Zwart water
Bob van Laerhoven
Carl Visser is met hoge snelheid tegen een vangrail gereden en ligt in een coma. Een paar maanden voor het ongeluk heeft hij een geruchtmakende roman gepubliceerd. Enkele moslimextremisten hebben hem bedreigd met de dood maar vooralsnog lijkt het auto-ongeval niets meer dan daadwerkelijk een ongeluk.
Carl, die eigenlijk gewoon Karel heet, heeft een dochter van 15 met de bijzondere naam Moran. De moeder van Moran is al jaren geleden aan kanker overleden en Carl zelf is niet bepaald een modelvader geweest. Schrijven is zijn grote passie en al het andere komt op de tweede plaats. Iets waar Moran zich altijd bewust van is geweest. Carl gebruikt vertrouwelijkheden van zijn vrienden als inspiratiebron voor zijn boeken. Ook gebruikt en manipuleert hij vrouwen. En dan nog de leugens. Wat is nu waarheid en wat niet? Geen sympathieke man dus. Een naar ventje.
Moran stelt de vrienden van haar vader voor hem verhalen te vertellen aan zijn ziekbed. Ze hoopt dat deze vrienden haar vader provoceren met hun vertellingen en dat dit hem uit zijn coma zal doen ontwaken. De vrienden gaan in op het vreemde verzoek en doen hun verhaal. Zij weten niet dat Moran stiekem meeluistert en zo veel over haar vader te weten komt. Dingen die een dochter niet over haar vader behoort te weten. Wel begrijpt ze door de eenzijdige gesprekken, en uit documenten die ze weet te bemachtigen, steeds beter hoe het komt dat haar vader de man is geworden die hij is. Waarom hij zo gefascineerd is door het slechte in de mens. Waarom hij altijd de meeste vreemde situaties opzocht. De grondslag ligt in de jeugd van Carl. Er is hem iets afschuwelijks overkomen en dat heeft hem voorgoed aangetast.
Ook Moran blijft niet ongeschonden. Enkele moslimjongeren doen haar iets gruwelijks aan. Vanwege het boek van haar vader. Een horrordaad van jonge mensen die nog niet helemaal bevatten wat de essentie van hun geloof nu eigenlijk is.
Verhalen die als een caleidoscoop over en door elkaar heen tuimelen. Toch blijft het goed te volgen. Elk personage vertelt in zijn of haar eigen stijl. De een hoogdravend, de ander rechttoe rechtaan. De een bitter, de ander berustend. Een heftig boek over de soms moeizame liefde tussen vader en dochter. Een liefde die toch sterker kan blijken dan gedacht. Maar ook over gebruiken en rituelen die ronduit gruwelijk kunnen zijn. Over het slechte in de mens. En over wat een traumatische ervaring met een mens kan doen.
Dit boek is niet voor tere zieltjes. Er zitten episodes in het boek die zo gruwelijk zijn dat ik er naar van werd. Dingen die ik eigenlijk niet had willen lezen. Als het de bedoeling van de auteur is om te shockeren dan is hem dat zeker gelukt. Het boek bevat veel seksuele handelingen maar zelden gaat het over beminnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rituele duivelsuitdrijving en verkrachting.
Een boek, geschreven in het Vlaams, waarin werkelijkheid en fantasie soms moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Veel wordt duidelijk aan het eind van het boek. Bob van Laerhoven heeft een goede schrijftechniek. Dochter Moran vond ik echter iets te rijp voor haar leeftijd. De woordbeheersing en techniek in een door Moran geschreven verhaal passen niet bij een meisje van vijftien.
Een boek dat niet naar ieders smaak zal zijn. Maar dat niemand onberoerd zal laten.
ISBN 9789089241825 | Paperback | 277 pagina's |Uitgeverij Houtekiet | augustus 2011
© Annemarie, 9 oktober 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER
Terug naar Hiroshima
Bob van Laerhoven
Het is vijftig jaar na de atoombom, vijftig jaar nadat Little Boy zijn verwoestende lading over de twee Japanse steden heeft uitgeworpen. In Japan heerst een economische crisis. Er gebeuren verschillende dingen:
Aan de voet van het monument wordt een pasgeboren baby gevonden: misvormd en dood. De zaak wordt aan inspecteur Takeda toegewezen, maar voor hij er echt in kan duiken wordt er een aanslag gepleegd op een bank. Iedereen die binnen aanwezig was is door gifgas gestorven. Maar ook deze zaak kan hij niet afmaken, door alles wat er gebeurt. Er is een jonge Duitse fotografe, die haar fotoboek komt presenteren. Zij ontdekt vreemde dingen die niet toevallig kunnen zijn. Er is een Vlaming die deels in Japan opgegroeid is, en deze reis nu als cadeau voor zijn afstuderen heeft gekregen. Hij is op zoek naar het antwoord op de vraag waarom zijn zus dood is.
Deze jonge mensen raken betrokken bij een groepering jongeren die een nieuwe manier van leven nastreeft. Helaas is drugsgebruik aan de orde van de dag, en zitten er diverse rotte appels tussen. In hun midden is ook een jonge vrouw opgenomen: ze is erg groot, en blijkt een duistere geheim te verbergen.
Als Takeda, zelf ook al een Japanner met een bijzonder verleden, een lijn begint te ontdekken, is hij zijn leven niet meer zeker.
Ultrarechtse groeperingen, de naweeën van de Tweede Wereldoorlog, de akelige geschiedenis van de stad, van alles loopt door elkaar. De keizerlijke familie speelt ook nog een rol in dit wervelende verhaal dat steeds andere wendingen neemt. Het verhaal wordt deels in ik-vorm verteld door Mitsuko, een jonge vrouw die ontsnapt is aan haar vader, een verhaal op zich. Daarnaast zijn er de andere verhaallijnen in derde persoon.
Van Laerhoven gebruikt veel Japanse woorden, die netjes uitgelegd worden zonder dat je lesjes krijgt. En hij heeft er – gelukkig - voor gekozen om boven ieder hoofdstuk een paar trefwoorden neer te zetten, zodat je niet ineens in verwarring achterblijft, als er een enkele keer sprake is van flashbacks, nodig om bepaalde dingen uit te leggen. De vervlechting van de verhaallijnen werkt prima om een ingewikkeld, en spannend plot neer te zetten. Het duurt even voor je de verschillende personages kunt volgen, maar als je dat eenmaal door hebt, is er geen twijfel meer: je wilt deze spannende thriller uit lezen. En wel vandaag!
'Heel wat mensen sluiten zich af voor de scheuren in het theaterdoek dat wij rond de werkelijkheid hebben gewikkeld en dammen hun leven in met werk en karaoke, met wetten en verbodstekens. Kijk om u heen, luister naar de verhalen van vrienden, sla de krant open, zet uw televisie aan: de kringloop van betekenis is overal. U leest over levensdraden die met elkaar verstrengeld raken, u krijgt een helder oog in toevalligheden die buitengewone omstandigheden creëren, u verplaatst uzelf in de stadskannibaal die zijn slachtoffer aan mootjes hakt en opeet, u bent de vader die zijn dochter begeetrt, u leeft tussen ratten en gebruikte injectiespuiten, u bent de moeder die haar baby na de geboorte wurgt, u bent de held die de brandende woning van mensen die u niet kent binenrent en levens redt.' Adachi heeft de utspraak van de kunstenaar over de absurditeit van het leven altijd onthouden, maar ze nooit ten volle begrepen.'
ISBN 9789089240804Paperback | 381 pagina's | Linkeroever Uitgevers NV | maart 2010
© Marjo, 11 april 2011
Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER