Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Nora Roberts

Nora RobertsBij zonsondergang
Nora Roberts


Tegen de tijd dat ze eenentwintig jaar oud was, was Alice Bodine uitgeraasd. Ze verlangde naar het ouderlijk huis dat ze op haar achttiende had verlaten. Ze had destijds gewoon de benen genomen, nota bene op de trouwdag van haar oudste zus Maureen. Alice was de regeltjes zat en het idee netjes in het gareel te moeten lopen en op een dag te zullen trouwen, riep een groot gevoel van verzet in haar op. Alice wilde vrij zijn. De ongerustheid waarmee ze haar ouders opzadelde, interesseerde haar niet. Na drie jaar vrijheid begon de vertrouwde thuisbasis echter weer te lonken. Alice miste haar familie. Het was tijd om terug te keren.


Niet ver van huis, ging het mis. Alice nam een lift van een onbekende aan en dat had ze nooit moeten doen. Hij ontvoerde haar en sloot haar op. Terwijl haar familie nog altijd dacht dat Alice onbekommerd de bloemetjes buitenzette, werd ze dag in dag uit geslagen en verkracht. Terwijl haar familie dacht dat Alice hen vergeten was, baarde ze kinderen die haar door haar ontvoerder meteen werden afgenomen. Alice leefde in een hel maar, op haar ontvoerder na, was er niemand die dat wist. Na vijfentwintig jaar ellende was ze nog maar een schim van haar oude, rebelse zelf.


De jonge Bodine wordt altijd een beetje boos als ze aan haar tante Alice denkt. Hoewel er zelden over Alice wordt gepraat is het duidelijk dat haar moeder Cora - Bodines oma - haar dochter vreselijk mist. Het moet afschuwelijk zijn te beseffen dat je dochter gewoonweg geen interesse meer in haar familie heeft. Bodine vindt Alice maar een egoïstisch mens. Hoe haalt haar tante het in haar hoofd nooit meer wat van zich te laten horen? Bovendien was het een rotstreek om de trouwdag van haar zus – Bodines moeder - te verpesten. Nee, Bodine heeft geen goed woord voor Alice over.


Bodine kan zich niet voorstellen dat ze haar familie ooit in de steek zou laten. Samen met haar ouders en twee broers runt ze een ranch en een resort dat geschikt is voor zowel vakanties als evenementen. Bodine schept er genoegen in keihard te werken en daarnaast zo veel mogelijk van het leven te genieten. Aan trouwen moet ze voorlopig nog niet denken maar wanneer jeugdvriend Callen op de ranch komt werken, vindt ze dat leuker dan ze toe durft te geven.


Een schokkende moord maakt een eind aan het onbezorgde leven van Bodine. Een jonge vrouw, een medewerkster van Bodine, heeft op weg naar huis autopech gekregen waarna een onbekende haar heeft vermoord. Zomaar. Bodine begrijpt er niks van. Waarom moest haar vriendelijke collega dood? Wie heeft de brute moord op zijn geweten? Volgens hulpsheriff Clintok is er maar één die zo’n gruweldaad op zijn geweten kan hebben: Callen.


Bodine gelooft Clintoks onomwonden beschuldigingen niet. Ze kent Callen al vrijwel haar hele leven en hij doet geen vlieg kwaad. Zelfs na een tweede gruweldaad weigert ze Clintok te geloven. Callen is een fantastische man. Misschien zelfs wel de leukste man die ze kent. Bodine weigert toe te geven dat ze verliefd op hem is. Dan gebeurt er iets dat niemand aan heeft zien komen. Langs de kant van de weg wordt een uitgeputte, gewonde vrouw aangetroffen. Pas in het ziekenhuis wordt duidelijk wie ze is. Het is Alice. Na vijfentwintig jaar is ze terug.  Ze is aan haar ontvoerder ontsnapt maar haar geest is nog lang niet vrij.


Bij zonsondergang is een onvervalste Nora Roberts. Een warm verhaal vol romantiek wordt afgewisseld met spannende en heftige gebeurtenissen. Vooral de verhaallijn over Alice is goed uitgewerkt. Haar verdriet, wanhoop en berusting zijn bijna tastbaar. Bodine is een wat oppervlakkiger figuur. Hoewel ze over een warme persoonlijkheid beschikt, kan ze zich niet goed in anderen verplaatsen. Bodine heeft in haar jonge leven simpelweg weinig problemen gekend. De recente gebeurtenissen brengen daar echter verandering in. Zal Bodine haar oordeel over Alice bijstellen?


Nora Roberts blijft onverminderd succesvol. Inmiddels zijn er al ruim 500 miljoen exemplaren van haar ruim tweehonderd boeken verkocht. Bij zonsondergang is een mooie toevoeging.


ISBN 9789022576373 | paperback | 476 pagina's | Boekerij | april 2017
Vertaald door Sabine Mutsaers

© Annemarie, 1 mei 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De obsessieDe obsessie
Nora Robert


Een paar dagen voor haar twaalfde verjaardag deed Naomi Bowes een gruwelijke ontdekking. Toen ze haar vader tijdens een warme zomernacht stiekem het bos in volgde, had ze geen idee wat ze aan zou treffen. Haar vader opende een luik en verdween onder de grond. Naomi voelde zich angstig en nieuwsgierig tegelijk. Angstig omdat haar vader een strenge opvoeder was, en niet zou willen dat zijn dochter hem in het holst van de nacht achtervolgde. Nieuwsgierig omdat ze vermoedde dat haar vader in de kelder van een afgebrande boshut stiekem een fiets voor haar in elkaar zette. Ze was immers bijna jarig. Ze wilde dolgraag een nieuwe fiets!


Toen het luik weer openging en haar vader tevoorschijn kwam, schrok Naomi van de uitdrukking op zijn gezicht. Hij leek wel een compleet andere man. Er ging iets angstaanjagends van hem uit. Gelukkig had hij niet in de gaten dat zijn dochter zich met ingehouden adem in zijn nabijheid verscholen hield. Naomi wilde het liefst zo snel mogelijk naar de veiligheid van haar slaapkamertje terugkeren maar kon haar nieuwsgierigheid niet bedwingen. Voor ze terug naar huis zou gaan, zou ze eerst een kijkje in de kelder nemen. Het luik was zwaar maar haar inspanningen werden met een snikkend geluid beloond. Een puppy! Ze kreeg een puppy voor haar verjaardag. Naomi schaamde zich voor alle negatieve gedachten over haar vader. Eindelijk ging haar wens in vervulling. Ze had altijd al een puppy gewild.


Het was geen puppy. Naomi trof in de kelder een zwaar toegetakelde, naakte vrouw aan. Ze was vastgebonden en volledig in paniek. Naomi deed haar uiterste best de gewonde vrouw zo snel mogelijk te bevrijden. Ashley heette ze. Ze was in tranen en vertelde Naomi dat ze ontvoerd was. Haar ontvoerder had haar in de kelder verkracht en verwond. Ashley was ernstig verzwakt en de dappere Naomi aarzelde geen moment. Ze ondersteunde Ashley zo goed ze maar kon en leidde haar het bos uit, regelrecht naar het huis van de sheriff. De elfjarige Naomi redde een mensenleven en ontmaskerde haar eigen vader.


Thomas David Bowes was een seriemoordenaar. Voor hij Ashley ontvoerde had hij al talloze vrouwen verkracht en vermoord. Naomi’s vader was een monster. Haar moeder stortte in en werd nooit meer de oude. Naomi’s oom en zijn echtgenoot namen de drie ontredderde hoopjes mens in huis. Dankzij hun onuitputtelijke liefde bloeiden Naomi en haar broertje Mason weer op. Naomi werd fotografe en Mason sloot zich aan bij de FBI. Hun moeder werd nooit meer de oude. Naomi leefde als een nomade, durfde zich nergens te vestigen uit angst dat het verleden haar in zou halen. Toch viel ze als een blok voor een vervallen huis aan de rand van een dromerig stadje. Het stond bovenop een hoge klif. Het uitzicht was fenomenaal.


Naomi verbaast zichzelf en haar familie door het huis te kopen. Het moet grondig gerenoveerd worden en ze huurt plaatselijke werklieden in. Het lijkt wel of ze weer deel van een samenleving uitmaakt. Iets wat ze beslist niet wil. Maar waarom voelt het dan toch zo goed? Wanneer ze een zwerfhond vindt en de plaatselijke automonteur wel erg vaak tegen het lijf loopt, lijkt ze het verleden voorgoed van zich af te werpen. Ze weet niet dat het verleden haar juist nu op de hielen zit en op het punt staat opnieuw toe te slaan.


De obsessie is een voorspelbaar maar heerlijk boek om een zonnige lentedag mee door te brengen. Dat Naomi en de automonteur een stel zullen worden, is meteen duidelijk. Dat hun liefde moeilijkheden zal kennen, ligt voor de hand. Zo gaat dat nu eenmaal altijd in liefdesverhalen. Toch is dit boek meer dan alleen een liefdesverhaal. Ik heb vooral genoten van de beschrijvingen van het huis en de prachtige omgeving. Een droomhuis waarin menig lezer wel zou willen wonen. Ook de renovatie wordt uitgebreid beschreven en Naomi duikt overal in de omgeving bijzondere meubelen op.


Dat De obsessie een thriller is, laat Nora Roberts de lezer niet vergeten. En schokkende gebeurtenis doet het stadje op zijn grondvesten trillen. Heeft het met Naomi’s verleden te maken? Wie de dader is ligt voor de hand maar ach, dat maakt niks uit. Dit boek lees je niet voor een verbazingwekkende ontknoping maar juist vanwege de voorspelbaarheid. Heerlijk zorgeloos lezen. Ik heb genoten.


ISBN 9789022576366 | paperback | 461 pagina's| Boekerij |april 2016

Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 13 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Publiek geheimPubliek geheim
Nora Roberts


Londen, 1967: Voor de driejarige Emma hoort angst bij het leven. Ze weet feilloos wanneer ze uit de buurt van haar moeder Jane moet blijven. Jane is een labiele vrouw die drinkt en drugs gebruikt. Ze is prikkelbaar en reageert haar frustraties af op haar schattige dochtertje. Emma krijgt regelmatig een pak slaag en ook een scheldkanonnade is doornormaal. Emma is een schuw, bang meisje.


Emma’s vader, Brian McAvoy, is beroemd. Hij is de leadzanger van de rockband Devastation. Emma heeft haar vader nog nooit ontmoet maar ze weet precies hoe hij eruitziet en hoe zijn stem klinkt. Het kleine, smoezelige driekamerflatje waar ze met Jane woont hangt vol met foto’s van de stoere zanger. Ook worden zijn platen doorlopend gedraaid. Jane gelooft nog altijd dat zij en Brian uiteindelijk weer samen zullen zijn.


Jane valt Brian lastig. Hij is een obsessie voor haar geworden. Normaliter negeert hij haar dreigementen maar dit keer heeft hij aangekondigd bij haar langs te komen. Jane is in de wolken. Nu komt alles eindelijk goed! Haar droomprins zal zich weer bij haar voegen en zijn voorgenomen huwelijk met een ander afblazen. Ze propt zichzelf in een iets te krappe jurk en besteedt zelfs aandacht aan het uiterlijk van Emma. Vandaag zal Emma haar vader voor het eerst ontmoeten.


Het bezoekje loopt niet helemaal zoals Jane heeft gepland. Brian eist dat Jane hem voorgoed met rust laat en gelooft niet dat ze samen een kind hebben. Jane vertelt hem maar niet waarom het haar in eerste instantie wel uitkwam het kind voor hem verborgen te houden. Emma zelf heeft zich in het kastje onder de gootsteen verstopt. Dat leek haar het beste. Emma weet immers niet dat er ook vriendelijke mensen bestaan.


Uiteindelijk komt het meisje uit het vieze kastje tevoorschijn. Wanneer Brian haar ziet, weet hij onmiddellijk dat Jane de waarheid spreekt. Dit meisje is zijn kind. Ze lijkt als twee druppels water op hem. Jane eist dat hij bij haar terugkomt. Brian weigert. Dan zegt Jane iets dat Brian met grote angst vervult. Ze dreigt Emma te doden. Na een uitgebreid gesprek is er een regeling getroffen. In ruil voor een flinke som geld doet Jane afstand van haar dochter.


Emma weet niet wat haar overkomt. Ze belandt in een prachtig huis waar niemand haar slaat. Lange tijd is ze op haar hoede maar Brian en zijn nieuwe vrouw Bev zijn zo lief voor haar dat Emma haar behoedzaamheid uiteindelijk laat varen. Haar nieuwe leven lijkt in niets op het treurige leven in het vieze flatje. Brian leidt een jetsetleven en het huis is regelmatig met beroemdheden gevuld. Emma wordt als een prinses behandeld. Wanneer Bev van een zoontje bevalt, is Emma’s geluk compleet. Ze aanbidt haar broertje Darren.


Tijdens een feest waarbij de drank rijkelijk vloeit, gaat het mis. Op de rustige bovenverdieping, waar het kindermeisje regeert,  is Emma diep in slaap. Wanneer ze wakker schrikt, denkt ze in eerste instantie dat het van de dreunende muziek is. Dan hoort ze Darren huilen. Op de overloop schrikt ze. Het licht is uit. Emma is bang in het donker en het licht is daarom altijd aan. Wie heeft het uitgedaan? Op de drempel van Darrens slaapkamer blijft ze staan. Haar hersenen verdringen abrupt wat haar ogen zien. Aan haar grote geluk is een eind gekomen.


Wat is er die avond in Darrens slaapkamer gebeurd? In de jaren die volgen, blijft Emma’s geheugen weigeren de waarheid te onthullen. Ze groeit op tot een beeldschone, bevoorrechte vrouw. De populariteit van de band Devastation blijft maar groeien. Ogenschijnlijk zijn ze te benijden. Op privégebied is het leven echter minder rooskleurig. Het verdriet om Darren heeft Brian en Bev uit elkaar gedreven en ook de andere bandleden kampen met problemen. Zo verzwijgt een stoere rockzanger zijn seksuele geaardheid en grijpt een ander iets te vaak naar drugs. Dan wordt Emma verliefd. Schenkt ze haar hart aan de juiste persoon of haalt het verleden haar opnieuw in?


Publiek geheim leest als een trein. Het verhaal is smeuïg maar ook gevoelig en zelfs emotioneel. Het uitgebreide verhaal beslaat ruim twintig jaar waardoor de lezer Emma en de bandleden goed leert kennen. Ze vormen een grote familie met alle ups en downs die daarbij horen. Nora Roberts weet heel goed hoe ze een zwaar verhaal toch luchtigheid én een tikje erotiek mee kan geven. Publiek geheim is een heerlijk vakantieboek. Een verhaal met een lach en een traan.


ISBN 9789022569931 | paperback | 524 pagina's | Boekerij | juli 2016
Vertaald door Floor Houtgever

© Annemarie, 11 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Duistere hartenDuistere harten
Nora Roberts


Clare Kimball heeft het helemaal gemaakt. In de New Yorkse wijk SoHo leidt ze een luxe leventje. Clare is kunstenaar en haar kunstwerken verkopen goed. Haar nieuwste expositie loopt als een trein en krijgt lovende kritieken. Toch voelt Clare zich niet gelukkig. Ze voelt zich rusteloos en het lukt haar de laatste tijd niet een fatsoenlijk kunstwerk te fabriceren. Steeds vaker denkt ze aan het stadje waar ze opgroeide. Jaren geleden is ze Emmitsboro ontvlucht. Na de zelfmoord van haar vader voelde het stadje niet langer als een veilige thuishaven. De herinneringen waren te intens.


Het zijn dezelfde herinneringen die haar nu naar haar geboortegrond trekken. Clare heeft last van nachtmerries. Ze droomt dat ze zich als klein meisje in de auto van haar vader verstopte en onbedoeld getuige was van een afschuwelijk ritueel, uitgevoerd door gemaskerde mannen in zwarte mantels. De laatste tijd steken de nachtmerries steeds vaker de kop op. Clare heeft het idee dat ze haar in haar creativiteit belemmeren. Ze moet terug naar de bron. Terug naar waar haar leven begon en haar geluk zo plotsklap eindigde. Ze neemt haar intrek in haar ouderlijk huis dat nog altijd in het bezit van haar familie is. Clare wordt de tijdelijke huurder van het huis waar ze opgroeide.


Ook Cameron Rafferty heeft zijn leven in de grote stad verruild voor een baan in het slaperige stadje waar hij opgroeide. Tijdens zijn vorige baan is hem iets naars overkomen en nu omarmt Cameron het saaie bestaan dat hij als sheriff van Emmitsboro leidt. In Emmitsboro gebeurt nooit iets. Nou ja, tot voor kort dan. Op het kerkhof is een oud babygrafje leeggehaald. Alle aarde is verdwenen. Gaat het om een zieke tienergrap? Cameron weet niet wat hij ervan moet denken.


Clare en Cameron kennen elkaar nog van vroeger. Cameron was dik bevriend met Clare’s tweelingbroer Blair. De sheriff en de kunstenares vallen bij het wederzien als een blok voor elkaar maar Cameron heeft ineens zijn handen vol aan zijn werk. Er is een meisje vermist. Een tiener nog. Vermoedelijk is ze weggelopen. En dan wordt er een moord gepleegd. Het slachtoffer is de stiefvader van Cameron. Een man die hij intens haatte. Cameron rouwt niet om zijn dood maar beseft heel goed dat er een moordenaar in zijn stad rondwaart. De dood van zijn stiefvader blijkt nog maar het begin.


Clare’s nachtmerries verraden al wat er aan de hand is. Onder het suffe imago van het stadje gaat een sekte schuil. Een sekte die aan satanisme doet. Drugs, seks en offers vervullen de fantasieën van een aantal mannelijke inwoners van de stad. Om wie gaat het precies? Welke brave huisvaders transformeren als de duisternis invalt in lugubere sekteleden? In eerste instantie werden er uitsluitend dieren aan de duivel geofferd maar de laatste tijd zijn er ook mensenlevens geschonken. Lopen de activiteiten van de sekte uit de hand? Clare wordt nauwlettend in de gaten gehouden. De kunstwerken die ze in het stadje vervaardigt, verraden onbedoeld dat ze meer weet dan ze zelf beseft.


Nora Roberts heeft al belachelijk veel boeken geschreven. Ruim 200! In totaal zijn er meer dan 450 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht. Dat ze kan schrijven, staat dus wel vast. Ik heb een aantal van haar boeken gelezen en deze kenmerkten zich, net als dit boek, door een liefdesverhaal dat gepaard gaat iets duisters. Hekserij of magie bijvoorbeeld. In dit boek draait het om satanisme. Grenzen worden overschreden en er ontstaan nieuwe waarden en normen. In feite draait het allemaal om macht.


De boeken van Nora Roberts zijn vooral lekker-lezen-boeken. Verwacht geen hoogstaande literatuur maar wel een goed onderbouwd verhaal dat prettig wegleest. De combinatie van romantiek, mysterie en spanning werkt goed. Er gebeuren gruwelijke dingen in het boek maar omdat ze met luchtigheid en liefde worden afgewisseld, wordt het allemaal niet te zwaar. Ook beschrijft Roberts nauwkeurig hoe iedereen eruitziet en wat er aan kleding en sieraden gedragen wordt. De diversiteit onder de inwoners van Emmitsboro laten het stadje tot leven komen. In Duistere harten vallen gelukkig ook nog een aantal vriendelijke zielen te bespeuren. 


ISBN 9789022569511 | paperback | 446 pagina's| Boekerij | juni 2015
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 25 augustus 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven