeft vanaf zijn twaalfde jaar stilgestaan. Hij is een kind in een volwassen lichaam.


Ciaran blijkt tot een keurige, timide jongeman te zijn opgegroeid. Hij laat zich gewillig door Paula naar het opvanghuis brengen. Hier zal hij de komende tijd verblijven. Onderweg naar zijn nieuwe onderkomen, vraagt de jongen herhaaldelijk naar zijn broer Thomas. Het lijkt wel of hij zich zonder de aanwezigheid van zijn broer bijzonder onzeker en kwetsbaar voelt. Hoe is hij de laatste twee jaar in de jeugdgevangenis zonder zijn broer doorgekomen? Thomas is immers twee jaar geleden al vrijgelaten.


In het opvanghuis volgt een emotioneel weerzien met Thomas. De jongens storten zich in elkaars armen en omhelzen elkaar hartstochtelijk. Het ontlokt Ciarans kersverse medebewoners spottende opmerkingen. Het interesseert Ciaran niet. Het enige wat hij wil, is bij Thomas zijn. Zonder Thomas is hij niet compleet. De lichte angstgevoelens die hij soms in Thomas’ gezelschap ervaart, onderdrukt hij. Thomas is zijn broer, zijn beschermer.


Thomas woont niet meer in het opvanghuis. Hij heeft een eigen woning, een baan en zelfs een auto. Ciaran moet in het opvanghuis slapen en zich aan bepaalde regels houden maar hij mag zijn vrije tijd zelf indelen. Het is echter Thomas die bepaalt waar hij gaat en staat. Paula merkt dat ze zich ergert aan de constante aanwezigheid van Thomas. Ciaran doet klakkeloos wat hem door zijn broer opgedragen wordt. Het heeft bijna iets griezeligs.


Met Daniel, de biologische zoon van het moordslachtoffer, gaat het niet goed. De gedachte dat Ciaran weer op vrije voeten is, beheerst zijn hele leven. Daniel achtervolgt zijn voormalige pleegbroertje en raakt steeds meer van slag. Op zijn werk functioneert hij nauwelijks meer. Daniel voelt hoe een intense woede hem van binnenuit opslokt. Ciaran en Thomas zijn verantwoordelijk voor de dood van zijn vader én de zelfmoord van zijn moeder. Bovendien hebben ze gelogen. Daniel weet het zeker: niet Ciaran maar Thomas heeft zijn vader vermoord.


Na een aantal vreemde gebeurtenissen weet Paula zich geen raad meer. Ze legt haar twijfels over de situatie aan Serena Flanagan voor. Beide vrouwen twijfelen aan de verklaringen die de broers destijds hebben afgelegd. Heeft de bazige Thomas zijn broertje soms opgedragen de schuld op zich te nemen? De zachtaardige Ciaran lijkt geen eigen mening te hebben en voert nog altijd zonder aarzelen zijn broers bevelen uit. Als de oudere Thomas als hoofddader was aangewezen, had hij bovendien een veel zwaardere straf opgelegd gekregen. Paula en Serena twijfelen. Wanneer ze proberen alsnog tot Ciaran door te dringen, neemt Thomas hen dat niet in dank af.


Het bloed kruipt is het eerste boek van de Noord-Ierse schrijver Stuart Neville dat in het Nederlands is uitgebracht. Hopelijk is het niet het laatste want ik heb deze spannende thriller verslonden. De spanning is vrijwel meteen voelbaar. Thomas is een griezel. De relatie tussen hem en Ciaran is ronduit ongezond. Het wordt steeds aannemelijker dat Thomas de werkelijke moordenaar is maar iedereen die dat beweert, kan op een bijzonder onprettig onderonsje met de beschuldigde in kwestie rekenen.


Naast een spannend verhaal biedt Het bloed kruipt ook een mooie diepgang. Door welke gebeurtenissen zijn de broers in het pleeggezin terechtgekomen? En gaat de betrokkenheid van Serena niet veel te ver? Ook de andere verhaallijnen in het boek zijn uitstekend uitgewerkt. Over deze knap geschreven thriller kan ik niets anders dan enthousiast zijn!


ISBN 9789400507203 | paperback | 341 pagina's |A.W. Bruna Uitgevers | september 2016
Vertaald door Mary Bresser

© Annemarie, 23 september 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven