Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Satu Rämö

HildurHildur
Satu Rämö

In 1550 ontmoeten twee mensen elkaar en besluiten om daarna hun verdere leven samen door te brengen.
Je vergeet deze proloog al snel omdat de schrijfster vervolgens naar 1994 springt. En vervolgens ook nergens terugkomt in 1550.


In 1994 speelt het verhaal van twee zusjes die vrezen voor straf omdat ze niet op tijd thuis zullen zijn. Ze nemen een beslissing die helemaal fout afloopt.


Opnieuw een sprong, nu naar het heden, dat wil zeggen 2019.
Hier ontmoeten we Hildur Rúnarsdóttir, een IJslandse rechercheur. Ooit begonnen aan een studie geschiedenis besloot ze een andere carrière te gaan volgen, en kwam bij de politie terecht. Zij is verantwoordelijk voor de afdeling Dunbevolkte Regio’s van de nationale politie-eenheid, belast met onderzoek naar vermiste kinderen. Ze werkt in de regio waar ze zelf geboren en getogen is, de bergachtige Westfjorden.
Hildurs baas is Beta, met wie het goed klikt. Als die besluit een stagiair aan te nemen komt de Finse Jakob Johanson hun team versterken. Jacob heeft de nodige sores thuis in Finland. Misschien is het daardoor dat hij en Hildur, die ook het nodige meegemaakt heeft, elkaar goed aanvoelen.

Na een vrij eenvoudige zaak, een tiener die weggelopen is uit een jeugdzorginternaat, krijgt de politie een melding van een lawine. Onder de sneeuw vinden ze de puinhopen van een vakantiehuisje met de bewoner, overleden. Iedereen wist dat hij tegen de regels in – vanwege lawinegevaar - daar nog woonde. Maar hij is niet alleen bedolven…

Het is de eerste moord die Hildur gaat onderzoeken. Er volgen er dus meer, ogenschijnlijk zonder verband. Het team tast lang in het duister. Is er verband met een zaak uit het verleden? Is er sprake van wraak, omdat het slachtoffer een drugsdealer en een pedofiel was?  Of is er nog iets anders aan de hand?

In deze eerste thriller van Satu Rämö kun je genieten van een spannende misdaadroman, maar ook van de couleur locale. Je voelt als het ware de kou, baggert mee door de sneeuw, en voelt het gevaar van de fjorden. Ook over IJslandse gewoontes krijg je het een en ander mee.
Dit alles door de ogen van Hildur, maar ook die van Jacob. En de dader komt af en toe aan het woord in cursieve teksten

Hildur is een thrillerbestseller in Finland. Satu Rämö, oorspronkelijk Fins, maar woonachtig in IJsland, heeft al een tweede deel geschreven in wat een serie over Hildur moet worden, we moeten nog even wachten op de vertaling.


ISBN 9789026362835 | Paperback| 400 pagina's | Uitgeverij Ambo |Anthos | augustus 2023
Vertaald uit het Fins door Annemarie Raas

© Marjo, 18 oktober 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven