Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Julie Hastrup


altDe blinde vlek
Julie Hastrup

Hovenier John-Erik Müller zal nooit meer onbezorgd het gras maaien. Wanneer hij tijdens het kortwieken van het nog vochtige gras bij de Kastellet op een koppig obstakel stuit, uit hij in eerste instantie een aantal krachttermen. Wanneer de maaimachine eindelijk korte metten maakt met het obstakel wordt John-Erik bedolven onder een regen van bloed. John-Erik is niet op een weerbarstige kluit aarde gestuit maar op een mensenlichaam. Hij leegt de inhoud van zijn maag op de zwaar verminkte vrouw.

Rechercheur Rebekka Holm heeft vijf maanden geleden haar baan als rechercheur bij de Nationale Recherche verruild voor een baan bij de Regionale Recherche van Kopenhagen. Haar nieuwe baan bevalt Rebekka goed maar ze heeft het nog steeds razend druk. Het is nog altijd moeilijk om tijd vrij te maken voor haar vriend Michael die niet bepaald om de hoek woont.

Rebekka is druk met een verkrachtingszaak maar moet haar aandacht verplaatsen naar de lugubere vondst op de Kastellet. De dode vrouw is de bekende maatschappelijk werkster Kissi Schack. Kissi runde een opvang voor mishandelde allochtone vrouwen. Ook nam ze vaak deel aan publieke debatten waarin ze opkwam voor deze groep vrouwen. De omgeving van Kissi reageert verslagen op haar dood. Haar volwassen zoon en dochter zijn ontroostbaar en dat geldt ook voor haar ex-man Jerome. Jerome en Kissi zijn jaren geleden gescheiden nadat Jerome uit de kast kwam maar het tweetal onderhield nog altijd een warme band. Ook het personeel van de opvang is ontzet evenals de leden van het Cairn terriër clubje dat Kissi opgericht had.

Kissi Schack is ongetwijfeld vermoord. De moordenaar heeft bovendien haar gezicht verwoest wat wijst op een persoonlijk motief. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de kinderen van Kissi iets met haar dood te maken hebben. Het verdriet van Jerome lijkt ook oprecht hoewel hij een flink geldbedrag zal gaan  erven. Liam, de partner  van Jerome, kon minder goed met Kissi overweg. Ook de leden van het hondenclubje worden onder de loep genomen. De hondenvrienden blijken samen een vreemde groep te worden. Een aantal van hen trekt de aandacht van de politie. Elk mogelijk motief wordt grondig onderzocht. Ook een aantal bedreigingen aan het adres van Kissi worden nagetrokken. Heeft een boze echtgenoot van een van de opvangvrouwen zich soms gewroken op de maatschappelijk werkster? Ondertussen slaat ook de verkrachter weer toe. Rebekka heeft de verkrachtingszaak uit handen moeten geven maar kan het maar moeilijk loslaten.

De blinde vlek is een ijzersterke thriller. In het verhaal komt een bonte verzameling verdachten aan bod zonder dat dit afbreuk doet aan de geloofwaardigheid. Eerder is het een mooie doorsnede van de diversiteit van de mens. Hoofdpersonage Rebekka is een sympathieke dame die worstelt met herkenbare problemen. Ze heeft moeite haar tijd goed te verdelen tussen haar werk, haar ouders, haar beste vriendin en haar relatie. Haar werk komt op de eerste plaats wat haar regelmatig een schuldgevoel bezorgt.

Schrijfster Julie Hastrup mag zich in Denemarken een bestsellerschrijfster noemen. Ik begrijp goed waarom haar boeken over Rebekka Holm gretig aftrek vinden. De blinde vlek bevat alle ingrediënten voor een succesvolle thriller: het verhaal is spannend, sterk geschreven, goed uitgedacht en origineel. Zelfs een aan alcohol verslaafde oud-verslaggever wordt uiteindelijk van alle clichés ontdaan. Nadat ik begon met lezen kon ik het boek niet meer wegleggen en als een verhaal dat effect op mij heeft, ben ik zielstevreden.

ISBN 9789023484974 | paperback | 384 pagina's| Cargo| maart 2014
Vertaald door Lammie Post-Oostenbrink

© Annemarie, 16 maart 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven