Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Tom Rob Smith


height=De boerderij
Tom Rob Smith

Het telefoontje van zijn vader komt als een schok. Midden in Londen, te midden van de boodschappen die hij van schrik heeft laten vallen, hoort Daniel zijn huilende vader vanuit Zweden vertellen dat zijn vrouw Tilde – Daniels moeder - ziek is. Tot zijn grote verbazing bekent vader dat het de hele zomer al slecht gaat met Tilde. Ze beeldt zich dingen in. Omdat de situatie onhoudbaar is geworden heeft vader zijn vrouw op laten nemen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Daniel is met stomheid geslagen. Enkele maanden geleden verhuisden zijn ouders naar Zweden, het geboorteland van zijn moeder, om daar hun droom waar te maken. Een idylissche boerderij werd hun nieuwe thuis en in de toekomst zouden toeristen op het prachtige stekje de vakantie van hun leven gaan vieren. Hoe kan het dat zijn sterke moeder nu is geveld door een “psychotische episode”? Daniel besluit om onmiddellijk naar Zweden af te reizen.

Daniel is al op het vliegveld wanneer vader opnieuw belt. Tilde heeft op eigen houtje de psychiatrische kliniek verlaten. Niemand weet waar ze zich nu bevindt. Het telefoontje van vader wordt opgevolgd door een telefoontje van moeder. Haastig deelt ze Daniel mee dat ze op weg is naar Londen, naar hem. Enkele uren later omhelst een totaal verbijsterde Daniel zijn slonzig uitziende moeder. De normaal onberispelijk geklede Tilde vraagt hem om eerst haar complete verhaal aan te horen voor hij een oordeel velt.

Tilde vertelt over de verhuizing naar Zweden. Voor het eerst hoort Daniel dat zijn ouders uit geldnood naar het buitenland zijn verhuisd. In Zweden wilden ze gaan leven van de rijkdommen van de natuur. De oude boerderij hebben ze voor een prikje gekocht. Ook al is Tilde opgegroeid in Zweden, de nieuwe buren behandelen haar als een vreemde. Daniels vader sluit al snel vriendschap met hun rijke buurman Håkan en wordt opgenomen in diens vriendenkring. Tilde zelf blijft een buitenstaander.

Al snel merkt Tilde dat de gemeenschap dingen voor de buitenwereld verborgen houdt. Waarom verkocht de oude bewoonster van de boerderij het pand aan Tilde en haar echtgenoot terwijl Håkan het drievoudige bood? Håkan doet Tilde hetzelfde aanbod maar ze weigert. Ze vertrouwt haar nieuwe buurman niet. Sterker nog: hij jaagt haar angst aan. Aan alles merkt Tilde dat Håkan zich met duistere zaken bezighoudt en daar nu ook haar echtgenoot in betrekt. Zo komen ze na een middagje vissen terug met een half bevroren vis. Wat hebben ze die middag werkelijk gedaan?

Wanneer Mia, de adoptiedochter van Håkan, spoorloos verdwijnt, wordt Tilde volledig door haar achterdocht opgeslokt. Ze heeft Mia een aantal keer ontmoet en ze merkte dat het meisje verdriet met zich meedroeg. Mia is ervan overtuigd dat Håkan zijn dochter iets heeft aangedaan, de bewijzen stapelen zich op. Alleen…niemand gelooft haar!

De boerderij is een mysterieus verhaal dat zich afspeelt in de binnenlanden van Zweden, waar de trollenverhalen nog hoogtij vieren. Het verhaal vertelt over een hechte gemeenschap die zijn problemen niet met de buitenwereld deelt. Håkan is een invloedrijke man en dat geldt ook voor zijn vrienden. Maar wat is er werkelijk aan de hand? Worden de ouders van Daniel bewust tegen elkaar uitgespeeld of is de fantasie van moeder op hol geslagen? Daniel heeft zijn ouders altijd als een twee-eenheid gezien en moet nu kiezen tussen zijn vader en moeder. Een onmogelijke keus voor iemand die een gelukkige jeugd heeft gekend en een goede band met zijn ouders heeft. Jeugdherinneringen worden aangetast en daarmee ook Daniels zelfbeeld. Wie heeft gelijk en wie liegt hem voor? Wie heeft werkelijk zijn hulp nodig? De waarheid is zowel ontluisterend als hartverscheurend. Daniel zelf heeft ook iets te verbergen. Althans: dat vindt hij.

De spanning in De boerderij is een sluimerende spanning, een gevoel van onbehagen en nieuwsgierigheid dat steeds meer toeneemt. Heeft Tilde het bij het rechte eind of toch niet? Is ze geestesziek of wordt ze er op gruwelijke wijze ingeluisd? Al snel liet het verhaal me niet meer los, de ik-vorm die wordt gebruikt voor zowel het verhaal van Daniel als dat van Tilde, droeg hier zeker aan bij. De boerderij is boeiend, indrukwekkend, anders dan anders en erg goed geschreven. Een absolute aanrader!  

ISBN 9789041425379| paperback |  306 pagina's| Anthos| maart 2014
Vertaald door Irving Pardoen

© Annemarie, 21 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven